El clásico

Barcelonan Alexis Sánchez juhli edellisen el clásicon voittomaalia (GettyImages)

Barcelonan Alexis Sánchez juhli edellisen el clásicon voittomaalia (GettyImages)

Kevään merkittävin yksittäinen ottelu La Ligassa, Barcelona pakkovoiton edessä Santiago Bernabeulla. Voitolla Real kasvattaisi eron blaugranaan jo ratkaisevan tuntuiseen seitsemään pisteeseen. Näistä asetelmista lähdetään kevään ensimmäiseen el clásicoon. Barcelona vei kauden aiemman kohtaamisen 2-1, viime vuonna Bernabeulla Real voitti vastaavan ottelun myös lukemin 2-1.

Realin hyökkäys vastaan Barcelonan puolustus

Ottelun ratkaiseva tekijä tulee olemaan se, miten Barcelonan alempi keskikenttä Busquetsin johdolla yhdessä puolustuksen ja etenkin topparipari Piquen ja Mascheranon kanssa onnistuu pysäyttämään Realin hirmuisessa vireessä olevan hyökkäyksen. Real on tehnyt viimeiseen viiteen otteluun 15 maalia, joista kirkkaimpana tähtenä los merenguesin miehistössä loistava Cristiano Ronaldo on tehnyt seitsemän maalia.

Tilastot hämäävät Barcelonan kohdalla, sillä joukkue on päästänyt taakseen liigapeleissä vain 22 maalia 28 ottelussa. Lukema voisi olla 40. Keskikentällä on ollut ajoittain todella paljon tilaa ja aikaa edetä pallon kanssa, etenkin blaugranan pallonmenetysten jälkeen. Xavin jalka ei ole liikkunut aivan menneellä tahdilla puolustussuuntaan ja Busquets on pelannut itsensä välillä todella pahasti tilanteista ulos. Samaan aikaan topparipari Pique-Mascherano on ollut ajoittain todella isoissa vaikeuksissa ja maalilla Valdés on säästänyt Barcelonan monilta takaiskumaaleilta huikeilla torjunnoillaan. Mikäli Ronaldo, Benzema ja Garreth Bale pääsevät laukomaan maalintekosektorilta samaan tahtiin kuin muut joukkueet ovat päässeet, Barcalle tulee todella pitkä ilta.

Jos puolustuksen kanssa on ollut ongelmia, myös maalinteko on ajoittain tuottanut päävaivaa. Yhtenä sunnuntaina joukkue saattaa teurastaa Osasunan 7-0 ja jäädä toisena sunnuntaina maaleitta Valladolidia vastaan. Nämä ongelmat ovat johtuneet Messin ja Neymarin samanaikaisesta peluuttamisesta. Barcan hyökkäys ei yksinkertaisesti toimi, jos kentällä on kaksi pallollista, vapaan roolin omaavaa puhdasta hyökkääjää. Barcelonan tappio-otteluissa Real Sociedadia ja Valladolidia vastaan joukkue pelasi 4-3-3 miehityksellä ja kärjessä pelasivat Messi, Neymar ja Pedro. Mikäli Tata Martino toistaa saman virheen myös tänään, Real tulee ottelun voittamaan. 

Realilla kaikki hyvin

Real Madrid - Barcelona sunnuntaina (Getty)

Real Madrid – Barcelona sunnuntaina (Getty)

Todella vahvassa kevätvireessä oleva Real on pelannut vuodenvaihteen jälkeen 20 ottelua, voittanut niistä 18 ja pelannut kaksi tasan (Atlético vieraissa ja Bilbao vieraissa) ja joukkueen peli toimii ihailtavan hyvin. Carlo Ancelotti löysi alkukauden kokeilujen ja sekoilujen jälkeen joukkueelle toimivan 4-3-3 pelitavan, joka muistuttaa ajoittain hyvin paljon blaugranan peliä. Peli on proaktiivista, pallonhallintaan ja keskikentän dominointiin perustuvaa peliä, jossa prässätään vastustajaa kentän ylimmällä kolmanneksella. Vakiintuneen aloitusmiehistön myötä pelaajien keskinäinen kemia on parantunut huomattavasti ja jälki on ollut tuhoisaa. Kärjessä viilettävä trio Benzema-Bale-Ronaldo pystyy tarvittaessa tukemaan keskikenttää ja rakentamaan peliä alempanakin. Modric ja Isco pystyvät tästä syystä nousemaan välillä jopa hyökkäysten kärkeen, mikä tekee puolustamisesta äärimmäisen vaikeaa. Keskikentän poliisi ja rotta Xabi Alonso on hoitanut tonttinsa kiitettävästi, eikä häntä vastaan ole mukava pelata. Alonso pelaa jatkuvasti kovaa eikä arkaile liikkua sääntöjen harmaalla alueella. Jaloille tulee, mutta sääntöjen puitteissa.

