Serie A:n lauantain herkkupalana AS Roma-AC Milan

Serie A:n lauantai-illan huippukamppailussa kohtaavat kaksi sarjan suurseuraa AS Roma ja AC Milan. Välttävällä tasolla pelaavat joukkueet nappasivat edellisellä kierroksella voitot hyvän peliesityksen jälkeen, joten odotettavissa on hyvätasoinen ja viihdyttävä jalkapallo-ottelu.

Roma

Karmean pettymyksen Mestareiden Liigan lohkovaiheen viimeisessä ottelussa kokenut Roma selviytyi viime viikonlopun vaikeasta vierasreissusta Genoan vieraana erinomaisesti nappaamalla tärkeän 1-0 vierasvoiton Radja Nainggolanin komealla volleymaalilla. Roman urakkaa helpotti huomattavasti kotijoukkueen maalivahti Mattia Perinin ottama suora punainen ensimmäisellä puoliajalla. Adem Ljajic epäonnistui tilanteesta seuranneesta rangaistuspotkusta, mutta Nainggolanin maali takasi Romalle tärkeät kolme pistettä. Juventuksen jäätyä 1-1 tasapeliin kotipelissä Sampdoriaa vastaan on kahden kärkiseuran ero enää yksi piste. Roma keskittynee loppukaudella pääsääntöisesti seurahistorian neljännen Scudetton jahtaamiseen, kun taas Juventuksen tavoitteet ovat ennen kaikkea euromenestyksen saavuttamisessa.

Roman ykkösmaalivahti Morgan De Sanctisin epävarmat esitykset ovat herättäneet paljon keskustelua viime viikkoina lehdistössä ja Roman kannattajien parissa. De Sanctis pelasi loistavan edelliskauden, mutta tällä kaudella miehen pelilliset heikkoudet ovat tulleet entistä enemmän esille. Genoaa vastaan De Sanctis esiintyi vakuuttavasti, mutta pitkässä juoksussa hän ei ole riittävän hyvä maalivahti Roman tasoiselle joukkueelle. Genoan punaisen kortin Romaa vastaan ottanutta maalivahtia Mattia Periniä ollaan huhuiltu pitkään Romaan, mutta miehen loistavat otteet Serie A:ssa ovat herättäneet myös monen muun suurseuran kiinnostuksen. De Sanctis solmi Roman kanssa vuoden jatkosopimuksen, mutta Roma etsinee silti itselleen uutta maalivahtia jo tammikuun siirtoikkunassa.

Genoan vieraana Roma pelasi ensimmäisen nollapelinsä viiteen otteluun. Roman puolustus on esiintynyt viime aikoina epävarmasti, eikä Roma varsinaisesti vakuuttanut myöskään Genoan vieraana. Genoa teki miesalivoimalla maalin lisäajalla, joka kuitenkin hylättiin paitsiona. Tilanne oli erittäin tiukka, eikä paitsioliputuksen oikeutta pysty sanomaan varmaksi edes useamman hidastuksen jälkeen. Roman puolustuksen suurin ongelma on ollut liiallinen vaihtuvuus. Päävalmentaja Rudi Garcia ei ole onnistunut loukkaantumisten vuoksi saamaan puolustukseen stabiilia vakionelikkoa ja puolustuksen peluutusratkaisut ovat vaihdelleet lähes jokaiseen otteluun. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että ainakin viime aikoina hyvin esiintynyt Davide Astori on vakiinnuttamassa itseään Roman ykköstoppariksi. Erinomaisen alkukauden pelannut Kostas Manolas on kärsinyt viime aikoina jatkuvista pikkuvammoista, jotka ovat vaikuttaneet myös miehen esityksiin kentällä. Nelostoppariksi Newcastlesta hommattu ranskalainen Mapou Yanga-Mbiwa on joutunut pelaamaan huomattavasti suunniteltua enemmän. Yanga-Mbiwa ei ole huono puolustaja, mutta hän ei myöskään ole tasoltaan Roman avauskokoonpanon pelaaja. Leandro Castanin kauden pilasi viruspohjainen tulehdus, jonka vuoksi mies joutui käymään aivoleikkauksessa. Leikkaus onnistui, mutta mies tuskin esiintyy kentällä enää tämän kauden aikana. Roman toppariosasto on siis melkoisen kapea ja tasoltaan riittämätön, joten uuden topparin hankinta jo tammikuussa ei olisi minkään valtakunnan yllätys. Milania vastaan Astori on kuitenkin pelikiellossa ja Roma lähtenee liikenteelle kaksikolla Yanga-Mbiwa-Manolas.

