Serie A:ssa Derby del Sole Napolin ja Roman välillä

Tänään lauantaina pelataan Napolissa yksi kauden kuumimmista otteluista, kun Etelä-Italian Derby Del Solessa, eli auringon derbyssä, kohtaavat kaksi Italian eteläosien suurinta seuraa, Napoli ja Roma.

137. kertaa Serie A:ssa pelattava ottelu on ollut perinteisesti tunnelmaltaan ehdotonta A-luokkaa ja viime vuoden Coppa Italian jälkeiset tapahtumat huomioonottaen ottelussa on tällä kertaa mukana iso kasa ekstralatausta.

Mistä ottelussa on kyse?

Italia on kaikkea muuta kuin maantieteellisesti yhtenäinen maa. Se on historiallisesti ajateltuna hajanainen kasa historiallisia kaupunkivaltioita, jotka yhdistyivät yhdeksi isoksi emämaaksi Giuseppe Garibaldin johdolla 1800-luvun puolessa välissä. Yhä nykypäivänäkin on vaikea puhua yhdestä Italiasta, sillä ihmiset henkilöityvät ensisijaisesti omaan maakuntaansa ja kaupunkiinsa, eivät Italiaan maana. Vahvin ja tunnetuin maantieteellinen jako on rikkaan pohjoisen ja köyhän etelän välillä, mutta esimerkiksi Toscanassa firenzeläisten, sienalaisten ja livornolaisten välillä on aitoa vihaa historiallisista syistä johtuen. Ihmiset korostavat identiteettiään puhumalla oman alueensa murteella ja juuri Italian hajanaisuudesta johtuen maan jalkapallomaajoukkue ei saa aikaan läheskään samanlaista intohimoa kuin kaupunkeja edustavat seurajoukkueet.

Napoli ja Rooma ovat olleet historian valossa paljon tekemisissä toisiensa kanssa jo Antiikin Rooman ajoista lähtien. Rooma on tunnettu historiallisista nähtävyyksistään, mutta myös Napoli on historian valossa erittäin merkityksellinen kaupunki, jonka tunnetuin nähtävyys lienee hieman kaupungin rajojen ulkopuolella sijaitseva rauniokaupunki Pompeiji. Napoli ja Rooma olivat myös jalkapallon saralla pitkään toistensa ylimpiä ystävyksiä. AC Napoli perustettiin 1.8.1926 ja AS Roma noin vuotta myöhemmin kahden kaupungin sen aikaisen pääsarjaseuran fuusioiduttua yhdeksi suureksi seuraksi fasistisen puolueen toiveista. Ajatuksena oli, että Pohjois-Italian jalkapallohegemonia saisi kovan haastajan Italian hallinnollisesta pääkaupungista. Historian ensimmäinen liigakamppailu Roman ja Napolin välillä pelattiin kaudella 1929-1930. Aina pitkälle 1980-luvulle asti seurojen väliset kamppailut olivat iloisia perhetapahtumia, joissa kannattajat juhlivat yhdessä pelipaikoille laulaen jopa toistensa kannatuslauluja. Roman ja Napolin kannattajat tukivat toisiaan pelatessaan Pohjois-Italian suurseuroja vastaan ja seuran kannattajien välinen ystävyys oli harvinaislaatuisen läheistä ja intensiivistä.

El Diego (Getty)

El Diego (Getty)

AS Roma voitti seurahistorian ensimmäisen mestaruutensa kaudella 1941-1942. Joukkue on ollut historian valossa huomattavasti näistä kahdesta seurasta se menestyksekkäänpi. 30.6.1984 kaikki kuitenkin muuttui, kun Napoliin tuli uusi Jumala kikkarapäisen pienen argentiinalaisen legendan myötä. Napoli rikkoi oman seurahistorian siirtoennätyksen ostamalla napolilaisia sukujuuria omaavan El Diego Maradonan Barcelonasta sen ajan mittakaavalla megalomaanisella 12 miljoonan euron siirtosummalla. Napolista tuli hetkessä vakavasti otettava jalkapalloseura ja Maradonan kolmannella kaudella se voitti historiansa ensimmäisen Italian mestaruuden. Kaiken kukkuraksi taivaansiniset lempinimelläkin tunnettu seura voitti Coppa Italian ja juhli siis samalla melko harvinaista tuplamestaruutta.