Koska joukkueen hyökkäyspeli on viime aikoina ollut paras puolustus, ei Realin puolustuspelaaminen ole joutunut kovaan testiin muuten kuin Atléticoa vastaan pelatussa ottelussa, jossa Real oli ajoittain pulassa. Joukkueen aloittava keskikenttä ja hyökkäys on hakattu kiveen tätä iltaa varten, mutta mielenkiinnolla odotan, millä puolustuslinjalla Real iltaan lähtee. Todennäköisesti nelikko on muodossa Marcelo-Ramos-Pepe-Carvajal. Maalilla aloittaa Diego Lopez. 

Ottelun kulku ja avauskokoonpanot

Barcelona tarvitsee ottelusta voittoa Realia enemmän. Itse asiassa voidaan sanoa Barcan olevan pakkovoiton edessä. Tämä tulee näkymään pelissä. Barcelona ei voi antaa Realin määrätä ottelun tahtia, vaan blaugranan pitää lähteä pelaamaan omilla vahvuuksillaan, eli ottaa pallonhallinta itselleen ja yrittää keskikentän kautta vyöryttää syöttö syötöllä peliä lähemmäs Lopezin maalia ja etsiä sieltä Messin mentävä aukko.

Realin taktiset lähtökohdat ovat mielenkiintoiset. Pyrkiäkö riistämään pelivälineen hallinta itselleen ja käydä sotaa keskikentän hallinnasta vai iskeäkö vastaiskuista tuulennopeiden Ronaldon ja Balen avulla. Itse odotan Realin lähtevän riisumaan Barcaa aseista eli uskon merenguesin lähtevän pelamaan Barcelonaa vastaan Barcelonan vahvuuksilla, keskikenttä ja pallonhallinta valkoisille.

Maalipaikkoja molemmat joukkueet tulevat rakentamaan, joten uskon ja toivon ottelussa nähtävän vähintään kolme maalia. Jos Real ottelun voittaa, uskon kyseessä olevan yhden maalin peli joka päättyy 2-1 tai 3-2. Jos taas Barcelona voittaa, olisi se pienoinen yllätys ja esitys todella dominoiva. Siksi uskon, että mikäli Barca ottelun vie, voittaa se vähintään kahdella maalilla. Tämä on tosin vain todella epämääräinen tunne vatsanpohjassa, enkä sitä osaa sen tarkemmin perustella.

Syksyllä Ancelotti peluutti epäonnistuneesti Ramosia alimpana keskikenttäpelaajana, mutta ne ovat menneitä aikoja ja en usko italialaisen toistavan samaa virhettä. Siispä Real lähtee otteluun hyvin tutulla 4-3-3 muodostelmalla: Lopez; Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo; Isco, Alonso, Modric; Ronaldo, Benzema, Bale.

Nyt punnitaan Tata Martinon rohkeus. Mikäli hän ei uskalla jättää Neymaria penkille, Barca ottelun tulee häviämään. Alexis Sanchez sopii kuin nakutettu Realia vastaan. Hän on se target-pelaaja, joka kykenee fyysisyydellään voittamaan kaksinkamppailutilanteita boksin sisällä ja monipuolistamaan Barcan hyökkäystä. Mielelläni näkisin myös Puyolin avauksessa, mutta mies ei ole täydessä iskussa. Joten, Barcelona lähtenee samalla avauksella kuin viikko sitten sunnuntaina: (4-3-3) Valdes; Alba, Pique, Mascherano, Alves; Iniesta, Busquets, Xavi; Sanchez, Messi, Pedro. 

Ottelun betsivalinta on perjantaibetseissä todettu yli 2.5 maalia. Lisäksi toimituksen sisällä on todella kovan panoksen veto Jessen ja Tapion välillä. Mikäli Real voittaa, joudun minä, Tapio,  bikinirajojen vahauksen lisäksi leikkaamaan partani pois (tai kasvattamaan vielä pidempään, katsotaan mikä on Jessen tuomio). Mikäli Barcelona voittaa, Jessen rakas parta lähtee ja Jesse joutuu nauttimaan bikinivahauksen tuomasta kivusta. Niin ja kyseinen vahaus myös videoidaan. Saa nähdä, missä yhteydessä video pulpahtaa julkisuuteen.