Veikkausliigaraati: ”Eiköhän Wiklöf Holding Arenalla juhlita historiallista ja ansaittua Suomenmestaruutta”

Kotimainen futiskausi vetelee viimeisiään ja Veikkausliigassa on jäljellä enää huippujännittävä päätöskierros. Mestaruus on viime kauden tavoin kolmen kauppa, jonka lisäksi myös karsijapeikkoa pyrkii välttelemään kolme ryhmää. Faneille.comin toimittajat Eemeli Kosonen ja Jaakko Tiira puivatkin päätöskierroksen herkulliset lähtöasetelmat.

IFK Mariehamn lähtee piikkipaikalta viimeiselle kierrokselle. Onko pettyneestä Ilveksestä riistämään pisteitä IFK Mariehamnilta?

EK: Tuskin kovin moni osasi arvata, että viimeisellä kierroksella mestaruus on IFK Mariehamnin omissa käsissä. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten kauden yllättäjät suoriutuvat viimeisestä ja vaikeimmasta testistään. Maarianhaminalaisten hyytymistä ollaan odoteltu jo kesäkuusta lähtien, mutta niin vain IFK on napsinut voittoja tasaiseen tahtiin. Saari on ollut vierailijoille tälläkin kaudella hankala paikka, sillä vain KuPS ja HIFK ovat pystyneet riistämään pisteet. IFK ja Ilves lähtevät sunnuntain otteluun täysin eri lähtökohdista. Kaikki paineet ovat kotijoukkueella ja vierailijat lähtevät viimeiseen koitokseen täysin paineettomista lähtökohdista. Hieno mittari IFK:lle ja ottelusta voi muodostua yllättävän hankala, mikäli joukkue ei pääse aikaisin johtoasemaan tai pahimmassa tapauksessa Ilves onnistuisi maalaamaan heti ottelun alussa. Paineeton kauden yllättäjä ei ole helppo vastustaja missään nimessä ja Ilveksellä on kaikki mahdollisuudet voittoonkin.

JT: Vaikka Ilvestä symppaankin, en usko Tupsukorvien kykenevän pilaamaan MIFK:n mestaruusjuhlia. Viidenneksi maanantaisen Klubi-tappion myötä pudonneella Ilveksellä on vielä paikka Eurooppa liigan haarukassa, mutta se vaatisi voittoa saarella ja FC Lahtea isännöivän Vepsun jäämistä tasapeliin. Ahvenanmaalaiset ovat muutenkin olleet Ilvekselle myrkyllinen vastustaja, sillä Ilves on saalistanut viidestä keskinäisestä kohtaamisesta ainoastaan yhden pisteen, sekin tuli viime kaudella 0–0-tasurin jälkeen. Vaikka saarelaisilla oli elo-syyskuussa vaikeampi jakso on joukkue löytänyt pelinsä kriittisillä hetkillä, joten eiköhän Wiklöf Holding Arenalla juhlita historiallista ja ansaittua Suomenmestaruutta.

Mariehamnin lisäksi mestaruudesta kamppailevat HJK ja SJK, jotka kohtaavatkin Sonera Stadiumilla. Minkälaisista lähtökohdista HJK lähtee kamppailuun?

EK: Mestaruus näytti jo karkaavan Klubilta Tammelassa, mutta niin vain joukkue taisteli voiton rutinoituineiden avainpelaajien johdolla. Sunnuntain asetelmia parantaa huomattavasti jo Alfredo Moreloksen paluu kokoonpanoon. Klubilla on ollut samoja pelillisiä ongelmia läpi kauden eikä Atomu Tanakalle ole löytynyt sopivaa korvaajaa, mikä on saanut koko joukkueen pelin tukkoiseksi. Oikein toppareiden myötä sentään puolustus toimi Ilvestä vastaan paremmin. Koko kausi huomioon ottaen HJK lähtee kohtalaisen hyvistä asetelmista ratkaisevaan taistoon.

