Romanian menestynein seurajoukkue Steaua Bukarest menetti nimensä armeijalle

Romanian suurin ja menestynein jalkapalloseura Steaua Bukarest on menettänyt oikeuden päätöksellä nimensä Romanian armeijalle. Viikonloppuna Steaua pelasi oman Romanian liigan ottelunsa käytännössä ilman nimeä.

Steaua Bukarest perustettiin vuonna 1947 Romanian armeijan joukkueeksi ja seurasta tuli vuonna 1986 ensimmäinen Itä-Eurooppalainen joukkue, joka onnistui voittamaan Euroopan Cupin. Romanian mestaruuksia seuralla on yhteensä 25 ja Romanian Cupin se on valloittanut 21 kertaa. Romanian vallankumouksen jälkeen vuonna 1989 Steaua irtautui armeijan alaisuudesta, mutta Romanian armeija antoi seuran kuitenkin jatkaa legendaarisen nimen käyttöä.

Vuonna 2004 paikallinen yrittäjä Gigi Becali osti seuran, mutta tämän jälkeen armeija ei enää olisi halunnut sallia Steaua-nimen käyttöä. Romanian armeija haastoi Steauan lopulta oikeuteen, sillä se katsoi Steaua-brändin kuuluvan itselleen. Vuonna 2012 paikallinen ja alueellinen oikeuslaitos tuomitsivat Steauan kiistan voittajaksi. Romanian korkein oikeus päätti kuitenkin viime keskiviikkona kumota tuon päätöksen ja tämän seurauksena Steaua-brändi siirtyi jälleen armeijan omistukseen. Päätöksen takia Steaua joutuu neuvottelemaan nimen käytöstä Romanian puolustusministeriön kanssa.

Joukkue pelasi ensimmäisen ottelunsa oikeuden päätöksen jälkeen sunnuntaina CSMS Iasia vastaan. Tapahtuma sai tragikoomisia piirteitä, kun legendaarinen seura joutui poistamaan kaiken Steaua-nimeen liittyvän stadioniltaan ja peliasuistaan. Stadionkuuluttaja käytti kotijoukkue Steauasta muun muassa nimitystä Romanian menestynein seura. Steaua voitti ottelun lopulta lukemin 1-0 ja on myös Romanian liigan kärjessä yhdeksän pisteen erolla toisena tulevaan CFR Clujiin.

Steauan nimi oli sunnuntaina poistettu kokonaan seuran edustusasuista.

Steauan nimi oli sunnuntaina poistettu kokonaan seuran edustusasuista.

Steauan logo oli poistettu myös stadionin tulostaululta.

Tulostaulullakaan ei Steauan logoa nähty.

Steauan edustajat neuvottelevat nimen käytöstä tänään armeijan edustajien kanssa. Jalkapallohistoria tuntee lukemattomia tapauksia, jossa seurajoukkue on joutunut vaihtamaan nimensä, mutta kovinkaan moni seura ei varmasti ole pelannut kokonaan ilman nimeä! Englantilaisilla jalkapallostadioneilla usein kuultu vastustajajoukkueen kannattajien härnäämiseen tarkoitettu Who are ya! -huuto on Steauan tapauksessa jo melko aiheellinen.