Seydou Keita ihastuttaa Roman keskikentällä. (Getty)

Seydou Keita ihastuttaa Roman keskikentällä. (Getty)

Roman laitapakkiosastoa on haukuttu paljon, mutta Genoaa vastaan kaksikko Maicon-Jose Holebas onnistui erinomaisesti. Maiconin puolustusmotivaatio on kaukana täydellisestä, mutta kokenut brasilialainen on erinomainen hyökkäyspäässä ja tuo Roman hyökkäyspeliin paljon uusia ulottuvuuksia. Kreikan maajoukkuemies Holebas hankittiin alunperin Ashley Colen back-up pelaajaksi, mutta englantilaisen täydellinen floppaaminen on avannut varmaotteiselle kreikkalaiselle paikan Roman avaukseen. Holebas lienee kuitenkin pelikiellossa Milania vastaan näytettyään keskisormea Genoan kannattajille viime viikonlopun ottelun jälkeen. Genoan laituri Diego Perotti potkaisi Holebasia tilanteen ulkopuolella törkeästi jalkaan, mikä jäi tuomareilta huomaamatta. Holebas kävi ymmärrettävistä syistä kuumana ja provosoitui kotijoukkueen kannattajien huutamisesta siihen pisteeseen, että näytti kansainvälisiä käsimerkkejä poistuessaan ottelun jälkeen pukukoppitiloihin. Samassa rytinässä myös Roman päävalmentaja Rudi Garcia hölmöili itselleen kahden ottelun toimitsijakiellon yritettyään käydä käsiksi yhteen Genoan järjestyksenvalvojaan.

Belgian maajoukkuemies Radja Nainggolan jatkoi erinomaisia otteitaan Genoaa vastaan. Box-to-box keskikenttämiehenä nykyään operoiva ”Ninja” on tullut tunnetuksi erinomaisena puolustuspään osaajana, mutta tällä kaudella mies on loistanut ennen kaikkea hyökkäyspäässä. Nainggolan voittaa kaksinkamppailuita ja nousee jatkuvasti vastustajan kannalta vaarallisesti tukemaan Roman hyökkäyksiä. Nainggolan on onnistunut korvaamaan täydellisesti pahasta polvivammasta kärsineen Kevin Strootmanin, joka tekee pikku hiljaa paluuta Roman pelaavaan kokoonpanoon. Genoaa vastaan Nainggolan teki kauden kolmannen liigamaalinsa, mutta mies arkailee yhä liikaa laukauksensa kanssa. Nainggolan  omaa erinomaisen laukauksen, jota mies saisi jatkossa viljellä entistä useammin.

Daniele De Rossi oli Genoaa vastaan pelikiellossa ja miehen paikalle esiintynyt kokenut Seydou Keita esiintyi jälleen vakuuttavasti. Keita ei tee mitään loisteliasta, mutta hoitaa oman ruutunsa tunnollisesti illasta toiseen. Keitan syöttöprosentti on erinomainen 93, mutta hän on ennen kaikkea vahva puolustuspään erikoismies, joka pitää Roman keskikentän erinomaisesti kasassa. Malin maajoukkuemiehen hankintaa pidettiin hankintahetkellä erikoisena, mutta miehen loitsavat otteet ovat hiljentäneet kriitikot täysin. On mielenkiintoista nähdä nouseeko heikohkon kauden pelannut De Rossi takaisin avauskokoopanoon Keitan tilalle kaikkien miesten ollessa pelikunnossa samaan aikaan. Milania vastaan keskikentän pääasiallinen kapellimestari Mirelam Pjanic on pelikiellossa korttitilin täyttymisen vuoksi, joten Keita ja De Rossi lienevät kumpainenkin avauskokoonpanossa.

Hyökkäyspäässä Romalla on käsissään orastava hyökkääjäongelma. Viime kaudella kovat maalimäärät paukuttanut Mattia Destro on tehnyt tällä kaudella neljä maalia, mutta viime aikoina hänen vastuunsa on jäänyt todella pieneksi. Destro on mielialapelaaja, jonka maalit tulevat yleensä ryppäissä. Destro on perinteinen hyökkääjä, joka ei osallistu Garcian pelitavan vaativalla tavalla joukkueen pelinrakenteluun. Destron paikalla yleensä operoiva legendaarinen Francesco Totti on edelleen huikaisevan hyvä pelaaja, mutta mies on kaukana perinteisestä kärjestä ja Roman pelitavasta puuttuu tavallaan pallot varmasti maaliin pistävä boksipelaaja. Gervinhon, Alessandro Florenzin ja Adem Ljajicin johdolla Roma hyökkää vahvasti laidoilta, joten pelitapa suorastaan huutaa vahvaa boksipelaajaa joukkueen hyökkäyspäähän. Tällä hetkellä huhut ovat vahvasti viemässä Destroa muualle jo tammikuussa, joten on mielenkiintoista nähdä hommaako Roma hänen tilalleen uuden miehen.

