Lauantain herkkupalana Juventus-Milan

Serie A:n 22. kierroksen huippuottelussa kohtaavat kaksi jättiläistä, kolme peräkkäistä mestaruutta voittanut Juventus ja synkässä kunnossa oleva kriisijoukkue AC Milan. Juventus on voittanut 27 edellisestä 29 kotiottelustaan ja lähtee tähänkin otteluun selkeänä ennakkosuosikkina. Ottelulla on aina erityinen asema Italiassa, sillä lähes päivälleen 65 vuotta sitten pelattu Juven ja Milanin välinen ottelu oli Italian historian ensimmäinen televisioitu jalkapallo-ottelu.

Juventus

12 ottelun tappiottomassa putkessa surffaava Juventus on salakavalasti napannut itselleen jo seitsemän pisteen kaulan sarjakakkosena olevaan Romaan. Massimiliano Allegrin valmentama Vanha Rouva on loistanut varsinkin kotipeleissään, joissa se ei ole kärsinyt tappiota kohta kahteen vuoteen. Edellisellä kierroksella Juventus nyhjäsi hieman yllättäen maalittoman tasapelin Udinesen vieraana. Allegri lähti otteluun Antonio Conten aikana tutuksi tulleella 3-5-2 formaatiolla, joka ei tunnu palvelevan Juventuksen nykymateriaalia parhaalla mahdollisella tavalla. Kolmen topparin taktiikalla Juventus puolustaa erinomaisesti, mutta hyökkäyspäässä se on ollut pääsääntöisesti todella aseeton.

Juventus operoi maltillisesti viime viikonloppuna sulkeutuneen siirtoikkunan aikana. Seura purki oman kasvattinsa Sebastian Giovincon sopimuksen hyvässä yhteiymmärryksessä. Giovincon sopimus Juventuksen kanssa olisi loppunut kesällä ja mies ehti tehdä sopimuksen Yhdysvaltain MLS-liigan Toronton kanssa. Sopimus olisi astunut voimaan vasta kesällä, mutta Juventus tuli uskollista roolipelaajansa vastaan ja päästi hänet rapakon taakse ilman siirtosummaa. Giovincosta tuli samalla tämän hetken kovapalkkaisin italialainen jalkapalloilija, sillä miehen vuosipalkan on huhuiltu liikkuvan yli viidessä miljoonassa eurossa. Juventus hommasi Giovincon korvaajaksi vanhan tutun Alessandro Matrin, joka palaa seuraan parin vuoden tauon jälkeen. Juventus teki kaikessa hiljaisuudessa myös muutaman tärkeän tulevaisuutta koskevan rekrytoinnin.  Nuori ja monipuolinen Italian U21- maajoukkueen keskikenttäpelaaja Stefano Sturaro siirtyi Torinon ylpeyden riveihin Genoasta. Vielä tärkeämpi hankinta oli läpimurtokauttaan Empolissa pelaavan Daniele Ruganin  toisen puoliskon hankinta reippaaseen kolmen miljoonan euron summaan. Juventus on viime vuosina hamstrannut Italian lupaavimpia pelaajia itselleen ja Rugani lienee ikäluokkansa kirkkain timantti. 20-vuotias nuori mies on jo noussut Italian maajoukkuerinkiin ja taistelee jo ensi kaudella tosissaan Juventuksen avauspaikasta.

Paul Pogba on juuri nyt yksi maailman parhaista jalkapalloilijoista. (Getty)

Paul Pogba on juuri nyt yksi maailman parhaista jalkapalloilijoista. (Getty)

Juventus ei ole tällä kaudella hävinnyt otteluakaan pelatessaan neljän miehen puolustuslinjalla. 3-5-2 formaatiolla joukkue on hävinnyt kertaalleen ja pelannut kaksi kertaa tasan. Tuokaan saldo ei ole suinkaan huono, mutta Juventuksen peli on ollut parhaimmillaan neljän miehen alakerralla. Tästä johtuen uskonkin vahvasti Allegrin palaavan 4-3-1-2 ryhmittymän pariin Milania vastaan.  Juventuksen maalivahtivalinnasta on turha edes keskustella, sillä legendaarinen Gianluigi Buffon pelaa käytännössä aina kunnossa ollessaan. Puolustuksessa tärkeä oikean laidan juoksukone Stephan Lichtsteiner on pelikiellossa ja Martin Caceres loukkaantuneena, avaukseen noussee vasenjalkainen toppari Angelo Ogbonna, joka ei ole urallaan juurikaan esiintynyt laitapakin tontilla. Vasemman laidan ykkösvaihtoehdon Patrice Evran pelikunto ennen ottelua on pienoinen kysymysmerkki, mutta viimeisimpien raporttien mukaan hän on pelikunnossa. Jos Evra ei pysty pelaamaan, saattaa normaalisti topparina pelaava Giorgio Chiellini siirtyä vasemmalle laidalle. Tämän myötä pitkään loukkaantuneena ollut Andrea Barzagli nousisi takaisin avaukseen Leonardo Bonuccin topparipariksi, mutta tämä skenaario lienee kuitenkin epärealistinen.

