Tässä ovat alkutalven merkittävimmät siirrot Veikkausliigassa

Vaikka jalkapallon Veikkausliigan sarjakausi 2014 sai päätöksensä vasta vajaa kuukausi sitten, pelaajamarkkinat ovat käyneet vilkkaina.

Faneille.com kokosi kasaan alkutalven merkittävimmät pelaajasiirrot kotimaan pääsarjassa.

Kovimmat hankinnat:

Hallitseva Suomen mestari HJK on mm. Euroopan liigan lohkovaiheen otteluiden rasittamana ollut toistaiseksi varsin vaisu siirtomarkkinoilla, mutta se on silti onnistunut haalimaan yhden kovan nimen ryhmäänsä. FC Lahdessa kuluneen kauden pelannut Matti Klinga, 19, on nuoresta iästään huolimatta pelannut Veikkausliigassa 71 ottelua ja on hyvä lisä Klubin ensi kauden joukkueeseen. Klingan sopimus kattaa kaksi seuraavaa kautta, joten nuoren pelaajan kehityspolkua on selkeästi ajateltu tarkemminkin HJK:n organisaatiossa.

-Matti on yksi ikäluokkansa nuorista suomalaisista lupauksista ja olemme todella tyytyväisiä saadessamme hänet HJK:n riveihin. Tämä on eittämättä yksi iso askel hänen uralleen ja uskon että tämä sopimus on merkittävä molemmille osapuolille. Matti on nuori ja kehittyväinen pelaaja, joka tuo HJK:n joukkueeseen taitoa, pallovarmuutta ja pelaavuutta. Hän on taitava nykysukupolven jalkapalloilija, joka on todella hyvä pallon kanssa. Meidän peli saa Matin tulon myötä uusia ulottuvuuksia, HJK:n urheilutoimenjohtaja Tuomo Saarnio iloitsee HJK:n verkkosivuilla.

Toinen helsinkiläisseura, 42 vuoden tauon jälkeen takaisin Suomen pääsarjaan noussut Helsingin IFK on myös keräämässä kasaan kovaa pelaajanippua. Joukkue solmi hiljattain sopimukset FC Hongassa kuluneen kauden laiturina pinkoneen Nnaemeka Anyamelen ja MyPa:ssa viime kaudet pelanneen Tommi Vesalan kanssa.

Anyamele, 20, pelasi koko viime kauden Hongassa laiturina. Ennen kauden alkua talvella harjoitus -ja liigacupin peleissä loistaneeseen ”Emekaan” kohdistettiin suuret odotukset, mutta kausi jäi mm. Hongan talousongelmien ja epäammattimaisen seuratoiminnan siivittämänä hiukan vaisuksi. Peliaikaa kertyi yllin kyllin, mutta varsinaista läpilyöntiä ei vielä tapahtunut. Nyt tarkoitus onkin loistaa tuleva kausi HIFK:ssa päävalmentaja Jani Honkavaaran tarjotessa kaksivuotisen kontrahdin IFK:n kanssa solmineelle nuorukaiselle hiukan erilaista roolia kentällä.

– Emekan sopimuksen pituuskin kertoo siitä, että luotamme Emekaan pelaajana ja uskomme häneen. Pelaajan oma toivomus – ja minunkin toivomukseni – on, että annan hänelle vähän erilaisen roolin kuin Hongassa. Hänen oma toiveensa on, että hän pystyisi pelaamaan myös sitä laidan toista pelipaikkaa, eli laitapuolustajaa. Emeka sopii kaikin puolin meidän pelitapaan, sillä meidän pakkimme nousevat aika lailla, HIFK:n Kakkosesta Veikkausliigaan kahdessa vuodessa nostanut Jani Honkavaara sanoi Faneille.comin haastattelussa HIFK:n kauden ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa Sonera-stadionilla.

Seinäjoen Jalkapallokerho on pitänyt hyvällä prosentilla viime kauden pelaajarunkonsa kasassa, ja ensi kaudeksi voidaan odottaa vähintäänkin samalla tasolla pelaavaa ryhmää. Joukkueen käskyttäjän Simo Valakarin mukaan joukkueeseen liittyy muutama testipelaaja harjoitusten käynnistyessä joulukuussa, mutta lähiaikoina julkistettavia pelaajasopimuksia ei juuri ole. Kasassa ensi kaudella on 13 pelaajasopimusta, jonka lisäksi kahden juniori-ikäisen pelaajan kanssa on solmittu juniorisopimukset. Seinäjokelaisten toistaiseksi paras hankinta on FC lahdessa pari viime kautta pelannut pitkänhuiskea kärkimies Ariel Ngueukam.

