Serie A:n perjaintain herkkupalana Fiorentina-Juventus

Serie A:n kauden 14. kierros tarjoaa jälleen kerran italialaisen jalkapallon ystäville monta mielenkiintoista ottelua. Viikonlopun herkkupala Fiorentina-Juventus pelataan poikkeuksellisesti jo perjantaina johtuen kummankin joukkueen tulevan viikon europeleistä.

Mistä ottelussa on kyse?

Fiorentinan ja Juventuksen välinen kamppailu on yksi italialaisen jalkapallon suurimmista klassikoista. Seurojen ja kannattajien välinen suuri vastakkainasettelu on siinä mielessä poikkeuksellinen, ettei se perustu minkäänlaisiin maantieteellisiin tai poliittisiin syihin, sillä joukkueiden kotikaupungit sijaitsevat lähes 400 kilometrin päässä toisistaan. Tästä huolimatta kyseessä on yksi kuumimmista ja intohimoisimmista ottelupareista koko Italian mittakaavalla.

ll Divino Codino, Roberto Baggio. (Getty

ll Divino Codino, Roberto Baggio. (Getty)

Juventuksen ja Fiorentinan välisen vihasuhteen voidaan sanoa saaneen alkunsa kauden 1981/1982 viimeisellä kierroksella, jonne seurat lähtivät tasapisteissä Serie A:n sarjataulukon kärjessä. Juventus matkasi seurahistorian 20. mestaruuteen Fiorentinan jäätyä maalittomaan vierastasapeliin alemman keskikastin Cagliarin vieraana. Fiorentinan kannattajat eivät kuitenkaan nielleet viimeisen ottelukierroksen tapahtumia, sillä kummassakin ottelussa nähtiin useita rehellisesti sanottuna outoja tilanteita. Juventus voitti hyvin heppoisin perustein saadun rangaistuspotkun avulla, kun taas vastustaja Catanzarolta vietiin monien lähteiden mukaan vähintäänkin kaksi täysin selvää pilkkua ottelun aikana. Kaiken kruunuksi Fiorentinalta hylättiin täysin sääntöjen mukainen maali paitsioon vedoten. Maali olisi riittänyt varmistamaan Fiorentinalle mestaruuden, mutta paikallisten kannattajien mukaan Violan historian kolmas Scudetto ryöstettiin heiltä keskellä kirkasta päivänvaloa.

Vuonna 1990 legendaarinen Roberto Baggio siirtyi Fiorentinasta Juventukseen sen ajan maailmanennätyssiirtosummalla. Baggio oli rakastettu pelaaja Fiorentinan kannattajien keskuudessa ja hänen lähtönsä aiheuttivat mittavia mellakoita Firenzen kaduille, joissa loukkaantui kaikenkaikkiaan viranomaislähteiden mukaan yli 50 ihmistä. Baggio on useaan otteeseen todennut eri haastatteluissa, että hän olisi halunnut jäädä Fiorentinaan, mutta seuran johtoporras painosti hänet ulos suuren siirtosumman sokaisemana. 7.4 vuonna 1991 Fiorentina ja Juventus pelasivat vastakkain ja Juventukselle tuomittiin rangaistuspotku. Legendaarisen Vanhan Rouvan kymppipaidan Michel Platinilta perinyt Baggio kieltäytyi laukomasta vanhaa seuraansa vastaan vedoten siihen, että Fiorentinan maalivahti tuntee hänen metkunsa liian hyvin. Juventus epäonnistui rangaistuspotkussa ja lopulta hävisi ottelun. Baggio tuli ottelussa vaihtoon, jolloin yksi Fiorentinan kannattajista heitti hänelle Fiorentinan huivin. Baggio poimi huivin ja suuteli sitä, mikä luonnollisesti raivostutti Juventuksen intohimoiset kannattajat täysin. Ottelun jälkeisessä haastattelussa Baggio totesi hänen sydämensä olevan ikuisesti violetti, viitaten Fiorentinan liilaan kotipaitaan.

