Hulluuden ja nerouden rajamailla taiteileva Zdeněk Zemania teki paluun Serie A:han

Zdenek Zeman on valmentajanimi, joka ei jätä Italiassa ketään kylmäksi. Jokaisella Serie A:n ystävällä on miehestä oma mielipide. Osalla ei ole juurikaan hyvää sanottavaa Zemanista, kun taas toinen puolisko suorastaan palvoo 70 ikävuotta lähestyvää valmentajavelhoa. Minkälainen mies tämä vastikään Pescaran uudeksi päävalmentajaksi nimitetty persoona oikeastaan on?

Zeman on viihtynyt Italiassa jo kohta 40 vuotta

Zemanin päätyminen italialaisen jalkapallon pariin oli sattumusten summa. Vuonna 1947 Prahaan syntyneen Zemanin setä Cestmir Vycpalek oli Italiassa tuttu nimi monille, mutta parhaiten hänet muistetaan Juventuksen päävalmentajana 1970-luvun alkupuolelta, jolloin mies johdatti Vanhan Rouvan kahteen peräkkäiseen Italian mestaruuteen. Zeman tuli 70-luvun alussa viettämään yhtä kesää setänsä luokse Sisiliaan, mutta muutaman kuukauden mittaiseksi suunniteltu reissu on venynyt nyt jo kohta 40 vuotta kestäneeksi seikkailuksi. Zeman palkattiin paikallisen suuruuden Palermon juniorivalmentajaksi ja hänen ensimmäinen seuransa aikuisten tasolla oli piskuinen Licata, jonka Zeman luotsasi historian ensimmäistä kertaa Italian kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle.

Maanmaineeseen Zeman nousi kuitenkin 80-luvun loppupuolella Foggiassa. Pieni ja sympaattinen seura nousi kaikkien yllätykseksi Serie A:han ja pysyi siellä kaikkiaan neljän kauden ajan. Näytöt Foggiasta riittivät herättämään Rooman ylpeyden Lazion kiinnostuksen ja Zeman johdattikin taivaansinipaidat heti ensimmäisellä kaudellaan liigassa toiseksi. Tuon kauden tulokset kuvaavat hyvin Zemanin valmennusfilosofiaa, sillä Lazio suorastaan murskasi Napolin, Fiorentinan ja Milanin tapaisia joukkueita isoin maalimäärin. Kaikkien suureksi pettymykseksi toinen sija kuitenkin jäi Zemanin uran parhaaksi sijoitukseksi Serie A:ssa, sillä menestys on aina kiertänyt tätä idealistia kaukaa.

Zeman uskoo vankkumattomasti 4–3–3-formaatioon

Valmentajat voidaan kärjistäen jakaa kahteen koulukuntaan. Niihin, jotka muokkaavat omaa pelitapaansa käytössä olevan materiaalin pohjilta ja niihin, jotka muokkaavat pelaajamateriaalin vastaamaan omaa peli-ideologiaansa. Zeman jos joku kuuluu viimeksi mainittuun koulukuntaan, sillä hän on peluuttanut koko 40-vuotisen valmennusuransa aikana jokaista valmentamaansa joukkuetta 4–3–3-formaatiolla.

Savuketta polttava Zdenek Zeman on ikoninen näky Italiassa. (Maurizio Lagana/Getty Images)

Zemanin pelitavassa puolustuslinja pelaa huomattavan korkealla, laitapakit ovat puolustajia vain nimellisesti ja hyökkääjät ovat nimenomaan hyökkääjiä, jotka viihtyvät erityisesti vastustajan rangaistusalueella. Zemanin pelitavassa halutaan luoda ylivoima vastustajan alueelle ja yleensä myös kaksi keskikenttäpelaajista nousee jatkuvasti vastustajan maalin tuntumaan, jolloin hyökkäykseen nousseet laitapakit pelaavat pallon maalintekosektorille. Pelinrakennusvaiheessa Zemanin joukkueet suosivat paljon sahaavia pystysuunnan syöttöjä, joilla vastustajan puolustus pyritään yllättämään perinpohjaisesti. Zemanin mukaan jokaisella syötöllä tulee olla päämäärä ja hän vihaakin pallon liikuttamista vain syöttelyn ilosta.

Zemanin joukkueet myös prässäävät hullun lailla. Kuvaava esimerkki on aloituspotkut, joihin Zemanin joukkueet perinteisesti ryhmittyvät 2–0–8-formaatioon, jolloin kahta topparia lukuunottamatta jokainen kenttäpelaaja lähtee juoksemaan kohti vastustajan pallollista pelaajaa tuomarin vihellettyä ottelu alkaneeksi. Jatkuva aggressiivinen prässääminen vaatii kovaa fyysistä kuntoa ja Zemanin harjoituskauden metodit ovatkin Italiasssa legendaarisessa maineessa. Monet ammattilaispelaajat ovat todenneet, etteivät he koskaan ole harjoitelleet yhtä kovaa, kuin Zemanin alaisuudessa. Zemanin tavaramerkkinä ovat poikkeuksellisen pitkät, usein jopa 3-4 tuntia kestävät harjoitukset, jotka vievät mehut kovakuntoisimmistakin yksilöistä.

Zeman on tehnyt monista nuorista tähtiä

Zemanin harjoitusmenetelmät tuntuvat toimivan, sillä hän on erinomaisen nuorten kehittäjän maineessa. Zeman on kritisoinut nykyjalkapalloa siitä, että seurat hankkivat ennemmin keskinkertaisia ulkopuolisia pelaajia, kun antavat mahdollisuuden omille junioreilleen. Zeman on aina antanut rohkeasti peliaikaa nuorille pelaajille ja kehittänyt kärsivällisesti lahjakkaina pitämiään pelaajia. Zemanin harjoitusmetodeja ovat kehuneet useat hänen aikanaan valtavia harppauksia eteenpäin tehneet nuoret pelaajat Pavel Nedvedin, Alessandro Nestan tai Francesco Tottin johdolla.