Napolin mestaruuskaudella seura hankki Diego Maradonan hyökkäyspariksi Roman paikallisvihollisen Lazion paidassa tuhojaan tehneen Bruno Giordanon. Kauden 1986 ottelussa Roman Curva lauloi ottelua ennen Napolin ”bandieraksi”, eli kannattajien suursuosikiksi nousseen Giordanon vastaisia laulua, johon otteluun matkustaneet 10.000 Napolin kannattajaa vastasivat Roman kapteeni Bruno Contia solvaavin chäntein. Napolin ja Roman kannattajien tulevan välirikon ensimmäiset merkit olivat ilmoilla.

Lopullinen välirikko tapahtui kuitenkin seuraavan kauden Roman kotistadionilla pelatussa ottelussa. Viiksistään muistettu Roman legendaarinen hyökkääjä Roberto Pruzzo vei kotijoukkueen johtoon epäselvältä haiskahtaneen maalin myötä. Johtomaalin jälkeen osa Napolin pelaajista menetti täysin hermonsa ja koko ottelun heikohkosti viheltänyt päätuomari ajoi kaksi vierasjoukkueen pelaajaa pihalle kahakan jälkeen. Kahden miehen alivoimalla pelannut Napoli tuli kuin ihmeen kaupalla tasoihin keskikenttäpelaaja Salvatore Bagnin puskettua kotijoukkueen pelaajien keskeltä pallon verkkoon Maradonan antamasta kulmasta. Napolin paikalle matkustaneet yli 20.000 vieraskannattajaa riehaantuivat ja ottelun jälkeen Bagni juhli tunnekuohuissaan voittoa tekemällä Italiassa erittäin loukkaavana pidetyn ”italialaisen tervehdyksen” Roman kannattajapäädyn edessä. Bagni pahoitteli jälkikäteen tekosiaan, mutta yhteen kädenliikkeeseen loppui kahden seuran pitkä ystävyys ja jatkossa Roman ja Napolin välisiä kamppailuja leimasi väkivalta niin kentällä kuin katsomossa.

Viime vuoden tragedia

Viime kauden Coppa Italian finaali pelattiin Rooman Stadio Olimpicolla. Ottelussa pelasivat vastakkain Roman välierissä tiputtanut Napoli sekä ensimmäist titteliä yli kymmeneen vuoteen metsästänyt Firenzen ylpeys Fiorentina. Napoli voitti ottelun lopulta lukemin 1-3, mutta finaali muistetaan valitettavasti kaikesta muusta kuin pelillisistä asioista. Ennen ottelun alkua Roman pahamaineinen ja ennenkin näyttävästi riehunut kannattaja Daniele De Santis ampui  käsiaseella poliisisaattuen ulkopuolella olleita Napolin kannattajia kohti ja nuori parikymppinen Ciro Esposito menehtyi lopulta sairaalassa saamiinsa vammoihin. Ottelun alkua jouduttiin siirtämään, sillä Napolin kannattajat eivät vielä tuolloin olleet tietoisia Espositon kohtalosta. Stadionilla nähtiin monen silmään uskomattomia tilanteita, sillä katsomossa istunut, intohimoinen Fiorentinan kannattaja, Italian pääministeri Matteo Renzi katsoi voimattomana sivusta, kun Napolin kannattajaporukan päälikkö neuvotteli pitkään joukkueensa kapteeni Marek Hamsikin kanssa siitä, voidaanko ottelu edeltävien tapahtumien vuoksi pelata. Lopulta ottelu pelattiin, mutta Napolin kymmentuhatpäinen kannattajaporukka oli koko ottelun ajan hiljaa ja hädintuskin juhli joukkueensa voitettua Fiorentinan tiukan taistelun jälkeen.

Hieman finaalin jälkeen pelattiin kauden toiseksi viimeinen liigakierros, jossa AS Roma kohtasi yhden suurimmista vihollisistaan, Juventuksen. Kaikki odottivat, että seuran kannattajapääty irtisanoutuisi Coppa Italian finaalin tapahtumista, mutta totuus oli kaikkea muuta. Seuran kannattajapääty oli protestiksi ensimmäisen puoliajan hiiren hiljaa ja lauloi toisella puoliajalla vain Daniele De Santisia ylistäviä ja Napolia haukkuvia lauluja. Kesällä Napolin kaupungin rakennuksiin ilmestyi erilaisia Romaa ja sen kannattajia solvaavia graffitteja, joissa seuran kannattajat mm. lupasivat taistella siihen asti, kun De Santisin pää on murskattu. Tämän jälkeen Roman Curva julkaisi virallisen tiedoitteen, jossa se pahoitteli Coppa Italian tapahtumia ja sanoi, ettei De Santis enää ole missään tekemisissä seuran kannattajien toiminnan takia. Roma on silti edelleen ainoa Serie A:n seura, joka ei ole lähettänyt virallista osaanottoa menehtyneen Espositon perheelle, joten lienee helppo sanoa, ettei seurojen välit ole tällä hetkellä aivan lämpimimmillään.

