Onko Jere Uronen seuraava Huuhkajapeluri Euroopan huippusarjoissa?

Jere Uronen nauttimasta ilmalennosta Gareth Balen kanssa. (Getty Images)

Jere Uronen nauttimasta ilmalennosta Gareth Balen kanssa. (Getty Images)

Viime viikolla pohdimme Jesse Jorosen siirtymistä pois Fulhamista, mutta Suomen jalkapallon A-maajoukkuepuolustaja Jere Uronen saattaa hyvinkin siirtyä kovempaan liigaan ruotsalaisesta seurajoukkueestaan jo lähiaikoina.

Jere Uronen siirtyi Ruotsin hallitsevan mestarin Helsingborgs IF:n riveihin tammikuussa 2012. Tuolloin 17-vuotias pelaaja raivasi yllättävänkin pian tiensä joukkueen avauskokoonpanoon ja pelasi huikean debyyttikauden. Vuoteen mahtui Ruotsin pääsarjaotteluiden lisäksi Eurooppa-liigaa ja nousu A-maajoukkueeseen.

Urosen polvi alkoi kuitenkin oireilla syksyllä 2012 ja vaati lopulta leikkauksen. Palautuminen lähti hyvin käyntiin, mutta pitkittyi lopulta lähes käsittämättömästi aina seuraavaan syksyyn saakka. Nuori puolustaja näytti lahjakkuutensa kuitenkin juuri tuolloin. Pitkä tauko näkyi hänen peliotteissaan hämmästyttävän vähän. Huuhkajien päävalmentaja Mixu Paatelainen ei epäröinyt, vaan nosti Urosen avaukseen marraskuun puolivälissä Walesia vastaan.

Riski kannatti ja turkulainen hoiti osuutensa loistavasti, vaikka vastaan asettui niinkin kova nimi kuin Gareth Bale.

Seura taloudellisissa ongelmissa

Jere Urosen seurajoukkue Helsingborgs IF sijoittui Ruotsin Allsvenskanissa viime kaudella viidenneksi. Skånelaismedia täyttyi vuoden vaihteen aikaan uutisista, jotka kertoivat HIF:n talousongelmista. Viime kauden raportoidaan kartuttaneen tappiota jopa seitsemän miljoonaa kruunua.

Seura on myöntänyt avoimesti, että ainakaan kaikkien lähtevien pelaajien tilalle ei tulla hankkimaan korvaajia. Seura ilmaisi esimerkiksi syksyllä halunsa jatkaa Ruotsin nuorisomaajoukkuepelaaja Emil Kraftin sopimusta, mutta sitä ei ole vieläkään tehty. Jere Urosen sopimus kattaa vielä vuoden 2015.

HIF:n taloudellisetkin haasteet huomioon ottaen on mahdollista, että Urosen myyntiä harkitaan. Suomalainen on yksi joukkueen kiinnostavimmista ja potentiaalisimmista pelaajista, joten hänen  hintalappunsa saattaa nousta varsin korkeaksi. Kansainvälistä kiinnostusta on Helsingborg Dagbladetin mukaan tullut useista seuroista, mutta tiettävästi pisimpään Urosen toimia on seurannut italialainen Torino.

Kuten todettu Uronen pääsi viime vuonna tositoimiin vasta syksyllä ja ehti tarkemmin sanottuna pelata neljä Allsvenskan-ottelua. Urosen kohdalla vakavan loukkaantumisen sijaan kannattaa kuitenkin ennemmin huomioida huikea lahjakkuus. Puolustajan pelitapa on moderni, hän hyökkää aggressiivisesti ja kantaa vastuuta muun muassa suuren osan joukkueensa erikoistilanteista.

Siirto suurempiin ympyröihin on tuskin ajankohtainen vielä tässä kuussa. Se ei olisi ehkä järkevääkään, sillä nyt tärkeintä on saada paljon peliaikaa. Ruotsin cup jatkuu maaliskuussa ja liigakin maaliskuun viimeisenä päivänä. Liigaa ehditään pelata ennen heinäkuun siirtoikkunan aukeamista 12 ottelua. Ehkä Uronen ottaa seuraavan askeleen kesällä tai viimeistään tammikuussa 2015?

Maanantaina A-maajoukkueen mukana Omaniin matkustanutta Jere Urosta voi kuitenkin helposti pitää yhtenä mielenkiintoisimpana suomalaispelurina vuoden 2014 alussa.