Teemu Pukin seuranvaihto tuskin ajankohtainen vielä tammikuussa

Vuoden ensimmäinen jalkapallon siirtoikkuna alkaa olla taputeltu ja suomalaisten osalta ei ole vielä nähty mitään järin suuria muutoksia.

Ulkomailla olevista suomalaisista Teemu Pukin tilanne on mielenkiintoisin. KooTeePee-kasvatti on ollut vahvassa vireessä Bröndbyssä. Hän on iskenyt tällä kaudella jo 14 maalia Tanskan superliigassa. Kaiken kaikkiaan kotkalainen on osunut 21 kertaa 29 ottelussa, jos kaikki kilpailut otetaan mukaan. Pukki on vihdoinkin päässyt sellaiseen kuntoon, mitä häneltä on odotettu jo monta vuotta. Pukin sopimus juuttiseuran riveissä kestää vuoteen 2018, joten siirtyminen isompiin ympyröihin sopisi Bröndbyllekkin, koska Pukista pystyy vielä pyytämään isompaa korvausta. Sopimuksen lopun lähestyessä hinta usein laskee, koska sopimukseton pelaaja lähtee ilmaiseksi.

26-vuotiaalla Pukilla on vielä useita pelivuosia jäljellä ja hän haluaa varmasti tarkastaa markkina-arvoaan joko jo tammikuun siirtoikkunan aikana, mutta viimeistään kesällä. Spekulaatioita on ollut yhtä paljon kuin on Pukin uraa seuraaviakin, mutta todellisuudessa kaikki on vielä auki.

Pukin ura ollut melkoista vuoristorataa alusta asti

Suomalainen jalkapallokansa hieroi käsiään yhteen, kun vuonna 2008 tammikuussa nuori pellavapäinen Teemu-poika lähti äitinsä kanssa Espanjaan Sevilla Atléticon riveihin. Teemu Pukista odotettiin Mikael Forssellin jälkeen seuraavaa suurta suomalaishyökkääjää. Jari Litmanen oli viimeisin Espanjan kentillä hyvällä menestyksellä pelannut suomalainen.

Ensimmäinen kausi Sevillan kakkosjoukkueessa meni katsellessa, eikä Pukki pelannut yhtään ottelua. Kaudella 2008-2009 hän pääsi 12 kertaa avauskokoonpanoon ja tuli viisi kertaa vaihdosta kehiin. Kolme maalia ensimmäisellä kokonaisella kaudella ei ollut aivan sitä, mitä Andaluciassa haettiin. Pukki sai myös yhden näytön paikan Sevillan ykkösjoukkueessa, kun hänet otettiin vaihdosta kentälle Racing Santanderia vastaan 25.1.2009. Silloiseen Sevillan hyökkäykseen hentoisella Pukilla oli kuitenkin vaikea murtautua. Ykkösjoukkueen syömähampaita olivat muuan Luis Fabiano ja Frederic Kanoute.

Kesällä 2009 Pukki palasi Suomeen ja HJK:n riveihin. Tavoite oli paukuttaa maaleja niin paljon, että siirto isompiin ympyröihin olisi mahdollinen. Pukki pelasi kesän jälkeen seitsemän ottelua, joista kolme avauksessa ja teki kaksi maalia. Kausi päättyi Suomen mestaruuteen, joten Pukille siirto tuli hyvään aikaan.

Seuraavalla kaudella 2010 Pukki oli loistavassa vireessä Klubissa. Hän teki 11 maalia ja antoi kahdeksan maalisyöttöä. Mestaruuspokaalia nosteltiin taas Helsingissä, Pukin ollessa sinivalkoisten tärkeimpiä pelaajia. Yhdessä kärkipari Berat Sadikin kanssa kaksikko muodosti Veikkausliigan vaarallisimman kärkiparin. Samalla kaudella HJK kohtasi Eurooppa-liigan karsinnoissa saksalaisen FC Schalke 04:n, joka oli Bundesliigan kärkiseuroja. Pukki teki molemmat maalit 2—0-kotivoitossa ja iski kerran myös 6—1-vierastappiossa.

