Top-10: Serie A:n parhaiten palkatut pelaajat

Viaplay LogoKatso kaikki Serie A:n ottelut Viaplayn kautta!

Monen maan palkkatiedot ovat salaisia, joten huippupelaajien tuloja joudutaan arvailemaan ja veikkaamaan. Italiassa asia on toisin, sillä Serie A-seurojen taloustiedot ovat julkisia ja tästä johtuen sarjan jokaisen pelaajan vuositulot tulevat myös meidän kannattajien tietouteen. Faneille.com listasi tämän vuoden tietojen pohjalta sarjan kymmenen kovapalkkaisinta pelaajaa. Palkat eivät ole suoraan vertailukelpoisia muiden maiden vastaaviin, sillä Italiassa julkaistut palkat ilmoitetaan nettona, eli verojen jälkeen käteen jäävänä summana. Tästä syystä tälläkin listalla esiintyvät pelaajat tienaavat todellisuudessa huomattavasti nimensä perässä olevaa summaa enemmän.

10) Radja Nainggolan, 4,2 miljoonaa euroa

Radja Nainggolan oli hyvin todennäköisesti Roman viime kauden paras pelaaja, joten hän jos joku ansaitsi uuden ja pitkän jatkosopimuksen. Roma ja Ninja väänsivät sopimuksen yksityiskohdista pitkään ja Chelsean ja Manchester Unitedin johdolla moni Italian ulkopuolinen seura oli myös Belgian maajoukkuemiehen perässä. Nainggolanista on kovaa vauhtia tulemassa nyky-Roman pienoinen seuraikoni ja kannattajien onneksi jo pitkään Italiassa pelannut monipuolinen keskikenttäpelaaja hyväksyi lopulta Roman neljän vuoden jatkosopimuksen, jonka myötä miehen vuosiansiot liki kolminkertaistuivat nykyiseen reiluun neljään miljoonaan euroon.

9) Edin Dzeko, 4,5 miljoonaa euroa

Edin Dzeko tuli pari vuotta sitten kovin odotuksin Ikuiseen Kaupunkiin. AS Romalta oli puuttunut jo pitkään luotettava ysipaikan maalintekijä ja Saksassa ja Englannissa kovalla tahdilla maaleja paukuttaneen Dzekon piti olla vastaus näihin ongelmiin. Bosnian maajoukkuepyssyn debyyttikausi oli kuitenkin täydellinen pannukakku ja kahdeksan tehtyä liigamaalia kaukana siitä, mitä Dzeko ja kannattajat odottivat. Viime kaudella Dzeko oli kuitenkin koko Serie A:n paras kärki paukuttaen uskomattomat 29 liigamaalia. Dzeko ei ole mikään erikoinen jalkapalloilija, mutta hän osaa lukea peliä ja hakeutua maalipaikkoihin, mistä kertoo uran komeat maalimäärät sarjassa kun sarjassa. Dzeko on maalimääristään huolimatta ehkä hieman ylipalkattu, sillä miehen sopiminen Roman uuden päävalmentajan Eusebio Di Francescon pelitapaan on vielä hienoinen kysymysmerkki.

8) Miralem Pjanic, 4,5 miljoonaa euroa

Miralem Pjanic on kuulunut jo vuosien ajan Serie A:n parhaiden keskikenttäpelaajien joukkoon. Ranskassa jalkapallokasvatuksensa saanut bosnialainen keskikenttätaituri siirtyi Serie A:han kuusi vuotta sitten, kun AS Roma osti hänet Lyonista 11 miljoonan euron siirtosummalla. Pjanicin viisi kautta Roman riveissä olivat ailahtelevat, mutta loppua kohden hän onnistui vakiinnuttamaan tasoaan ja peliesitykset eivät enää vaihdelleet yhtä hurjasti kun miehen Roma-uran alkuaikoina. Roman harmiksi Juventus kaipasi viime kesänä uutta verta keskikentälleen Paul Pogban korvaajaksi ja pitkän siirtosaagan jälkeen Vanha Rouva ilmoitti hankkineensa Pjanicin 35 miljoonan euron siirtosummalla. Samalla Pjanicista tuli yksi koko sarjan parhaiten palkatuista pelaajista, kun hänen vuosiansionsa tuplaantuivat Roma-sopimuksen ajoista nykyiseen neljään ja puoleen miljoonaan.