Napoli

Kokenut ja kaiken nähnyt Rafa Benitez korvasi viime kaudella Interin päävalmentajaksi siirtyneen Napolissa hyvää jälkeä tehneen Walter Mazzarin. Benitezin luotsaama lauma lähti kovin odotuksin viime kauteen, mutta ylimieliset otteet astetta pienempiä seuroja vastaan johtivat liiallisiin pistemenetyksiin ja Roma ja Juventus karkasivat Napolilta jo aikaisessa vaiheessa kautta. Benitez johdatti Napolin kuitenkin surullisen kuuluisaan Coppa Italian finaaliin, josta joukkue selvisi voittajana. Seura myös saavutti minimitavoitteensa, eli Mestareiden Liigaan oikeuttavan kolmossijan, joten kautta voitiin pitää melko onnistuneena.

Gonzalo Higuain. Kuva: Getty

Gonzalo ”El Pepita” Higuain (Getty)

Napoli epäonnistui pahasti kesän siirtoikkunan aikana. Joukkue tavoitteli monia kovia pelimiehiä varsinkin keskikentän keskisektorille. Käteen jäi kuitenkin Musta Pekka, sillä Napoli onnistui hankkimaan vain Jonathan de Guzmanin ja David Lopezin kaltaisia keskinkertaisia pelaajia. Napoli aloittikin kautensa vaisusti häviämällä Athletic Bilbaolle Mestareiden Liigan viimeisellä pudotuspelikierroksella. Vahvasti europeleihin tähdänneelle seurajohtajalle Aurelio de Laurentiisille putoaminen Eurooppa Liigaan oli iso shokki ja Benitezin asema oli vaakalaudella jo kauden kahden ensimmäisen virallisen ottelun jälkeen. Myös Serie A:ssa kausi alkoi takkuillen, sillä joukkue hävisi kotonaan Chievolle ja vieraissa Udinesella. Viime aikoina joukkueen peli on parantunut huomattavasti, josta parhaana osoituksena viime viikonlopun 6-2 kotivoitto Hellas Veronasta. Ottelun lopputuloksen kannalta tärkeämpää oli se, että takkuisasti alkukaudella esiintynyt tähtihyökkääjä Gonzalo Higuain osui vihdoin ensimmäistä kertaa tämän kauden liigaotteluissa. Padot avautuivat samalla oikein kunnolla, sillä Higuain paukutti ottelussa lopulta puhtaan hattutempun.

Napoli on perinteisesti yksi koko Euroopan parhaista kotijoukkueista intohimoisten kannattajiensa edessä. Legendaarisella San Paololla on käynyt viime vuosina häviämässä käytännössä jokainen Euroopan suurseura ja esimerkiksi Roma ja Juventus kärsivät tappiot Napolissa. Tällä kaudella Napolin kotitaika on hieman takkuillut, sillä joukkue hävisi häntäpään Chievolle ja tasasi pisteet Palermon kanssa. Napoli on paukutellut neljässä kotiottelussaan peräti yksitoista maalia, mutta samalla omiin on mennyt seitsemän maalia. Joukkue on ollut tällä kaudella erittäin haavoittuvainen varsinkin nopeita vastahyökkäyksiä pelaavia joukkueita vastaan. Pepe Reinan jättämä aukko joukkueen maalinsuulla on ollut liian iso täytettäväksi kokemattomalle Rafaelille.

Napoli pääsee otteluun melko hyvistä lähtökohdista, sillä joukkue lähtee otteluun lähes parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan. Ykkösjoukkueen pelaajista oikeastaan vain Uruguayn maajoukkuepelaaja Walter Gargano on poissa loukkaantumisten vuoksi. Juan Zuniga ja Miguel Bristos ovat kärsineet pienistä vammoista, mutta viimeisempien tietojen mukaan kumpainenkin on Benitezin käytettävissä Romaa vastaan. Benitez on pyörittänyt tämän kauden peleissä laajaa materiaalia, mutta Romaa vastaan hän avannee parhaalla mahdollisella kokoonpanolla. Oikeastaan ainoa kysymysmerkki on laituriosasto, jossa Napolilla on kolme Serie A:n tähtitason laituria. Lorenzo Insigne aloitti viikko-ottelussa Atalantaa vastaan penkiltä, joten hän korvannee tällä kaudella toistaiseksi melko tehottomasti esintyneen Dries Mertensin Romaa vastaan joukkueen avauskokoonpanossa. Mertens ei ole vielä osunut maalipuiden väliin tällä kaudella ja miehen itseluottamus on alamaissa. Keskiviikon ottelussa Atalantaa vastaan mies pääsi useampaan erinomaiseen maalipaikkaan, mutta viimeistely oli suorastaan luokatonta.

