Super cup -otteluiden tarpeellisuus puhuttaa – ”Faneille vai törkeää rahastusta?”

Barcelona juhli UEFA Super Cupin voittoa tiistaina. Joukkue voitti Sevillan maalein 5-4 jatkoajan jälkeen. (Getty)

Penkinlämmittäjät-podcastissa pureudutaan tällä viikolla vähemmän huomiota keräävien sarjojen ja kilpailuiden pariin. Niin kutsutut Super cup -ottelut, joissa kohtaavat liiga- ja cup-mestarit, ovat jo perinteikäs kauden aloitus ennen varsinaisten liigojen käynnistymistä. Kuitenkin korkeahkot lippujen hinnat ja pelin taso jakaa mielipiteitä niiden tarpeellisuudesta. Toinen puolisko jaksosta pyhitetään jalkapallosarja Major League Soccerille.

Toimittajat Atte Ruuttila ja Anssi Karjalainen eivät pidä hyvänä asiana, että kauden alkuvaiheessa riski loukkaantumiselle jo kasvaa ennen varsinaisia liigapelejä.

– Jos lontoolaiselta Arsenal-fanilta olisi kysytty viime viikolla, että lähtisikö mieluummin katsomaan liigamatsia West Hamia vastaan vai Community Shield -ottelua (Englannin Super cup), niin veikkaisin, että hän olisi valinnut Valioliiga-kamppailun, Ruuttila pohtii.

Uefan Super cup -ottelua pääsi Georgiassa vielä katsomaan kohtuullisella hinnalla, mutta esimerkiksi tulevan Espanjan kaksiosaisen FC Barcelona–Athletic Bilbao -otteluiden lippuhinnat on hinattu pilviin. Parhaille paikoille ei ole varaa ostaa lippuja kuin vain varakkaimmilla.

Erinäiset organisaatiot hyötyvät siis eniten ylimääräisestä pokaaliottelusta.

Pohjois-Amerikan jalkapallosarja MLS on kasvanut hurjalla tahdilla yhä isommaksi liigaksi. Seurat pystyvät maksamaan yhä isompia tienestejä pelaajille, ja tälläkin kaudella Yhdysvaltain kentillä nähdään muun muassa Frank Lampard, Steven Gerrard ja David Villa.

Vaikka edellä mainitut ovatkin jalkapalloilijoina erittäin tunnettuja, niin heidän peliuransa alkavat vääjäämättä olla ehtoopuolella. Pelkkä imagon kohotus ei siis riitä, kun tähtihankintojen puolelle pitäisi saada jatkuvuutta.

Karjalainen esittää myös aiheellisen kysymyksen siitä, miten eurooppalaiset saadaan seuraamaan rapakon toisen puolen liigaa tulevaisuudessa.

USA:n maajoukkueen ansiosta futisbuumi on lähtenyt valtaisaan kiitoon, mutta seuraavaa Landon Donovania kaivattaisiin kipeästi.

Twitter: @Penkinlam
Toimittajat: Anssi Karjalainen (@A_Karjalainen) ja Atte Ruuttila (@ARuuttila)