Päänavaus: Kaksi suurta jalkapallomaailmassa

Viaplay LogoMestareiden liigan ja maailman parhaat jalkapalloliigat näet Viaplayn kautta. Tilaa omasi ja syöksy huippufutiksen maailmaan

Olisiko viimein sen aika, että Pep Guardiolan miljoonamiehistö saisi itsestään kaiken irti ja pääsisi maistamaan todellista menestystä myös eurokentillä? En varmasti ole ainoa, joka mielellään näkisi Manchesterin siniset ottamassa mittaa toisesta tämän hetken suuruudesta Barcelonasta. Näin myös saisi päätöksensä joulun alla ilmoille heitetty kysymys joukkueiden paremmuudesta. Tällä kertaa päänavauksessa onkin aika tuijottaa tämän hetken kahta suurta.

Cityn puolesta puhuu monikin asia, mutta eräs suurimmista tottelee nimeä Kevin De Bruyne. Tuntuu, että nuori belgialainen tekee kentällä vain oikeita asioita. Nykyisessä vireessään De Bruyne haastaakin vakavasti perinteisemmät suuret pelaajat Ronaldon ja Messin, kun pohditaan maailman parasta pelaajaa. Manchester City ei kuitenkaan rakennu yksinomaan De Bruynen varaan, vaan joukkueesta löytyy ratkaisukykyisiä pelaajia lähes kaksi kentällistä.

Valioliigassa Manchesterin miljoonamiehistö onkin takonut jopa historiallisen kovaa jälkeä. Voittoja on kertynyt 22 otteluun 20 kappaletta ja 2 tasapeliä. Mestaruustaistossa lähin uhkaaja on paikallisvastustaja Manchester United, joka on kuitenkin jäänyt jo viidentoista pisteen päähän. Cityn ylivoima tuo mieleen vuoden 2004, jolloin Arsenal pelasi koko kauden häviämättä yhtään ainoata ottelua. Mikäli City jatkaa vastaavaa menoa, niin Arsenalin suoritus on paperia. Arsene Wengerin suojateille kertyi kuitenkin 12 tasapeliä.

Myös Ernesto Valverden kipparoima FC Barcelona on tappioton omassa sarjassaan. Joukkueen saldo on 15 voittoa ja kolme tasapeliä. Lähin vastustaja Atletico Madrid on sarjataulukossa yhdeksän pisteen päässä. Barcelona ei ole mielestäni pelannut aivan yhtä ilmiömäisesti kuin City, mutta sen ei ole tarvinnutkaan. Todellisen myrskyvaroituksen joukkue antoi kuitenkin jouluaaton aattona, jolloin se matkasi Santiago Bernabeulle pelaamaan jalkapallomaailman yhden suurimmista otteluista: El Classicon.

Vaikka Real Madridin supertähti, Ronaldo, saikin paitsiotilanteessa pallon maaliin ensimmäiseksi, niin ottelu oli Barcelonan kollektiivin näytöstä. Varsinkin toisen puoliajan Barcelona häikäisi tilannenopeudellaan ja omalla tutulla tekemisellään. Myös ajoittaisesta laiskuudesta kärsivä Lionel Messi näytti ottelussa parhaita avujaan ja piti lähtönopeudellaan ja pelinlukutaidollaan Madridin puolustajia pinteessä.

Barcelona myös mielestäni vahvistuu selvästi, kun Philippe Coutinho liittyy katalaanien riveihin. Vaikka mielestäni kukaan ei ole 120 miljoonan euron arvoinen, niin pariisilaisten Neymarista maksamille rahoille löytyi viimein käyttöä. Coutinhosta Barca ei tosin saa apuja Mestareiden liigaan, sillä brasilialainen pelasi Liverpoolin paidassa alkulohkovaiheessa, joten hän on edustuskelvoton Barcelonan kamppaillessa paikastaan välieriin.

On tietenkin ilmiselvää, että kahden eri sarjoissa pelaavan joukkueen vertaaminen on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. Pidänkin itsestäänselvyytenä, että loppujen lopuksi eron Barcelonan ja Manchester Cityn välille tekee mieltymykset jalkapallon pelaamisen tavoissa. Ainoa tapa selvittää joukkueiden tosiasiallinen paremmuus olisikin laittaa jengit vastakkain Mestarien liigassa, mieluiten tietenkin finaalissa. Tätä kohtaamista odotellessa onkin mukava katsella molempien joukkueiden huippusuorituksia, sillä tällä hetkellä nämä kaksi suurta ovat aivan omassa kastissaan jalkapallomaailmassa.

Kansikuva: Sandra Mailer / AOP