Portugali-Ghana, klo 19.00

G-lohkon alkuillan toisessa kamppailussa kohtaavat kisojen tähän asti mahdollisesti suurin pettymys Portugali, sekä niinikään yhdessä pisteessä vajaileva Ghana. Kummankaan joukkueen jatkopaikka ei ole enää joukkueiden omissa käsissä, sillä tasapeli lohkon toisessa ottelussa Saksan ja USA:n välillä pudottaisi Ghanan ja Portugalin jatkosta.

Asetelma:

G-lohko on muodostumassa äärimmäisen kimurantiksi ennen viimeistä kierrosta. Saksa ja USA voivat tasapelillä pelata itsensä jatkoon, mutta me uskomme siihen, että kumpikin joukkue lähtee tavoittelemaan lohkovoittoa ja sopuisaa tasapeliä ei nähdä. Näin ollen niin Ghanalla kuin myös Portugalilla on pienoiset mahdollisuudet kammeta itsensä jatkopeleihin. Joukkueiden päätyessä tasapisteisiin, on ensimmäisenä vertailtavana asiana maaliero, joka vaikeuttaa varsinkin Portugalin jatkohaaveita oikein kunnolla. Saksaa vastaan kärsityn nöyryyttävän 4-0 tappion myötä joukkueen maaliero on tällä hetkellä neljä maalia pakkasella, mikä tarkoittaa sitä, että joukkueen on tehtävä illan ottelussa useampi maali pitääkseen jatkohaaveensa elossa. Myös Ghana tarvitsee mielellään useamman maalin voiton, joten ottelusta on helppo ennustaa erittäin hyökkäysvoittoista matsia. Tasapeli ei hyödytä kumpaakaan joukkuetta, joten hyökkäävää futista nähtäneen aina loppuvihellykseen asti.

Portugali:

Kahden vuoden takaisissa EM-kisoissa varsin pirteästi esiintynyt Portugali on ollut näissä kisoissa suoraan sanoen surkea. Kaksi vuotta sitten joukkueen peli perustui kurinalaiseen puolustuspeliin ja äärimmäisen organisoituihin vastaiskuihin, joissa joukkueen supertähti ja maailman paras jalkapalloilija Cristiano Ronaldo on parhaimmillaan. Nyt joukkue on ollut äärimmäisen kuriton ja kahden vuoden takainen pelihuumori loistaa poissaolollaan. C.Ronaldo pelaa vahvojen kipulääkkeiden vaikutuksen alaisena, mikä vaikuttaa auttamatta miehen peliesityksiin. Suurin yksittäinen pettymys on kuitenkin ollut Portugalin ennakkoon nimivahvana pidetty keskikenttä, joka on lohkon kahdessa ensimmäisessä ottelussa vuotanut kuin seula. Nyt näyttääkin siltä, että Paulo Bento nostaisi mm. Manchester Unitedin kiikarissa olevan William Carvalhon avaukseen ohi vaisusti esintyneen Miguel Veloson.

Bentolla on paljon huolia joukkueen loukkaantumistilanteen vuoksi. Cristiano Ronaldo pelaa vasten kaikkia fysiikan lakeja, mutta hänen joukkuekaverinsa Real Madridista Fábio Coentrão on ottelussa poissa loukkaantumisten vuoksi. Portugalin hyökkääjätuotanto on suorastaan naurettavan heikolla tasolla, ja tilannetta ei paranna se, että nykyjoukkueen kaksi nimekkäintä hyökkääjää Hugo Almeida ja Helder Postiga ovat kumpainenkin todennäköisesti sivussa ottelusta loukkaantumisten vuoksi. Tästä johtuen Cristiano Ronaldo pelannee 4-3-3 muodostelmassa yksinäisenä kärkenä ja hänen paikkansa laiturina ottaa USA:ta vastaan maalin jysäyttänyt Silvestre Varela. Pepe kärsii yhä pelikieltoa aivopierustaan, joten puolustuksessa toppariparina nähtäneen kaksikko Bruno Alves-Ricardo Costa.

 portugali

Ghana:

Ghana aloitti kisat valitettavalla tappiolla pirteästi esiintyneenne USA:lle, mutta onnistui nappaamaan jatkohaaveiden kannalta elintärkeän pisteen yhdessä kisojen viihdyttävimmistä otteluista Saksaa vastaan. Ghanankaan jatkopaikka ei ole enää joukkueen omissa käsissä, mutta joukkue tarvitsee ehdottomasti tästä ottelusta voiton mahdollisimman suurella maalierolla. Ghana on esiintynyt turnauksessa varsin hyvin ja lähtee tähän otteluun monien silmissä ennakkosuosikkina.

