Tässä on Serie A -kauden tähdistökokoonpano – suvereeni Juventus vahviten edustettuna

Euroopan kansalliset sarjat on saatu yhtä suurta vaille pakettiin, joka tarkoittaa Faneille.comin tarjoilemia tähdistökentällisiä. Ensimmäisenä vuorossa on Serie A, jossa mestaruus ratkesi Juventuksen hyväksi viime viikonloppuna. Kalle Tamminen ryhmitteli Italian pääsarjan tähdistökentällisen muotoon 4–3–3, jossa kaikki pelaajat on sijoitettu jotakuinkin oikeille pelipaikoilleen.

GK: Gianluigi Buffon, Juventus

Serie A:ssa on monta hyvää maalivahtia, mutta ei yhtään Gigi Buffonia parempaa. Neljääkymmentä ikävuotta vääjäämättömästi lähestyvä Buffon uhmaa fysiikan lakeja pelaamalla absoluuttisella huipputasolla vielä ikämiesiässäkin. Juventuksella on jälleen kerran Serie A:n selkeästi paras ja pitävin puolustus ja suuri kiitos asiasta kuuluu sen viimeisenä lukkona toimivalla Buffonille. Gianluigi Donnarumma ja Wojciech Szczesny pelasivat kumpainenkin erinomaiset kaudet, mutta heistä ei ole ainakaan vielä haastamaan Buffonia tähdistökentän aloittavan maalivahdin paikasta.

LB: Alex Sandro, Juventus

Juventus otti ison riskin pari vuotta sitten hankkiessaan vasemmalle laidalleen Alex Sandron Portosta kovalla, yli 25 miljoonan euron siirtosummalla. Vielä viime kaudella Sandro jakoi tasaisesti vastuun kokeneen ranskalaisen Patrice Evran kanssa, mutta tällä kaudella Sandro betonoi vasemman laitapuolustajan paikan itselleen. Monipuolinen Brasilian maajoukkuepelaaja pystyy pelaamaan ongelmitta niin perinteisen laitapakin kuin myös wingbackin roolissa ja hänen väsymätön pelaamisensa vasemmalla kaistalla on ollut iso osa Juventuksen tämän vuoden pelaamista.

CB: Leonardo Bonucci, Juventus

Leonardo Bonucci on tämän hetken paras toppari koko maailmassa. 30-vuotias Inter Milanin kasvatti kävelisi heittämällä planeetan jokaisen joukkueen avauskokoonpanoon ja hänen perässään onkin Chelseasta ja Real Madridista lähtien jokainen eurooppalainen suurseura. Moderni ja kokonaisvaltainen Bonucci taitaa puolustuspelaamisen, mutta parhaiten hän loistaa pallollisessa pelaamisessa. Bonucci on Juventuksen selkeästi eniten syöttöjä sarjapeleissä antanut pelaaja ja erityisesti hänen pitkät ja tarkat avaukset ovat ruttoa vastustajan puolustuspelaamiselle. Bonucci alkaa vasta lähestyä puolustajan parhaita ikävuosia ja hänen siirtymisensä pois Juventuksesta vaatisi melkein Paul Pogbaan verrattavan siirtosumman.

CB: Federico Fazio, AS Roma

AS Roman kannattajat ottivat tiedon Federico Fazion hankinnasta vastaan varsin ristiriitaisin tunnelmin. Fazio kuului Sevillan paidassa La Ligan parhaiden toppareiden joukkoon, mutta siirto Valioliigan ja Tottenhamiin osoittautui täysin vääräksi päätökseksi, sillä Fazio ei missään vaiheessa näyttänyt Valioliigatasoiselta puolustajilta Lontoon valkopaitojen riveissä. Romassa Fazio on kuitenkin näyttänyt samalta pelaajalta kuin Sevillassa ja hän on ollut tällä kaudella Ikuisen Kaupungin ylpeyden selkeästi paras keskuspuolustaja. Fazio ei ole Bonuccin tapainen pallollinen puolustaja, vaan hänen vahvuutensa ovat oikea-aikaisuudessa ja katkomisessa. Näiden lisäksi isokokoinen Fazio on parhaimmillaan dominoiva pelaaja ilmakaksinkamppailuissa, joten Roomassa ei varmasti ole kaduttu hetkeäkään päätöstä hankkia Faziota puolustuslinjan täsmähankinnaksi.

