Niklas Moisander matkalla Serie A:n huippuseuraan

Maailman vanhimman yhä toiminnassa olevan urheilulehden Gazzetta Dello Sportin mukaan Ajaxin ja Huuhkajien kapteeni Niklas Moisander siirtyy ensi kesänä genovalaisseura Sampdoriaan kolmen vuoden mittaisella sopimuksella. Samalla Moisanderista tulee kaikenkaikkiaan yhdeksäs Serie A:ssa esiintynyt suomalaispelaaja.

Sampdorian kultavuodet osuivat 1990-luvun vaihteeseen

Sampdoria on vuonna 1946 perustettu genovalainen jalkapallon erikoisseura. Sampdorian historian voidaan kuitenkin sanoa alkaneen jo 1890-luvun loppupuolella, mutta varsinainen seura nimeltä Sampdoria perustettiin toisen maailmansodan jälkimainingeissa kahden perinteisen jalkapalloseuran Sampierdarenesen ja Andrea Dorian fuusiuduttua yhdeksi suureksi emoseuraksi. Komean historiansa menestyksekkäimmät vuodet nähtiin 1990-luvun vaihteessa, jolloin se voitti seurahistoriansa ainoan Scudetton sellaisten suurpelaajien kuten Roberto Mancinin ja Gianluca Viallin johdolla. Kaudella 1991-1992 La Doria eteni aina silloisen Mestareiden Liigan finaaliin saakka, mutta lopputuloksena oli äärimmäisen katkera 1-0 tappio Barcelonalle Ronald Koemanin jatkoajalla syntyneen maalin myötä.

Doria pelaa kotiottelunsa mahdollisesti koko Italian parhaalla ja tunnelmallisimmalla Luigi Ferrarisin stadionilla. Myös nimellä Marassi tunnettu stadion remontoitiin lähes kokonaan vuoden 1990 MM-kisoja varten ja tällä hetkellä stadionille mahtuu vähän yli 36.000 katsojaa. Sampdoria jakaa stadionin kaupungin toisen Serie A-seuran Genoan kanssa. Genoa on Italian vanhin yhä toiminnassa oleva jalkapalloseura ja kaupungin maamerkkinä toimivan majakan mukaan nimetty Derby Della Lanterna on yksi koko maailman intohimoisimmista jalkapallo-otteluissa. Ottelu tunnetaan varsinkin silmiähivelemän komeista katsomokoreografioista, sillä kummankin joukkueen kannattajat edustavat tässä maailman ehdotonta eliittiä. Siinä missä perinteinen Genoa tunnetaan kaupungin sisällä keskustan ja vanhan kaupungin työläisväestön joukkueena, on Sampdoria ennemmin Genovan ydinkeskustan ulkopuolelta tulevien hieman rikkaamman väestön joukkue. Genoa on myös perinteisesti tunnettu syntyperäisten genovalaisten joukkueena, kun taas Doria on kerännyt kannattajakuntaansa Genovaan tai sen lähialueille työn perässä muuttaneista ihmisistä.

Kausi 2014-2015 on ollut lähes täydellinen onnistuminen

Sampdorian tätä kautta voidaan pitää lähes täydellisenä onnistumisena. Legendaarisen kuumakallen Sinisa Mihjalovicin alaisuudessa joukkue on esiintynyt äärimmäisen kurinalaisesti ja taistelee vielä tälläkin hetkellä tosissaan jopa paikasta ensi vuoden Mestareiden Liigaan. Sampdorian materiaali ei taida kuitenkaan riittää Napolin ja kumppanien todelliseen haastamiseen, mutta paikka ensi vuoden Eurooppa Liigassa pitäisi olla hanskassa. Sampdoria on seurana juuri nyt kovassa nosteessa, eikä vähiten vekkulin seurapomon Massimo Ferreron vuoksi. Elokuvabisenksessä miljoonansa tiennannut Ferrero on persoona isolla P:llä ja mies jaksaa ihastuttaa italialaisen jalkapallon ystäviä viikosta toiseen eriskummallisilla tempauksillaan. Ferrero on muunmuassa saanut useamman kuukauden toimitsijakiellon vitsaillessaan Interin seurapomo Erik Thoririn etnisellä taustalla ja pari viikkoa sitten mies lauloi Rai:n suorassa tv-lähetyksessä Sampdoriaa ylistäviä lauluja kesken haastattelun. Ferrero on kuitenkin pistänyt myös rahaa palamaan omistaja-aikanaan ja esimerkiksi Luis Murielin, Samuel Eto´on ja Ezequiel Munozin tapaisten pelaajien hankinnat viittaavat vahvasti siihen, että Doria tulee myös jatkossa taistelemaan samoista sijoituksista Serie A:ssa.

Niklas Moisander taistelee jatkossakin europaikoista. (Getty)

Niklas Moisander taistelee jatkossakin europaikoista. (Getty)

Tällä kaudella Sampdoria on pelannut yhtä poikkeusta lukuunottamatta neljän miehen puolustuslinjalla. Joukkueen keskikenttä on myös lähtökohtaisesti hyvin puolustusvoittoinen seuralegenda Angelo Palombon ja äärimmäisen juoksuvoimaisen entisen Espanjan U-21 maajoukkuepelaaja Pedro Obiangin johdolla.  Sampdorian maalivahtitilanne on erinomainen, sillä joukkueesta löytyy kaksi erittäin laadukassta maalivahtia. Sergio Romero esiintyi viime vuoden MM-kisoissa edukseen ja oli omilla torjunnoillaan johdattamassa Argentiinaa aina MM-finaaliin saakka. Romero on kuitenkin kaikkea muuta kuin joukkueen selkeä ykkösmaalivahti, sillä varsinkin viime viikkoina Palermosta lainalla pelaava Emiliano Viviano on esiintynyt Sampdorian maalinsuulla erinomaisesti. Vivianon sopimuksessa on osto-optio, jonka Doria tullee käyttämään ensi kesänä ja jatkossakaan joukkueen otteet eivät takuulla tule kaatumaan maalivahtipeliin.

