Voiko Neymar nousta Brasilian legendojen joukkoon? – ”On mahdotonta olla uusi Pele”

Brasilian kultapoita Neymar on tehnyt maajoukkueessa hurjaa jälkeä. Tuleeko hän silti ikinä nousemaan perinteisen futismaan suurimpien legendojen joukkoon?

Vasta 23-vuotias Neymar teki maajoukkue debyyttinsä jo 18-vuotiaana reilut viisi vuotta sitten. Sen jälkeen nuorukainen on tehnyt maajoukkuepaidassa peräti 44 osumaa 64 ottelussa. Hän on jo nyt Brasilian maajoukkueen kaikkien aikojen maalipörssissä viidentenä. Edeltä löytyvät sellaiset legendat kuin Zico, Romàrio, Ronaldo sekä Pelé. Kaikkien aikojen jalkapalloilijaksi tituleerattu Pelé teki 77 maalia pelaamissaan 92 ottelussa. Ellei ihmeitä tapahdu, niin Neymar tulee rikkomaan maaliennätyksen, sillä pelivuosia on vielä sen verran paljon jäljellä.

Neymarin pelitaidot ovat kiistattomat, mutta mies näytti jälleen varjopuolensa Brasilian kohdatessa Kolumbian torstain ja perjantain välisenä yönä Suomen aikaa.

Nuorukainen sai ottelussa käsivirheestä keltaisen kortin jo ensimmäisellä puoliajalla. Edellisessä pelissä saamansa keltaisen myötä Neymar olisi ollut pelikiellossa joukkueen seuraavasta elintärkeästä ottelusta Venezuelaa vastaan. Miehen pääkoppa ei kuitenkaan kestänyt katkeraa tappiota Kolumbialle, vaan päätuomari antoi nuorukaiselle punaisen kortin päätösvihellyksen jälkeisten hölmöilyjensä myötä. Neymar laukoi pallolla sekä puski vastustajaa, ja tuomarin ajettua hänet kentältä Neymar jäi vielä pelaajatunneliin odottamaan tuomarin saapumista, että pääsi solvaamaan tätä. Neymarille lätkäistiin neljän ottelun pelikielto.

– Minulla oli riitaa yhden heidän puolustajansa kanssa tai oikeastaan hänellä oli ongelmia minun kanssa. Kun peli oli ohi ja kuulin vihellyksen, potkaisin palloa ja se osui Kolumbian pelaajaan. Sen jälkeen heidän puolustajansa halusi ajautua ongelmiin kanssani. Katsoin häntä, en tehnyt virhettä. Mutta se on osa peliä. Mielestäni pelasimme huonosti enkä itsekään pelannut hyvin. Tiedostan sen ja otan täyden vastuun siitä mitä tapahtui tänään, Neymar kertasi tilannetta TV-kameroille ottelun päätyttyä.

Kaikki ainekset legendaksi

Neymar on Brasilian maajoukkueen tämän hetken kirkkain tähti ja ainoa todella valovoimainen supertähti. Puolustukselta löytyy Thiago Silvan ja Marcelon kaltaisia tähtiä, mutta he eivät kuitenkaan poseeraa mainoksissa ja otsikoissa Neymarin tapaan.

Hyökkäyspään pelaajista Neymarilla ei ole haastajia lähimainkaan. Oscar on kovin haastaja, mutta loput isoissa eurooppalaisissa pelaavat pelaajat ovat lähinnä puolustavassa roolissa. Todellista huippuhyökkääjää Brasilialla ei ole ollutkaan sitten Ronaldon.

Tuleeko Neymar sitten nousemaan todellisten brasilialaisen legendojen joukkoon? Sitä on tietysti vaikea ennustaa vielä tässä vaiheessa, mutta haastavaa se tulee joka tapauksessa olemaan. Legendaksi pääsemiseen vaaditaan mestaruuksia. Esimerkiksi Pele pääsi juhlimaan maailmanmestaruutta kolmeen otteeseen ja Ronaldo kahdesti. Tämän päivän Brasilia ei ole lähellekään niin laadukas kuin vielä reilut kymmenen vuotta sitten, joten mestaruuksien haaliminen tulee olemaan todella haastavaa. Esimerkiksi vuoden 2002 kisoissa Ronaldo pääsi pelaamaan muuna muassa Ronaldinhon, Rivaldon, Juninhon, Cafun, Roberto Carlosin ja Lucion kanssa.

Neymar on toki vielä nuori pelaaja ja kaikki on mahdollista. Hän on tottunut olemaan huomion keskipisteenä jo Santosin vuosista lähtien, mutta vielä hän ei ole ollut valmis ottamaan maajoukkuetta kantaakseen. Parin päivän takainen hermojen menettäminen ei ole missään nimessä sallittavaa keneltäkään, saati sitten joukkueen johtavalta pelaajalta, joka on nyt sivussa turnauksen loppuun. Neymar on muutenkin temperamenttinen pelaaja eikä varsinaisesti ainakaan yritä estää kaatumisiaan.

Tuleeko Neymarista sitten ”uusi Pele”? Se on toki mahdollista, mutta se vaatisti niin hurjia suorituksia koko maajoukkueelta, että epätodennäköiseltä se vaikuttaa. Maailman kaikkien aikojen jalkapalloilijalla on ainakin selkeä mielipide asiaan.

– On mahdotonta olla uusi kuningas, uusi Pele. Äitini ja isäni ovat sulkeneet tehtaan. Mielestäni hän on hyvä pelaaja, loistava nuori pelaaja ja hänestä tulee iso tähti, siitä ei ole päilystä, Pele kertoi Dailymailin haastattelussa.

Brasilia kohtaa ilman Neymaria Copa Américan puolivälierissä Paraguayn. Puolivälierät pelataan peräkkäisinä päivinä 25., 26., 27. ja 28. päivä.