Ei ole helppoa olla napolilainen Napolissa – Lorenzo Insigne kantaa kapeilla harteillaan koko jalkapallohullun kaupungin valtavia odotuksia

Napoli on yksi Italian suurimmista ja kannatetuimmista seuroista, mutta nuorten pelaajien kasvattajana se ei ole kovin hyvä. Napolista kyllä on kasvanut Antonio Di Natalen, Fabio Cannavaron ja Fabio Quagliarellan kaltaisia pelimiehiä, mutta Napolin joukkue on päässyt nauttimaan harvan paikallisen pelaajien palveluksesta. Yksi sääntöön tekevä poikkeus on elävä seuralegenda Lorenzo Insigne, jonka kasvaminen Napolin yhdeksi tärkeimmistä pelaajista on ollut kaikkea muuta kuin helppo prosessi. Viime viikolla Napoli uutisoi Insignen korvaavan Kiinaan lähteneen Marek Hamsikin Napolin virallisena kapteenina.

Lorenzo Insigne syntyi Napolia kannattaneeseen perheeseen

Lorenzo Insigne syntyi vuonna 1991 Napolin köyhässä Frattamaggiore lähiössä asuvaan perheeseen. Insignen perhe eli ja hengitti jalkapalloa ja Diego Maradonan tähdittämä kotikaupungin ylpeys oli koko perhettä yhdistänyt asia. Insignen isä teki hanttitöitä ja äiti piti huolta perheestä. Insignen ja hänen kolmen veljensä suureksi harmitukseksi perheellä ei ollut varaa Napolin ottelulippuihin, joten rakkaan seuran kannattaminen tapahtui pääasiallisesti television ja radion välityksellä.

Jalkapallo näytteli luonnollisesti valtavan isoa roolia pienen Lorenzon elämässä. Palloa potkittiin aina, usein myös koulupäivien aikana, mikä harmitti kovasti tiukkaa kuria pitänyttä äitiä, joka olisi halunnut poikiensa suhtautuvan koulunkäyntiin astetta suuremmalla arvostuksella. Lorenzo oli erittäin lahjakas pelaaja, mutta alueen parhaimpiin seuroihin häntä ei kelpuutettu. Lorenzo pelaili veljiensä kanssa kaupunginosaseurassa, mutta paikalliset jalkapallovaikuttajat eivät maalailleet Insignelle kovin valoisaa tulevaisuutta. Ongelma oli nuoren miehen pieni koko, sillä jo lapsena Lorenzo oli reippaasti muita ikätovereitaan lyhyempi.

Napoli antoi useaan kertaan pakit nuorelle Insignelle

Insigne kasvatettiin kannattamaan kotikaupunkinsa ylpeyttä Napolia, joten pienestä pitäen nuoren jalkapalloilijan alun suurin tavoite oli päästä edustamaan rakastamaansa seuraa. 14-vuotiaana Lorenzon maailma mureni nuorukaisen vierailtua Napolin harjoitustapahtumassa. Seuran pelaajatarkkailijat sanoivat Insignen olevan lahjakas jalkapalloilija, mutta pieni koko olisi este huipputasolle nousemisesta. Kun myös Torino ja Atalanta eivät tarjonneet Insignelle sopimusta, oli hyökkääjän ura vähällä loppua ennen kuin se ehti todenteolla edes alkaa.

Moni ihminen olisi Insignen tilanteessa luopunut unelmistaan, keskittynyt koulunkäyntiin ja kouluttautunut johonkin turvalliseen ja tavalliseen ammattiin. Lorenzo-poika päätti kuitenkin olla luovuttamatta ja vuoden päästä hänen ja koko perheen suuri unelma toteutui, kun Napoli tarjosi monivuotista nuorisosopimusta 15-vuotiaalle hyökkääjälle. Mitään ei vielä oltu saavutettu, mutta tie huipulle oli taas auki lukuisten vastoinkäymisten jälkeen.

