Lauantaina pelataan kauden ensimmäinen Derby Della Capitale – pystyykö kriisijoukkue Roma oikaisemaan vihdoin kurssinsa?

Ruutu LogoUusi Serie A -kausi pyörähti käyntiin 18.8. Näe Cristiano Ronaldo ja kumppanit Ruutu+ -palvelussa.

KILPAILU: Voita huikea NFL-matka Lontooseen!

Tämän viikon lauantaina pelataan kuluvan Serie A -kauden odotetuin ottelu Italian pääkaupungin kahden kiistakumppanin, AS Roman ja Lazion välillä. Derby Della Capitale on vakiinnuttanut reilussa 85 vuodessa asemansa yhtenä maailman tulisimmista ja kiihkeimmistä paikalliskamppailuista ja tälläkin kertaa odotettavissa on todellista tunteen paloa niin kentällä kuin katsomossa.

Mistä Rooman derbyssä oikein on kyse?

Tammikuun 9. päivänä vuonna 1900 perustettu Lazio on yksi Italian vanhimmista yhä aktiivisena toimivista jalkapalloseuroista. Lazio on samalla myös Ikuisen Kaupungin vanhin jalkapalloseura. Nimensä se sai maakunnan mukaan, jonka pääkaupunki Rooma on. Lazio oli myös ainoa roomalainen jalkapalloseura, joka vastusti kiivaasti 1900-luvun alkupuoleen fasistijohtajan Italo Foschin haluja yhdistää kaikki Rooman alueen jalkapalloseurat yhdeksi isoksi emoseuraksi, jonka tarkoituksena olisi lopettaa Pohjois-Italian suurseurojen jalkapallohegemonia. Kolmen muun seuran fuusioista syntyi AS Roma ja tästä sai alkunsa tähän päivään kestävä vastakkainasettelu kahden Italian pääkaupungin suurimman jalkapalloseuran välillä.

Roma ja Lazio kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa virallisessa ottelussa joulukuun kahdeksantena päivänä vuonna 1929. Roma voitti Lazion kotistadionilla pelatun ottelun 15000 silmäparin edessä lukemin 1-0. Kolmen vuoden päästä koko Serie A:n maalikuninkuuden voittanut Rodolfo Volk jäi ikuisesti italialaisen jalkapallon historiaan kaikkien aikojen ensimmäisen Rooman derbyn maalintekijänä. Jotain Rooman kahden seuran kannattajien väleistä kertoo se, että ensimmäiset raportit katsomohulinoista kirjoitettiin historian kaikkien aikojen kolmannessa derbyssä, jossa kummankin joukkueen kannattajat valtasivat pelikentän ja ottelun jälkeen nähtiin useita verisiä tappeluita eri puolella Roomaa.

Rooma on jakautunut maantieteellisesti kahtia

Roomassa kannattajien erottelu on ollut perinteisesti helppoa. Nimensä mukaisesti varakkaamman väestön Lazio on nimenomaan koko Rooman maakunnan seura, kun taas työväen Roma on kerännyt kannattajiaan erityisesti kaupungin ydinalueilta. AS Roman kotisijoiksi voidaan paikantaa Testaccion alue Rooman ydinkeskustasta, kun taas Lazion kotina pidetään yleisesti viitisen kilometriä kaupungin keskusta-alueen ulkopuolella sijaitsevaa Flaminon aluetta.

Lazio perustettiin aikoinaan aivan Rooman sydämmessä nykyisen Piazza Della Libertán alueella, mutta taivaansinisten kannattajakunnan nähdään yleisesti nykyään tulevan lähinnä ydinkeskusta-alueen ulkopuolelta. Roman kannattajien keskuudessa Lazion kannattajia kutsutaankin yleisesti maalaisiksi, jolla viitataan juuri kannattajien stereotyyppisiin synnyinseutuihin. Rajat ovat selvät ja pysyvät: tiettyjä kaupunginosia pidetään yleisesti AS Roman alueena ja tiettyjä Lazion alueina.

Roomassa vaihtoehtoja on käytännössä vain kaksi, sinä synnyt joko Roman tai Lazion kannattajiksi. Esimerkiksi Roman kaikkien aikojen pelaajalla Francesco Tottilla ei ollut muita vaihtoehtoja kuin liittyminen AS Roman juniorijoukkueisiin hänen vanhempiensa oltua Rooman punakeltaisen puolen intohimoisia kannattajia. Vastaavasti Tottin ikätoveria Alessandro Nestaa kosiskeltiin nuorena poikana AS Roman riveihin, mutta hänen henkeen ja vereen Laziota kannattavat vanhempansa tyrmäsivät Roman pelaajatarkkailijat ja veivät poikansa Lazion harjoituksiin.