Schalken johto piti näkemästään ja Pukki siirtyi Saksaan, joka on hyvien hyökkääjien kotimaa. Bundesliigassa on aina tehty paljon maaleja – eniten Euroopassa. Schalken hyökkäävän pelityylin uskottiin sopivan Pukille hyvin. Hän pelasi Saksassa 47 ottelua, mutta niissä syntyneet kahdeksan maalia ja kolme syöttöä eivät vakuuttaneet Kuninkaansinisiä. Kaksi vuotta Schalkessa osoittivat Pukin heikkoudet. Vaikka nopeutta löytyy, Pukilta puuttuu tarvittava fyysinen kovuus. Pienikoisena Pukki ei pysty painimaan isojen puolustajien kanssa ja usein hänellä ei ole hyökkääjältä vaadittavaa röyhkeyttä. Vaikka hän on nopea, niin yksi-vastaan-yksi tilanteissa Pukki on yllättävän hampaaton – tehokkaat ohitukset eivät onnistu.

Saksassa Pukki joutui lopulta vaihtomiehen rooliin (AOP).

Oli iso yllätys, kun Pukki lähti Skotlannin liigaan ja suurseura Celticin paitaan. Skotlannin liiga on todella fyysinen sarja, jossa mitään ei saa ilmaiseksi. Odotukset olivat, että Pukki tietää omat heikkoutensa ja lähtee kehittämään niitä Britteinsaarille. Celtic on dominoinut Skotlannin Valioliigaa monta vuotta ja neliapilapaidat voittavat pelinsä usein suurinumeroisesti. Pukki tiesi, että pääsee ainakin pelaamaan hyökkäävää peliä.

Bröndbystä pelastus Pukin uralle

Celticissä Pukki sai myös Mestareiden liigan -otteluita. Pukki jäi kuitenkin ilman maaleja ”Chämppärissä”, eikä saanut viidessä ottelussa kuin kerran täyden 90-minuuttisen. Skotlannin liigakentillä Pukki iski yhteensä yhdeksän maalia. Otteluita kertyi 38, mutta fyysinen peli ei oikeastaan kehittynyt vaan kotkalainen näytti ajoittain jopa luovuttavan kaksinkamppailutilanteissa. Pelastuksena tulikin lainasiirto Tanskaan ja Bröndbyn paitaan 2014 syksyllä.

Tanskan kärkijoukkueisiin kuuluva Länsi-Kööpenhaminassa majaileva seura halusi Pukin, joka vastasi odotuksiin tekemällä laina-aikanaan yhdeksän maalia. Skotlannissa ja Tanskassa laskettiin yhteen yksi-plus-yksi ja pysyvä siirto oli tosiasia heinäkuussa 2015.

Ensimmäinen kausi Bröndbyn sopimuspelaajana toi Pukille 13 maalia 44 otteluun ja kärkimiehestä tuli kööpenhaminalaisten tärkeimpiä pelaajia. Seura on Tanskan top5-joukkueita ja sen pelisysteemi on kuin tehty Pukille. Kahden kärjen taktiikka on oikeastaan ainoa, mikä Teemu Pukille sopii, koska hänestä ei ole target-pelaajaksi ja yksinäisenä kärkenä hänet on helppo pelata pois tarkalla vartioinnilla.

Tanskassa Pukin nopeus on osattu hyödyntää ja maalipaikkoihin Pukki on usein päässyt tarkkojen, oikein ajoitettujen syöttöjen ansioista. Pukki odottaa linjojen taakse tulevia pystypalloja, joissa mies pääsee hyödyntämään nopeuttaan. Hän on usein puolittaisissa läpiajoissa ja on onnistunut löytämään maalivainunsa – ja ennen kaikkea itseluottamuksensa, joka on ollut välillä kateissa.