AC Milan

Pippo Inzaghin valmentama AC Milan majailee tällä hetkellä Serie A:n sarjataulukossa kuudennella sijalla. Sekavassa Serie A:ssa kaikki on kärkikaksikon takana täysin auki ja Milanilla on vain kaksi pistettä matkaa suoraan UCL-paikkaan oikeuttavalle kolmannelle sijaille. Joukkueen otteet ovat ailahdelleet pahasti koko kauden ajan, mutta viime aikoina Milanon tämän hetken ykkösjoukkueen pelillinen suunta on ollut vahvasti ylöspäin. Viime kierroksella kaatui kotona Napoli vahvan peliesityksen jälkeen lukemin 2-0.

Viime vuosina Real Madridissa yllättävän paljon peliaikaa saanut Diego Lopez siirtyi kesällä kovin odotuksin Milaniin joukkueen selväksi ykkösmaalivahdiksi. Alku oli kuitenkin kaikkea muuta kuin helppo, sillä Lopez päästi yhden kauden noloimmista maaleista ja loukkasi samassa tilanteessa jalkaansa pahasti. Loukkaantumisen jälkeen Lopez on kuitenkin esiintynyt kelvollisesti ja Milanin epävarmat otteet puolustuspäässä ovat olleet kaikkea muuta kuin espanjalaisen vika.

Rudi Garcian tapaan myöskään Inzaghi ei ole löytänyt Milanille varsinaista ykköskokoonpanoa neljän miehen puolustuslinjaan. Oikeastaan vain kesällä pitkän venkuilun jälkeen pysyvällä siirrolla Milaniin siirtynyt ranskalainen Adil Rami voi olla melko varma paikastaan avauskokoonpanossa. Toisena topparina on tämän kauden aikana esiintynyt Cristian Zapata, Daniele Bonera ja Philippe Mexes. Boneran saamaa peliaikaa tuskin ymmärtää kukaan Milanin otteluita nähnyt, sillä miehellä on paha tapa mokailla lähes jokaisessa pelaamassaan ottelussa. Edellisessä ottelussa Napolia vastaan Ramin toppariparina pelasi Philippe Mexes, joka on esiintynyt loukkaantumisistaan toivuttuaan pääsääntöisesti varsin hyvin. Viime aikoina myös alkukauden täydellisessä koirankopissa viettänyt Pablo Armero on saanut vihdoin vastuuta, kiitos Ignazio Abaten ja Mattia De Sciglion loukkaantumisten. Abate lienee poissa vielä parin viikon ajan, joten kaiken järjen mukaan Romaa vastaan laitapakkeina pelaavat Armero ja De Sciglio. Adil Rami loukkasi jalkaansa Napolia vastaan ja joutunee jättämään ottelun Romaa vastaan välistä. Inzaghin tuntien tämä tarkoittanee Boneran avauspaikkaa topparina, vaikka Kolumbian maajoukkuemies Zapata olisi Milanin kannalta huomattavasti parempi valinta.

Jeremy Menez on saanut tuuletella usein Milanin kärjessä. (Getty)

Jeremy Menez on saanut tuuletella usein Milanin kärjessä. (Getty)

Milanin pelillinen nousu on ajoittunut käytännössä kapteeni Riccardo Montolivon paluuseen. Kesän MM-kisoja edeltäneessä harjoitusottelussa jalkansa murtanut Montolivo on pelannut nyt kahdessa peräkkäisessä ottelussa avauksessa ja tuonut täysin uuden ulottuvuuden Milanin hyökkäyspelaamiseen. Alkukauden aikana Milanin keskikenttä oli syöttötaidoltaan sanalla sanoen vaisu, sillä joukkueessa ei ole toista Montolivon tasoista tai tapaista keskikentän pelinrakentajaa. Montolivo on todella aliarvostettu pelaaja, joka tekee paljon näkymätöntä työtä. Atalantan kasvatti on todellinen kävelevä jalkapallotietokone, jonka syöttöratkaisut ovat harvoin tyhmiä. Samaan aikaan Montolivo on myös erinomainen puolustaja, joka löytyy vuodesta toiseen todella korkealta Serie A:n syöttökatkoja mittaavista tilastoista. Vielä alkukaudella Milanin peli oli melkoista roiskimista, mutta Montolivon paluun myötä joukkueen keskikentän pelaaminen on vihdoin alkanut näyttämään siltä, mitä Milanin tasoiselta joukkueelta odotetaan.