Fiorentina vajosi pahoihin talousvaikeuksiin 2000-luvun vaihteessa ja se ei enää taistellut samoista sijoista Juventuksen kanssa. Kannattajien välinen vihasuhde ei kuitenkaan kadonnut mihinkään ja Violan viime vuosien tasonnoston myötä ottelussa on ollut entistä enemmän myös pelillistä panosta. Viime vuonna joukkueet kohtasivat peräti neljä kertaa, sillä Viola ja Juve arvottiin vastakkain myös Eurooppa Liigan puolella. Ikimuistoisin otteluista oli syyskierroksen liigapeli, jonka Fiorentina voitti 4-2. Loukkaantumisista koko uransa aikana kärsinyt Giuseppe Rossi paukutti ottelussa hattutempun ja sinetöi samalla ikuisesti paikkansa Fiorentinan kannattajien sydämissä. Vielä tänä päivänäkin ympäri Firenzeä on myynnissä Rossia ja Fiorentinan voittoa ylistäviä paitoja.

Fiorentina:

Fiorentina lähti tähän kauteen kovin odotuksin, mutta hyökkäyksen superkaksikon Giuseppe Rossin ja Mario Gomezin ikävät loukkaantumiset ovat jättäneet ison loven seuran hyökkäyspelaamiseen. Päävalmentaja Vincenzo Montella on yksi Italian lupaavimmista nuorista valmentajakyvyistä ja hän nauttii Italiassa positiivista jalkapalloa suosivan valmentajan mainetta. Hänen aikanaan Fiorentina on ollut iloisesti hyökkäävä joukkue, jonka otteluissa ei perinteisesti ole ollut puutetta tapahtumista. Tällä kaudella seuran peli on kuitenkin takunnut ja Viola on keikkunut täysin väärässä päässä sarjataulukkoa. Viime kierrosten aikana seuran pelillinen ilme on kuitenkin ollut paranemaan päin ja tällä hetkellä Firenzen ylpeys majailee Serie A:ssa kahdeksannella sijalla vain neljän pisteen päässä UCL-paikkaan oikeuttavasta kolmannesta sijasta.

Vaikka Fiorentinan taloustilanne on parempi kuin vuosiin, ei seura vielä pysty kilpailemaan taloudellisesti Italian suurseurojen kanssa. Viola nimitti erinomaista mainetta Italiassa nauttivan urheilutoimenjohtaja Daniele Pradén vastaamaan seuran ykkösjoukkueen hankinnoista vuonna 2012. Praden johdolla Fiorentina on koonnut pienellä rahalla erittäin mielenkiintoisen ja kilpailukykyisen joukkueen. Pradé on erikoistunut hankkimaan vanhoissa seuroissaan ongelmiin joutuneita pelaajia huomattavasti heidän todellista tasoaan alemmalla markkinahinnalla. Esimerkiksi täksi kaudeksi seura hommasi kaksi lainapelaajaa Valioliigasta, Marko Marinin Chelseasta ja Micah Richardsin Manchester Citystä. Kumpikin oli vielä viisi vuotta sitten erittäin kohuttuja superlupauksia, mutta väärät seuravalinnat ja vähäinen peliaika ovat estäneet kummankin nousut Euroopan todelliselle huipputasolle.

Fiorentinan selkeä ykkösmaalivahti on Brasilian maajoukkuerinkiin kuuluva 25-vuotias Neto. Neto siirtyi Fiorentinaan kolme vuotta sitten ja miehen alkuajat Italiassa olivat virheiden värittämää aikaa. Neto on kuitenkin kehittynyt jatkuvasti ja mies nousi viimeistään loistavan viime kautensa ansiosta koko sarjan eliittimaalivahtien joukkoon. Neton nykyinen sopimus Fiorentinan kanssa loppuu ensi kesänä ja osapuolet eivät ole ainakaan toistaiseksi päässeet yhteisymmärrykseen uudesta jatkosopimuksesta. Neto on herättänyt kiinnostusta myös Fiorentinan ulkopuolelta ja esimerkiksi AS Roma on ollut monien huhujen mukaan kiinnostunut isokokoisesta brassimaalivahdista.

