Suomen Cup pyörähtää käyntiin viikonloppuna, arvioinnissa C-, D- ja E-lohkot

Uudistuneen Suomen Cupin lohkovaihe pyörähtää käyntiin viikonloppuna. Lue lisää sarjajärjestelmästä sekä ennakot lohkoista A ja B keskiviikkona julkaistusta ensimmäisestä osasta.

C-lohko

C-lohkossa nähdään Stadin Derbyjä, kun Pohjoismainen suurseura HJK saa seurakseen HIFK:n, Hongan, KTP:n, Gnistanin ja Kauniaisten ylpeyden GrIFK:n. HJK:ta voidaan pitää lohkon selkeänä ykkössuosikkina, sillä Klubilla on tällä hetkellä pullat varsin hyvin uunissa.

Viime kauden täydellisen pannukakun jälkeen päävalmentaja Mika Lehkosuon asema oli pitkään tapetilla, mutta pitkän jahkailun jälkeen Klubi päätti antaa ”Banalle” vielä yhden mahdollisuuden. Tällä kaudella mikään muu kuin Veikkausliigan ja Suomen Cupin voitto ei riitä, muuten Lehkosuo saa etsiä itselleen uuden työpaikan. HJK on ollut siirtomarkkinoilla aktiivinen. Faith Obilor, Juha Pirinen ja Hannu Patronen ovat mainioita hankintoja viime kaudella liian usein sekoilleeseen puolustukseen. ”Mosa” Yaghoubin pitäisi olla profiilipelaaja Veikkausliigaan, vaikka viime vuosi menikin täysin pipariksi siirtosekoilujen myötä.

HJK menetti Nikolai Alhon Ruotsiin ja seura hankkinee vielä ainakin yhden hyökkääjän ja laitapelaajan ennen kauden alkua. Kolumbian ihmemies Alfredo Morelos on ainakin jutun kirjoitushetkellä HJK:n harjoitusvahvuudessa, mutta superlupaus saattaa siirtyä hetkenä minä hyvänsä Veikkausliigaa suurempiin ympyröihin. HJK pyrkii kasvattamaan omia junioreita edustusjoukkueen toimintaan ja seuran toimitusjohtaja Aki Riihilahti palkkasikin Hongan Ykköseen nostaneen Juho Rantalan pistämään HJK:n akatemiaputken kuntoon. Alku ei ole ollut lupaava, sillä HJK:sta on nähty suoranainen junioreiden joukkopako, sillä mm. KuPS, HIFK ja RoPS ovat hankkineet viime kaudella Klubi 04 riveissä pelanneita nuoria lahjakkuuksia.

Lohkon kakkossuosikkina voidaan pitää täpärästi sarjapaikkansa legendaarisen Antti Muurisen johdolla viime kaudella säilyttänyttä HIFK:ta, vaikka erityisesti Honka vaikuttaakin paperilla yllätysvalmiilta joukkueelta. HIFK on ollut siirtomarkkinoilla toistaiseksi aika rauhallinen, sillä se on hankkinut ykkösjoukkueeseensa vain toppari Nosh A Lodyn ja PK 35:n raunioista siirtyneen lupaavan junnumaajoukkuehyökkääjä Abaas Ismailin. HIFK:n taloustilanne on varsin tiukka, joten seura tuskin tulee hankkimaan hurjasti nimimiehiä ilman ulkopuolista apua, vaikkakin esim. Mikael Forsselia on viime aikoina huhuiltu vahvasti stadin punapaitojen riveihin. HIFK esiintyi viime kaudella erinomaisesti Muurisen aikakaudella ja lähtökohtaisesti ensi kaudesta on odotettavissa viime kautta parempaa. Mika Väyrysen jatkosopimus oli tärkeä asia HIFK:lle, sillä 35-vuotias veteraani on yhä tähtipelaaja Veikkausliigatasolle.

