Top 10: Valioliigan parhaat topparit

Faneille.com järjesteli Valioliiga-kauden 2016-17 mielenkiintoisimmat ja kovimmat topparit perinteiseen top 10 -listaukseen. Mukana on kokeneita jyriä, nuoria lupauksia ja uusia tämän kesän hankintoja.

10. Eric Bailly, Manchester United

Manchester Unitedin tuore hankinta Eric Bailly nousee 22 vuoden nuoresta iästään huolimatta heti debyyttikaudellaan joukkueensa avaustoppariksi Smallingin rinnalle. Saappaat ovat isot, mutta kahden ensimmäisen virallisen ottelun perusteella nuorukaisesta on kantamaan vastuu. Baillyn vahvuudet ovat fyysisellä puolella, miehen ollessa toppariksi hyvinkin nopea, eikä hän pelkää pelata tilanteita kovaa. Keltaisia kortteja norsunluurannikkolainen tulee keräämään paljon, mutta juuri kovuutta Punaiset Paholaiset ovat kaivanneet Vidicin poistumisen jälkeen. Jose Mourinho varmastikin tiesi mitä siirtomarkkinoilta haki.

9. Ashley Williams, Everton

Walesin maajoukkueessa ihastuttanut Ashley Williams siirtyi kesällä Evertonin paitaan. Nuorempana hänelle tuli tutuiksi Englannin alasarjat, mutta lopulta hän päätyi Swanseaan, jossa hän nousi Valioliigaan ja myöhemmin yhdeksi sen kovimmista toppareista. Williams kantoi Joutsenten kapteenin nauhaa kädessään ja oikeastaan valtaosa koko joukkueesta profiloitui häneen. Hienosti menneiden EM-kisojen jälkeen Everton tarjosi hänelle mahdollisuuden ottaa urallaan vielä yksi askel eteenpäin, eikä Swansea-ikoni jättänyt tarjousta käyttämättä. Walesilainen on jo 31-vuotias, joten nyt oli viimeinen mahdollisuus lähteä kokeilemaan siipien kantavuutta.

8. Virgil van Dijk, Southampton

Hollannin maajoukkuemies Virgil van Dijk sai aika tarkkaan vuosi sitten elämänsä suurimman siirron, kun Southampton osti hänet Celticistä. Ennen Skotlannin reissua hän oli pelannut vasta vain kotimaansa kentillä. Van Dijkin debyyttikausi Valioliigassa oli menestys ja hän muodostikin yhdessä Fonten kanssa yhden sarjan parhaimmista topparipareista. Hollantilainen viimeisteli kolme maalia päättynellä kaudella, joten hänestä on apua myös toisessa päässä kenttää.

7. Joel Matip, Liverpool

Liverpool on kesän aikana vahvistanut toppariosastoaan kahdella Bundesligasta siirtyneellä pelaajalla. Augsburgista saapui 30-vuotias virolainen Ragnar Klavan ja Schalkesta 25-vuotias Joel Matip. Schalken oma kasvatti Matip on ehtinyt pelata Saksan pääsarjassa jo kaudesta 2009-10 saakka, joten kyseessä on hyvinkin kokenut pelimies. Matip lienee Jürgen Kloppin joukkuueen ykköstoppari ja hän kantaa ison vastuun Liverpoolin puolustuspelin onnistumisesta. Kamerunilainen on 195 senttimetrin pituudellaan uhka erikoistilanteissa, mistä kertoo hänen Schalkessa tekemänsä 23 maalia.

BIRKENHEAD, ENGLAND - JULY 08: Joel Matip of Liverpool during the Pre-Season Friendly match between Tranmere Rovers and Liverpool at Prenton Park on July 8, 2016 in Birkenhead, England. (Photo by Dave Thompson/Getty Images)

Joel Matip uusi mielenkiintoinen nimi Valioliiga-kentillä. (Getty)

6. Jose Fonte, Southampton

32-vuotias Southamptonin Jose Fonte on vanhemmalla iällään noussut kovan luokan keskuspuolustajaksi. Kesän EM-kisoissa hän muodosti Pepen kanssa loistavan parin, joka kruunattiin kisojen päätteeksi euroopanmestaruudella. Fontea on iäkkyydestään huolimatta yhdistetty huhuissa vahvasti Manchester Unitediin ja Arsenaliin, joten portugalilainen voi vielä vanhoilla päivillään saada siirron huippuseuraan. Fonte saapui Englantiin jo vuonna 2007, joten hänelle Valioliigan meno on todella tuttua puuhaa.