RB: Andrea Conti, Atalanta

Ennen tätä kautta kovin moni ei varmasti ollut kuullut Andrea Contin nimeä. Atalantan loistavan kauden myötä Bergamossa nähdään pitkästä aikaa europelejä ja yksi tärkeä tekijä tälle on oikean laidan Conti, joka on pelannut uransa selkeästi parhaan kauden. Conti on koulutukseltaan puhdas oikea puolustaja, mutta tällä kaudella hän on pelannut paljon myös wingbackin roolissa. Conti on tunnettu erinomaisena puolustuspään osaajana, mutta tällä kaudella hän on loistanut erityisesti hyökkäyspäässä, mistä kertoo komeat kahdeksan tehtyä liigamaalia. Conti on jokaisen Italian suurseuran kiikarissa ja hänen jatkaminen Atalantan riveissä ensi kaudella vaikuttaa varsin epätodennäköiseltä.

CM: Marek Hamsik, Napoli

Marek Hamsikin tähti näytti olevan pysäyttämättömässä alamäessä parin hieman heikommin menneen kauden jälkeen. Tällä kaudella Napolin kapteeni ja elävä seuralegenda on kuitenkin palannut omalle huipputasolleen. Hamsik nauttii päävalmentaja Maurizio Sarrin hyökkäävästä kolmen keskikenttäpelaajan pelitavasta, missä irokeesipäälle on tarjottu melko vapaata roolia. Hamsik on mestari nousemaan toisesta aallosta hyökkäyksen tueksi ja tällä kaudella hän teki uransa neljättä kertaa kaksinumeroisen määrän maaleja Serie A:sssa. Hamsik ei suinkaan ole puhdas maalintekijä, sillä hän on myös alustanut kymmenen maalia ja antanut keskimäärin yli 80 syöttöä jokaisessa kauden sarjaottelussa.

Dries Mertens ja Marek Hamsik ovat olleet Napolin vahvan kauden hahmoja. (Francesco Pecoraro/Getty Images)

CM: Miralem Pjanic, Juventus

AS Roma koki viime kesänä ison arvovaltatappion, kun seuraa viiden kauden ajan edustanut Miralem Pjanic päätti siirtyä Juventuksen riveihin. Juventus kaipasi vahvistusta keskikentälle Paul Pogban paikalle ja rutinoitunut ja Serie A:n hyvin tunteva Pjanic oli luonteva täsmähankinta, joka toi joukkueen pelaamiseen paljon pallovarmuutta ja erikoistilanneosaamista. Pjanicin alkukausi oli vaikea ja mies etsi omaa paikkaansa Juventuksen kokoonpanosta. Kevätkaudella päävalmentaja Massimo Allegri istutti Pjanicin keskikentän registan rooliin, jolloin Bosnian maajoukkuepelaaja nousi aivan uudelle tasolle. Pjanicilla on varaa parantaa pelaamistaan, mutta kaikesta ongelmistaan huolimatta hän oli yksi tämän kauden parhaista Serie A-pelaajista.

CM: Radja Nainggolan, AS Roma

Radja Nainggolan on noussut tasaisesti Serie A:n sarjajyrästä sarjan eliittipelaajaksi ja Belgian nimivahvan maajoukkueen avainnimeksi. Indonesialaiset sukujuuret omaava Ninja nousi suuren yleisön tietoisuuteen Cagliarissa, mutta lopullisen läpimurtonsa kansainvälisen tason pelaajaksi hän teki AS Roman riveissä. Juuri nyt Nainggolan lienee yksi maailman halutuimmista keskikenttäpelaajista, sillä hän on monipuolisena kahden suunnan keskikenttäpelaajana juuri sellainen pelaajatyyppi, jota jokainen huippuseura kovasti halajaa. Nainggolan pystyy ongelmitta pelaamaan missä tahansa roolissa keskikentällä, mutta parhaimmillaan hän on kahden suunnan box-to-box-pelaajana. Yksi hänen suurimmista vahvuuksistaan on tulinen laukaus ja 11 tehtyä maalia kertoo omaa kieltään myös miehen viimeistelyosaamisesta.

