Top 10: Valioliigan parhaat pelintekijät

Jalkapallossa puhutaan usein maalintekijöistä, eikä ihme onhan pallon verkon perukoille toimittaminen lopulta se mihin kuningaspelissä pyritään. Maalintekoon tarvitaan kuitenkin monia osia. Näistä se kenties tärkein on pätevä pelintekijä, jonka oivallukset avaavat paikkoja, joista kanssapelaajat voivat muuttaa numeroita taululla. Faneille.com listasikin Valioliigan parhaat pelintekijät.

10. David Silva, Manchester City

Parhaimmillaan espanjalaistaiteilijan pelaaminen on silkkaa jalkapalloerotiikkaa. Vaivattomasti pallon kanssa kääntyvä David Silva on edustanut Manchester Cityä jo kesästä 2010 lähtien. Valenciassa huipulle noussut pelintekijä on tarjoillut Valioliigaurallaan peräti 69 maalisyöttöä, mikä kertoo Silvan arvosta Citylle. Viime kausina 30-vuotias Silva on osoittanut hieman ehtymisen merkkejä, mutta Pep Guardiolan pallonhallintapelin voi odottaa sopivan pelintekijälle. Silva on edelleen huippupelaaja ja ansaitsee ehdottomasti paikan listallamme.

9. Dusan Tadic, Southampton

Kolmatta kauttaan Southamptonissa pelaava Dusan Tadic saapui St Mary’s Stadiumille hollantilaisesta FC Twentestä noin kymmennellä miljoonalla punnalla. Kovia tehoja Eredivisiessä paukutelleella serbillä ei ollut minkäänlaisia vaikeuksia sopeutua Valioliigaan. Vaikka Pyhimysten keskikentältä löytyy tukku hyviä syöttelijöitä, on Tadic se, joka on päävastuussa tilanteiden järjestelyssä. Loistavalla vasurilla varustettu pelintekijä antoi viime kaudella 13 maalisyöttöä. Juonikas Tadic tulee olemaan, tuttuun tapaan muutamia avainpelaajiaan kesällä menettäneen Southamptonin tärkeimpiä pelaajia.

8. Gylfi Sigurdsson, Swansea

26-vuotias islantilainen on Swansealle tällä hetkellä lähes kaikki kaikessa. Lontoon kupeessa sijaitsevan Readingin akatemiaan 15-vuotta matkannut Sigurdsson päätyi muutaman lainapestin jälkeen saksalaiseen Hoffenheimiin tammikuussa 2010. Kevään 2012 lainalla Swanseassa pelannut Sigurdsson sai loistakevään jälkeen siirron Spursiin, jossa homma ei kuitenkaan ottanut tuulta alleen. Kaksi vuotta sitten Walesiin palannut islantilainen on löytänyt Swansean keskikentältä henkisen kotinsa, sillä Swansean hyökkääminen on kulkenut lähes poikkeuksetta Sigurdssonin kautta. Tällä kaudella Sigurdssonin urakka on entistä kovempi muutamia avainpelaajiaan myyneen Swansean pelin sieluna.

7. Cesc Fabregas, Chelsea

Toisinaan Cesc Fabregas dominoi pelejä mielin määrin, mutta välillä katalaani hukkuu pahasti kuvasta. Arsenalin ja Barcelonan kautta Chelseaan päätynyt Fabregas on syöttötaidoiltaan kenties sukupolvensa etevin pelaaja. Parhaimmillaan Fabregas on päästessään tekemään peliä syvältä keskikentältä, jolloin syöttökoneen pelikaverit saavat nauttia pitkistä linjan taakse täydellisesti tippuvista läpisyötöistä. Signature-Cesc nähtiin muun muassa viime viikonloppuna, kun Fabregas vapautti Diego Costan upealla läpisyötöllä maalintekoon. Vaikka viime kausi oli koko muun Chelsean tavoin Fabregasille erittäin vaikea on 29-vuotias katalaani parhaimmillaan yksi planeetan parhaista pelintekijöistä.

Parhaimmillaan pallo lähtee Cesc Fabregasin lapikkaasta ihailtavalla tarkkuudella. Kuva: Getty

Parhaimmillaan pallo lähtee Cesc Fabregasin lapikkaasta ihailtavalla tarkkuudella. Kuva: Getty

6. Philippe Coutinho, Liverpool

Liverpoolin juonikas Philippe Coutinho on Jürgen Kloppin hyökkäyspelin the Main Man. Vastustajia hassuttava ja vihaisia kaukolaukauksia ampuva brassi tekee parhaina päivinä kentällä mitä lystää. Parhaiten vasemmalla laidalla vapaassa roolissa viihtyvä Coutinho saapui Anfieldille Interistä tammikuussa 2013 ja nousi lähes samantien Poolin avainpelaajien joukkoon. Tällä kaudella takaisin neljän joukkoon hamuavassa Liverpoolissa Coutinholla on jälleen merkittävä rooli ja pallon kanssa viihtyvän brassin odotetaan johtavan punapaitojen hyökkäystä.