Klubi saa pelikieltonsa kärsineen Alfredo Moreloksen takaisin riveihinsä päätöskierrokselle. Kuva: AOP

Klubi saa pelikieltonsa kärsineen Alfredo Moreloksen takaisin riveihinsä päätöskierrokselle. Kuva: AOP

JT: Vaikkei HJK Tammelassa hurmannutkaan teki voitto varmasti hyvää huojuvan laivan itseluottamukselle. Odotan suurella mielenkiinnolla Mika Lehkosuon kokooonpanovalintoja, sillä esimerkiksi nuori Sebastian Dahlström oli vieraiden parhaimmista Tampereella. Jostain ihmeen syystä topparina vastuuta saanut Rafinha taas pääsi oikealle laidalle ja oli fantastinen. Uskoisin Akseli Pelvaksen putoavan penkille Moreloksen tieltä. Niinpä kokoonpanon suhteen Klubin pakka näyttää hyvältä. Toki on muistettava kokonaisasetelman olevan Klubin kannalta todella hankala. Kuten Mikael Forssell totesi YLE:n haastattelussa olisi mestaruuden hukkaaminen toisena vuonna peräkkäin olisi ”täydellinen epäonnistuminen” ja kun mestaruuden voittaminen ei ole omissa käsissä voi keskittyminen olla huomattavasti hankalampaa kuin esimerkiksi IFK Mariehamnin pelaajilla.

SJK ei ole hävinnyt edellisestä kahdeksasta ottelusta ainuttakaan, mutta historian neljästä keskinäisestä kohtaamisesta Sonera Stadiumilla ei ole irronnut pistettäkään. Minkälaiset mahdollisuudet SJK:lla on napata voitto sunnuntaina?

EK: Jos ja jos, mutta Seinäjoella kirotaan varmasti alkukauden sähläyksiä pelipassien kanssa. Ilman pistemenetyksiä PS Kemille mestaruus olisi hallitsevan mestarin omissa käsissä. Nyt joukkue tarvitsee kuitenkin voiton eikä sekään välttämättä riitä, vaan apuja tarvitaan Ilvekseltä. Jos HJK lähtee kamppailuun hyvistä lähtökohdista, niin vähintään samaa voi sanoa SJK:sta. Seinäjokiset ovat olleet syyskauden paras joukkue Veikkausliigassa ja kevään konttaukset ovat enää huono muisto. Uudet hankinnat ovat istuneet joukkueeseen erinomaisesti ja SJK:n materiaali lieneekin sarjan paras tällä hetkellä, sillä laatua löytyy paljon penkiltäkin. SJK ei ole voittanut vielä Klubia vieraissa, mutta paljoa parempia saumoja siihen ei tulekaan kuin nyt sunnuntaina.

JT: Ehdottomasti samoilla linjoilla Eemelin kanssa. Soneralle matkaava vierasjoukkue on syyskauden paras ryhmä. Erityisesti puolustuspään hankinnat Juhani OjalaMarc Vales ja Aimar ovat olleet kaikki loistokiinnityksiä, miesten tasapainotettua alakertaa ja sitä kautta nostaneen seinäjokisten tekemistä. Klubi lähtee päätöskierroksen huippukamppailuun ennakkosuosikkina, mutta kuten tällä kaudella on todistettu, ei Sonera Stadion ole enää takavuosien kaltainen voittamaton linnake. Olen siis samoilla linjoilla Eemelin kanssa, tämän parempaa saumaa Klubin kaatoon ei tule. Ei sovi myöskään vähätellä vajaa kuukausi sitten pelattua Suomen Cupin finaalia, jossa seinäjokiset väänsivät itsensä tasoihin ja voittivat rankkareilla. Näin ollen uskoisin Veikkausliigan suurimmilla budjeteilla operoivien joukkueiden kohtaamisen olevan niin sanotusti fifty-fifty.

Myös karsijasta käydään kovaa taistelua vielä viimeisellä kierroksella. Pystyykö HIFK varmistamaan sarjapaikkansa panoksettoman RoPS:n vieraana?

EK: RoPS:lla on kaikki mittarit huomioiden todennäköisesti vähiten panosta sunnuntaina, joten siinä mielessä vastus on HIFK:lle hyvä. Näissä tapauksissa paineettomus tosin kääntyy helposti joukkueen eduksi. RoPS on pelannut 11 tappiotonta kotiottelua putkeen eikä missään näissä otteluissa joukkueen verkkoon ole tehty yhtä osumaa enempää. HIFK on tosin kukistanut Antti Muurisen alaisuudessa jo IFK Mariehamnin, SJK:n sekä HJK:n, joten lähtökohtaisesti kovemman vastustajan yllättäminen ei olisi uusi temppu helsinkiläisille.