napoli

Roma

Rudi Garcian valmentava Roma aloitti kautensa totutun vahvasti. Viime Mestareiden Liigan kierroksella joukkue koki kuitenkin rajun paluun maanpinnalle Pep Guardiolan valmentaman Bayern Munchenin murskattua ”giallorossin” vieraskentällä lukemin 7-1. Ottelu oli samalla oiva reality check myös Garcialle, sillä mies tuntui hieman yliarvioineen Roman materiaalin ja hän lähtikin Bayernia vastaan aivan liian optimistisellä pelitavalla, joka mahdollisti Bayernin vyöryn Roman puolustukseen. Garcia myönsi pressissä virheensä ja on varmasti oppinut sen, ettei Roman hyökkäyspään pelaajat yksinkertaisesti voi pelata yhtä passiivisesti Bayernin tasoisia superjoukkueita vastaan.

Roma pelasi maalittoman tasapelin vahvasti avanneen Sampdorian vieraana heti Mestareiden Liigan ottelun jälkeen. Roma oli ottelussa mielikuvitukseton ja Sampdorian tiivis puolustusmuuri piti Roman hyökkäykset aisoissa. Garcian susilauma onnistui luomaan vain kourallisen kelvollisia maalipaikkoja ja kotijoukkue oli ex-Roma pelaaja Stefano Okakan johdolla jopa lähempänä maalintekoa. Roman pelillinen iskukyky ennen lauantain tulevaa superkamppailua onkin pienoinen arvoitus. Viime kauden vastaavassa ottelussa Napoli oli tasaisessa ottelussa parempi luvuin 1-0. Tuolloin Roman Kevin Strootman loukkasi polveaan pahasti ja mies on  vasta nyt palailemassa Roman kokoonpanoon. Strootmanin paluu ei tapahdu kuitenkaan vielä lauantaina, mutta seuraavassa Roman kotipelissä mies lienee jo vaihtopenkin puolella.

Ashley Cole. Kuva: Getty

Ashley Cole (Getty)

Romalla on orastava ongelma vasemman pakin paikalla. Ikuisen kaupungin ykkösseura hommasi Chelseassa ja Arsenalissa kaiken mahdollisen voittaneen Ashley Colen tuomaan kokemusta UCL-peleistä, mutta mies oli suurin yksittäinen epäonnistuja Bayernia vastaan jouduttuaan totaallisesti Arjen Robbenin jyrän alle. Ottelun jälkeen Italiassa alkoi leviämään huhuja Colen mahdollisesta siirrosta MLS:n Orlandon riveihin. Lisää vettä myllyyn saatiin, kun Kreikan maajoukkueen José Holebas esiintyi Colen paikalla Doriaa vastaan viime viikonlopun liigakamppailussa. Napolin alkukauden paras yksittäinen pelaaja on ollut Serie A:n maalipörssiä johtava Jose Callejon, joka pelaa nimenomaan Napolin oikealla laidalla. Callejon ei luonnollisesti ole Robbenin tasoinen pelaaja, mutta juuri nyt yksi parhaista Serie A:n yksilöistä, jonka puolustaminen pois pelistä ei tule olemaan helppoa.

Roman alkukautta on leimannut todellinen loukkaantumissuma, mikä on viime aikoina ollut paranemaan päin. Avainpelaajista oikean laitapakin Maiconin pelikunto on ottelun alla iso kysymysmerkki, mutta Ashley Colen tapaan mies on kävelevä aikapommi omalla puolustusalueella. Alkukaudella hyvin esiintynyt Kreikan maajoukkueratsu Vasilis Torosidis on Roman kannalta jopa parempi ratkaisu tämän kaltaiseen otteluun. Uusimpien uutisten mukaan Maiconin pelikunto on Matti Nykästä lainaten ”fifty-sixty”, mutta varmasti  poissa joukkueen kokoonpanosta ovat vain pitkäaikaispotilaat, jo mainittu Strootman, mystisestä kivestulehduksesta kärsivä avaintoppari Leandro Castan sekä todennäköisesti uransa vammojen vuoksi lopettamaan joutuva laitapakki Federico Balzaretti. Edellisen maajoukkuebreikin aikaan loukkaantunut Seydou Keita on palannut kaikkia odotuksia aikaisemmin pelikuntoon ja esiintyi vakuuttavana keskiviikon kotiottelussa Cesenaa vastaan. Myös Kostas Manolas on kärsinyt Juventusta vastaan saamansa pelikiellon ja palasi liigapeleihin keskiviikkona pelatussa kotiottelussa. Manolas ja hänen toppariparinaan pelannut Davide Astori ottivat pientä osumaa pelissä, mutta ainakin Manolasin pitäisi olla täydessä iskussa launtain kamppailussa.

