Aleksandar Kolarov on Rooman vihatuin jalkapalloilija

Tulevana lauantaina Roomassa pelataan yksi kauden odotetuimmista otteluista, kun kaupungin kaksi seuraa Roma ja Lazio kohtaavat kauden toisessa Rooman derbyssä. Roman paidassa loistavaa kautta pelaava Aleksandar Kolarov on harvinaislaatuisessa tilanteessa, sillä häntä vihaa tasapuolisesti niin Roman kuin Lazion kannattajat. Kolarov on historian 14. pelaaja, joka on edustanut urallaan kumpaakin roomalaisseuraa ja hänen viime aikaiset kommenttinsa ovat suututtaneet Roman intohimoiset kannattajat.

Harva pelaaja on uskaltanut pelata Rooman molemmissa joukkueissa

Ikuinen kaupunki Rooma on jalkapalloilullisesti jakautunut kahtia. Siinä missä Italian muut suurseurat keräävät kannattajia ympäri Italiaa, koostuu Roman ja Lazion kannattajat lähinnä vain pääkaupunkiseudulla asuvista ihmisistä. Roomaan syntyneet lapset saavat oman suosikkiseuransa verenperintönä, sillä Ikuisessa Kaupungissa Romaa tai Laziota kannatetaan syntymästä lähtien. Siinä missä Roma kerää kannattajansa kaupungin ydinalueelta nähdään Lazio enemmän koko maakunnan alueen seurana.

Lazion ja Roman välinen kilpailuasetelma on niin hurja, että kaupungin kummassakin joukkueessa pelanneet pelaajat ovat todella harvassa ja historian aikana vain neljätoista rohkeaa pelimiestä on pelannut Rooman kummassakin joukkueessa. Heistä neljä uskaliainta ovat vaihtaneet suoraan seuraa Rooman sisällä ilman välietappeja muualla ja näistäkin suorista seuranvaihdoista on kulunut jo yli viisikymmentä vuotta.

Tunnetuin Romaa ja Laziota edustanut pelaaja lienee Serie A-historian vapaapotkutilaston kärkinimi Siniša Mihajlovic, joka oli Lazion paidassa voittamassa seurahistorian toistaiseksi viimeisintä Scudettoa. Myös AS Roman juniorikoulun läpi käynyt maalivahti Angelo Peruzzi ja Italian paidassa useissa arvoturnauksissa esiintynyt väsymätön keksikenttäpelaaja Luigi Di Biaggio ovat tunnettuja pelimiehiä, jotka pukivat urallaan ylleen Rooman kummankin suurseuran pelipaidat.

Aleksandar Kolarov on tehnyt komean uran Euroopan huippusarjoissa

Uusin nimi tähän harvinaiseen eliittiseurueeseen on Serbian maajoukkueen vasen laitapuolustaja Aleksandar Kolarov. Hurjasta vasemman jalan laukauksestaan tunnettu puolustaja siirtyi Italiaan vuonna 2007, kun Lazio oli valmis maksamaan serbialaisseura OFK Beogradille miljoona euroa lupaavasta parikymppisestä puolustajasta.

Kolarov nousi nopeasti Lazion pelaavaan kokoonpanoon ja seuraavan kolmen kauden aikana hän nousi nopeasti koko sarjan parhaiden laitapuolustajien joukkoon. Kolarovin aikakaudella Lazion peli takkusi kotimaan sarjassa, sillä Rooman taivaansiniset eivät selvinneet yhdelläkään kaudella Serie A:n sarjataulukossa kymmenen parhaan joukkoon. Lazio kuitenkin voitti Kolarovin johdolla seurahistoriansa viidennen cup-mestaruuden ja serbipuolustaja teki maalin finaalin rangaistuslaukauskilpailussa.

Kolarov oli jokaisella pelaamallaan kaudella Lazion parhaita pelaajia, mutta hän ei ikinä nauttinut seuran kannattajien varauksetonta luottamusta. Ajoittain flegmaattisesti kentällä esiintynyt puolustaja sai nopeasti palkkasoturin maineen, sillä Kolarov oli heti hyvin menneen debyyttikautensa jälkeen vaatimassa seurajohdolta astetta rahakkaampaa sopimusta. Lazio-uransa viimeisinä hetkinä Kolarov flirttaili avoimesti muiden seurojen kanssa ja Lazio-kannattajat alkoivatkin kutsua muualle halajavaa kiukuttelevaa puolustajaa mato-pilkkanimellä.

Lopulta Kolarovin mielenilmaisut tuottivat tulosta, sillä kesällä 2010 Manchester City maksoi Lazion halajavan yli 20 miljoonan euron siirtosumman ja serbipuolustaja pakkasi kamansa ja muutti perheineen Englantiin. Kolarovin alkuajat uudessa sarjassa olivat vaikeita, mutta lopulta puolustaja pelasi Manchester Cityn riveissä seitsemän kauden aikana yli 200 ottelussa. Monipuolinen Kolarov aloitti uransa omalla pelipaikallaan puolustuksen vasemmalla laidalla, mutta espanjalaisnero Pep Guardiolan alaisuudessa Kolarov pelasi enemmän itselleen uudessa roolissa topparina.

Roman paidassa Kolarov on ollut Serie A:n paras laitapuolustaja

Kesällä 2017 alkoi vahvasti näyttää siltä, että Kolarovin tie Manchester Cityn riveissä oli tullut loppuunsa. Huippukuntoinen puolustaja halusi vielä pelata viikosta toiseen ja heinäkuun loppupuolella AS Roma tiedoitti hankkineensa Kolarovin riveihinsä vaivaisella viiden miljoonan euron siirtosummalla. Lazion kannattajat olivat odotetusti nuiveissaan siirtouutisen kuultuaan ja monissa Lazion kotipeleissä nähtiin seuran vanhaa pelaajaa pilkkaavia lakanoita.