Puolustuslinjassa edessä suuria muutoksia tulevana kesänä

Sampdorian tilanne puolustajien suhteen on mielenkiintoinen, sillä pelaajamateriaali tulee muuttumaan melko lailla tulevana kesänä. Tällä kaudella lähtökohtaisesti avauksessa ovat pelanneet kaksi lainamiestä, Matias Silvestre ja Alessio Romagnoli. Interistä lainalla pelaava Silvestre siirtyy todennäköisesti ensi kesänä Doriaan vakituisella sopimuksella, mutta erittäin lupaava Romagnoli palannee takaisin kasvattajaseuraansa Romaan, jossa hän taistelee tosissaan avauskokoonpanon paikasta. Moisanderia kaavaillaankin lähtökohtaisesti nimenomaan vasempana topparina parhaiten viihtyvän Romagnolin korvaajaksi. Tammikuussa Doriaan lainasopimuksella siirtyneen 25-vuotiaan Ezequiel Muñozin sopimus sislialaisseuran kanssa umpeutuu ensi kesänä ja Doria haluaa varmasti kiinnittää loistavan alkukauden pelanneen topparin itselleen vakituisella sopimuksella. Muñozin perässä on myös moni muu seura, esimerkiksi tällä hetkellä pahasti taapertava AC Milan havitteli miestä tammikuun siirtoikkunassa, mutta hän halusi kuitenkin siirtyä juuri Dorian riveihin. Jos Sampdoria saa kiinnitettyä Muñozin vakituisella sopimuksella, muodostaa hän Moisanderin kanssa yhden koko liigan pallovarmimmista topparipareista. Kovaotteinen argentiinalainen on kuitenkin myös erinomainen kaksinkamppailija ja paikkaa näin ollen erinomaisesti Moisanderin selkeitä pelillisiä heikkouksia.

Siirto Sampdoriaan on iso askel Moisanderin uralla

Vaikka Serie A ei juuri tällä hetkellä ole tasonsa puolesta samassa luokassa kuin vielä muutama vuosi sitten, on siirtyminen ylemmän keskikastin Sampdoriaan selkeä askel eteenpäin Moisanderin uralla. Taktinen ja kurinalainen Serie A sopii lähtökohtaisesti hyvin Moisanderille, joka on tullut tunnetuksi erittäin pallovarmana ja fiksuna jalkapalloilijana. Kovasti satsaavassa Sampdoriassa on selkeästi tilausta Moisanderin tapaiselle pelaajalle, sillä joukkueen alakerta ei juuri nyt ole pallovarmuudessa riittävän hyvällä tasolla. Mihajlovicin aikana Doria on pelannut erittäin kurinalaista ja puolustusvoittoista jalkapalloa, joten on mielenkiintoista nähdä miten äärimmäiseen pallonhallintajalkapalloon Ajaxissa tottunut Moisander sopeutuu täysin uudenlaiseen pelitapaan. Tällä kaudella Sampdoria on koko Serie A:n eniten pitkiä palloja viljellyt joukkue. Sinisan aikakaudella I Blucerchiati on pyrkinyt pelaamaan paljon pitkiä ristipalloja joukkueen juoksuvoimaisille laitureille, jonka pitäisi soveltua erinomaisesti Moisanderille, jonka eräänlaiseksi tavaramerkiksi Ajaxissa on vakiintunut juuri kyseisen tyyliset pallot.

Oikeastaan Perparim Hetemajta lukuunottamatta jokaisella suomalaisella pelaajalla on ollut monenlaisia vaikeuksia Italiaan sopeutumisen kanssa. Ensisijaisen tärkeää onkin opetella Italian kieli, vaikka Genova onkin kaupunkina varsin kansainvälinen, kiitos sen massiivisen satamatoiminnan. Varsinkin suhteet Englantiin ovat kunnossa, onhan Englannin lippunakin tunnetuksi tulleen Pyhän Yrjön ristin värit otettu Genovan vaakunasta 1200-luvun alkupuolella. Moisanderin sopeutumista varmasti helpottaa se fakta, että entinen suurpuolustaja Mihajlovic osaa varmasti arvostaa Moisanderin tyylistä puolustajaa. Itseasiassa lähinnä kuumaverisyydestään muistettava entinen Serbian maajoukkuekapteeni muistutti pelaajatyyppinä paljon Moisanderia, sillä myös Mihajlovic tunnettiin erittäin taitavana ja pallovarmana vasenjalkaisena topparina. Paperilla Moisanderin siirto vaikuttaakin mainiolta, sillä Sampdoria on lähellä sitä maksimitasoa, jolla Moisander pystyy pelaamaan Euroopan top-4 sarjoissa. Italiassa moni seura on tällä hetkellä todella suurissa taloudellisissa vaikeuksissa ja vakaavaraisen Dorian suunta jatkossa tuskin ainakaan kääntyy jyrkkään laskuun. Lähtökohtaisesti Moisander tulee olemaan joukkueen ehdoton avainpelaaja, joten kaikki on juuri nyt miehen omissa käsissä. Italiassa Moisander on vielä kaikenlisäksi nuori mies, sillä 30 vuotta ei ole Serie A:n mittapuulla ikä eikä mikään. On ikävä mennä asioiden edelle, mutta erinomaisten otteiden myötä Sampdoria ei välttämättä edes ole Moisanderin uran kohokohta Italian kentillä.