5. Jan Vertonghen, Tottenham

Siinä missä Alderweireld loisti viime kaudella, oli myös topparipari Jan Vertonghen rautaa. Belgialainen on pelannut maajoukkueessa ja Tottenhamissa myös laitapuolustajan roolissa, mutta viimeistään viime kausi osoitti hänen olevan parhaimmillaan puolustuksen keskustassa. Vertonghenin ja Alderweireldin muodostama parivaljakko oli viime kauden ehdottomasti vakuuttavin topparipari, eikä mikään estä heitä olemasta sitä myös alkaneen kauden aikana. Kaksikko on toiselleen myös hyvin tuttu maajoukkuekuvioista sekä jo Ajax-vuosilta.

4. Vincent Kompany, Man City

Loukkaantumiset ovat varjostaneet Manchester Cityn kapteenin viimeisiä vuosia. Etenkin viime kausi meni täysin pipariksi erinäisten vammojen vuoksi. Vincent Kompany on edelleen kunnossa ollessaan todella kova pelimies ja myös alkaneen kauden käsikirjoituksen määrittää kunnossa pysyminen. Mikäli belgialainen saa alleen suurinpiirtein ehjän sesongin, on hänellä mahdollisuus palata sarjan johtavien keskuspuolustajien joukkoon, jopa kaikkein kovimmaksi nimeksi. Pep Guardiolan peluuttama pallonhallintapeli vähentää vastustajien hyökkäysmahdollisuuksia, jolloin Kompanylla ja kumppaneilla on mahdollisuus luoda sarjan tiivein alakerta.

3. Laurent Koscielny, Arsenal

Laurent Koscielny on Arsenalin puolustuksen sielu. Ranskalaisen ominaisuudet ovat topparille ihanteelliset ja etenkin nopeudellaan hän pärjää nimivahvoja hyökkääjiä vastaan. Tykkimiesten puolustus on tällä hetkellä loukkaantumisten johdosta sekaisin ja Arsene Wenger katsastaakin markkinoilta uutta miestä Koscielnyn viereen. Joukkueen nykyisten toppareiden taso ei kokonaisuudessaan ole aivan Valioliigan kirkkainta eliittiä, mutta Kosin voi hyvällä omatunnolla sinne nostaa. Uuden hankinnan kanssa ranskalainen voi muodostaa yhden sarjan kovimmista topparipareista.

LONDON, ENGLAND - JANUARY 02: Laurent Koscielny of Arsenal celebrates scoring his team's first goal during the Barclays Premier League match between Arsenal and Newcastle United at Emirates Stadium on January 2, 2016 in London, England. (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)

Laurent Koscielny on paljon vartijana Arsenalin takalinjoilla. (Getty)

 2. Chris Smalling, Man United

Viime kaudella Manchester Unitedin ja Englannin maajoukkueen ykköstoppariksi noussut Chris Smalling on mielenkiintoinen nimi alkaneella kaudella. Smalling saapui Old Traffordille Fulhamista kesällä 2010. Sir Alex Ferguson peluutti topparilupausta usein oikeana laitapuolustajana, mikä hidasti kehitystä topparina. Toisaalta peliaikaa ei Rio Ferdinandin ja Nemanja Vidicin takana luonnollisesti aivan jonoksi asti riittänyt. Smalling odotteli omaa vuoroaan rauhassa ja nyt odotus on palkittu ykköstopparin ruudulla. Lisääntynyt peliaika omalla pelipaikalla toi varmuuden Smallingin tekemiseen ja pari ehjää kautta ovat nostaneet hänet Valioliigan topparieliittiin.

1. Toby Alderweireld, Tottenham

Viime kauden kuumin toppari oli Tottenhamin Toby Alderweireld. Belgian maajoukkuemiehen toiselta Spurs-kaudelta sopii myös odottaa kovia otteita ja viime kaudelta tuttua dominointia oman maalin edustalla. Alderweireld saapui Englantiin aluksi Southamptoniin, missä hän pelasi lainalla yhden kauden Atletico Madridista. Lainapestin päätyttyä Tottenham löi espanjalaisseuralle rahat kouraan ja osti topparin itselleen. Tämän jälkeen meno on ollut todella vakuuttavaa.

Kansikuva: Getty