Fiorentinan päävalmentaja Montella on peluuttanut Mario Gomezin paluun jälkeen joukkuettaan pääsääntöisesti 3-5-1-1 formaatiossa. Joukkueen ykköstoppari on Manchester Citystäkin muistettava Montenegron maajoukkuemies Stefan Savic, joka siirtyi Firenzeen pari kautta sitten osana Matija Nastasicin siirtoa Valioliigan jättiläiseen. Puolustuslinjan kolmikon täydentää todennäköisesti argentiinalaiskaksikko José Balanta- Gonzalo Rodriguez. Varsinkin kunniakkaassa 30-vuoden iässä ensimmäistä kauttaan Euroopassa pelaava Balanta on osoittautunut erinomaiseksi vahvistukseksi Fiorentinalle varmoilla otteillaan joukkueen peräpäässä.

Super-Mario Gomez is back! (Getty)

Super-Mario Gomez is back! (Getty)

Fiorentinan suurimmat vahvuudet ovat keskikentällä, jossa joukkueen herra ja hidalgo on yksi koko Serie A:n aliarvostetuimmista pelaajista Borja Valero. Satumaisen taitava Valero on täydellinen moderni keskikentän pelinrakentaja, joka saa pelinrakennusvaiheessa tarvittavaa tukea kokeneelta 35-vuotiaalta syöttökoneelta David Pizarrolta. Montellan suosima keskikentän kolmikko on varsin hyökkäysorientoitunut, sillä normaalitilanteessa Pizarron ja Valeron vierellä pelaa jompi kumpi kaksikosta Alberto Aquilani-Matias Fernandez. Kenenkään keskikentän kolmikon vahvuudet eivät suuntaudu puolustuspäähän, mutta toisaalta heidän taitotasonsa ei häviä minkään joukkueen keskikenttäosastolle. Tällä kaudella joukkueen keskikentän läpi on kirjaimellisesti juostu liian usein ja Juventuksen nimivahvaa joukkuetta vastaan keskikentän roolituksen on muututtava nykyistä puolustusorientoituneempaan suuntaan.

Giuseppe Rossin valitettavan loukkaantumisen myötä viime kaudella humauksella mm. Barcelonan ja Manchester Cityn ostoslistalle nousseen Kolumbian maajoukkueen pikakiiturin Juan Cuardadon pelipaikka on vaihtunut entistä enemmän hyökkääväksi keskikenttäpelaajaksi. Viime peleissä Cuardado on pelannut melko vapaassa roolissa yksinäisenä kärkenä pelaavan Mario Gomezin takana. Cuardado on yksi koko planeetan juoksuvoimaisimmista pelaajista ja erittäin vaarallinen mies 1vs1 tilanteissa. Miehen kaikki vahvuudet eivät välttämättä sovellu täysin kymppipaikalle, mutta kyseisellä pelipaikalla hän pääsee olemaan entistä paremmin pelin keskiössä.

Juventus

Massimo Allegrin luotsaama Juventus on äipynyt hirmuvireeseen, sillä joukkue on voittanut peräti 18 edellisestä 20 pelaamastaan Serie A-ottelusta. Pienen suvantovaiheen jälkeen Juventus on palannut omaksi vakuuttavaksi itsekseen ja on vahvasti matkalla kohti neljättä peräkkäistä Italian mestaruutta. Varsinkin Allegrin hylättyä hyökkäyspelin osittain tuhonneen 3-5-2 formaation paremmin Juvelle sopivan 4-3-1-2 tieltä, on joukkue ollut suorastaan tyrmäävän hyvä niin Euroopassa kuin kotimaan kentillä.

Juventuksen edellinen sarjaottelu paikallisvastustaja Torinoa vastaan osoitti kuitenkin joukkueen heikkoudet. Juventus voitti ottelun lopulta Andrea Pirlon lisäajan maalilla, mutta heikon alkukauden pelannut Torino haavoitti Juventuksen puolustuspeliä ja olisi peliesityksen perusteella ansainnut ottelusta vähintään tasapelin. Varsinkin Torinon juoksuvoimaiset laitapelaajat olivat myrkkyä Juventuksen laitapakkeina pelanneille Patrice Evralle ja Stephan Lichtsteinerille. Lichtsteiner hölmöili itselleen punaisen kortin, jonka myötä hän seuraa tämän ottelun katsomon puolelta. Sveitsin maajoukkuemiehen pelikielto aiheuttaa harmaita hiuksia, sillä Lichtsteinerille ei Juventuksessa ole luonnollista korvaajaa. Hänen tilalla Fiorentinaa vastaan esiintynee enemmän vasemmalla laidalla Juventuksessa pelannut Simone Padoin, joka oli Torinoa vastaan pelikiellossa edellisessä ottelussa saamansa punakortin vuoksi.