Suurimmat menetykset:

Kuopion Palloseuran viime kauden paras pelaaja, gambialainen Omar Colley, siirtyi kauden päätteeksi Ruotsin Allsvenskaniin Djurgårdenin joukkueeseen. Samalla KuPS:n toppariosastolle jäi suuri lovi. Niin suuri, että sitä on vaikea paikata kotimaisille keskuspuolustajilla. Tämä aiheuttaa joukkueen viime kaudella pohjalta keskikastin paremmalle puolelle luotsanneelle Marko Rajamäelle päänvaivaa.

Toistaiseksi IFK Mariehamnin ensi kauden joukkueeseen ei vaikuta olevan tungosta. Vaikka hyökkääjä Luis Solignacin siirtymisestä muualle ei ole vielä tullut lopullista varmistusta, koko IFK:n joukkueenjohto on lähes varma siitä, ettei argentiinalainen pelaa joukkueessa enää tulevalla kaudella. Myös Petteri Forsell metsästää pelipaikkaa ensisijaisesti ulkomailta, mutta Veikkausliigan viime kauden tehopörssin voittaja on seuran käyttämän option turvin mahdollista nähdä saarelaisten riveissä myös ensi kaudella. Varmoja lähtijöitä ovat uransa lopettava ruotsalaisvahti Simon Nurme, Erik Lundberg, Robin Östling ja Roger Thompson (KSV Baunatal).

FC Lahti menetti ison osan hyökkäyspelistään, kun Ariel ”Tuco” Ngueukam siirtyi sarjakakkoseksi viime kaudella sijoittuneen SJK:n joukkueeseen kaksivuotisella sopimuksella. Lahden Mannerheimin lempinimen saanut Ngueukam kuului Rafaelin ohella Lahden tehokkaimpiin maalintekijöihin, ja siirron myötä päävalmentaja Toni Korkeakunnaksen luotsaama joukkue tarvitsee ehdottomasti vahvistusta hyökkäyspäähän. Mika Ääritalo siirtyi ”Kuhnureiden” riveihin TPS:sta, mutta ”Ärtsi” ei ole takuuvarma maalipyssy. Sen takia Korkeakunnaksen odotetaan etsivän vielä ainakin yhtä vahvistusta hyökkäyspäähän. Yksi vaihtoehto on MyPa:ssa vuodesta 2012 lähtien pelannut Pekka Sihvola. Myös Matti Klingan siirto HJK:hon on iso takaisku ajatellen lahtelaisten ensi kauden keskikentän pelaamista.

Sarjan suurin heikentyjä on ylivoimaisesti MyPa. Toiminnanjohtaja Marco Manso kertoi Veikkausliigan verkkosivuilla joukkueen neuvottelevan kolmen viime kauden pelaajan, kuten myös yhden uuden kasvon kanssa ensi kauden sopimuksista. Lähtijöitä on sen sijaan poikkeuksellisen paljon, sillä ainakakaan Dawda Bah (KPV), Tommi Vesala (HIFK), Jere Pyhäranta, Nosh A Lody, Pekka Sihvola, Sasha Anttilainen ja Ville Salmikivi eivät jatka uraansa Kouvolassa. Viime kaudella mediassa heikon menestyksensä ja talousongelmiensa kanssa pyörinyt MyPa ei juuri herätä suurta mielenkiintoa tasokkaimpien pelaajien haalimista ajatellen, ja ensi kauden pelaajanippu tuleekin todennäköisesti koostumaan nuorista ja osaksi liigaan kokemattomista pelaajista. Taloudellinen tilanne on sen verran heikko, että pahimmassa tapauksessa MyPa sortuu TPS:n kuluneella kaudella kokemaan kohtaloon – ja tippuu kauden päätteeksi Ykköseen.

HJK:n dynastiaa tuskin tulevalla kaudellakaan kukaan pystyy murtamaan, mutta paljon ehtii vielä tapahtua ennen tulevan kauden alkua.