TOP-10: Serie A:n lahjakkaimmat nuoret pelaajat

Avaa tili Unibetille ja tee 10 € talletus – näet Serie A:n matsit Unibet TV:sta ja saat lisäksi pipon!

Serie A:ta ja nuoria lahjakkaita pelaajia ei perinteisesti ole yhdistetty toisiinsa. Italia on ollut pitkään kokeneiden kehäkettujen temmellyskenttä, mutta viime vuosina moni seura on panostanut entistä enemmän nuoriin pelaajiinsa ja lopputuloksena sarjassa pelaa useampi erittäin mielenkiintoinen tulevaisuuden suurnimi. Listasimme alle Serie A:n tämän hetken kymmenen mielenkiintoisinta alle 21-vuotiasta pelaaja.

10) Pietro Pellegri

Genoan presidentti Enrico Preziosi julisti keväällä 2015, että Italian vanhimman jalkapalloseuran maineikkaassa akatemiassa on kasvamassa uusi Lionel Messi. Preziosi viittasi uskaliaalla ennustuksellaan tuolloin 14-vuotiaaseen hyökkääjään Pietro Pellegriin, joka teki meneillään olevalla kaudella Serie A:n historiaa debytoimalla historian nuorimpana pelaajana Italian pääsarjassa 15 vuoden ja 280 päivän iässä.

Pellegri on pelannut pääsarjatasolla vasta kaksi minuuttia, mutta hänen perässään ovat Barcelonasta ja Manchester Citystä lähtien kaikki mahdolliset Euroopan suurseurat. Tällä kaudella pääasiassa Italian A-junioriliigassa viisi vuotta vanhempien pelaajien kanssa pelannut Pellegri ei pelaajatyyppinä muistuta lainkaan Messiä, johon häntä verrattiin, sillä kyseessä on hyvin perinteinen vanhan koulukunnan prima punt  eli keskushyökkääjä.

Pellegri on raamikas, yli 190-senttiä pitkä kokonaisvaltainen hyökkääjä, joka on tehnyt kiitettävällä tahdilla maaleja jokaisessa sarjassa, missä hän on pelannut. Vasta 16 vuotta täyttävän pelaajan tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta Pellegrillä on kaikki mahdollisuudet nousta aina Italian maajoukkueeseen saakka. Genoa on erinomainen junioriseura ja pienemmän mediahuomion kaupunkina oiva paikka Pellegrin tapaisen pelaajan kehitykselle.

9) Gabriel Barbosa

Tämän kauden aikana kaksi Brasiliassa kovaa jälkeä tehnyttä nuorta Gabriel-nimistä hyökkääjää on siirtynyt Euroopan kentille. Manchester Cityn Gabriel Jesus on ollut uudessa seurassaan suorastaan sensaatiomaisen hyvä, mutta uudeksi Neymariksi nimitetyn Santosin kasvatin Gabriel Barbosan ensiaskeleet Euroopan kentillä ovat olleet kaikkea muuta kuin helpot.

20-vuotias ”Gabigol” lempinimellä tunnettu Barbosa nousi nuorena poikana mm. Pelen, Robinhon ja Neymarin kasvattajaseurana tunnetun Santosin avauskokoonpanoon ja hän siirtyi kovan kohun saattelemana Italian nukkuvan jättiläisen Inter Milanin riveihin viime kesän aikana. Inter ei ole historiansa aikana varsinaisesti tullut tunnetuksi nuorten pelaajien sisäänajamisesta ja myös Barbosalla on ollut 30 miljoonan euron hintalapustaan huolimatta suuria vaikeuksia mahtua milanolaisseuran pelaavaan kokoonpanoon. Gabriel on toistaiseksi pelannut Serie A:ssa vain hieman yli puoli tuntia ja italialalaismediassa liikkuukin monenlaista huhua nuoren miehen epäammattimaisesta käyttäytymisestä kentän ulkopuolella.