HIFK saa pelata hyvin saavuttaakseen lohkon kakkossijan, sillä viime kauden päätteeksi Ykköseen noussut Honka on keräämässä kasaan varsin nimekästä kokoonpanoa. Honka menetti päävalmentajansa Juho Rantalan viime kauden päätteeksi HJK:lle, mutta korvaajaksi se hankki vastakkaiseen suuntaan liikkuneen, Hongan entisen apuvalmentajan Vesa Vasaran. Puhtaasti pelaajamateriaalin pohjalta Hongan olisi kuulunut pelata jo pari vuotta Ykkösessä, mutta uudistuneen Kakkosen nousutaisto on ollut perinteisesti tiukka ja Honka on pupeltanut parina edellisvuonna tärkeissä nousukarsintaotteluissa. Honka on talven aikana hankkinut riveihinsä jo Veikkausliigasta tutut Duarte Tammilehdon ja Joni Korhosen, jotka ovat tähtipelaajia Ykkösen tasolle ja erinomaisia pelaajia myös Veikkausliigaan. Hyökkäyspää on pienoinen kysymysmerkki, mutta Honka saattaa hankkia vielä riveihinsä ainakin yhden profiilikärjen. Lohkon muut kolme joukkuetta kamppailevat lähtökohtaisesti lähinnä keskinäisestä paremmuudesta, joskin on mielenkiintoista nähdä, miten parissa vuodessa Veikkausliigasta Kakkoseen romahtanut KTP pärjää alkavalla kaudella. Kotka on perinteinen futiskaupunki ja se ylpeyden pitäisi pelata ehdottomasti nykyistä sarjatasoa korkeammalla.

Arvio

HJK on lohkon selkeä ykkössuosikki ja Honka ja HIFK kamppailevat kiivaasti kakkossijasta. HIFK on kuitenkin viime vuosina näyttänyt, että yksittäisissä otteluissa voi sattua mitä tahansa, joten HJK:lla ei ole varaa liialliseen ylimielisyyteen, vaikka päävalmentaja Mika Lehkosuo varmasti peluuttaakin paljon omia junioreita cupin otteluissa.

D-Lohko

Inter-legenda Timo Furuholm on toivottu paluumuuttaja kotimaan kentille. (AOP)

D-Lohkossa kamppaillaan jälleen kerran Turun herruudesta, kun hallitseva Suomen mestari IFK Mariehamn saa seurakseen TPS:n, Interin, EIF:n, Pallo-Iirot ja mielenkiintoisen Legirus Interin. Lohkon ennakkosuosikkina voidaan lähtökohtaisesti pitää Shefki Kuqin valmentamaa Interiä, jonka preseason on edennyt jopa yllättävän seesteisesti.

Liiallisesta ulkomaalaisten pelaajien suosimisesta syytetty Kuqi on hankkinut edustusjoukkueeseen lähinnä jo tasonsa todistaneita kotimaisia pelaajia ja Mika Mäkitalo, Kevin Mombilo ja Niko Markkula ovatkin entuudestaan monelle kotimaisen jalkapallon seuraajalle tuttuja nimiä. Ehdottomasti nimekkäin hankinta on Real Madridiakin urallaan edustanut ranskalainen Julian Faubert, mutta seuran kannattajille ehdoton ykkösnimi on paluumuuttaja Timo Furuholm, joka palaa henkiseen kotiinsa muutaman vuoden ulkomaan reissun jäljiltä. Interin materiaali on vuodenaikaan nähden hyvässä kunnossa ja Kuqi hakee enää muutamaa täsmävahvistusta, erityisesti keskikentälle ja puolustukseen, jossa materiaalin laajuus jättää vielä vähän toivomisen varaa. Kuqin ja Interin viime kausi oli todellinen sekasorto, joten on mielenkiintoista nähdä mihin Kosovon Härkä pystyy nyt, kun hän on saanut vaikuttaa alusta alkaen joukkueen rakentamiseen.

IFK Marianhamnille kävi onnistuneen liigakauden jälkeen niin, kun monelle muullekkin Veikkausliigan voittajalle läpi historian. Kovasta yrityksestä huolimatta useampi viime vuoden mestaruuden takuumies pakkasi kamansa ja lähti jatkamaan uraansa muualle. Dever Orgill, Josef Ibrahim, Walter Viitala ja Thomas Mäkinen ovat jokainen kovia menetyksiä, jotka MIFK:n on pakko paikata, mikäli joukkue mielii menestyä myös tulevan kauden sarjapeleissä.

