Säilyykö piskuinen kyläseura sittenkin La Ligassa?

Espanjan jalkapallon pääsarja Primera División (La Liga) saatiin päätökseen kuluvana lauantaina. Mestaruus meni Barcelonaan ja sarjan kolme huonoiten sijoittunutta joukkuetta, Cordoba, Almeria ja Eibar tippuivat sarjaporrasta alemmas.

Kierroksen suurin draama liittyi juuri putoamiskamppailuun, jossa 27 500 asukkaan Eibarista kotoisin oleva ja samaa nimeä kantava seura tarvitsi voiton ottelusta Cordobaa vastaan. Samaan aikaan Deportivon, Almerian ja Granadan olisi pitänyt jäädä ilman pisteitä.

Eibar vei ottelunsa tyylikkäästi 3-0, mutta Deportivon noustua kahden maalin takaa tasoihin Barcelonaa vastaan Camp Noulla ja Granadan pelatessa maalittoman tasapelin Atléticon kanssa, Eibar jäi viimeisen putoajan paikalle kerättyään kolmikosta vähiten pisteitä keskinäisissä otteluissa.

Maanantai toi mukanaan toivoa kyläseuralle, kun Espanjan kahden korkeimman sarjatason toiminnasta vastaavan LFP:n (Liga de Fútbol Profesional) presidentti Javier Tebas muistutti että vaikka urheilullisesti kausi on ohi, hallinnolllisesti draama jatkuu: Sarjassa 13. sijoittunut ja läpi kauden taloudellisten vaikeuksien kanssa paininut Elchen sarjapaikka on kaikkea muuta kuin varma.

Kahteen otteeseen talven aikana palkanmaksujen kanssa myöhässä ollut seura on vaarassa tippua sarjasta. Seuralla on tällä hetkellä rästissä noin kahdeksan miljoonan euron edestä velkoja eri tahoille, joita pitäisi lyhentää noin 3,5 miljoonan euron edestä tämän viikon perjantaihin mennessä.

Eibarin presidentti Alex Aranzabal aikoo vaatia liigaa noudattamaan kovaa linjaa liigalisenssin ehtojen kanssa, ja mikäli ”Elche tai joku muu seura” ei täytä liigalisenssin ehtoja tai kykene toimimaan taloudellisesti La Ligan vaatimalla tasolla, pitäisi sarjapaikka antaa ehdot täyttävälle joukkueelle.

Elchen talousvaikeudet ovat vain yksi esimerkki isojen urheiluseurojen mädällä pohjalla olevasta taloudesta. Nähtäväksi jää, mihin LFP tapauksessa kallistuu. Isossa mittakaavassa jossain vaiheessa odotettavissa on UEFA:n ja FIFA:n väliintuloa ja vaatimuksia liittojen alaisissa kilpailuissa pelaavilta seuroilta kestävällä pohjalla olevaa taloutta.

Lähteet:

Futbol.as.com (http://futbol.as.com/futbol/2015/05/25/primera/1432571637_265279.html)
Diario Información (http://www.diarioinformacion.com/elche-cf/2015/05/06/elche-acelera-ampliacion-14-millones/1629108.html)

Kuva: A. FERNANDEZ/Cordon Press/Corbis/AOP