Alkuvaikeuksista huolimatta Barbosa on äärimmäisen lahjakas jalkapalloilija ja edes Inter tuskin pystyy tyrimään miehen nousua Serie A:n huipulle. Mauro Icardi on hyvässä ja pahassa oiva vertailukohta Barbosalle, argentiinalainen kävi läpi omat vaikeutensa, mutta tällä kaudella hän on keskittynyt jalkapallon pelaamiseen ja jälki kentällä on ollut tuhoisaa.

Moise Kean on jo rikkonut useita ennätyksiä ja Juventuksella on kovat odotukset nuoren miehen varalle. (Getty)

8) Moise Kean

Tuskin kenestäkään kahdessa pääsarjaottelussa esiintyneestä pelaajasta on kirjoitettu mediassa yhtä paljon kun Moise Keanista. 16-vuotiaasta Juventuksen omasta kasvatista tuli marraskuun alussa ensimmäinen 2000-luvulla Euroopan neljässä isossa sarjassa pelannut pelaaja, kun hän korvasi ottelussa Pescaraa vastaan Mario Mandzukicin ottelun 84. peliminuutilla. Kean on ehtinyt myös debytoimaan Mestarien Liigassa, sillä hän pelasi kymmenkunta minuuttia 3–1-kotivoittoon päättyneessä ottelussa Sevillaa vastaan.

Keanista on kohistu Italiassa jo pitkään, sillä häntä on yleisesti pidetty koko maan lahjakkaimpana jalkapalloilijana sitten Mario Balotellin. Kean muistuttaakin ulkonäöllisesti ja pelillisesti paljon nykyisin Nizzaa edustavaa entistä kohulupausta. Tuulennopea Kean on monipuolinen hyökkäyspään pelaaja, jonka lopullista parasta pelipaikkaa on vielä tässä vaiheessa hieman vaikea ennustaa. Keania on viime viikkoina huhuiltu kovalla siirtosummalla Englannin isojen seurojen akatemioihin, mutta Juventus on vielä ainakin toistaiseksi saanut pidettyä uusimman timanttinsa riveissään. Keanin agentti on mm. Zlatanin ja Paul Pogban siirrot junaillut ketku Mino Raiola, joten mahdollinen siirtyminen Englannin rahakentille ei jää ainakaan agentin osaamisesta kiinni. Keanin kehityksen kannalta jääminen Italiaan lienee kuitenkin fiksuin ratkaisu ja huhujen mukaan Juventus olisi halukas lainaamaan nuoren hyökkääjänsä Serie B:hen tulevaksi kaudeksi.

7) Giovanni Simeone

Giovanni Simeone on tullut tunnetuksi lähinnä Atletico Madridia valmentavan Diego Simeonen poikana, mutta tämän kauden erinomaiset otteet Serie A:ssa ovat saaneet monen jalkapallon ystävän tajuamaan, että kyseessä on varsin lupaava hyökkäyspään pelaaja.

Simeone on maineikkaan River Platen kasvatti ja nuori mies ehtikin pelata viitisenkymmentä ottelua Argentiinan pääsarjassa ennen siirtymistään Genoan riveihin viime kesänä. Simeone on tehnyt kovaa jälkeä Argentiinan nuorisomaajoukkueessa, mutta harva odotti hänen nousevan heti debyyttikaudellaan Euroopassa Genoan ykköshyökkääjäksi ja koko Serie A:n maalipörssin kärkinimeksi. Simeone on, isänsä tavoin, noussut välittömästi edustamansa seuran kannattajien suursuosioon periksiantamattomalla pelityylillään.