Zemanin kaunein luomus nuorten suhteen on varmasti hänen edellinen aikakautensa Pescaran peräsimessä. Pescara rikkoi kaudella 2011-12 kaikki mahdolliset Serie B:n maalintekoennätykset ja varmisti lopulta nousunsa Serie A:han juhlimalla toiseksi korkeimman sarjatason voittoa. Tuon kauden Pescara muistetaan erityisesti kolmesta pelaajasta, kun Zeman rakensi joukkueensa nuoren kolmikon Marco Verratti – Lorenzo Insignen  Ciro Immobilen varaan. Verratti oli koko sarjan paras pelaaja kun taas Immobile kruunattiin Serie B:n maalikuninkaaksi 28 tehdyllä maalilla. Loistava oli myös Napolista lainalla pelannut Insigne, jonka 18 tehtyä maalia nostivat hänet seuraavalla kaudella emoseuransa avauskokoonpanoon asti.

Pescaran kannattajat pitävät kautta koko seurahistoriansa upeimpana ja joukkueen kotistadion Stadio Adriatico oli useissa otteluissa tupaten täynnä, kun yleisö tuli nauttimaan loistavista pelaajista ja Pescaran viihdyttävästä jalkapallosta.

Zemanin valmentama Pescara on yksi kaikkien aikojen parhaista Serie B-joukkueista. (Getty)

Suuret voitot ovat kiertäneet Zemanin kaukaa

Zemanin jääräpäisyys on näkynyt siinä, että hänen valmennusuransa saavutukset eivät päätä huimaa. Zemanin vihaajat jaksavatkin aina muistuttaa, että maineestaan huolimatta luotsin ainoat varsinaiset pokaalit ovat kaksi Serie B:n mestaruutta. Boheemikko lempinimellä Italiassa tunnettu valmentajaässä ei ole ollut valmis antamaan saumaakaan periksi omista ideoistaan edes tiukan paikan tullen. Zeman onkin useissa haastatteluissa kritisoinut italialaista ajattelutapaa, jossa keskeistä on välttää tappio hinnalla millä hyvänsä. Zeman onkin todennut, että mieluummin häviää 5–4, kun pelaa maalittoman tasapelin, sillä runsasmaalisessa tappiossa hän sentään on tuottanut jotain iloa seuransa kannattajille.

Siinä, missä useat valmentajat rupeavat peruuttelemaan johtoasemassa, käskee Zeman joukkuettaan hyökkäämään kahta kauheammin. Tästä johtuen Zemanin joukkueet tekevät, mutta myös päästävät paljon maaleja, minkä myötä Italian pääsarjan voitto on jäänyt ainakin toistaiseksi saavuttamattomaksi tavoitteeksi.

Zemanin ympärille rakentunut kultti perustuu hyvin vahvasti siihen, että prahalaissyntyinen valmentaja edustaa kaikkia niitä arvoja, joita ei perinteisesti ole yhdistetty italialaiseen jalkapalloon. Zemanin omaperäisyys ei rajoitu pelkästään kentän puolelle, vaan useita tupakka-askeja päivässä polttava mies on pukenut monen italialaisen ajatukset sanoiksi syyttämällä julkisesti Italian mahtiseura Juventusta muun muassa systemaattisesta douppauksesta ja tuomareihin vaikuttamisesta. Zemanin syytökset johtivat liki kymmenen vuotta kestäneeseen tutkintaan Juventuksen ympärillä, mikä johti useamman seuran lääkärin vankilatuomioihin kiellettyjen aineiden jakamisesta pelaajille. Zemanin mukaan tähän italialaisen jalkapallon hiljaiseen hierarkiaan puuttuminen teki hänestä persona non gratan, mikä on myös näkynyt kentällä Zemanin joukkueiden koettua vääryyttä tuomaripäätöksissä.

Nyt Zeman on ehkä koko komean valmennusuransa vaikeimman paikan edessä. Hänen nimityksensä Pescaran päävalmentajaksi oli osittain poliittinen, sillä seuran kannattajat ovat mellakoineet surkeasti menneen kauden vuoksi ja protestoineet avoimesti Pescaran seurapomoa Daniele Sebastiania vastaan. Sebastiani vastasi huutoon nimittämällä kannattajien jumaloiman Zemanin joukkueen uudeksi päävalmentajaksi.

Kannattajilla toden totta oli syytä protesteille, sillä Pescara on ollut tämän kauden ylivoimaisesti surkein joukkue Serie A:ssa. Sen ainoa voitto tuli protestin avulla, kun Sassuolo peluutti ottelussa Pescaraa vastaan rekisteröimätöntä pelaajaa. Putoamisviivaan on matkaa yli kymmenen pistettä, mutta Zeman aloitti uusivanhassa työpaikassaan itselleen niin kovin kuvaavalla tyylillä. Surkeaa kautta pelaava Genoa kaatui ensimmäisessä ottelussa kotikentällä murskaluvuin 5–0 ja ilo palasi Pescaran kannattajien ja pelaajien kasvoille.

Ero 17. majailevaan Empoliin on kuitenkin niin suuri, että Pescaran mahdollisuudet nousta kuiville ovat minimaalisen pienet. Zemanin paluu nostaa kuitenkin Serie A:n mielenkiintoa kovasti, sillä Pescara voi loppukauden aikana tehdä aivan mitä tahansa.

Seuraa Zemanin ja Pescaran menoa ViaPlay-palvelusta.

Kansikuva: Paolo Bruno/Getty Images