Huuhkajat Unkarissa – Sparvilla ja Ojalalla iso näytönpaikka

Niki Mäenpää on lunastanut paikkansa tolppien välissä (All over press)

Niki Mäenpää on lunastanut paikkansa tolppien välissä (All over press)

Huuhkajat kohtaa keskiviikkona vieraskentällä A-maaottelussa Unkarin. Ottelu alkaa Suomen aikaa kello 19. Suomi ja Unkari pelaavat tulevissa EM-karsinnoissa myös samassa lohkossa, joten pelissä haetaan jo henkisiä asetelmia tärkeisiin karsintapeleihin.

Päävalmentaja Mixu Paatelainen julkisti tiistaina illansuussa Suomen avauskokoonpanon. Suomi lähtee peliin parhaalla mahdollisella miehistöllä, jossa ei juurikaan yllätyksiä ole.

Suomen maalivahtina pelissä on ykkösvahdin paikan itselleen ottanut Niki Mäenpää, joka on ykköstorjuja myös syksyllä alkavissa EM-karsinnoissa. Sen verran varmoja ovat FC Kasiysin kasvatin otteet olleet A-maajoukkueessa.

Suomen puolustuslinjassa toppareina ovat Niklas Moisander ja Juhani Ojala. Moisanderin paikka avauksessa on aina varma, mutta hänen vierelleen etsitään vielä vakioaloittajaa. Joona Toivio, Markus Halsti ja Petri Pasanen on nähty kipparin rinnalla ajoittain, mutta nyt Ojalalla on hyvä sauma napata paikka itselleen. Vaihdossa pelin aloittaa bulgarialaisen Ludogoretsin riveissä loistavan kauden pelannut Tero Mäntylä, joka päässee jossain vaiheessa kentälle ja tekee näin A-maajoukkuedebyyttinsä.

Laitapakkeina keskiviikon pelissä ovat Jere Uronen ja Kari Arkivuo. Ruotsissa pelaava kaksikko on pelannut todella hyvin Huuhkajissa ja Mixun papereissa molemmat ovat varmasti merkitty isolla tulevia karsintoja silmällä pitäen. Mikään suuri yllätys ei olisi, jos Unkari-pelin alin viisikko olisi sama myös syyskuussa, kun Suomi aloittaa karsinnat Färsaaria vastaan.

Keskikentän alemmassa rivissä ovat Perparim Hetemaj, Tim Sparv ja Toni Kolehmainen. Ns. ykkösavauksesta puuttuvat Teemu Tainio ja Alexander Ring. Tainio on kylkivamman takia sivussa ja Ring aloittaa vaihdossa.

Tim Sparvilla on hyvä meno päällä Saksassa (All over press)

Tim Sparvilla on hyvä meno päällä Saksassa (All over press)

Sparv on pelannut Saksan 2. Bundesliigassa hyvän kauden ja hän ottaa itselleen keskiviikkona tärkeän paikan keskikentän pohjalta. Mixun papereissa Roman Eremenko on nyt siirretty pykälää ylemmäksi, joten tulevissa karsinnoissa kyseisellä paikalla pelaa joko Sparv tai Tainio. Hetemaj on ollut jo pitkään vakioaloittaja, mutta nyt Ringin paikalla pelaa Kolehmainen, jolla on iso näytönpaikka. ”Kole” on jumittunut Norjan divariin ja keskiviikon peli toimii hänelle taas hyvänä ponnahduslautana isompaan seurajoukkueeseen. Kolehmainen on ollut A-maajoukkueessa erinomainen, mutta Norjan divarista ei EM-karsintajoukkueen avaukseen nousta.

Keskikentän ylemmällä linjalla pelaavat Eremenko sekä Riku Riski. Kasper Hämäläinen joutui jäämään pelistä pois polvivamman takia, joten nyt Norjassa hyvin ja tehokkaasti pelannut Riski saa hyvän mahdollisuuden näyttää myös A-maajoukkueen avauskokoonpanossa.

Suomen kärjessä aloittaa Teemu Pukki. Hän on edelleen Huuhkajien ykköshyökkääjä, mutta tällä hetkellä perässä hengittävät erittäin lähellä Joel Pohjanpalo ja Berat Sadik. Sadik on tehnyt Sveitsissä hyvällä tahdilla maaleja ja Pohjanpalo on päässyt hyvään vauhtiin Saksassa. Pukki on vielä edellä, mutta hän tarvitsee nyt onnistumisia.

Keskiviikon pelissä saa tehdä kuusi vaihtoa. Ainakin Mäntylä, Sadik ja Pohjanpalo ovat ansainneet pelissä kunnon minuutit, eli heidät nähtäneen kentällä jo hyvissä ajoin toisella jaksolla.

Kiinnitä näihin huomioita

1. Suomen puolustuslinja on pitkälti jo sinetöity tuleviin EM-karsintoihin. Ainoastaan Niklas Moisanderin topparipari on vielä epäselvä. Nyt näyttöpaikan saa Juhani Ojala. Jos Ojala ei pelissä onnistu, kokeilee Mixu kevään peleissä varmasti Joona Toiviota ja Tero Mäntylää. Jos Ojala onnistuu, on hän Mixun papereissa vahvoilla tulevissa karsinnoissa varten.

2. Roman Eremenko on nyt nostettu pohjapelaajan paikalta lopullisesti hyökkäävämpään rooliin. Eremenko jätti isot saappaat täytettäväksi, mutta Teemu Tainio onnistui täyttämään ne hyvin viime karsinnoissa.
Tainiolla alkaa kuitenkin pikku hiljaa ikä painaa ja loukkaantumisia tulee entistä enemmän. Hänen varaansa ei voi laskea koko tulevia karsintoja. Tim Sparv on pelannut hyvin Saksassa, mutta A-maajoukkueessa pohjapelaajan paikka ei ole ollut hänelle sopivin. Sparv pelaa palloa varmasti omille, mutta kyseisessä roolissa peliä on pystyttävä avaamaan myös eteenpäin. Nyt Sparvilla on hyvä sauma näyttää, että hän on kehittynyt Saksassa entisestään.

3. Suomella ei ole ikinä ollut liikaa maalintekijöitä, eikä ole nytkään. Roman Eremenko ja Kasper Hämäläinen ovat hyviä pelaajia, mutta kumpikaan heistä ei ole varsinainen maalintekijä. Tämän takia
Teemu Pukin rooli kärjessä on korostunut entisestään. Kun Pukin maalihanat ovat olleet jäässä, on maalinteko ollut tervanjuontia koko joukkueelle. Nyt vaihtopenkillä odottaa vuoroaan kaksi nälkäistä
hyökkääjää, Berat Sadik ja Joel Pohjanpalo, jotka ovat molemmat olleet hyvässä iskussa viime viikkoina. Avaukseen keskiviikon pelissä on noussut myös Riku Riski, joka on paukuttanut Norjassa maaleja
kiitettävästi. Jos Suomi haluaa kisoihin, on hyökkäyspäässä löydyttävä tehoja!

Suomen avauskokoonpano Unkaria vastaan: Niki Mäenpää, Juhani Ojala, Niklas Moisander, Kari Arkivuo, Jere Uronen, Perparim Hetemaj, Tim Sparv, Toni Kolehmainen, Roman Eremenko, Riku Riski, Teemu Pukki.