Nuorukainen on ennen kaikkea kuitenkin ollut erittäin tehokas pelaaja, kasassa on jo kymmenen liigamaalia ja viime viikkoina meno on vain kiihtynyt entisestään. Simeonea on verrattu Genoa-legenda Diego Militoon ja hän kieltämättä muistuttaa pelaajatyyppinä paljon Interissä Mestareiden Liigan voittanutta jo uransa lopettanutta ”El Principeä”. Simeone ei juuri osallistu joukkueen kollektiiviseen pelinrakenteluun ja hänellä on kentällä ollessaan vain yksi tehtävä, maalien tekeminen. Jos nuori mies jatkaa kehitystään nähdyllä tahdilla, tulee hän siirtymään lähitulevaisuudessa huomattavasti Genoaa kovempaan seuraan. Mahdollista, jopa realistista on, että parin vuoden päästä Inter Milanolla on riveissään kaksi Simeonea, sillä isä Diego on useassa haastattelussa todennut haaveilevansa entisen seuransa päävalmentajuudesta.

6) Lucas Torreira

20-vuotias urugualainen Lucas Torreira on monella tapaa mielenkiintoinen pelaaja. Ensiksi miehestä huomaa hänen kokonsa, vain 165-senttinen Torreira on poikkeuksellisen pieni pelaaja, mutta tästä huolimatta hän on vakuuttanut tällä kaudella erityisesti puolustuspelaamisessaan. Torreira nousi italialaisen jalkapallon ystävien tietoisuuteen viime kaudella, kun hän oli nostamassa Pescaraa Serie A:han yhtenä joukkueen avainpelaajista.

Tällä kaudella nuori mies nousi Sampdorian avauskokoonpanoon ja on pelannut kahta vaikka kaikissa genovalaisseuran Serie A-otteluissa. Torreiran tilastot ovat vakuuttavat. Hän Sampdorian paras taklaaja ja katkoja ja hän on antanut toiseksi eniten syöttöjä oivalla 85% tarkkuudella. Torreira on muodostanut hyvää kautta pelaavan ”Dorian” selkärangan yhdessä toisen nuoren, 22-vuotiaan Karol Linettyn kanssa. Ei olekkaan ihme, että eri seurojen pelaajatarkkailijat ovat viihtyneet tällä kaudella Marassilla tarkkailemassa useita Sampdorian mielenkiintoisia pelimiehiä. Torreira on herättänyt mm. AS Roman kiinnostuksen, mutta hänen itsensä kannalta yksi lisäkausi Sampdoriassa ei olisi lainkaan hullumpi idea.

5) Lorenzo Pellegrini

Lorenzo Pellegrinin kehitys Serie A-tasolle on hyvin tavanomainen italialaisen nuoren pelaajan tarina. Aina lupaavana pidetty AS Roman kasvatti ei koskaan saanut näyttöpaikkaa kasvattajaseurassaan, mutta loistavaa työtä Sassuolossa nuorten pelaajien kanssa tehnyt Eusebio Di Francesco bongasi Pellegrinin lahjakkuuden Italian juniorimaajoukkuepeleistä ja hankki miehen joukkueeseensa. Pellegrini on tällä kaudella noussut Sassuolon tärkeimpien pelaajien joukkoon. Joko keskikentän keskellä tai kärkien takana hyökkäävänä keskikenttäpelaajana viihtyvä Pellegrini on yksi koko sarjan viihdyttävimmistä pelaajista, sillä hänen pelitapansa on näyttävä ja monesti jopa uhkarohkea.

Nuorta miestä on verrattu nuoreen Francesco Tottiin, mutta kyseessä on kuitenkin hieman eri pelipaikan pelityylin pelaaja. Pellegrini on kuitenkin jo nyt erinomainen Serie A-pelaaja ja hänen kasvattajaseuransa Roma on halukas ostamaan jo kertaalleen pois potkimansa lupauksen riveihinsä reippaasti yli 10 miljoonan euron siirtosummalla. Pellegrini on vielä kaikkea muuta kuin valmis pelaaja, mutta viisi tehtyä liigamaalia kertoo paljon raa´asta lahjakkuudesta, ja hänellä on kaikki mahdollisuudet nousta Roman tasoisen joukkueen avauskokoonpanoon jo lähitulevaisuudessa.

