Kesällä kovasti satsanneen AC Milanin kausi on lähtenyt kovista odotuksista huolimatta käyntiin takkuillen. Kuuden pelatun ottelun jälkeen Milanon punamustat ovat sarjataulukossa kuudentena, mutta kaksi tappiota on ollut seurajohdolle liikaa. Kovien paineiden keskellä operoiva entinen suurseura onkin ensimmäisen kriisin partaalla, sillä nykymuotoisen joukkueen tulevaisuuden kannalta sijoittuminen neljän joukkoon on suoranainen välttämättömyys.
AC Milan ei ole viime vuosina ollut sama seura, kuin vielä 2000-luvun alkupuolella. Joukkueen pelaajamateriaali on ollut sanalla sanoen heikko ja samalla sijoitukset Serie A:ssa ovat jääneet huomattavasti odotettua heikommiksi. Legendaarisen seurapomo Silvio Berlusconin rahallinen kiinnostus leikkikaluaan kohtaan oli jatkuvassa laskusuunnassa eikä ökyhankinnoista tunnettu seura enää pystynyt kilpailemaan maailman huippunimistä.
Asiaan tuli viime kesänä dramaattinen muutos, kun Berlusconin liki 30 -vuotinen omistajuus tuli päätökseensä ja Milan siirtyi kiinalaisomistukseen. Samalla rossoneri oli pitkästä aikaa haluttu kohde siirtomarkkinoilla, sillä uudet kiinalaisomistajat olivat halukkaita panostamaan valtavia rahamääriä uusiin hankintoihin. Milanin kesä olikin ikimuistoinen. Seura hankki toinen toistaan nimekkäämpiä hankintoja ja kesän lopullinen törssäyssumma liikkuu lähteistä riippuen 200 ja 300 miljoonan euron välimaastossa.
Milanin joukkueenrakennus ei kuitenkaan mennyt kuin Strömsössä. Kesän loppupuolella Italiassa alkoi liikkua monenlaista huhua siitä, että Milanin uudet omistajat eivät olleetkaan aivan niin rikkaita kuin he ostohetkellä antoivat ymmärtää. Milanin uudet omistajat joutuivat ottavaan valtavasti pankkilainaa ja tästä johtuen kesän isoimman hankinnan Leonardo Bonuccin siirron virallistaminen venyi useammalla viikolla, kun lainaa antanut pankki ei ollut aluksi halukas antamaan riittävän isoa rahapottia tuntemattomille uusille omistajille ennen kunnon takauksia. Lopulta Bonuccin siirto saatiin vietyä maaliin, mutta viivästyminen oli nolo asia ja iso arvovaltatappio uusille omistajille.
Milanin panokset alkavalle kaudella ovat valtaisat. Seura rikkoi kaikkia mahdollisia UEFA:n taloussäännöksiä ja edessä siintää tuntuvat rangaistukset. Monet pitävätkin varmana, että Milanille lyödään vuoden päästä ainakin kahden siirtoikkunan yli kestävä uusien pelaajien hankintakielto. Milan otti viime kesänä tietoisen riskin käyttämällä yhdessä siirtoikkunassa omistajien kolmelle vuodelle budjetoimat rahat. Homman nimi olikin selvä ennen alkavaa kautta. Milanin on pakko selvitä ensi vuoden Mestareiden liigaan, tai nykymuotoinen toiminta ei ole mahdollista. Punamustien sisään tulevat rahavirrat ovat olleet laskemaan päin ja UCL-jalkapallon on oletettu olevan se kovasti kaivattu taloudellinen piristysruisku.
Milanin kausi on alkanut kaikkea muuta kuin lupaavasti. Pelillisesti joukkue on ollut ymmärrettävistä syistä hapuileva, sillä käytännössä koko ykkösjoukkue meni viime kesänä täysin uuteen uskoon. Päävalmentaja Vincenzo Montella ei tunnukkaan oikein tietävän, missä muodossa hän haluaa joukkuettaan peluuttaa. Alkukaudella rotaatio onkin ollut laajaa ja esim. isolla rahalla hankittu portugalilaiskärki Andre Silva ei ole juuri Serie A-otteluissa kentällä esiintynyt. Montellan suosima kolmen puolustajan linja on myös monella tapaa ongelmallinen, sillä esimerkiksi viime kauden paras pelaaja Suso ei kovasta yrityksestä huolimatta oikein tunnu löytävän paikkaansa kyseisestä formaatiosta.
Sekavien ja ailahtelevien otteiden jälkeen Italiassa on herännyt laajaa keskustelua Montellan asemasta. Entinen Italian maajoukkuekärki allekirjoitti viime kesänä uuden jatkosopimuksen Rossonerin kanssa, mutta tästä huolimatta viime päivinä Italiassa on huhuiltu miehen potkuista jo kuluneen kauden aikana. Viime viikonlopunna Sampdorian vieraana koetun nolon tappion jälkeen Milanin urheilutoimenjohtaja Marco Fassone kritisoi mediassa kovin sanoin Montellaa syyttäen valmentajaa taktisesta kyvyttömyydestä. Alkuviikosta Gazzetta Dello Sport myös uutisoi Milanin jo kyselleen Carlo Ancelottin ja Antonio Conten halukkuutta siirtyä tämän kauden jälkeen Milanin peräsimeen.
Mistä Milanin orastava kriisi sitten oikein johtuu? Virallisen syntipukin roolin saanut Montella saa ottaa kritiikistä paljon itseensä, sillä Milanin pelaajat ovat näyttäneet peuroilta ajovaloissa. Kukaan pelaajista ei ole vielä toistaiseksi kritisoinut valmentajaansa julkisesti, mutta monen pelaajan reaktioista kentällä huomaa, miten sekaisin omasta roolistaan he ovat. Ei olekkaan sattumaa, että Milan on pelannut kauden parhaat ottelunsa europeleissä. Toki vastus on ollut heikkoa, mutta taktisesti kurinalaisessa Serie A:ssa vastustajajoukkueet ovat onnistuneet poispelaamaan Milanin vahvuudet huomattavasti europelejä paremmin.
Milanin kausi on lähestymässä vedenjakajaansa. Viiden seuraavan kierroksen aikana Milan kohtaa rakkaan paikallisvastustaja Interin, Roman ja Juventuksen, joten otteiden on parannuttava nopeasti. Milan on kohdannut tällä kaudella kaksi edes etäisesti huippujoukkuetta muistuttavaa vastustajaa ja kummatkin ottelut ovat päättyneet noloon tappioon heikon esityksen jälkeen. Nyt vastaan asettuu vielä selkeästi Laziota ja Sampdoriaa parempia joukkueita, joten pystyykö Milan haastamaan pahimmat kilpailijansa kentällä ja nappaamaan kovasti toivottuja voittoja? Jos vastaus on ei, saattaa Montella joutua etsimään uutta työpaikkaa jo ennen vuoden vaihtumista.
Kansikuva: Emilio Andreoli/Getty Images