Keskikentällä suurin kysymysmerkki on Chilen supertähti Arturo Vidalin pelikunto. Vidal joutui jättämään viime viikonlopun Udinese-vierailun väliin jalkavamman vuoksi eikä mies ole pystynyt harjoittelemaan täysipainoisesti joukkueen mukana. Juventus tekee kuitenkin kaikkensa, jotta vireensä löytänyt Vidal olisi pelikunnossa. Chileläisen alkukausi oli vaisu ja ympäri Italiaa liikkui huhuja hänen asennevammastaan ja motivaation puutteestaan. Tämän vuoden puolella Vidal on ollut kuitenkin oma loistava itsensä ja miestä kritisoineet ovat joutuneet myöntämään olleensa väärässä. Vidalin puuttuessa avaukseen nousee Udinesesta viime kesänä siirtynyt Roberto Pereyra, jonka alkukausi on ollut sanalla sanoen vaisu. Pereyra on tehnyt 19 pelaamassaan ottelussa tehot 1+2, mitä voidaan pitää melko pienenä määränä hänen roolissaan pelaavalle hyökkäävälle keskikenttäpelaajalle.

Hyökkäyspäässä suurin ja oikeastaan ainoa kysymysmerkki liittyy siihen, kenestä on nousemaan Carlos Tevezin kärkipariksi. Viime kaudella Fernando Llorente paukutteli 15 maalia ja esiintyi muutenkin todella vakuuttavasti. Tällä kaudella meno on ollut kuitenkin Allegrin alaisuudessa huomattavasti heikompaa osittain hieman muuttuneen pelitavan ja roolituksen vuoksi. Llorente on tehnyt vain neljä maalia ja hän vaeltelee pääosan peliajasta täysin ottelun ulkopuolella. Hänen maamiehensä Alvaro Morata on tehnyt niin ikään neljä maalia, mutta myöskään hänen kautensa ei ole ollut niin hyvä kuin Juventuksen kannattajat toivoivat. 22-vuotias Morata siirtyi Juventukseen Real Madridista yli 20 miljoonan euron siirtosummalla, joten neljä maalia on pieni määrä hänen hintalappuunsa peilaten. Moratalla on kuitenkin potentiaalia nostaa tasoaan rutkasti vielä tämän kauden aikana. Sopeutuminen uuteen maahan ja uuteen kulttuuriin vie aina aikansa, varsinkin kun puhutaan näin nuoresta koko ikänsä Espanjassa asuneesta pelaajasta.

AC Milan

AC Milanin kausi on jälleen kerran ollut täynnä tapahtumia. Aikuisten tasolla täysin kokematon entinen pelaajasuuruus Filippo Inzaghi ei varmasti odottanut joutuvansa nähdynlaisen pyöritysen keskelle suostuessaan viime kesänä Milanin uudeksi päävalmentajaksi. Milanin alkukauden otteita vaivasi epätasaisuus, joskin viime viikkoina tästä on päästy eroon Milanin oltua tasaisen huono useassa peräkkäisessä ottelussa. Äärimmäisen pikkutarkkana ja jopa pakonomaisena valmentajana tunnettu Inzaghi on harjoittanut joukkuettaan useita tunteja viikossa ilman palloa ja vastustajaa pyrkiäkseen parantamaan pelaajien sijoittumista kummassakin kenttäpäädyssä. Toistaiseksi oppi ei ole mennyt perille, mutta Milan oli siirtoikkunassa todella aktiivinen vahvistaen joukkuettaan useammalla mielenkiintoisella pelaajalla.