JT: Haaste on kova, sillä HIFK ei ole voittanut RoPS:a Veikkausliigassa. Kaikissa Helsingin peleissä pisteet on jaettu 1–1-lukemin, mutta Joulupukin maassa RoPS on näyttänyt helsinkiläisille kaapin paikan kummassakin kohtaamisessa. Rovaniemeläiset ovat haastava vastustaja kenelle tahansa, sillä Juha Malisen miehistö ei juurikaan notkahtele, tästä kertoo jo se ettei RoPS ole hävinnyt tällä kaudella kertaakaan yli kahdella maalilla. Uskon HIFK:n pelaavan Veikkausliigaa myös ensi kesänä, mutta Rovaniemen keskuskentältä Muurisen suojatit eivät tule täyden pistepotin kanssa poistumaan. Ropsista täytyy vielä sanoa, että harmi kun kauppasivat Aleksandr Kokon Australiaan, sillä uskoisin rovaniemeläisten pelaavan ainakin mitalista, jos ”Boris” olisi vielä lyömässä tahtia.

FC Inter tarvitsee viimeisestä pelistään voiton eikä sekään välttämättä riitä, vaan HIFK ei saa voittaa RoPS:aa tai PS Kemin on hävittävä KuPS:lle. Minkä joukkueen uskot joutuvan karsimaan sarjapaikastaan?

Salaliitto tai ei näyttää Shefki Kuqin Interin karsiminen todennäköiseltä. Kuva: AOP

Salaliitto tai ei näyttää Shefki Kuqin luotsaamaan Interin karsiminen todennäköiseltä. Kuva: AOP

EK: Jotenkin sopisi Interin kauden kuvaan, että joukkue onnistuisi olemaan voittamatta PK-35 Vantaata. PK:lla on kuitenkin allaan 19 voitotonta ottelua Veikkausliigassa ja edellisestä tasapelistäkin on jo kymmenen ottelua, joten on ihme, mikäli joukkue pystyisi Interin kukistamaan. Vantaalaisten riveissä kamppailuun on varmasti kesän tapahtumista johtuen extralataus. Interille kelpaa ottelusta kuitenkin vain voitto, sillä pisteen edellä oleva HIFK varmistaisi tasapisteissä sarjapaikan paremman maalieron turvin. Katseet kääntyvätkin PS Kemiin, joka vierailee Kuopiossa. KuPS haluaa varmasti pitää mieluisat läksiäiset Marko Rajamäelle, joten helppoa iltaa kemiläisille ei ole luvassa. Joukkue lähtee otteluun kahdeksan pelin voitottomassa putkessa kolme pistettä turkulaisia edellä. Mikäli Kemi häviää ja Inter sekä HIFK voittavat, niin kemiläiset joutuvat karsintaan heikoimman maalieron johdosta. Epäilenkin kemiläisten sysimustan syyskauden ”huipentuvan” karsintoihin.

JT: Jos HJK on ”pupeltanut” on Inter vienyt käsitteen jo täysin uudelle tasolle. Interin pitäisi nykyryhmällä pelata mitalista, eikä toivoa muilta apuja karsinnat välttääkseen. Kaiken järjen mukaan Inter nitistää Veikkausliigan yleiseltä vitsiltä pinnat ja KuPS:n avustuksella välttää karsinnat. Tämä kauden Inter huomioiden näin kuitenkaan ei välttämättä käy. Turkulaiset eivät itse asiassa ole edes voittaneet PK:ta tällä kaudella, enkä olisi yllättynyt vaikka Inter pupeltaisi tämänkin kohtaamisen. Pitihän Interin hoitaa alavireinen PS Kemikin viime perjantaina, mutta niin vain joukkueet jäivät maalittomaan tasapeliin Veritaksella. Karsintoihin jääminen olisi Interiltä muutenkin ”lutuuriteko”, sillä vastassa olisi lähes varmasti Ykkösessä toisena majaileva Turun Palloseura.

Kansikuva: All Over Press

Seuraa Veikkausliigan huippujännittävää päätöskierrosta Ruutu+ -palvelusta