7) Gianluigi Buffon, 4,5 miljoonaa euroa

Gigi Buffon ei juuri esittelyjä kaipaa. 39-vuotias kaikkien aikojen paras maalivahti on pelannut huipputasolla jo kohta 20 vuoden ajan. Komea ura tullee päätökseensä tämän kauden jälkeen, joten meidän jalkapallon ystävien tulee nauttia Parma-kasvatin otteista vielä kun se on mahdollista. Buffon on tienannut pitkän uransa aikana useita kymmeniä miljoonia euroja ja miehen vuosiansiot ovat pudonneet rajusta huippuvuosien ansioista. Buffonin ei kuitenkaan tarvitse hurjasti venyttää penniä, sillä neljän ja puolen miljoonan vuosipalkan myötä hän on yhä yksi koko sarjan parhaiten palkatuista pelaajista, ja syystä. Fysiikan lakien mukaan nelikymppisenä ihmisen fyysiset ominaisuudet eivät enää ole nuoruusvuosiensa tasolla, mutta Buffon tuntuu olevan aivan yhtä hyvä maalivahti kuin noustessaan Juventuksen avauskokoonpanoon vuonna 2001.

6) Mauro Icardi, 4,5 miljoonaa euroa

Mauro Icardi on varsin ristiriitainen pelaaja. Tuskin kukaan voi kiistää miehen jalkapalloilullisia taitoja, mutta vastaavasti jatkuvien siviilielämän kohujen ja aivopierujen jälkeen argentiinalaista on vaikea myöskään arvostaa aivan maailman huippupelaajien tasolle. Interille Icardi on kuitenkin ollut jokaisen pennin arvoinen. Nuori mies siirtyi Milanoon Sampdoriasta reilut neljä vuotta sitten naurettavan pienellä, reilun kuuden miljoonan euron siirtosummalla. Kuluneen neljän kauden aikana Icardi on paukuttanut Nerazzurrille 128 pelaamassaan liigaottelussa peräti 76 maalia. Saavutuksen arvoa nostaa entisestään se, että Inter on ollut käytännössä koko Icardin ajanjakson ajan täysin sekasortoinen ympäristö ja Icardi on joutunut kantamaan harteillaan valtavia paineita. Interin kapteeniksi asti noussut Icardi on aloittanut tämän kauden totutun vahvasti, sillä kasassa on jo viisi maalia ja sadan Serie A-maalin haamuraja saattaa rikkoontua jo tämän kauden aikana. Interillä onkin edessään tiukat paikat, sillä 24-vuotias kärki kiinnostaa varmasti myös ökyrikkaita Valioliigaseuroja, joten uuden nykyistä rahakkaamman jatkosopimuksen työstäminen lienee ajankohtaista jo ensi vuoden aikana.

Douglas Costa oli yksi Juventuksen kesän profiilihankinnoista. (Gabriele Maltinti/Getty Images)

5) Douglas Costa, 6 miljoonaa euroa

Douglas Costa on yksi lukuisista pelaajista, joita Juventus hankki riveihinsä kesän siirtoikkunan aikana. Costa siirtyi Torinoon Bayern Munchenista lainasopimuksella, joka muuttuu pysyväksi siirroksi tiettyjen ottelumäärien täytyttyä. Siirtosumma on nykymarkkinoilla melko vaatimaton, sillä 40 miljoonaa euroa tuntuu täydelliseltä karkkirahalta esimerkiksi Neymarin siirtoon verrattuna. Costa tuo Juventuksen laitapeliin aivan uuden vaihtoehdon, sillä brasilialaisen on täysin erilainen pelaajatyyppi kuin esim. loistavan viime kauden omalaatuisessa laitapelaajan roolissa pelannut kolossaalinen Mario Mandzukic. Se, onko heikohkon viime kauden pelannut Costa aivan jättipalkkansa arvoinen pelaaja, on eri kysymys. Moni oli ihmeissään nähdessään Serie A:n palkkatiedot, sillä Costa tuskin on tällä kaudella sarjan paras laitapelaaja, vaikka hän kyseisen pelipaikan pelaajista selkeästi kovinta palkkaa nauttiikin.

4) Gianluigi Donnarumma, 6 miljoonaa euroa

Serie A-kesän ehdottomasti eniten uutisointu asia oli Milanin ja teinisensaatio Gigi Donnarumman väliset sopimusneuvottelut. Donnarumman taustalla häärii muuan Mino Raiola, joten jokainen voi arvata miten paljon Milan joutui jatkosopimuksen eteen tekemään töitä. Hetken jo näytti siltä, että Donnarumma jatkaisi matkaansa vanhan sopimuksen umpeuduttua, mutta lopulta Milanin kannattajien protestien jälkeen maalivahtilupaus vaihtoi mielipidettään ja hyväksyi uuden pitkän ja rahakkaan sopimuksen. Donnarumman jatkosopimus oli iso asia Milanin uskottavuudelle, sillä uusi projekti jättihankintoineen olisi ajautunut huonoon valoon, mikäli joukkueen suurin timantti olisi lähtenyt muualle ilman minkäänlaista siirtokorvausta. Uusi rahakas jatkosopimuskaan ei takaa sitä, että Donnarumma pelaa Milanissa vielä vuoden päästä, sillä huhujen mukaan sopimukseen on kirjattu melko pieni ulosostoklausaali, mikäli Milan jää tälläkin kertaa Mestareiden liigan ulkopuolelle.