Vahvistukseen oli myös tarvetta, sillä Milanin pelaajamateriaali on sanalla sanoen surkea, varsinkin kun huomioidaan seuran komean historian tuomat odotukset. Seuran kannattajat tukivatkin jopa hieman yllättäen Inzaghia ilmoittaen, ettei edes Carlo Ancelotti saisi nykyistä materiaalia menestymään. Kannattajat vaativatkin lukuisten banderollien välityksellä potkuja seuran legendaariselle urheilutoimenjohtajalle Adriano Gallianille. Vuodesta 1986 asti Milanissa toiminut Galliani on Silvio Berlusconin luottomies, joka on lähes 30 vuoden työuransa aikana rakentanut Milanille monta dominoivaa joukkuetta. Viime vuosina Berlusconin rahahanat ovat kuitenkin sulkeutuneet, eikä Milan enää pysty kilpailemaan todellisista huipputason pelaajista. Galliani on tehnyt kelvollisia hankintoja pienellä rahalla, mutta hänen touhustaan tuntuu puuttuvan punainen lanka ja suunnitelmallisuus. Siirtoikkunassakin hän hankki Milaniin kaksi uutta topparia, vaikka joukkueessa oli valmiiksi jo viisi avauksen paikasta kamppailevaa pelaajaa. Samalla joukkueen suurin heikkous eli keskikenttä jäi kuitenkin käytännössä tyystin ilman vahvistusta.

Milanin selkeä ykkösmaalivahti on viime kesänä Real Madridista ilmaissiirrolla tullut Diego Lopez. Lopezin alkukausi Milanissa oli vaikea, mutta viime viikkoina mies on tehnyt kaikkensa sekasortoisen joukkueen maalinsuulla. Milanin puolustuspään ratkaisuja on vaikea mennä arvioimaan, sillä Inzaghilla on käytössään seitsemän topparia, joista jokainen varmasti halajaa avaukseen. Itse uskoisin vielä Milaniakin sekasortoisemmasta Parmasta miljoonalla eurolla siirtyneen Gabriel Palettan ottavan paikkansa avauksesta jo Juventusta vastaan. 28-vuotias argentiinanitalialainen esiintyi Italian maajoukkueen avauksessa viime kesän MM-turnauksessa ja on muutenkin nyky-Milanin suoritusvarmin yksittäinen toppari. Toisen avaajan paikasta käydäänkin sitten mielenkiintoista kamppailua, mutta uskoisin viime kauden ykköstopparin Adil Ramin olevan vahvoilla. Milan sai kovasti kaivannutta vahvistusta laitapakkiosastolle Luca Antonellin hankinnan myötä. Antonelli pelasi nuorempana Milanin junnujoukkueissa, mutta läpimurto miesten peleihin tapahtui Genoassa, josta mies siirtyi tammikuun siirtoikkunan viime hetkillä Milanin riveihin. Oma sanansa on varmasti sanottavana myös Spartak Moskovasta tulleella Salvatore Bocchettilla, joka pystyy pelaamaan niin vasempana laitapuolustajana kuin topparina. Bocchetti oli parhaimmillaan yksi koko Venäjän liigan parhaista puolustajista, mutta viime aikoina miehen asenne on jättänyt paljon toivomisen varaa ja mies tippui huonojen otteidensa vuoksi penkille ja mies lähtee hakemaan uutta nostetta uralleen Milanon punamustien riveistä.

Jeremy Menez on paukuttanut tällä kaudella jo 12 liigamaalia. (Getty)

Jeremy Menez on paukuttanut tällä kaudella jo 12 liigamaalia. (Getty)

Milanin suurimmat heikkoudet tällä kaudella ovat olleet joukkueen keskikentällä, josta puuttuu laatua. Keskikentän paras ja tärkein pelaaja on kovaotteinen Nigel de Jong, jonka sopimus umpeutuu tulevana kesänä. Milan on kuitenkin jo aloittanut jatkosopimusneuvottelut loukkaantumisista kärsineen Hollannin maajoukkuemiehen kanssa ja hänen jatkonsa Milanissa näyttää todennäköiseltä. Joukkueen kapteenin Riccardo Montolivon pitäisi olla koko joukkueen pelillinen johtaja, mutta otteet ovat tällä kaudella olleet kaukana odotuksista. Montolivo loukkasi vakavasti jalkaansa kesän MM-kisoja edeltäneessä harjoitusottelussa, eikä mies ole yltänyt paluunsa jälkeen vanhalle tasolleen kuin hetkittäin. Kolmas optimiavaaja lienee Andrea Poli, jonka lopullista läpimurtoa Serie A:n eliittipelaajien joukkoon on odoteltu jo vuosia. Milanin keskikentän vajaavaisuudesta kertoo kaiken se, että 1-2 pelaajan loukkaantumisen myötä Michael Essienin ja Sulley Muntarin tapaiset keskinkertaisuudet ovat jonossa kärkkymässä peliaikaa. Kumpikin pelaaja on pelannut hienon uran, mutta ei heillä pitäisi olla nykyisellä tasollaan mitään asiaa Milanin pelaavaan kokoonpanoon.