Milanin tämän kauden suurin tähti on ollut PSG:stä ilmaissiirrolla siirtynyt Jeremy Menez. Ranskan maajoukkuepaikasta taisteleva hyökkäyspään monitoimimies on tällä kaudella pelannut pääsääntöisesti valeysinä Milanin yksinäisenä kärkenä. Kokeilu on ollut onnistunut, sillä Menez on tehnyt jo kahdeksan maalia ollen koko sarjan maalipörssissä jaetulla toisella sijalla. Menezin rooli Milanissa muistuttaa hieman Francesco Tottin roolia Romassa, sillä Menez liikkuu todella vapaassa roolissa paljon laidoille ja keskikentälle joukkueen pelinrakennuksen tueksi. Menez on erinomainen tempokuljettaja ja erittäin vahva 1 vs 1 pelaaja. Menezin erinomaisen alkukauden myötä Chelseasta kahden vuoden lainasopimuksella siirtynyt entinen hyökkääjäsuuruus Fernando Torres on siirtyny jämäkästi vaihtopenkin puolelle. Torres on onnistunut maalinteossa 10 pelaamassaan ottelussa vain kertaalleen ja hän tuntuu olevan täysin hukassa kentälle päästessään. Viime aikoina Italiassa on liikkunut paljon huhuja siitä, että Milan koittaisi purkaa Torresin lainasopimuksen jo tammikuussa. Torresin ura on liusunut viime vuosien aikoina jyrkkää alamäkeä ja tällä hetkellä paluu ”El Niñon” kasvattajaseuraan Atletico Madridiin voisi olla miehen uran kannalta paras ratkaisu. Torres ei olisi Milanille suuri menetys, sillä vähälle peliajalle jäänyt Giampaolo Pazzini on erinomainen hyökkääjä, joka on huomattavasti nyky-Torresia kliinisempi maalintekijä.

Ottelun kulku:

Roma on ollut tämän kauden Serie A:n eniten palloa pitänyt joukkue. Garcian susilauma on hallinnut kotiotteluissaan palloa peräti 65% peliajasta. Samaan aikaan Inzaghin aikana Milan on ollut enemmän vastaiskuihin pelinsä perustanut joukkue. On siis helppo ennustaa, että tulevassa ottelussa Roma tulee pitämään palloa ja Milan koittaa puolustaa tiiviinä ryhmänä pyrkien pallonriiston jälkeen hyökkäämään nopeilla vastaiskuilla. Varsinkin Roman oikea laitapakki Maicon tykkää nousta usein hyökkäyksien tueksi, eikä miehen puolustusmotivaatio ole sanalla sanoen paras mahdollinen. Näin ollen Roman laitapakkien takana on varmasti tilaa, jonka Milan koittaa hyödyntää hyökätessään. Roman puolustuslinja ei ole varsinaisesti tällä kaudella vakuuttanut, joten kovavireinen entinen Roman pelaaja Menez tulee tuottamaan varmasti paljon ongelmia Roman puolustusparille.

Roma on luonut tällä kaudella paljon maalipaikkoja, mutta joukkueen viimeistely ei ole ollut parhaalla mahdollisella tasolla. Todella laajalla säteellä liikkuva näennäisesti laituriksi kokoonpanoon merkattu Adem Ljajic on ollut viime kaudella todella kovassa vireessä. Toisella laidalla pelaava Gervinho pääsee ottelussa kuin ottelussa maalipaikoille, mutta miehen viimeistely on kaukana kliinisestä. Milanin todennäköinen topparipari Bonera-Mexes on erinomainen ilmakaksinkamppailuissa, mutta maassa se ei varsinaisesti vakuuta. Milanin pitää estää Roman usein viljelemät juoksupallot Gervinholle ja Ljajicille, tai jälki tulee olemaan rumaa.

Vedonlyönti

Betsson tarjoaa otteluun totutusti paljon erilaisia vedonlyöntikohteita. Roma lähtee otteluun selvänä suosikkina, mutta ikuisen kaupungin ylpeys ei ole tällä kaudella vakuuttanut tuloksellisesti tämän kaltaisissa isoissa otteluissa. Tästä johtuen Milanin vierasvoitolle tarjottava lähes viiden kerroin on ehdottomasti pelattavissa. Ottelussa tullaan myös tekemään satavarmasti maaleja, vaikka kumpainenkin jengi pelasi nollapelit edellisen kierroksen otteluissa. Yli 2,5 maalin kerroin 1,8 on siis myös hyvä pelikohde.

Joukkueiden todennäköiset avauskokoonpanot

romamilan

Viasat näyttää ottelun XTRA-kanavallaan klo 21.40 alkaen.