ST: Papu Gomez, Atalanta

Alejandro ”Papu” Gomez on dominoinut tällä kaudella niin pelikenttiä kuin sosiaalista mediaa. Hän nousi täysin puskista yhdeksi koko sarjan vaarallisimmista hyökkäyspään pelaajista ja samaan aikaan hän on jaksanut ilahduttaa fanejaan mitä mielikuvituksellisimmin tempauksian instagramin puolella. Argentiinalaisen kehittämästä Papu-tanssista on tullut Italiassa suoranainen ilmiö ja saapasmaassa moni tuntuu unohtavan miten loistavan kauden mies pelasi vapaassa roolissa Atalantan hyökkäyksessä. 164 senttinen Gomez on yksi Serie A:n lyhyimmistä pelaajista, mutta hän on samalla väkkärämäinen, tekninen ja äärimmäisen nopea ja luova moderni hyökkääjä. Loistavan kauden pelanneella Atalantalla oli monia onnistujia, mutta Papu Gomez oli silti perinteikkään bergamolaisseuran paras ja tärkein yksittäinen pelaaja.

ST: Andrea Belotti, Torino

Italialla on ollut viime vuosina orastava hyökkääjäongelma, sillä saapasmaa ei ole onnistunut tuottamaan liian montaa kansainvälisen tason hyökkääjää. Tästä syystä moni onkin seurannut huojentuneena Andrea Belottin tämän kauden otteita, sillä 23-vuotias Albinoleffen kasvatti onnistui murtautumana lopullisesti sarjan parhaiden pelaajien joukkoon. Belotti on jo pitkään tiedetty lupaavaksi pelaajaksi, mutta tuskin kukaan osasi odottaa aivan yhtä hyviä otteita, kun tällä kaudella on nähty. 25 maalia on kova näyttö Belottin osaamisesta ja samalla Il Gallo lempinimellä tunnettu bomber on noussut monen seuran kiinnostuksen kohteeksi. Belottin seuraava urasiirto on tärkeä, sillä miehellä ei ole varaa jämähtää minkään suurseuran penkille.

ST: Dries Mertens, Napoli

Jos Belottin ja Gomezin maalimäärät yllättivät, voidaan samaa sanoa myös Mertensistä, joka päätyi puolivahingossa Napolin yksinäiseksi kärjeksi puolalaisen Arek Milikin loukattua pahasti polveaan lokakuun maajoukkuetauolla. Puhtaana laiturina tunnettu Mertens käytti saamansa mahdollisuuden hyväkseen ja paukutteli 25 maalia ollen parhaimmillaan täysin pysäyttämätön pelaaja. Mertens muodosti Jose Callejonin ja Lorenzo Insignen kanssa Serie A:n vaarallisimman hyökkäyksen, eikä ole suuri yllätys, että Napoli teki selkeästi eniten maaleja tämän kauden liigaotteluissa. Mertensin hyvät otteet herättivät myös monen muun seuran kiinnostuksen, mutta Napolin onneksi Belgian maajoukkuepelaaja on solmimassa kauden päätteeksi pitkää jatkosopimusta Etelä-Italian ylpeyden kanssa.

Valmentaja: Massimo Allegri, Juventus

Ennen kauden alkua moni ei vieläkään tiennyt, onko Massimo Allegri muna vai kana. Allegrin taktista osaamista on vähätelty jatkuvasti, mutta pikku hiljaa hänet on nostettava maailman parhaiden valmentajien joukkoon. Allegrin meriitit ovat kiistattomat. Hän peri hyvän Juventuksen, mutta hän teki Vanhasta Rouvasta vielä paremman, kuin se oli Antonio Conten alaisuudessa. Fiksu ja pidetty Allegri ei ole tehnyt taikatemppuja, vaan hän on perustanut Juventuksen pelaamisen vahvan puolustuspelaamisen varaan. Kolme peräkkäistä liigamestaruutta ja kaksi UCL-finaalipaikkaa kertoo siitä, että Allegri on onnistunut työssään enemmän kuin hyvin.

Kansikuva: Valerio Pennicino/Getty Images