Myös Roman kannattajat ottivat uuden hankintansa vastaan varautuneesti, mutta Kolarov voitti uuden seuransa kannattajat nopeasti puolelleen pelaamalla erinomaista jalkapalloa. Varsin vapaassa roolissa vasemmalla laidalla pelannut Serbi oli koko sarjan paras laitapuolustaja ja Kolarov kamppailikin aivan viime hetkille asti koko sarjan syöttöpörssin voitosta.

Sama meno on jatkunut tällä kaudella, vaikka Roman peli on ollut pahasti sekaisin. Syyskuussa Kolarov osui rangaistuspilkulta Laziota vastaan ja samalla hänestä tuli vasta historian toinen kummassakin seurassa Derby Della Capitalessa osunut pelaaja. Maalinteko on tullut muutenkin Kolaroville tutuksi, sillä kasassa on jo tässä vaiheessa kautta seitsemän maalia, mikä on samalla Serbian maajoukkueen ex-kapteenin yhden kauden maaliennätys aikuisten sarjassa.

Aleksandar Kolarov on takonut laitapuolustajan paikalta hämmentävän kovia teholukemia kahden Roma-kautensa aikana. (Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

Kolarovin harkitsemattomat kommentit suututtivat Roman kannattajat

Vaikka Kolarov on ollut Roman kauden paras pelaaja yhdessä sensaatiomaisesti itsensä Italian maajoukkueeseen pelanneen Nicolo Zaniolon kanssa, on serbi ollut otsikoissa aivan vääristä syistä. Roman kausi on ollut vaikea ja seuran kannattajat ovat olleet erittäin turhautuneita omistaja James Pallottan ja urheilutoimenjohtaja Monchin toimintaan. Roma myi jälleen kerran pois nimekkäitä pelaajiaan ja hankki tilalle lähinnä nuoria lupauksia. Viime vuonna Mestarien liigan välieriin selvinneen Roman piti ottaa seuraava askel eteenpäin, mutta tällä kaudella seura tuntuu kuitenkin taantuneen hienosti menneestä edelliskaudesta.

Roman ympärillä ollut kuohunta huipentui tammikuun viimeisenä päivänä pelattuun Coppa Italian otteluun Fiorentinaa vastaan. Roma lähti otteluun liki ykköskokoonpanolla, mutta lopputulos oli kaamea pettymys La Violan marssiessa jatkoon murskalukemin 7 – 1. Roman intohimoiset kannattjat odottelivatkin Firenzestä palaavaa joukkuetta Roman päärautatieasema Terminillä tarkoituksenaan tehdä selväksi, ettei tämän kaltaiset esitykset vetele. Seurasi kiivas verbaalinen yhteenotto, jonka tuoksinassa Kolarov haukkui Roman kannattjat pystyyn. Kyse ei ollut suinkaan Kolarovin ja Roman kannattajien ensimmäisestä yhteenotosta, sillä vuotta aikaisemmin Serbi aiheutti kohua toteamalla julkisesti jalkapallokannattajien olevan täysin jalkapallosta ymmärtämättömiä idiootteja.

Italiassa pelaavan jalkapalloilijan muistisääntö numero yksi on olla suututtamatta oman seuransa kannattajia. Italiassa ultrilla on valtavan paljon sanavaltaa seuransa toimintaan ja he voivat halutessaan tehdä valitsemansa kohteen elämästä yhtä helvettiä. Viime viikkoina Kolarov onkin ollut kovassa ristitulessa, sillä hän on joutunut kuuntelemaan jokaisessa pelaamassaan ottelussa aggressiivista vihellyskonserttia omilta kannattajiltaan aina koskiessaan palloon. Roman kannattajapäädyssä on myös esitelty monia Kolarovia pilkkaavia lakanoita ja toissaviikolla Giallorossin kannattajat kävivät maalaamassa Kolarovin kodin läheisyyteen omat terveisensä petturimaisesti käyttäytneelle pelaajalle graffittien muodossa.

Kolarovin joukkuetovarit ovat puolustelleet Serbin käytöstä

Monen suureksi ihmetykseksi Kolarov itse ei ole tehnyt juuri mitään dramaattisen välirikon selvittämiseksi, päinvastoin hän on omilla eleillään vain lisännyt bensaa liekkeihin. Romassa laadittiin kuitenkin sotasuunnitelma ongelman ratkaisemiseksi ja viime viikkoina kapteeni Daniele De Rossin johdolla moni seuran pelaaja on puolustanut julkisesti Kolarovia ja kehoittanut Roman ultria hautaamaan sotakirveen Serbin kanssa. Myös Roman seurapomo James Pallotta kehui Kolarovia esimerkillisen ammattimaiseksi pelaajaksi, joka antaa aina kaikkensa omalle joukkueelleen.

Roman ja Lazion kannattajille ei historian aikana ole ollut kovin montaa yhteistä asiaa, mutta tulevassa derbyssä on mielenkiintoista nähdä kuullaanko molemmista kannattajapäädyistä Kolarovia pilkkaavia lauluja. Panokset ottelussa ovat vielä tavallistakin suuremmat, sillä Roma ja Lazio kamppailevat kiivastii Mestarien liigaan oikeuttavista sijoista, joten jokainen ylimääräinen häiriötekijä halutaan varmasti karsia pois. Kolarovilla onkin nyt elämänsä paikka voittaa Roman kannattajien luottamus takaisin, sillä mikä olisikaan parempi tapa lepyttelylle kuin johdattaa Roma jälleen kerran Ikuisen Kaupungin herraksi?

Kansikuva: Paolo Bruno/Getty Images