Rooman derby on kiihkeä kamppailu, hyvässä ja pahassa

Historian 186 kohtaamista virallisissa otteluissa ovat tarjonneet monia ikimuistoisia hetkiä, mutta myös traagisia uutisia. Vuonna 1979 Lazion kannattajasta Vincenzo Paparellista tuli Italian historian ensimmäinen kuolonuhri stadionväkivallan seurauksena. AS Roman kannattajat ampuivat omasta kannattajapäädystään raketteja kohti Lazion kannattajapäätyä ja yksi raketeista osui Paparellia päähän kohtalokkain seurauksin. Vuoden 1979 jälkeen derbyissä on vältytty kuolonuhreilta, koska ottelu on yksi koko Italian suurimmista vuosittaisista poliisioperaatioista.

Kannattajien väliset yhteenotot ovat kuitenkin arkipäivää, ja otteluita ovat varjostaneet erinäköiset rasistiset ja muut ala-arvoiset solvaukset vastapuolen pelaajille ja kannattajille. Varsinkin Lazion äärioikeistolainena pidetty kannattajapääty on kunnostautunut jos jonkinmoisin ylilyönnein, mutta myöskään Roman enemmän vasemmistolaisina pidettyä kannattajapäätyä ei voidan pitää puhtaana pulmusena. Nykyisin kannattajapäätyjen poliittiset rajat ovat väljentyneet, mutta rasismi ja muunlaiset solvaukset eivät ole kadonneet mihinkään.

Lazion ja Roman kamppailu eroaa Italian muista paikalliskamppailuista siinä, että seuran kannattajat ovat pääasiallisesti vain Roomasta tai sen lähikunnista, toisin kuin esim. Juventuksen tai Milanon kahden seuran kohdalla, sillä Pohjois-Italian jätit keräävät kannattajia koko Italian alueelta. Kumpikaan roomalaisjoukkue ei myöskään kuulu Italian pääsarjan kestomenestyjiin, sillä Roma on voittanut Scudetton kolmesti ja Lazio kahdesti. Tästä johtuen joukkueiden keskenäisestä kamppailusta on muodostunut seurojen kannattajille ja pelaajille ikäänkuin tärkeään cup-finaaliin verrattavissa oleva tapahtuma, jota pidetään yleisesti koko kauden tärkeimpänä yksittäisenä otteluna.

Joskus ottelu on myös kirjaimellisesti cup-finaali. Viimeksi näin tapahtui kaksi vuotta sitten kauden 2012-2013 päätteeksi, jolloin Lazio ja Roma kohtasivat toisensa Coppa Italian finaalissa Stadio Olimpicolla. Seurojen välillä on käyty useita legendaarisia kamppailuja, mutta monelle Lazion kannattajista nimenomaan tämä voitettu Cup-finaali on se suurin ja rakkain muisto kaikista paikalliskamppailuista.

Ottelu nousi myyttisiin mittasuhteisiin ja Lazion 1-0 voittomaalin tehnyt Senad Lulic on nauttinut erityistä asemaa Lazion kannattajien keskuudessa siitä lähtien, kun mies iski pallon ottelun 71. minuutilla ohi Roman maalia vartioineen Bogdan Lobontin. Lazion kannattajat kannattajat puhuivat ottelusta ”ASS Roman kuolemana” ja esimerkiksi seuraavana kesänä siirtohuhujen kohteeksi joutunut Roman oma kasvatti Daniele De Rossi totesi haastatteluissa, ettei hän voinut siirtyä pois Romasta tietäen, että hänen viimeinen ottelunsa Roman paidassa olisi hävitty cup-matsi Laziolle. Roma palautti osan kunniastaan seuraavan kauden ensimmäisessä ottelussa, jossa voittomaalin tehnyt Federico Balzaretti juhli maaliaan puhkeamalla kyyneliin Roman kannattajapäädyn edessä.

Francesco Totti ja Alessandro Nesta pelasivat vastakkain ensimmäistä kertaa kahdeksanvuotiaine. ( Giuseppe Bellini/Getty Images)

AS Roma on Serie A:n virallinen kriisijoukkue

Roman lähtöasetelmat ennen kauden tärkeintä ottelua eivät voisi olla huonommat. Epätasaisen viime kauden jälkeen siirtoguru Monchi pisti haisemaan ja uudisti Roman joukkuetta isolla kädellä. Alissonin, Radja Nainggolanin ja Kevin Strootmanin myyntien myötä Roma menetti paljon kokemusta, mutta kolmikon korvaajaksi hankittiin monta varsin mielenkiintoista nuorta pelaajaa. Alkukaudella Roman peli on ollut täysin sekaisin ja monen mielestä erityisesti Nainggolanin myynti alkaa näyttää kohtalokkaalta virheeltä.