romaUuus

Ottelun kulku:

Napoli on pitänyt palloa kotiotteluissaan keskimäärin lähes 65% peliajasta. Toisaalta myös Roma on ollut vieraispeleissä pelivälinettä hallitsevampi osapuoli, joten on mielenkiintoista nähdä kuka ottaa lauantain ottelussa johtajan aseman. Roman materiaali on Napolin vastaavaa leveämpi ja Garcia lepuutti avainpelaajistaan Morgan De Sanctisia, Alessandro Florenzia, Radja Nainggolania ja Francesco Tottia viikolla pelatussa kamppailussa Cesenaa vastaan. Palautumisaika edellisestä ottelusta on kummallakin joukkueella melko lyhyt, mikä vaikuttaa varmasti ottelun tasoon ja valmentajien peluutusratkaisuihin.

Paperilla Roma mätsää erinomaisesti Napolille, sillä Roman heikkoudet ovat laitojen puolustamisessa ja Napoli on nimenomaan vahvasti laitojen käyttä hyökkäävä joukkue. Varsinkin jo kertaalleen mainittu Jose Callejon on pelannut suorastaan häikäisevän alkukauden paukuttaen peräti seitsemän maalia pelaamassaan kahdeksassa ottelussa. Gonzalo Higuain sai myös vihdoin ketsuppipullonsa auki, mikä tekee hyvää Napolin hieman kadoksissa olleelle hyökkäyspelille. Napolin kannalta tärkeää on ollut myös se, että vihdoin terveenä pysynyt Marek Hamsik on palaamassa parin hiljaisemman kauden jälkeen omalle huipputasolleen. Hamsik on Göhkan Inlerin ohella Napolin tärkein yksittäinen pelaaja ja elävä seuralegenda on esiintynyt tämän kauden liigamatseissa erittäin vahvasti.

Napolin puolustus on vuotanut alkukaudella kuin seula ja Roma on ollut kahta edellistä ottelua lukuunottamatta erittäin tehokas hyökkäyspäässä. Kalidou Koulibaly on osoittautumassa hyväksi hankinnaksi, mutta parissa viime ottelussa hän on ollut varsin epävarma ja tehnyt muutaman kriittisen virheen. Napolin laitapakkeina oletettavasti aloittavien Christian Maggion ja Juan Zunigan vahvuudet ovat myös hyökkäyspäässä, joten vikkeläkinttuiset Alessandro Florenzi ja Gervinho tulevat varmasti aiheuttamaan paljon vaaratilanteita Napolin puolustuspäässä. Ykkösmaalivahti Rafael Calabral on ollut kaikkea muuta kuin vakuuttava kauden otteluissa eikä häneltä voida odottaa joukkuetta pystyssä pitäviä huipputorjuntoja.

Ennakkospekulaatioissa ottelu on melko arvaamaton, sillä mitään selkeää pelillistä suosikkia on vaikea löytää. Napoli on ollut läpi viime vuosien vahva kotijoukkue varsinkin tämän kaltaisissa isoissa otteluissa, mutta tällä kaudella joukkueen pelistä on ollut vaikea löytää todellista punaista lankaa ja joukkue on jo menettänyt neljä pistettä kotistadionillaan San Paololla. Roma esiintyi hyvin Juventusta vastaan, mutta romahti totaalisesti Bayern Munchenin alle. Giallorossin pelillinen vire näytti luisuvan pienoiseen alamäkeen, mutta keskiviikon Cesena ottelussa joukkue oli oma vakuuttava itsensä, vaikka voittolukemat olivatkin melko maltilliset 2-0. Vedonlyöntiyhtiöt näyttävät asettavan Napolin pienoiseksi ennakkosuosikiksi, mutta mielestäni Roman vierasvoitolle tarjottava kolmen kerroin on ehdottomasti pelattavissa, sillä joukkueiden välinen tasoero kotietu huomioonottaen ei ole mitenkään valtava.