4) Manuel Locatelli

Toisen epäonni on toisen onni. AC Milan oli kovan paikan edessä, kun kapteeni Riccardo Montolivo loukkaantui alkukaudesta ja on sivussa peleistä vielä pitkälle kevääseen. Päävalmentaja Vicenzo Montella teki kovan ratkaisun ja nosti vuonna 1998 syntyneen Milanin oman kasvatin Manuel Locatellin suurseuran avauskokoonpanoon.

Locatellin alku oli kuin suoraan sadusta, hän ratkaisi komealla kaukolaukauksella kotivoiton Juventuksesta ja itki ottelun jälkeen onnesta kaikkien nuoruuden haaveidensa käytyä toteen. Viime aikoina Locatellin vire on Milanin tapaan hieman laskusuunnassa ja hän on kerännyt otsikoita lähinnä kriittisten virheidensä myötä. Tämä on kuitenkin kokemattomalle ja nuorelle pelaajalle ymmärrettävää ja Montella on ollut Locatellin suhteen isämäisen kärsivällinen. Päävalmentaja on usein haastattelussa puolustellut nuoria pelaajiaan ja kehoittanut antamaan heille aikaa.

Milan pohjaa uuden tulemisensa Locatellin tapaisten superlahjakkuuksien varaan ja seuralla on isot suunnitelmat uusimman timanttinsa varalle. Serie A:ssa Locatelli pelaa vielä turhan varovasti, mutta Italian U-21 maajoukkueessa hän on ollut suoratsaan dominoiva. Locatelli on erinomaisen syöttövalikoiman omaava pelinrakentaja, jota ei ole turhaan verrattu itseensä Andrea Pirloon. Pirlo löi itsensä läpi Milanissa hieman varttuneemmalla iällä ja Locatellinkin parhaat pelivuodet ovat vielä kaukana edessä päin. Hänellä on kaikki mahdollisuudet nousta Milanin seuraavaksi suureksi italialaiseksi keskikenttätähdeksi Pirlon, Massimo Ambrosinin ja Gennaro Gattuson jalanjäljissä.

Amadou Diawara on Napolin tulevaisuuden tärkeimpiä pelaajia. (Getty)

3) Amadou Diawara

19-vuotiaan Amadou Diawaran kaksi viimeistä vuotta ovat olleet ikimuistoiset. Suurelle yleisölle täysin tuntematon Diawara siirtyi vuonna 2014 Italian kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan San Marinon riveihin. Bolognan urheilutoimenjohtaja, muunmuassa Stevan Joveticin, Adrian Mutun ja Luca Tonin siirroista aikoinaan vastannut Pantaleo Corvino, vakuuttui Diawaran otteista ja hankki hänet ennen viime kauden alkua vaivaisella 400 tuhannella eurolla Bolognan riveihin.

Diawara nousi välittömästi perinteisen ”rossoblun” avauskokoonpanoon ja oli koko joukkueen kirkkain yksittäinen tähti varsin kelvollisesti sujuneella kaudella. Viime kesänä Diawara siirtyi Etelä-Italian suurseura Napolin riveihin kovalla liki 15 miljoonan euron siirtosummalla. Tällä kaudella Diawaran vastuu Napolissa on jäänyt jopa yllättävän vähäiseksi, joskin viime viikkoina päävalmentaja Maurizio Sarri on antanut enemmän ja enemmän peliaikaa nuorelle keskikenttäpelaajalleen.

Diawara on moderni isokokoinen kahden suunnan keskikenttäpelaaja, jota on verrattu usein Manchester Unitediin maailmanennätyssiirrolla siirtyneeseen Paul Pogbaan. Diawara alkaa pikku hiljaa päästä paremmin sisään Sarrin pelitapaan ja hänen nousemisensa Napolin avauskokoonpanoon on pelkkä ajan kysymys. Monipuolisena pelaajana Diawara pystyy pelaamaan monessa roolissa keskikentällä ja onkin mielenkiintoista nähdä, missä roolissa Sarri Diawaran tulevaisuudessa näkee.