Toistaiseksi Marianhaminassa ollaan oltu aika rauhallisia siirtomarkkinoilla, joskin Hakasta tullut lupaava laitapuolustaja Aapo Mäenpää on mielenkiintoinen tulevaisuuden nimi. Marianhaminan kanssa kovimpaa kamppailua lohkon kakkossijasta tullee käymään Turun ykkösjoukkue TPS, joka kävi viime kauden päätteeksi lähellä liiganousua, mutta koki kaksiosaisessa karsinnassa kirvelevän tappion paikallisvastustaja Interille. Taloudellista asemaansa huomattavasti kohentanut TPS sai pidettyä joukkueensa kasassa, sillä Oskari Forsman on toistaiseksi ainoa edustusjoukkueessa peliaikaa saanut pois siirtynyt pelaaja. Mika Ääritalo on toivottu paluumuuttaja hyökkäyspäähän ja häneltä odotetaan kaksinumeroisia maalimääriä tulevan kauden Ykkösessä. TPS:n maalivahtitilanne on vähintäänkin mielenkiintoinen. Seuralla ei tällä hetkellä ole yhtään maalivahtia sopimuksen alla, joten on mielenkiintoista nähdä, kuka TPS:n maalilla cupin avausottelussa pelaa.

Lohkon ehkä mielenkiintoisin joukkue on kuitenkin vantaalainen Legirus Inter, joka on noussut räjähdysmäisesti alasarjoista Kakkosen alkavan kauden nousukandidaatiksi. Venäläisomistuksessa oleva Legirus on tehnyt isoja panostuksia rakentamalla mm. kolme miljoonaa euroa maksaneen jalkapallohallin ja palkkaamalla seuraan erittäin meritoituneita valmentajia. Legiruksen kokoonpano on perinteisesti koostunut useista ulkomaalaispelaajista, mutta pikku hiljaa kovat satsaukset junnutoimintaan alkanevat näkyä myös edustusjoukkueen toiminnassa, vaikka moni pääkaupunkiseudun junnupelaaja vielä hieman arkailee Legirukseen siirtymisen kanssa.

Legiruksen budjetti on Kakkosen tasolle valtava ja joukkue onkin käytännössä kuin ammattilaisjoukkue, joten on mielenkiintoista nähdä miten tosissaan se pystyy haastamaan lohkon muut perinteikkäät seurat. Myöskään Ykkösen tasolle tasonsa vakiinnuttanutta EIF:iä ei tule aliarvioida ja Tammisaaren ylpeydellä on täydet mahdollisuudet kamppailla puolivälieräkarsintaan oikeuttavista paikoista. Salosta siirtynyt maalivahti Santeri Aaltonen on mielenkiintoinen nimi. Junnumaajoukkueiden vakiokasvo kävi ulkomailla asti monen suurseuran testileirillä, mutta loukkaantumiset ovat hidastaneet miehen kehitystä ja läpimurto aikuisten tasolle on vielä tekemättä.

Arvio

D-lohko on jälleen kerran hieman kimurantimpi tapaus, mutta kaiken järjen mukaan Inter tulee kruisailemaan vakuuttavasti lohkon voittajaksi. Kakkospaikasta käydäänkin sitten mielenkiintoisempi taisto, joskin menetyksistään huolimatta MIFK:n pitäisi olla TPS:ää, Legirusta ja EIF:ä laadukkaampi joukkue. TPS:n menestys riippuu hyvin pitkälti siitä, milloin ja minkä tasoisen maalivahdin seura saa hankittua riveihinsä.

E-lohko

E-lohkoa voitaneen pitää Suomen Cupin kuolemanlohkona, sillä mukana on peräti neljä Veikkausliigaseuraa, joten yksi pääsarjajoukkue jää auttamatta ulos jatkopeleistä. Lohkosta on ehkä vaikea löytää suurinta yksittäistä ennakkosuosikkia, mutta ehdottomasti mielenkiintoisin joukkue on Savon ylpeys KuPS, joka siirtyi talvella HIFK:sta parhaiten muistettavan Jani Honkavaaran valmennukseen.

KuPS on ollut myös talvikaudella todella aktiivinen siirtomarkkinoilla ja seura on tehnyt jo useamman varsin mielenkiintoisen hankinnan. Kokenut Sebastian Sorsa on edelleen laatupelaaja liigatasolle, vaikka kasvattajaseura HJK ei jostain syystä miehelle tarjonnut enää jatkosopimusta. Saku Leppänen ja Joni Mäkelä ovat mielenkiintoisia Ykkösessä hyvin esiintyneitä nuoria pelaajia ja myös Solomon Duah ja vanha tuttu Ats Purje tuovat lisää juonikkuutta ja nopeutta hyökkäyspäähän.