5. Riyad Mahrez, Leicester

Viime kaudella koko sarjan parhaaksi pelaajaksi valittu algerialaistaituri pelasi lähes satumaisen kauden, Mahrezin kirjautettua 17 maalin lisäksi 12 syöttöä. Leicesterin nopeassa vastaiskupelissä palloa pyrittiin yleensä pelaamaan pystyjuoksuja tehneelle Jamie Vardylle, mutta jos kärki ei ollut tavoitettavissa kulki peli lähes poikkeuksetta Mahrezin kautta. Hitaammassa pelissä pallon kanssa tanssahteleva taituri on Leicesterin hyökkäämisen tärkein palanen. Lähes huutonaurua aiheuttavalla 350 000 punnan siirtosummalla Le Havresta aikanaan tullut taituri päätti siirtohuhuista huolimatta tehdä uuden sopimuksen ja ruokkii Kettujen nopeita kärkimiehiä myös tulevalla kaudella.

4. Christian Eriksen, Tottenham

Silkinpehmeällä pallokosketuksella varustettu tanskalainen pelaa White Hart Lanella jo neljättä kauttaan. Gareth Balesta saaduilla rahoilla Ajaxista tullut juutti on pelannut todella paljon ja ollut kaikkien miestä luotsanneiden Spurs-managereiden luottomies. Vapaassa roolissa vasemmalla sivustalla peliä tekevä Eriksen oli viime kaudella syöttötilaston kakkonen tarjoiltuaan passit 15 osumaan. Harry Kane ja kumppanit nojaavat myös tulevalla kaudella tanskalaisen kykyyn järjestellä maalipaikkoja joko oivaltavilla syötöillä tai millintarkoilla keskityksillä.

3. Dimitri Payet, West Ham

Kesän EM-kisoissakin ihastuttanut Dimitri Payet tiedettiin laatupelaajaksi jo miehen pelatessa Ligue 1:ssa, mutta West Hamissa Payet nousi todenteolla koko jalkapalloilevan maailman tietoisuuteen. Uskomattoman hyvän tekniikan omaava Payet syötti debyyttikaudellaan 12 maalia, mikä on kova saldo aika ajoin puolustamiseen keskittyneessä Slaven Bilicin miehistössä. Kahdeksan matsia loukkaantumisen takia missannut Payet myös järjesteli toiseksi eniten maalipaikkoja (104) koko liigassa, eikä Hammers voittanut kuin yhden pelintekijänsä huilaamista peleistä. Valioliigassa ei ole tällä hetkellä yhtäkään joukkeelleen niin arvokasta pelaajaa kuin Dimitri Payet.

2. Kevin De Bruyne, Manchester City

Belgialainen Kevin De Bruyne oli vuosi sitten raharikkaan Manchester Cityn kesähankinta numero yksi. Peräti 63 miljoonaa puntaa maksanut pelintekijä järjesteli tukun paikkoja Wolfsburgissa, josta porkkanapää saapui Manchesteriin. Ennen puhkeamistaan kukkaan Saksan maalla De Bruyne pelasi Chelseassa, jota tuolloin luotsanneen Jose Mourinhon mielestä belgi ei ollut tarpeeksi laadukas pelimies Sinisiin. Belgialaisella ei ole mitään varsinaisia superominaisuuksia, mutta peliäly ja syöttötaito ovat maailmanluokkaa. Isoa roolia Pep Guardiolan miehistössä nauttiva syöttökone on Cityn kenties tärkein pelaaja, sillä viime kaudella Taivaansiniset tippuivat mestaruusjunasta De Bruynen loukattua polvensa tammikuussa.

Cityn tulikuuma Sergio Aguero pääsee nauttimaan Silvan ja De Bruynen tarjoilusta. Kuva: Getty

Cityn tulikuuma Sergio Aguero pääsee nauttimaan Silvan ja De Bruynen tarjoilusta. Kuva: Getty

1. Mesut Özil, Arsenal

Listamme kärkipaikan nappaa ansaitusti Arsenalin saksalaisvelho Mesut Özil. Viime kaudella Özilin syöttötilastot olivat omaa luokkaansa, miehen tarjoillessa 19 maalisyöttöä. Myös rakennetuissa maalipaikoissa saksalainen oli suvereeni. 125 tonttia kanssapelaajilleen tarjoillut Özil oli eniten tekopaikkoja loihtinut pelaaja Euroopan viidessä suurimmassa sarjassa. Ei siis ihme, että Cristiano Ronaldo pahoitti mielensä Real Madridin kaupattua juonikkaan pelintekijän Arsenaliin kolme vuotta sitten.

Kansikuva: Getty