Insigne teki läpimurtonsa lainasopimusten kautta

Italiassa on tavallista, että nuoret jalkapalloilijat kasvavat aikuisten tasolle lukuisten lainasopimusten kautta. Insigne debytoi Napolin paidassa vuonna 2010, mutta tie nimivahvassa joukkueessa oli tukossa, joten nuorukainen lainattiin loppukaudeksi Italian kolmannella sarjatasonsiIlla pelanneen pikkuseura Cavesen riveihin.

Insigne ei varsinaisesti vakuuttanut Cavesessa, mutta lainasopimuksen aikana hän teki vaikutuksen yhteen Serie A-historian merkittävimpään valmentajaan. Seuraavana vuonna Italian kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelannut Foggia nimitti uudeksi päävalmentajakseen legendaarisen Zdeněk Zemanin, joka halusi hankkia Insignen nousua tavoitelleen seuran riveihin. Lainasopimus osoittautui onnistuneeksi, sillä pikkuruinen duracelpupu pelasi isossa roolissa tehden peräti 19 maalia sarjapeleissä.

Sama tahti jatkui seuraavana vuonna, kun Zeman siirtyi Serie B:n Pescaran riveihin. Insigne seurasi uutta mentoriaan hänen uuteen seuraansa ja kauden 2011-2012 Pescara nauttii yhä suurta kulttisuosiota italialaisen jalkapallon ystävien keskuudessa. Liki täydellistä seksifutista pelannut seura teki liki 30 maalia enemmän kuin sarjan toiseksi paras joukkue ja Pescara nousi kauden päätteeksi Serie A:han. Insigne muodosti yhdessä Ciro Immobilen kanssa sarjan parhaan hyökkäyksen, joka nautti muuan Marco Verrattin namupasseista. 18 maalia paukuttanut Insigne valittiin koko sarjan parhaaksi pelaajaksi ja odotukset Napolissa uuden superlupauksen varalle kasvoivat todella korkeiksi.

Lorenzo Insigne on pelannut Italian maajoukkueessa 30 ottelua. (Marco Luzzani/Getty Images)

Insignen alkuvuodet Napolissa olivat kaikkea muuta kuin helppoja

Insigne oli pelannut aikuisurallaan pääasiallisesti kymppipaikalla, mutta Napolissa hänet nähtiin enemmän laiturina. Siirto uudelle pelipaikalle ei sujunut ongelmitta, mutta Insginen varsinainen debyyttikausi kasvattajaseuransa riveissä sujui varsin positiivisesti. Edison Cavanin ja Ezequiel Lavezzin tähdittämä Napoli-hyökkäys teki tuhoisaa jälkeä ja Walter Mazzarrin valmentanat etelä-italialaiset sijoittuivat lopulta Serie A:ssa Juventuksen jälkeen toisiksi.

Insigne oli matkalla tähtiin, mutta seuraavat kaksi kautta tulivat osoittautumaan nuoren miehen uran ehdottomasti vaikeimmiksi. Hyvin menneen 2012-2013 kauden jälkeen päävalmentaja Mazzarri siirtyi Interin peräsimeen ja hänen korvaajaksi nimitetyn Rafa Benitezin alaisuudessa Insigne ei ikinä saanut omasta mielestään ansaitsemaansa vastuuta. Benitezin kahden kauden aikana Insigne osui Serie A-kentillä vain viidesti ja hänen nimensä nähtiin uutisotsikoissa lähinnä kahnauksistaan Napolin ultrien kanssa.

Kaupungin omana poikana Insigneen kohdistui aina valtavia, jopa epäinhimillisiä odotuksia. Napoli-kannattajat eivät olleet tottuneet näkemään joukkueensa avauskokoonpanossa paikallisia pelaajia ja Insigne oli harvoin jopa ainoa italialainen joukkueensa avauskokoonpanossa. Napoli kannattajien innostus vaihtui nopeasti pettymykseksi, kun nuori parikymppinen hyökkääjä ei ollutkaan heti ensimmäisillä kausillaan valmis tähtipelaaja.

