Suomalaispelaajan mielenkiintoinen ratkaisu – ammattilaisjalkapalloa Etelä-Afrikassa

Anssi Jaakkola pelasi aiemmin Kilmarnockissa, Skotlannissa (All over press)

Anssi Jaakkola pelasi aiemmin Kilmarnockissa, Skotlannissa (All over press)

Suomalaisjalkapalloilija Anssi Jaakkola siirtyi viime syyskuussa Etelä-Afrikan pääsarjaan Ajax Cape Townin riveihin. Jo neljännessä maassa Suomen jälkeen pelaavan maalivahdin ei ole tarvinnut katua rohkeaa päätöstään.

Ruotsi, Norja, Hollanti ja Saksa. Siinä yleisimmät maat, joihin suomalaiset jalkapalloilijat nykyisin siirtyvät Veikkausliigan jälkeen. Moni varmasti höristikin korviaan, kun kuuli Skotlannissa peliajatta jääneen Anssi Jaakkolan siirtyneen kahden vuoden sopimuksella Etelä-Afrikan pääsarjaan.

Jaakkola pelasi Veikkausliigaa vain kahden ottelun verran vuonna 2004. Sen jälkeen torniolaisen tie on vienyt Italian, Tshekin ja Skotlannin kautta Afrikkaan.

En oikein osaa sanoa onko mikään varsinaisesti yllättänyt täällä. Jalkapallon osalta kaikki on hyvin samanlaista kuin Euroopassa. Toiminta on ammattimaista. Täällä on nyt kesä, ja saa kulkea shortseissa ja lyhythihaisissa paidoissa. Skotlannissa oli aina harmaata ja ankeaa. Se on täällä mukavaa. Kiva vaihdos, Jaakkola naurahtaa.

Syitä pelaajan hyvälle mielelle on helppo kerrata. Jaakkolan perheen ensimmäinen lapsi syntyi viime kesänä, ja koko porukka viihtyy mainiosti uudessa kotimaassa. Skotlannissa täysin valmentajan laskuista tippunut pian 28-vuotias vahti on löytänyt jälleen pelihuumorin.

Nautin pelaamisesta ja treeneistäkin eri tavalla. On mukava antaa kaikkensa kun tietää, että viikonloppuna on peli. Skotlannissa oli välillä rankkaa motivoitua harjoituksiin, kun mikään ei auttanut. En saanut pelata, vaikka olisin tehnyt mitä.

Minulla oli paljon todistettavaa sekä itselleni että muille. Skotlannissa olin välillä valmis iskemään hanskat naulaan. Meinasin jopa itse menettää uskoni. Nämä onnistumiset ovat auttaneet siihen.

Ajax Cape Town aloitti syksyllä kauden surkeasti napaten ensimmäisen voittonsa vasta kuudennessa ottelussaan. Jaakkola oli ensimmäistä kertaa avauksessa syyskuun lopussa. Hän piti maalinsa puhtaana peräti neljässä ensimmäisessä ottelussaan ja valittiin kahdesti kentän parhaaksi.

Hyvä alku antoi varmuutta ja itseluottamusta. Se oli todella tärkeää, pelaaja myöntää.
Tammikuun loppuun mennessä joukkue oli noussut jumbosijalta 16 joukkueen sarjassa jopa yhdeksänneksi.

Vuvuzelat täyttävät katsomot

Etelä-Afrikassa pelattiin MM-lopputurnaus vuonna 2010. Maan suosituin laji on kuitenkin rugby, ja jalkapallo tulee toisena. Jaakkolan mukaan maan futiskulttuuri on rikasta ja tunnelma katsomoissa huikea. Äänimaailmaa vallitsee suomalaisillekin kisoista varmasti mieliin jäänyt soitin.

Jalkapallokulttuuri on hienoa. Ihmiset todella tanssivat katsomoissa ja vuvuzelat soivat. Hyvä fiilis yleisöstä välittyy kentälle. Katsojamäärät meidän peleissä vaihtelevat vastustajien mukaan. Kärkijoukkueita vastaan voi olla 30 000-40 000 ja heikompia vastaan ehkä 2000-5000.

Rugby saa mediassa eniten palstatilaa. Jalkapallo tulee toisena, ja kyllä mekin esillä olemme lehdissä ja tv:ssä. Euroopasta seuratuin on Englannin Valioliiga, mutta lähes kaikki meidänkin pelit tulevat suorana telkkarista.

Ajax Cape Townin nimi ei ole tuulesta temmattu, vaan seuralla on vahva yhteys ehkä paremmin tunnettuun kaimaansa, eli hollantilaiseen Ajax Amsterdamiin.

Yhteistyö on aktiivista. Meiltä lähti juuri pari junnua testiin Amsterdamin Ajaxiin. Kaksi kuukautta sitten sieltä oli kaksi isoa jehua seuraamassa harjoituksiamme ja pelejämme. Seurassa on myös työntekijöitä Hollannista. Meidän entinen fysioterapeutti taas lähti Hollantiin, eli vaihtoa tapahtuu molempiin suuntiin.

Seuraava askel

Jaakkola ja hänen seuratoverinsa joutuivat kokemaan ikävän yllätyksen viime viikolla, kun joukkueen päävalmentaja Mushin Ertugral ilmoitti eroavansa tehtävästään.

Julkisuuteen on sanottu, että hänen Turkissa asuva setänsä kuoli. Hän oli kai tunnettu näyttelijä ja laulaja ja häneltä jäi yritys, jota valmentajamme alkaa nyt pyörittää. Näin ollen hän sanoi, ettei pysty keskittymään jalkapalloon kaiken hässäkän keskellä.

Kakkosvalmentajamme otti ohjat toistaiseksi. Seuraavat pelit varmasti näyttävät, saako hän mahdollisuuden päävalmentajana. Minun puolestani hän voisi jatkaa. Hän on nuori, mutta mukava ja pätevä, Jaakkola kertoo.

Anssi Jaakkolan ura ja elämä Etelä-Afrikassa on siis kaikesta päätellen hyvässä nosteessa. Onko seuraava askel ehkä Hollanti ja Niklas Moisanderin kipparoima Ajax?

Pyrin nyt keskittymään pelaamiseen täällä. Toki Eurooppa kiinnostaa ja Hollanti on hyvä futismaa. Eihän sitä koskaan tiedä.

Nyt ainakin tuntuu, että tämä ratkaisu oli oikea. Tulin peliajan perässä ja sitä olen saanut. Sehän on pääasia. Myös perhe on viihtynyt hyvin, Jaakkola päättää.