Onko nyt Wayne Rooneyn aika palata parrasvaloihin?

Manchester Unitedin Wayne Rooney on pelannut monta kautta useilla eri pelipaikoilla. Saako joukkueen kapteeni nyt palata takaisin puhtaaksi kärkimieheksi ja tavoitella lupaamaansa 25 maalin rajaa?

Päivämäärällä 19.10.2002 yksi suuri jalkapallotarina sai suorastaan lentävän lähdön, kun Everton oli 1-1 tasatilanteessa Arsenalia vastaan kotikentällään Goodison Parkilla. Varsinainen peliaika oli juuri täyttymässä ja pitkä kaarisyöttö tavoitti vasta 16-vuotiaan Wayne Rooneyn. Nuorukainen otti pallon haltuun, kääntyi ja päätti lähteä rohkeasti hakemaan laukausta kaukaa 16-alueen ulkopuolelta. Muutaman sekunnin kymmenyksen päästä pallo oli yläkulmassa ohi voimattoman David Seamanin, Rooney nuorin koskaan Valioliigassa maalannut pelaaja ja selostaja huutamassa ”remember the name” hehkutustaan.

Vaikka brittiselostaja välittömästi huomasi nuoren Rooneyn potentiaalin, ei hän välttämättä olisi uskonut hehkuttavansa tulevaa Manchester Unitedin ja Englannin maajoukkueen kapteenia. Nyt vuonna 2015 näin kuitenkin on ja Rooney kantaa käsivarressaan molempien joukkueiden kapteenin nauhoja. Debyyttimaalin ja tämän hetken väliin mahtuu monta hienoa ottelua, maalia ja pokaalia, mutta välillä on ollut myös vaikeampaa.

Vuonna 2012 Manchester United hankki Arsenalista maalitykki Robin van Persien. Tuon kauden päätteeksi joukkue juhli Valioliigan mestaruutta viimeisen kerran Sir Alex Fergusonin kanssa. Rooney oli kuitenkin ehtinyt ajautua ongelmiin Fergusonin kanssa ja halusi siirtoa muualle. Tähän vaikutti osaltaan myös van Persien tekemät 26 liigamaalia, jotka oikeuttivat maalikuninkaaksi, kun taas Rooney jäi vaatimattomaan 12 liigamaalin pottiin. Parhaiten Rooneyn ongelmia kuvasti hänen jääminen kauden viimeisissä peleissä usein vaihtopenkillä tai jopa kokonaan katsomoon seuraamaan ottelua.

Ferguson päätti mittavan uransa kauteen 2012-13 ja Manchester Unitedin peräsimeen pestattiin David Moyes joka oli tuttu Rooneylle jo Evertonin ajoiltaan. Ensimmäiseksi Moyes aloitti keskustelut Rooneyn jäämiseksi joukkueeseen ja pitkällisten neuvotteluiden jälkeen hän sai kun saikin Rooneyn pyörtämään halunsa siirtoon ja jäämään Old Traffordille kantamaan punaista paitaa yllään. Vaikka Moyesin aika Manchesterin punaisissa ei ollut ruusuilla tanssimista, voidaan Rooneyn jatko joukkueessa laskea häneltä onnistumiseksi.

Rooneyn ja Moyesin yhteistyö toimi niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Kuva: AOP

Rooneyn ja Moyesin yhteistyö toimi niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Kuva: AOP

Myös Moyesin seuraajan Louis van Gaalin yhteistyö Rooneyn kanssa tuntuu toimivan hyvin. Viime kaudella van Gaalin alaisuudessa Rooneyn maalimäärä jäi ohueksi, mutta tuota selittää pelaaminen osittain keskikentällä ja vain ajoittain kärjessä. Hyökkäyksessä pelatessaan Rooney oli kuitenkin tehokas ja kauden päätteeksi hänen tekemät 12 liigamaalia oikeuttivat joukkueen sisäisen maalinkuninkuuden voittamiseen. Lukema on kuitenkin Rooneylle liian pieni ja alkavalle kaudelle tuohon on luvassa muutosta.

Manageri van Gaal kertoi Rooneyn luvanneen tehdä 25 maalia tulevalla kaudella. Tuskin Rooney antaisi tuollaisia lupauksia mikäli hänen roolinsa alkavalla kaudella olisi pelata muualla kuin kärjessä. Manchester Unitedin keskikenttä on vahvistunut kesän aikana Bastian Schweinsteigerin ja Morgan Schneiderlinin toimesta, joten joukkueen pitäisi tuolta osin olla hyvällä tolalla ilman Rooneyn panostakin. Sen sijaan hyökkäyksestä on poistunut van Persie ja lainalla ollut Radamel Falcao eikä uusia hankintoja kärkeen ole tehty. Manchester Unitediin on yhdistetty huhuissa koko kesän ajan lähes kaikkien maailman nimekkäimpien kärkipelaajien nimet. Vielä on kuitenkin arvoitus, tuleeko punaiseen paitaan vielä kesän aikana toista hyökkääjää. Van Gaal on mahdollisesti päättänyt laskea Rooneyn varaan ja antaa hänelle ensimmäistä kertaa muutamaan kauteen mahdollisuuden pelata kokonainen kausi kärjessä ja taistella taas Valioliigan maalikuninkuudesta.

Hyvien pallolisten taitojensa vuoksi Rooney on uransa aikana pelannut kärjessä, kärjen takana, laidassa ja keskikentän keskellä. Mieluisimmaksi pelipaikakseen hän on ilmoittanut kärkimiehen roolin eikä se ole ihme: Rooney rakastaa tehdä maaleja ja olla tähti. Hänestä on ollut joukkueelleen iso apu pelintekijänä ja maalien syöttäjänä, mutta maalintekijät elävät maaleista. Puhdas hyökkääjän rooli varmasti lisää Rooneyn nälkää ja motivaatiota tehdä mahdollisimman hyvä tulos joukkueelleen ja samalla myös itselleen. Tulevalla kaudella Rooney on aika näyttää, onko hänestä maalitykiksi vai onko ikä alkanut ja painamaan. Paluu parrasvaloihin on täysin mahdollinen ja nyt punnitaankin, onko Wayne Rooney vielä se pelimies, jonka nimi on kannattanut muistaa jo vuodesta 2002.