Vuonna 2015 Insigne marssi Napolin päävalmentaja Benitezin puheille ja ilmoitti haluavansa siirtyä muualle. Kovin odotuksiin kauteen lähtenyt Napoli pelasi huonoa jalkapalloa ja Benitez tuntui menettäneen täysin otteensa joukkueestaan. Myös Napolin intohimoiset kannattajat olivat ymmärrettävästi pettyneitä heikkoon kauteen. Heidän syyttävä sormensa osoitti joukkueen ainoaan paikalliseen pelaajaan, Insigneen, jonka jatkuvasta maalipaikkojen tuhailusta oli tullut eräänlainen Napolin epäonnistuneen kauden symboli. Rakastamansa seuran paitaa ylpeydellä kantanut Insigne joutui kuulemaan jokaisessa pelaamassaan ottelussa vihellyksiä ja häntä pilkanneita huutoja omilta kannattajiltaan ja avautumiset sosiaalisessa mediassa olivat vain pahentaneet tilannetta. Napolin kannattajat alkoivat kutsumaan Insigneä ivallisella lempinimellä ”Nunsigne”, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa tuhlaria.

Insigne päätös jäädä Napoliin osoittautui oikeaksi

Kauden päättyessä Insigne oli lähellä siirtoa muualle, mutta Empolista Napolin uudeksi päävalmentajaksi siirtynyt Maurizio Sarri sai vakuutettua pelaajan jäämään kasvattajaseurana riveihin ainakin yhdeksi kaudeksi. Sarrin siirtyminen Napolin peräsimeen käänsi koko seuran kurssin ja myös Insigne oli seuraavalla kaudella kuin uusi pelaaja. Sarri roolitti joukkueen varakapteenin uudella tavalla, joka korosti Insignen selkeitä vahvuuksia. Alkukauden vaikeuksien jälkeen tulosta alkoi tulla ja lopulta Insigne paukutti 12 liigamaalia Napolin sijoituttua Serie A:ssa jälleen toiseksi. Sarrin alaisuudessa Insigne nousi sarjan parhaiden laiturien joukkoon ja hänen yhteispelinsä Napolin muiden hyökkääjien Gonzalo Higuainin,  Jose Callejonin ja Dries Mertensin kanssa oli parhaimmillaan kuin suoraan hyökkäyspelaamisen oppikirjasta.

Vaikeiden vuosien jälkeen Insigne on noussut Napolin ja Italian maajoukkueen parhaiden pelaajien joukkoon. Vaikeudet kypsyttivät selkeästi entistä taitelijasielua, sillä vuonna 2019 Insigne on taktisesti erittäin kypsä ja suoritusvarma pelaaja. Täksi kaudeksi Napolin valmentajaksi siirtynyt Carlo Ancelotti on siirtänyt Insignen vanhaan tuttuun roolinsa hyökkäyksen kymppipaikalle, mikä on tuottanut tulosta, sillä syyskaudella uudella pelipaikallaan selkeästi viihtynyt Insigne teki varsin kelvolliset tehot 7+5.

Erinomaisista otteistaan huolimatta Insigne saa vieläkin kuulla vihellyksiä ja buuauksia heikosti menneiden otteluiden jälkeen. Vanhmepana ja kokeneempana pelaajana hän osaa kuitenkin nykyään käsitellä kotikaupunkinsa valtavat odotukset aikaisempaa paremmin ja miehen omien sanojensa mukaan jatkuvassa painetilassa pelaaminen on tehnyt hänestä paremman jalkapalloilijan. Insigne on jo saavuttanut Napoli-paidassa paljon, mutta kahta omaa tavoitettaan hän ei vielä ole onnistunut saavuttamaan. Diego Maradonan liigamaalimäärän ohittaminen ja Napolin johdattaminen seurahistorian kolmanteen mestaruuteen ovat hurjia haasteita, mutta Insigne on jo osoittanut, että kovalla yrityksellä mahdottomasta voi tehdä mahdollisen. Napolin kapteeniksi nouseminen oli hyvä välietappi, mutta Insignen silmissä siintää vielä kovemmat merkkiteot.

Kansikuva: Maurizio Lagana/Getty Images