Hyökkäyspäässä Jeremy Menez on pelaamassa elämänsä kautta. Kasassa on jo 12 liigamaalia ja ilman Menezin loisto-otteita Milan olisi tällä hetkellä akuutissa putoamiskurimuksessa. Menez ei kuitenkaan ole puhdas hyökkääjä, joten on mielenkiintoista nähdä mihin muotoon Milanin hyökkäys jatkossa ryhmittyy. Galliani nimittäin lainasi Romassa vaihtopelaajaksi jämähtäneen Mattia Destron Milanin riveihin loppukauden kattavalla lainasopimuksella. Destro on luonnollinen maalintekijä, jonka maalimäärät ovat olleet huikeita suhteutettuna miehen peliaikaan. Destro on kuitenkin kohtalaisen laiska mielialapelaaja, joka ei välttämättä sovi täysin Pippon haluamiin taktiikoihin. Samat sanat pätevät myös toiseen lainamieheen Alessio Cerciin, joka on vaikean alun jälkeen pikku hiljaa löytämässä viime kaudelta tuttua virettään. Milan saa myös Juvea vastaan Aasian kisoista kotiutuneen Keisuke Hondan riveihinsä ja japanilainen noussee saman tien takaisin omalle paikalleen avauksen vasemmalle laidalle.

Ottelun kulku

Juventus on yksi Euroopan isojen sarjojen eniten palloa hallitsevista joukkueista. Varsinkin kotonaan se ottaa pelin yleensä haltuunsa ja pyrkii jauhamaan hitailla hyökkäyksillään vastustajan puolustuslinjan pähkinöiksi. Pelitapa on toiminut viime vuosina loistavasti ja tällä hetkellä on vaikea nähdä Juventuksen häviävän kotonaan toiselle italialaiselle joukkueelle. Juventus ei juurikaan viljele pitkiä avauksia, vaan pyrkii pitämään pallon maassa. Juventuksen vahvuus on sen keskikentässä, joka on äärimmäisen monipuolinen ja yhteenhitsautunut. Paul Pogba, Arturo Vidal ja Claudio Marchisio ovat jokainen taitavia pelaajia ajoittamaan taustanousujaan ja jokaisen planeetan joukkueen tulee olla heidän kanssaan äärimmäisen tarkkana.  Tässä ottelussa Milan pyrkinee puolustamaan tiiviinä pakettina tukkien syöttölinjoja omalla alueellaan. Inzaghin aikana Milan ei ole juurikaan prässännyt vastustajia korkealta ja Juventus saaneekin ottelussa jauhaa palloa melko rauhassa omalla puolustusalueellaan. Milan pyrkii hyökkäämään vahvasti laitojen kautta, jonne se pyrkii luomaan miesylivoimaa näennäisen kärjen Jeremy Menezin liikkuessa yleensä pelinrakennusvaiheessa jommallekummalle laidalla laiturin tueksi. Juventuksen laitapelaajat saavatkin olla tarkkana Milanin laitapelaajien kanssa, varsinkin kun puolustajille ei ole juuri varaa rikkeisiin, sillä Milan on ollut tällä kaudella kelvollinen erikoistilannejoukkue.  Juventus on kuitenkin laadukkaampi, yhtenäisempi ja paremmin valmennettu joukkue kuin Milan ja tulee klaaraamaan tämän ottelun melko selkeästi. 2-0 on omissa papereissani todennäköisin yksittäinen lopputulos, vaikka Milan saattaakin saada yhden maalin aikaiseksi hyökkäyspään pelaajien henkilökohtaisen taidon myötä. Vedonlyöntiä tämänkin ottelun lopputuloksesta voit harjoittaa Betssonin kautta.

Todennäköiset avauskokoonpanot

juvemilan

Ottelu on katsottavissa Viasat Xtra kanavalta klo 21.40 alkaen.