Pakkovoiton edessä oleva HJK isännöi paineetonta IFK Mariehamnia – säilyykö maaginen putki?

Veikkausliiga lähenee loppuaan, mutta panokset sen kuin kasvavat. Sunnuntaina pelataan kauden toiseksi viimeinen kierros. Seitsemättä peräkkäistä mestaruutta jahtaava HJK isännöi sesongin viimeisessä kotiottelussaan IFK Mariehamnia.

Mestaruus ei ole enää helsinkiläisten omissa käsissä, vaan se vaatisi niin SJK:n kuin RoPS:n kompastelua viimeisissä otteluissaan. Klubi lähtee ajamaan takaa kahden pisteen välimatkaa seinäjokelaisiin. RoPS on hesinkiläisiä pisteen edellä.

Maajoukkuetauko tuli HJK:lle hyvään saumaan. Loukkaantumisista ja pienistä vammoista läpi kauden kärsinyt joukkue on saanut nyt rauhassa parannella kolhujaan ja on valmiina loppurutistukseen. Esimerkiksi koko kauden sivussa ollut Nikolai Alho tekee sunnuntaina paluun joukkueen kokoonpanoon.

HJK nappasi ennen taukoa kaksi elintärkeää voittoa putkeen, kun sekä VPS että IFK Mariehamn kaatuivat vieraskentällä maalin erolla. Tätä edelsi peräti kymmenen ottelun voitottomien otteluiden putki.

Kaksi peräkkäistä voittoa vaikeassa tilanteessa oli osoitus Klubin todellisesta tasosta. Joukkue on alisuorittanut europettymysten jälkeen eikä Mika Lehkosuo ole onnistunut kaivamaan hyvästä pelaajamateriaalista parasta mahdolista hyötyä irti. Toki käsittämätön loukkaantumissuma on vaikeuttanut asioita huomattavasti.

IFK Mariehamnilla ei ole enää juurikaan panosta kauden viimeisissä peleissä. Joukkue on kuudentena sarjataulukossa, mutta eroa pykälää alempana olevaan KuPS:iin on neljä pistettä. Pieni mahdollisuus on, että maarianhaminalaiset valahtaisivat seitsemänneksi ja menettäisivät yhden kotiottelun ensi kaudelta. Se vaatisi tosin tappioita kauden kahdesta viimeisestä pelistä ja KuPS:n kahta voittoa.

IFK on Suomen Cupin voiton myötä varmistanut jo paikkansa europeleissä. Vaikka panosta ei juurikaan enää ole, niin joukkue nappasi edellisessä ottelussaan makean kotivoiton RoPS:ta. Panoksettomuus voikin kääntyä jopa eduksi, sillä joukkue pääsee pelaamaan vapautuneesti. Pakkovoiton edessä olevan vastustajan peli menee helposti väkisin puskemiseksi.

Pekka Lyyski luotsaa joukkuetta enää kahdessa ottelussa. IFK Mariehamnin pelaajat haluavat varmasti päättää 13 vuotta seuran päävalmentajana toimineen Lyyskin viimeisen kauden kunniakkaasti.

HJK on ollut IFK:lle todella vaikea vastustaja. Viimeisestä 15 kohtaamisesta Klubi on voittanut peräti 12, kun taas maarianhaminalaiset ovat voittaneet kahdesti ja pistejakoon on päädytty kertaalleen. Historian 19 kohtaamisesta Sonera Stadiumilla IFK ei ole onnistunut voittamaan yhtäkään. Klubi on korjannut voiton 15 kertaa ja tasapeliin on päädytty neljästi. HJK on voittanut seitsemästi vähintään kolmella maalilla. IFK on jäänyt kohtaamisissa peräti 12 kertaa maaleitta. Joukkue on onnistunut vain kertaalleen tekemään enemmän kuin maalin Sonera Stadiumilla.

Arvio

HJK:lla on joukkue täynnä rutinoituneita ja kokeneita pelaajia, joten kahden itseluottamusta nostattaneen voiton myötä joukkue tullee hyvin todennäköisesti voittamaan jäljellä olevat pelinsä. IFK ei ole ollut ikinä parhaimmillaan Sonera Stadiumilla, jonne odotetaank sunnuntaina runsaslukuista yleisöä. Klubi haluaakin tarjota pettymysten täyttämän kauden viimeisessä kotiottelussan faneile parastaan, joten runsasmaalinenkaan voitto ei olisi yllätys. Betsson tarjoaa HJK:n suoralle voitolle kertoimen 1.44, mutta yhden maalin tasoituksesta annettu 2.28 on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Kierroksen muut ottelut

FC Inter – SJK

FF Jaro – FC Lahti

Ilves – HIFK

RoPS – KuPS

VPS – KTP

Ottelut alkavat kello 14.00. Voit seurata Veikkausliigan jännittävät viimeiset kierrokset tuttuun tapaan IS Extran kautta.

Kansikuva: All Over Press