Kisoissa kentällä ja sen ulkopuolella ilahduttanut aina yhtä sympaattinen Sulley Ali Muntari otti Saksaa vastaan kisojen toisen varoituksensa, ja on näin ollen pelikiellossa tästä ottelusta. Pelikielto ei selkeästi pilannut Muntarin kisoja, sillä miehen nähtiin jakavan pelipaitojaan, nimikirjoituksia ja rahaa yhdessä Rion köyhimmistä slummeista. Muntarin lisäksi Ghanan toinen nimekäs keskikenttäpelaaja Kevin-Prince Boateng saattaa missata ottelun kurinpidollisista syistä. Ghana ryhmittynee jälleen kerran 4-2-3-1 muodostelmaan, jossa varsinkin vasemman laidan André Ayew on loistanut näissä kisoissa. Portugalin laitapuolustus ei ole kisoissa vakuuttanut lainkaan, joten vikkelät laitahyökkääjät Ayew ja Christian Atsu tulevat saamaan paljon 1vs1 tilanteita, joista aiheutunee maalipaikkoja ykköskärki Asamoah Gyanille.

Ghanan valmistautuminen otteluun on ollut kaikkea muuta kun onnistunut, sillä joukkue jätti eilisen päivän viimeistelyharjoitukset väliin Ghanan pelaajien ja maan jalkapalloliiton rahariitojen vuoksi. Ennen kisoja Kamerunin pelaajat kieltäytyivät lähtemästä kisoihin, jos MM-boonuksista ei päästä sopuun. Ghanan tilanteessa kyse ei ole boonuksista, vaan pelaajille maksettavista palkkioista, joita maan jalkapalloliitto ei ole vielä toistaiseksi suostunut maksamaan. Nyt asiaa ratkoo mm. maan presidentti, joten homman pitäisi hoitua ennen illan ottelun alkuvihellystä.

GhanaPelin kulku:

Kummankin joukkueen pitää voittaa ja tehdä samalla paljon maaleja. Varsinkin Portugalin pitäisi takoa taululle mielellään vähintään kolmen maalin voitto, joten lähtökohtaisesti ottelussa nähdään kaksi äärimmäisen hyökkäysorientoitunutta jalkapalloa pelaavaa joukkuetta. Portugali on parhaimmillaan vastahyökkäyksissä, mutta nyt joukkue on pakotettu ottamaan ottelu kontrolliinsa. Ghana on juoksuvoimainen ja kurinalainen joukkue, joka pystyy hyödyntämään Portugalin tekemät virheet. Ottelusta on siis helppo veikata maalirikasta, Portugalin on otettava riskejä, mikä avaa Ghanalle hyviä vastaiskupaikkoja.

Tämä lohko on todella viihdyttävä ja Ghana pelasi Saksa-ottelussa mahtavalla itseluottamuksella. Ghana osoitti kuinka nopeasti parilla syötöllä voi päästä jo maalipaikkaan. En usko, että Portugalilla on tässä mitään mahdollisuuksia ja Ghana menee Saksan seuraksi jatkoon. – Tim Sparv, Huuhkajat

Vedonlyönti:

Puhtaasti materiaaleja vertailemalla Portugali olisi ottelussa suuri suosikki, mutta kahden edellisen ottelun perusteella hyppäämme Ghanan vankkureihin. Ottelussa tullaan paukuttamaan yli 3,5 maalia ja Ghana tulee lopulta voittamaan ottelun. Tulosvetoon suosittelemme lopputulosta 2-3.