Viiden pelatun ottelun jälkeen Roma on sarjataulukossa 11. kahdeksalla pisteellä ja heikkojen otteiden myötä huhut päävalmentaja Eusebio Di Francescon potkuista ovat kasvaneet hetki hetkeltä. Nuoren valmentajan asemaa eivät ainakaan ole parantaneet huhut pukukopin sekasorrosta. Laitapuolustaja Rick Karsdorp otti kovasanaisesti yhteen Di Francescon kanssa ennen viime viikonlopun Bologna-ottelua ja tästä johtuen hollantilainen hyllytettiin viikoksi Roman edustusjoukkueen toiminnasta. Karsdorpin lisäksi myös muut pelaajat ovat kyseenalaistaneet Roman päävalmentajan ajatukset, sillä lehdistön mukaan myös muutama muu edustusjoukkueen pelaaja olisi ottanut yhteen Di Francescon kanssa.

Epäonnistuneen siirtokesän jälkeen syyttävä sormi on osoittanut myös lähinnä ihastusta loistavine löytöineen Sevillassa tehneeseen Monchiin, joka ei vielä ole onnistunut lunastamaan häneen kohdistuneita kovia odotuksia Roomassa. Nainggolanin, Alissonin ja Strootmanin myynnit käyvät järkeen taloudellisessa mielessä, mutta Roman taloustilanne on kohentunut vaikeiden vuosien jälkeen eikä pelaajien myynneille enää ollut pakottavaa tarvetta. Roma luopui yhdessä kesässä koko konehuoneestaan eikä korvaajat pelaajat ole olleet valmiita astumaan varsin suuriin poissiirtyneiden seuralegendojen saappaisiin.

Surkean alkukauden jälkeen Roma otti päävalmentaja-Di Francescon johdolla kovat keinot käyttöön. Italialainen termi ritiro viittaa siihen, kun koko seuran edustusjoukkue lukittautuu harjoituskeskukseen tai muuhun ulkopuoliseen tilaan useaksi päiväksi harjoittelemaan ja ratkaisemaan pelillisiä ongelmia. Roma matkasi viime viikonlopun hävityn Bologna-ottelun jälkeen suoraan kohti harjoituskeskus Trigoriaa, jossa pelaajista vietti ilman puhelimia ja viihdelaitteita kaksi päivää valmistautuen alkukauden ehdottomasti tärkeimpään ottelun. Taktiikka näytti toimivan, sillä Roma voitti keskiviikkona heikon Frosinonen tylysti lukemin 3 – 0. Roma pelasi kauden parhaan ottelunsa, mutta pelilliset ongelmat eivät kadonneet minnekkään. Di Francesco peluutti jälleen kerran uutta avauskokoonpanoa ja Roman joukkue on vaihtunut jokaiseen kauden otteluun, mikä kertoo siitä, ettei edes päävalmentaja tiedä, mikä joukkueen tämän hetken paras kokoonpano on.

Lazio on ottelun ennakkosuosikki, mutta derbyissä on ennenkin nähty yllätyksiä

Kauden ensimmäisen Derby Della Capitalen suosikista ei siis ole epäselvää, sillä ottelun vierasjoukkue Lazio pääsee lauantai-päivän herkkupalaan huomattavasti paikallisvastustajaansa paremmista lähtökohdista. Rooman taivaansinisten alkukauden ohjelma oli tappavan vaikea, sillä kahdessa ensimmäisessä ottelussa vastaan asettui viime kauden sarjan kärkikaksikko Juventus ja Napoli. Lazio hävisikin molemmat ottelut, mutta sen jälkeen Biancocelesti on napannut neljä voittoa, jotka ovat nostaneet seuran Serie A:n sarjataulukon kolmanneksi.

Vaikka Lazio on monen mielestä ottelun suosikki, on derbyissä ennakkoasetelmat yleensä heittäneet häränpyllyä, sillä ottelu on kaikessa kiihkeydessään täysin ainutlaatuinen. Panoksena on paljon enemmän kuin vain kolme sarjapistettä, sillä ottelun voittaja voi kerskua ainakin seuraavaan kohtaamiseen asti hallitsevansa maailman kuuluisinta kaupunkia. Viime vuosina Rooman paikallisottelu onkin ollut varsin tasainen ja tälläkään kertaa tuskin nähdään murskajaisia kummankaan joukkueen toimesta. Tunnelmaa ja kauniita koreografioita tullaan kuitenkin varmasti näkemään, joten kaikkien jalkapallon ystävien kannattaa olla taajuuksilla, kun ottelun avauspotku potkaistaan lauantaina klo 16.00.

Kansikuva: Paolo Bruno/Getty Images