2) Franck Kessie

Atalanta on Serie A-kauden suurin yksittäinen sensaatio ja keskikenttäpelaaja Franck Kessie Atalantan suurin yksittäinen läpimurtopelaaja. Kessie oli ennen tämän kauden alkua melko tuntematon suuruus, vaikka hän pelasikin erinomaisen lainakauden Serie B:n Cesenan riveissä. Atalantan päävalmentaja Gian Piero Gasperini on tällä kaudella antanut uskaliaasti vastuuta nuorille pelaajille ja Kessien nostaminen bergamolaisseuran avauskokoonpanoon oli yksi miehen kunniakkaan valmennusuran parhaista päätöksistä.

Äärimmäisen vahva ja juoksuvoimainen Kessie on dynaaminen keskikenttäpelaaja, joka pystyy pelaamaan joko puhtaasti puolustavassa tai hieman vapaammassa roolissa. Parhaimmillaan hän on kuitenkin kahden suunnan keskikenttäpelaajana ja tällä kaudella tehdyt kuusi liigamaalia kertovat miehen hyökkäyspään potentiaalista. Atalanta tulee kauden päätteeksi saamaan useamman rahakkaan tarjouksen vasta 20-vuotiaasta nuoresta superlupauksesta ja bergamolaisseuran fanaattiset kannattajat tuskin pääsevät enää ensi kaudella nauttimaan Kessien otteista, sillä huhuttu yli 30 miljoonan tuleva siirtosumma pakottaa Atalantan luopumaan Norsunluurannikon maajoukkuemiehestä. Atalanta on loistava kasvattajaseura ja se tuskin kohtaa suuria ongelmia Kessien myynninkään jälkeen, sillä sen akatemiassa on kehittymässä seuraavia isoilla siirtosummilla Euroopan suurseuroihin siirtyviä pelaajia.

1) Gianluigi Donnarumma

Gianluigi Donnarummasta on sanottu kaikki mahdolliset ylisanat viimeisen puolentoista vuoden aikana, eikä syyttä. 17-vuotiaan maalivahdin nouseminen Serie A:n pelaavaan kokoonpanoon on uskomaton juttu, saatika sitten tempun tekeminen AC Milanin tapaisessa perinteisessä suurseurassa.

Sinisa Mihajlovicin aika Milanin päävalmentajana jäi yhteen kauteen, mutta hänen päätöksensä nostaa Donnarumma joukkueen ykkösmaalivahdiksi tullaan muistamaan ikuisesti. Donnarumma on hämmentävän kypsä pelaaja ikäisekseen. Hän on jo nyt yksi maailman parhaista reaktiotorjujista ja hänen tämän kauden paraatipelastuksistaan voisi koostaa useamman minuutin YouTube-videon.

Donnarumma tekee harvoin suuria virheitä, mutta hänellä on vielä paljon kehitettävää erityisesti jalalla pelaamisessa, mutta jo nyt on pelottava ajatella, miten hyvä Donnarumma tulee kymmenen vuoden päästä olemaan. Donnarumma on jo noussut Italian maajoukkuerinkiin ja häntä pidetään yleisesti Gigi Buffonin manttelinperijänä.

Hänen tulevaisuutensa Milanissa on pienoinen kysymysmerkki, sillä esimerkiksi Juventus saattaa olla valmis lyömään isoa rahaa tiskiin saadakseen Donnarumman uudeksi pitkäaikaiseksi ykkösmaalivahdikseen. Milan ei taatusti luovu helpolla nuoresta timantistaana ja Donnarumman ostavan seuran on varmasti rikottava maalivahteista maksettu ME-summa, jota tällä hetkellä pitää hallussaan yllätys yllätys Gianluigi Buffon.

Kuva: Dino Panato/Getty Images