Painajaiset ovat muuttuneet kauden kohokohdiksi – Atlético on noussut Madridin valtiaaksi

El Derbi madrileño, eli Atléticon ja Realin välinen paikalliskamppailu, on molempien joukkueiden leireissä kauden odotetuimpia kohtaamisia. Näin ei kuitenkaan aina ole ollut. Vielä pari vuotta sitten Madridin derbyt olivat painajaisia Atléticon kannattajille. Mennään kuitenkin ajassa vielä hieman kauemmas taaksepäin.

Eletään vuoden 1999 lokakuuta. Atlético on juuri hakenut hakenut Claudio Ranierin alaisuudessa maukkaan voiton Santiago Bernabéulta lukemin 3-1 ja Rojiblancosin leirissä hymy on herkässä. Pian kuitenkin kaikki muuttuu ja Atlético ajautuu nopeasti kohti sekasortoa. Joulukuussa seuran presidentti Jesus Gil ja hallitus erotetaan heidän käytettyään väärin seuran rahoja. Atléticon kaudesta tulee totaalinen pannukakku ja joukkue jää sarjassa sijalle 19. Edessä on putoaminen sarjaporrasta alaspäin.

Atlético nousee La Ligaan kaudeksi 2002-03. Silmissä siintää kirkkaampi tulevaisuus ja myös himoitut Madridin derbyt palaavat sarjaohjelmaan.

Odotettu ensimmäinen Madridin derby päättyy maltilliseen tulokseen 2-2. Rojiblancosin fanit eivät uskaltaneet varmasti pahimmissa painajaisissakaan pelätä, että minkälainen putki siitä alkaisi.

Maanosan huippuseuroihin lukeutuva Real Madrid näyttää pikkuveljelleen kaapin paikan ja kuittasi seuraavasta derbystä voiton vieraskentällä lukemin 4-0. Kaupungin herruus siirtyi lopullisesti Los Blancosin puolelle ja pysyi siellä pitkään.

Atlético ei pystynyt voittamaan isoveljeään seuraavaan 25 otteluun. Real kuittasi 25 peräkkäisestä derbystä 19 voittoa ja pistejakoon päädyttiin kuudesti. Raul, Ronaldo ja kumppanit alistivat kilpaa paikallisvastustajaa derbyissä vuosien ajan.

Atléticon kannattajien 14 vuoden piina päättyi vuonna 2013. Diego Simeone oli tullut joukkueen valmentajaksi joulukuussa 2011. Miehen kolme ensimmäistä derbyä meni vielä totutellessa, mutta historiallinen ensimmäinen voitto Atléticon sarjanousun jälkeen tuli makeassa paikassa.

Madridin joukkueet olivat selvittäneet tiensä vuoden 2013 Copa del Reyn finaaliin. Real Madrid oli kuitannut voiton kymmenestä edellisestä derbystä ja myös finaali alkoi valkoisten suunnitelmien mukaan. Cristiano Ronaldo vei heti alussa Realin johtoon, mutta Diego Costa toi Atléticon tasoihin vielä ensimmäisen puoliajan aikana. Jatkoajalla Koken tarkka keskitys löyti Mirandan, joka puski pallon varmasti maaliin. Atlético voitti seurahistoriansa kymmenennen kerran Copa del Reyn.

Tämän jälkeen Madridin derbyt eivät ole olleet enää entisensä.

Copa del Reyn finaalin jälkeen on pelattu 14 Madridin derbyä. Real on voittanut näistä ainoastaan neljä, kun taas Atlético on kuitannut voiton viidesti. Erityisen vaikeaa Realilla on ollut sarjaotteluissa. Joukkueen edellinen voitto Atléticistä La Ligassa on jo lähes kolmen vuoden takaa.

Atléticon nousu kulminoituu yhteen henkilöön, ja hän on Diego Simeone. Cholon merkitys koko seuralle on valtava. Todennäköisesti isompi kuin kenenkään muun yksittäisen henkilön missään muussa eurooppalaisessa seurassa.

Simeone on saanut Atléticon jälleen taistelemaan ja uskomaan itseensä. Enää derbyihin ei astele kentälle alistunut ja jo valmiiksi hävinnyt joukkue, jota nimekkäät naapurin tähtipelaajat alistavat ottelusta toiseen. Nykyään derbyissä nähdään organisoitunut, kurinalainen, taisteleva ja fyysinen Atlético. Simeone saa viritettyä pelaajat juuri oikeaan mielentilaan, jotta lataus ei kuitenkaan mene yli. Toki Atléticolla on kasassa laadukkaampi joukkuekin kuin sarjanousun jälkeisinä vuosina, mutta muutos on ollut valtava erityisesti henkisellä puolella.

Lauantaina pelataan Madridin derby numero 212. Real on napannut voiton 107 kertaa, kun taas 53 kertaa ottelu on päättynyt Atléticon juhliin. Edessä on Zinédine Zidanen ensimmäinen Madridin derby päävalmentajana ja lähtökohdat otteluun on herkulliset. Lokakuussa pelattu kauden ensimmäinen derby päättyi pistejakoon maalein 1-1. Realin kausi on ollut täynnä pettymyksiä, joten Los Blancosin leirissä voittoa janotaankin kuumeisesti. Mikäs olisikaan parempaa kuin siirtyä Atléticon ohi sarjataulukossa derbyvoiton myötä. Yksi asia on kuitenkin varmaa. Helpolla Real ei tule voittoa ottamaan. Siitä Simeone joukkoineen pitää huolen.

Moni varmasti muistaa Tuomas Virkkusen legendaarisen tarinan Atléticon kannattajasta Pedrosta, joka tiedusteli isältään, että miksi he kannattavat Atléticoa. Ehkä isä-Pedro osaa vastata nyt tähän kysymykseen helpommin kuin muutama vuosi sitten.

El Derbi madrileño alkaa kello 17.00. Voit seurata ottelua Viasat Sport Finland -kanavalta tai Viaplay -palvelusta, jotka ovat vapaasti katseltavissa koko viikonlopun ajan.

Kansikuva: Getty Images