Kuluvan kauden hienoimpia suorituksia oli hattutemppu Hertha Berliniä vastaan Eurooppa-liigan karsinnoissa. Myös viisi maalia kahdessa ottelussa Midtjyllandia vastaan olivat hyvä osoitus, että Pukki pystyy loistamaan myös isoissa otteluissa.

Bröndby on tällä hetkellä sarjassa toisena, FC Kööpenhaminan jälkeen ja on hyvinkin mahdollista, että mestaruus tulee. Kausi jatkuu helmikuun 12. päivä, joten Pukkia ei välttämättä enää liigapeleissä nähdä. Siirto tammikuussa tapahtuisi todennäköisesti aivan kuun lopussa. Siirtyminen kauden puolessavälissä on usein kuitenkin haastavaa, koska harva hyvin menestynyt joukkue tarvitsee vahvistuksia. Heikosti pärjänneissä joukkueissa maalintekopaineita taas on enemmän. Mestarien liigaa tällä kaudella pelaaviin joukkueisiin Pukilla ei ole asiaa, kuin korkeintaan täydennysmieheksi leventämään rosteria. Joten kannattaa miettiä tarkkaan, onko siirtyminen esimerkiksi vain taloudellisista syistä kannattavaa?

Tammikuun siirtoikkunassa Bröndby ei ole jäänyt ihmettelemään, vaan seura hankki hyökkääjä Kevin Mensahin Esbjergistä. Menshain ominaisuudet ovat melko samanlaiset kuin Pukin, joten voi olla, että tanskalaisesta haetaan suoraa korvaajaa suomalaistähdelle.

Tanskan maalipörssin voitto ja liigamestaruus nostaisi Pukin osakkeita todella paljon ja siksi kesään asti odottaminen olisi järkevää. Pukki tuskin pääsee Euroopan kärkisarjoihin, mutta esimerkiksi Hollannin tai Belgian pääsarjat ovat mahdollisia. Iso siirto Ranskaan johonkin keskikastin yläpuolella olevaan joukkueeseen voisi myös olla seuraava osoite Pukille. Tanskan sarjaa arvostetaan ja sitä seurataan myös ulkomailla, eikä maaleja liukuhihnalta paukuttava Pukki varmasti ole jäänyt huomaamatta.

Fyysisten ominaisuuksien minimaalinen kehitys luo pientä varjoa Pukin siirtymisen ylle, koska eurooppalaisessa jalkapallossa nopeammaksi muuttuneet puolustajat vaikeuttavat suomalaisen pelaamista. On myös todettava, että Pukin kestävyysominaisuudet eivät aina ole olleet ihan parhaimmalla tasolla ja täysiä  90 minuuttisia ei ole tullut säännöllisesti.

Millaisen seuran Pukki sitten tarvitsee? Parasta hänelle olisi nopeaan ja erityisesti vastahyökkäyksiin panostava joukkue, jossa hän pääsisi iskemään vastustajan linjan ollessa ylhäällä. Painiminen ja korkeat pallot eivät ole vieläkään Pukin parasta osaamista, joten Valioliiga-siirtoa ei kannata odottaa.

Moni suomalainen hakee järjestään vauhtia Euroopan sarjojen toiseksi tai jopa kolmanneksi korkeimmilta sarjatasoilta, mutta se ei saa olla Pukin tavoite. Pukin ikäinen hyökkääjä tarvitsee peliaikaa, jotta tulosta tulee ja sen myötä siirtyminen esimerkiksi Tanskan sisällä on mahdollista, mutta kuitenkin epätodennäköistä. Pukin haluavien joukkueiden tulee tietää tarkalleen hyökkääjän kyvyt ja pelityylin tulee olla Pukille sopiva. Pelaaja ei lähde sanomaan, että tasoni ei riitä tuohon sarjaan tai tuohon joukkueeseen, joten siirron kanssa ei kannata hosua. Löytynyt maalivire on myös maajoukkueen kannalta loistava asia ja sen kadottaminen uudestaan vääränlaisessa joukkueessa olisi katastrofi.

Kansikuva: All Over Press