Epäonnistuneen ulkomaan keikan jälkeen takaisin Suomeen paluun tekevä U-21 maajoukkueen vakiokasvo Otso Virtanen on erinomainen kaappaus ja yksi koko sarjan parhaista maalivahdeista. KuPS on viime vuosina satsannut omistaja Ari Lahden johdolla rajusti edustusjoukkueeseensa, mutta tulokset ovat olleet vaisuja. Viime kauden päätteeksi ilman jatkosopimusta jäänyt Marko Rajamäki nosti useita nuoria pelaajia edustusjoukkueen mukaan ja ”Honsun” olisi tarkoitus jatkaa tätä projektia ja nostaa perinneseura takaisin Veikkausliigan mitalikamppailuun.

Ilves oli koko viime liigakauden positiivisin yllättäjä. Putoamiskamppailuun povattu seura kamppaili ihan kalkkiviivoille asti europaikoista, mutta joutui lopulta tyytymään viidenteen sijaan, mikä on sekin hurjan hyvä saavutus pienillä resursseilla operoivalle seuralle. Entisen maajoukkuepelaaja Jarkko Wissin debyyttikausi päävalmentajana oli onnistunut ja talvella Ilves on hankkinut useita mielenkiintoisia pelaajia riveihinsä. Jani Tanska on erinomainen liigapuolustaja ja myös SJK:sta siirtyneet hyökkäyspään monitoimi-ihme Tuco ja laitapuolustajana erinomaisen kauden pelannut Teemu Penninkangas ovat ainakin paperilla hyviä hankintoja. Ilves menetti viime kauden sensaatiopelaajan Mikael Soisalon Valioliigan Middlesbroughiin, mutta vastaavasti taas näyttää siltä, että juonikas hyökkäävä keskikenttäpelaaja Emile Tendeng pelaisi Ilveksessä myös tulevan kauden otteluissa.

FC Lahden viime vuodet ovat olleet varsin aneemisia, joukkue on ollut hajuton, mauton ja väritön eikä päävalmentaja Toni Korkeakunnaalla tunnu oikein olevan ideaa siitä, mihin suuntaan hän haluaisi joukkueen peliä kehittää. Lahden taloudellinen tilanne on edelleen haastava, joten ensi kauden joukkue lienee taas melko kapea, joskin Loorents Hertsi, Kalle Taimi ja Igor Jovanovic ovat hyviä vahvistuksia. Lahdella on paljon lupaavia nuoria pelaajia, jotka lähtökohtaisesti voivat ottaa isonkin roolin ensi kauden kokoonpanosta.

Hyvin ei mene myöskään JJK:lla, joka tekee jälleen kerran reippaasti tappiollisen tilikauden Veikkausliigaan noususta huolimatta. JJK on tällä hetkellä täydellinen kysymysmerkki, sillä se menetti talvikaudella kolme viime kauden ehdotonta avainpelaajaansa ja tilalle se on hankkinut lähinnä katsomattomia kortteja. JJK:lla on kasassa 16 pelaajasopimusta, mutta ainoastaan Tommi Karin ja Mikko Mannisen tähdittämä keskikenttä näyttää edes etäisesti Veikkausliigatasoiselta.

Arvio

E-lohkossa nähdään taas useita mielenkiintoisia ja kovia pelejä, kun neljä liigajoukkuetta kamppailee kolmesta jatkopaikasta. Myöskään Hakaa ei saa aliarvioida, sillä Kalle Multasen johdolla se pystyy hyvänä päivänä pistämään liigaseurat tiukille. Lähtökohtaisesti KuPS ja Ilves ovat kaksi suursuosikkia ja Lahti vahvimmin tyrkyllä kolmossijalle, mutta tässä lohkossa on useita rakennusvaiheessa olevia joukkueita ja voimasuhteet saattavat heitellä kovastikin muutaman onnistuneen hankinnan myötä.

Kansikuva: Toni Hekkala / AOP

Unibetilta löydät kertoimet myös viikonlopun Suomen Cup -otteluihin