Torinoa vastaan Juventus leputti kokenutta ykkösmaalivahtiaan Gianluigi Buffonia, mutta hänen pitäisi ennakkotietojen perusteella palata normaalisti joukkueen maalinsuulle Fiorentinaa vastaan. Juventuksella on todennäköisesti koko Serie A:n paras kakkosmaalivahti, sillä kokenut Marco Storari olisi todennäköisesti ykkösmaalivahti suuressa osassa Serie A-seuroista. Torinoa vastaan Storari pelasi hyvin eikä mahtanut mitään Bruno Peresin maalille, joka nousee todella korkealle kauden komein maali listaa laadittaessa.

Simone Padoin joutuu Fiorentinaa vastaan kovaan paikkaan. (Getty)

Simone Padoin joutuu Fiorentinaa vastaan kovaan paikkaan. (Getty)

Torinoa vastaan Juventuksen rutinoitunut topparikaksikko Giorgio Chiellini-Leonardo Bonucci oli yllättävän suurissa ongelmissa täksi kaudeksi Juventuksesta Torinoon siirtyneen Fabio Quaqliarellan kanssa. Varsinkin Chiellini tuntui ylipelaavan isossa ottelussa liikaa ja oli monta kertaa ratkaisevasti myöhässä tilanteista alkeellisten sijoittumisvirheiden vuoksi. Täytyy kuitenkin muistaa, että Juventuksen puolustus on toiminut tälläkin kaudella pääsääntöisesti erinomaisesti ja 13 liigapelissä omiin on mennyt vain viisi maalia. Juven hieman verkkainen topparikaksikko on kuitenkin ollut vaikeuksissa linjan taakse pelattujen pallojen kanssa, joten on mielenkiintoista nähdä miten he selviävät, kun vastaan tulee Gomezin ja Cuardadon tasoisia pelaajia.

Jos Fiorentinan vahvuudet ovat keskikentällä, voidaan sama todeta myös Juventuksen kohdalla. Andrea Pirlo laukoi ensimmäisen pelitilannemaalinsa puoleentoistavuoteen komealla tavalla, ja ratkaisi kaukolaukauksellaan Juventukselle jo ties kuinka monennen peräkkäisen Torinon derbyn voiton. Myös Juventuksen toinen maali oli keskikenttäpelaajien käsialaa, sillä Torinon Kuninkaaksi Juventuksen kannattajien keskuudessa nimitetty Arturo Vidal iski ottelun avausmaalin rangaistuspotkusta. Keskikentän työmyyrä Claudio Marchisio pelasi ”Toroa” vastaan vaisusti ja hänen paikallaan Fiorentinaa vastaan esiintyy hyvin todennäköisesti vahvan alkukauden pelannut monipuolinen Roberto Pereyra. Keskikentän nelikon täydentää dominoivassa vireessä oleva Paul Pogba, joka pelasi kauden mahdollisesti heikoimman ottelunsa Torinoa vastaan.

Torino puolusti Juventusta vastaan tiivisti onnistuen samalla pelaamaan kovassa vireessä olevan Carlos Tevezin hyvin pelin ulkopuolelle. Samaan aikaan viime kaudella 15 liigamaalia iskeneen Fernando Llorenten heikko vire sai jatkoa, joten Juventus joutui Torinoa vastaan turvautumaan tavallista suurempaan määrään kaukolaukauksia. Juventuksen hyökkäyspelin kannalta Tevezin rooli on valtavan tärkeä, sillä isolla säteellä liikkuva Tevez hakee palloa alhaalta ja luo juoksuillaan tilaa Llorentelle ja Juventuksen keskikenttäpelaajille vastustajan hyökkäyskolmanneksella. Llorenten alavireisyyden jatkuessa vaikuttaa todennäköiseltä, että Fiorentinaa vastaan Tevez saisi kärkiparikseen pikku hiljaa paremmin ja paremmin Juven pelitapaan sisälle pääsevän Alvaro Moratan.