3) Paulo Dybala, 7 miljoonaa euroa

Tämä saattaa hyvinkin olla se kausi, jolloin Paulo Dybala nousee lopullisesti maailman ehdottomien huippupelaajien joukkoon. Serie A:n parhaita pelaajia nuori argentiinalainen on ollut jo pitkään, vaikka La Joya lempinimen saaneen hyökkääjän viime kausi oli hieman odotettua vaisumpi. Dybala on kuitenkin se pelaaja, joka voi ratkaista tiukkoja otteluita vaikka yksin ja moni pitääkin Juventuksen uutta kymppipaikkaa joukkueen ylivoimaisesti tärkeimpänä yksittäisenä kenttäpelaajana. Dybalaa on jo pitkään huhuiltu Barcelonan tapaisiin huippuseuroihin, joten Juventus oli pakotettu avaamaan shekkivihkonsa nyörejä pitääkseen suurimman timanttinsa tyytyväisenä. Seitsemän miljoonan vuosipalkka on kova, mutta kova on pelimieskin. Dybalan kausi on alkanut vahvasti ja kasassa on jo viisi maalia kolmen pelatun liigaottelun jälkeen. Dybalan arvoa ei kuitenkaan mitata vain maaleissa, sillä hän on myös Juventuksen pääasiallinen tilanteiden järjestäjä vapaassa perinteistä kymppipaikkaa muistuttavassa roolissaan.

2) Gonzalo Higuain, 7,5 miljoonaa euroa

Jos viime kesän isoimmat otsikot keräsi Donnarumma, vuotta aikaisemmin samassa tilanteessa oli Gonzalo Higuain. Juuri kukaan ei uskonut Juventuksen pystyvän hankkimaan Napolin suurinta sankaria riveihinsä, mutta yli 90 miljoonan euron tarjous oli liian iso hylättäväksi ja Argentiinan maajoukkuekärki vaihtoi osoitetta Etelä-Italiasta kohti pohjoista. Higuain joutui liki ennennäkemättömän mediaryöpytyksen keskelle. Intohimoiset Napoli-kannattajat polttivat Higuainin pelipaitoja ja samaan aikaan lehdistö ilkkui selkeästi ylipainoisena Juventuksen harjoitusleirille saapuneen pelaajan ulkonäköä. Higuainin hankinta oli selkeä hauiksen näyttö Juventukselta ja hyökkääjä hankittiin Torinoon tasan tarkkaan yhdestä syystä, tuomaan kauan kaivattu UCL-pysti takaisin kaupunkiin. Moni oli sitä mieltä, että Higuain ei ole oikea mies tähän urakkaan, sillä El Pipita ei ole tullut tunnetuksi kovien pelien miehenä. 24 liigamaalia oli kuitenkin loistava suoritus ja Juventuksen kausi oli viitta vaille täydellinen. Real Madrid oli kuitenkin parempi Walesissa pelatussa Mestareiden liigan finaalissa, joten Higuain ei täysin onnistunut lunastamaan häneen suunnattuja valtavia odotuksia.

1) Leonardo Bonucci, 7,5 miljoonaa euroa

Jos Gonalo Higuainin siirto vuosi sitten oli merkki Juventuksen hauisten suuruudesta, samaa voidaan sanoa tämän kesän suurimmasta siirtopommista. Moni kuittasi ensimmäiset huhut Leonardo Bonuccin siirtymisestä Milanoon täytenä pötypuheena, mutta niin vain Milan onnistui kaikille yllättäen hankkimaan mahdollisesti tämän hetken parhaan topparin itselleen melko pienellä 45 miljoonan euron siirtosummalla. Kohusiirron myötä Bonuccista tuli samalla koko sarjan parhaiten palkattu pelaaja, mikä on hieno saavutus yleensä hyökkäyspään varjoon jäävältä puolustuspään erikoismieheltä. Bonucci on pelillisesti ja imagollisesti valtavan iso hankinta uutta nousua tekevältä Milanilta, joten jättipalkkaa voidaan pitää ymmärrettävänä. Bonuccin tehtävänä on nostaa Milan takaisin Euroopan huipulle ja tulevat vuodet osoittavat, miten hyvin Italian maajoukkuetoppari tehtävästään selviää.

Kansikuva: Julian Finney/Getty Images