Ottelun kulku:

Vastakkain on kaksi erittäin vahvasti pallonhallintaan pelinsä nojaavaa joukkuetta. Fiorentina on tällä kaudella hallinnut palloa pelaamissaan kotiotteluissa tasan 60% peliajasta, mutta toisaalta Juventus on hallinnut vieraspeleissään palloa vielä hieman Violan kotitilastoa enemmän. Kumpikin joukkue on luonut tällä kaudella riittävän määrän maalipaikkoja, mutta Fiorentinan suurimmat ongelmat ovat olleet viimeistelyssä. Nyt tähän on tulossa muutos, sillä kovalla kohulla viime kesänä seuraan siirtynyt Mario Gomez alkaa vihdoin lähestyä täyttä pelikuntoa loukkaantumisten ollessa mennyttä kauraa. Gomez iski viime kierroksella kauden ensimmäisen maalin itselleen tyypillisellä tavalla lähietäisyydeltä. Gomez onkin juuri sitä, mitä Fiorentinan pelistä on tällä kaudella puuttunut, eli kliinisesti paikoista viimeistelevä oikea mitat täyttävä hyökkääjä. Gomez on mainettaan älykkäämpi pelaaja ja erinomainen pystyynjuoksija, joten Juven topparipari saa olla hänen kanssaan erityisen tarkkana. Fiorentina on viljellyt tällä kaudella koko sarjan eniten läpisyöttöjä ja nyt joukkueen kärjessä on riittävän hyvä pelaaja syöttöjen kohteeksi.

Fiorentinan ongelmat ovat olleet nopeiden hyökkäyksen puolustaminen ja Juventus pystyy parhaimmillaan haavoittamaan mitä tahansa Euroopan joukkuetta. Ottelun kannalta ratkaiseva taistelu tullaan käymään keskikentällä, jonka merkitys varsinkin Juventuksen pelille on todella iso. Torinoa vastaan Paul Pogballa ja Claudio Marhisiolla oli huonot päivät ja tästä johtuen Carlos Tevez joutui tulemaan jopa liian alas hakemaan palloa ja osallistumaan joukkueen pelinrakennusvaiheeseen. Tevezin paikka on hyökkäyskolmanneksella, jossa mies pystyy tekemään tuhoa tempokuljetuksillaan ja erinomaisilla peliä rytmittävillä syötöillä. Fiorentinan keskikentän puolustaminen ei ole tällä kaudella ollut riittävällä tasolla, joten on selvää, että Juventusta vastaan joukkueen on esitettävä tämän kauden paras yksittäinen peliesitys.

Vedonlyönti

Vedonlyöntimielessä ottelu on mielenkiintoinen, sillä Fiorentina on nykyistä sarjasijoitustaan parempi joukkue varsinkin Mario Gomezin paluun myötä. Viola on myös vahva kotijoukkue, joka Juventusta vastaan tuekseen viimeistä paikkaa myöten loppuunmyydyn kotistadionin. Nämä kaikki asiat huomioonottaen ottelusta on vaikea löytää selkeää suosikkia. Betsson rankkaa kerroinasettelussaan Juventuksen ottelun selkeäksi suosikiksi ja jo pelkästään Fiorentinan voitto kertoimella 3.6 on mielestäni erittäin pelattava kohde. Joukkueiden nykytilanne huomioiden veikkaan myös, että maaleja nähdään kummassakin kenttäpäädyssä, joten yli 2.5 maalia 2.15 kertoimella on myös hyvä pelikohde perjaintai-illan otteluun.

Tsekkaa tästä kaikki Betssonin kertoimet

Joukkueiden mahdolliset avauskokoonpanot

Näyttökuva 2014-12-03 kello 20.00.00

Ottelu on katsottavissa perjaintaina 5.12 klo 21.40 alkaen Viasatin Sport Xtra-kanavalta.