TOP 10: Veikkausliigan toistaiseksi kovimmat hankinnat

Veikkausliigan alkuun on vielä hetki aikaa, mutta monet joukkueet ovat jo vahvistaneet rivejään merkittävillä hankinnoilla. Tässä on Veikkausliigan kymmenen toistaiseksi kovinta hankintaa.

10. Tapio Heikkilä, SJK

Veikkausliigan eliittiin kuulunut Cedric Gogoua kaupattiin Seinäjoelta Serbiaan ja tätä aukkoa muun muassa Tapio Heikkilä yrittää parhaansa mukaan paikata. 25-vuotias Heikkilä on ikäänsä nähden varsin kokenut, sillä otteluita on kertynyt Veikkausliigassa jo yli 150. Lisäksi vyöllä on monia europelejä sekä maajoukkuedebyytti. Heikkilän pienenä miinuksena on ajoittainen epätasaisuus, mutta tätä pystyy paikkaamaan sopivalla toppariparilla. Espoolaisen futiskoulun kasvatti tottui Klubissa voittamiseen ja pyrkii jatkamaan menestystä Seinäjoella.

9. Duarte Tammilehto, FC Lahti

Duarte Tammilehto on pelaaja, jota omat rakastavat, mutta vastustajat vihaavat. Keskikenttäpelaaja ei anna kentällä senttiäkään ylimääräistä tilaa ja taistelee jokaisesta pallosta loppuun asti. Tammilehto omaa tulisen laukauksen ja tuo apuja myös Lahden erikoistilannepelaamiseen. 25-vuotias Tammilehto pelasi viime kaudella IFK Mariehamnissa ja kausi päättyi Suomen Cupin voittoon.

8. Pape Habib Sow, FC Inter

31-vuotiaan Pape Habib Sow’n CV on vakuuttava. Senegalilainen on pelannut urallaan muun muassa Portugalin, Turkin sekä Kreikan pääsarjoissa. Edellisestä ottelusta on kuitenkin puoli vuotta aikaa, joten kokeneen pelaajan kunto on arvoitus. Interiltä oli erinomainen veto hankkia pelaaja jo nyt eikä vasta kauden kynnyksellä. Todellinen taso voi olla mitä tahansa jäähdyttelevän flopin ja liigan parhaan puolustajan väliltä.

7. Vincent Onovo, HJK

20-vuotias Vincent Onovo siirtyi Klubiin kahden Interissä vietetyn kauden jälkeen. Pienikokoinen keskikenttämies on viimeistellyt pelaamissaan 47 Veikkausliigan ottelussa seitsemän maalia. Hurjan potentiaalin omaava Onovo pystyy pelaamaan keskikentällä monipuolisessa roolissa. Parhaiten nuorukainen viihtyy keskikentän pohjalla, mutta loistavan tekniikan myötä häntä voidaan hyödyntää myös hyökkäävämmässäkin roolissa.

6. Tomi Maanoja, FC Lahti

FC Lahti menetti kaksi kautta joukkueen ykkösvahtina torjuneen Henrik Moisanderin. Tilalle hankittiin viime kaudella KuPS:n paidassa erinomaisesti pelannut Tomi Maanoja. Lähes parimetrisen Maanojan vahvuuksiin kuuluu erityisesti yhteistyö puolustuksen kanssa. Mies ei pelkää käyttää ääntään ja ohjaakin puolustajia loistavasti. Maanoja tulee olemaan ensi kaudella torjuntatilastojen kärkipäässä.

5. Jarkko Hurme, SJK

Suomen maajoukkueen rinkiin kuuluva Jarkko Hurme viihtyy parhaimmillaan oikeana laitapuolustajana, mutta on pelannut urallaan lähes jokaista pelipaikkaa puolustuksessa. 29-vuotias Hurme onnistui maalinteossa päättyneissä EM-karsinnoissa Kreikkaa vastaan ja yhteensä vyöllä on 11 maaottelua. Pelatessaan TPS:n paidassa mies valittiin Vuoden liigapuolustajaksi vuonna 2012. 125 Veikkausliigaottelun lisäksi kokemusta on kertynyt muun muassa Hellas Veronan paidasta kahden kauden verran. Hurme siirtyi Seinäjoelle norjalaisesta Oddsista.

4. Ville Jalasto, HJK

Ville Jalasto liittyi Klubin riveihin norjalaisesta Stabækista, jossa 29-vuotias laitapuolustaja pelasi neljä edellistä kautta. Viime kaudella vyölle kertyi Norjan pääsarjassa 29 ottelua, joissa Jalasto viimeisteli kolme maalia. Stabækin kausi päättyi pronssimitaleihin ja seura tarjosi luottopuolustajalleen jatkosopimusta, mutta Jalasto päätti siirtyä Suomeen. Mies kuuluu myös Suomen maajoukkueen rinkiin ja pelasi viime karsinnoissa Romaniaa sekä Pohjois-Irlantia vastaan.

3. Juho Mäkelä, HIFK

Juho Mäkelän viime kausi oli napakymppi. Kokenut hyökkääjä sijoittui Veikkausliigan maalipörssin hopeasijalle, kun 31 ottelussa syntyi 16 osumaa. Vuosina 2005 ja 2010 Veikkausliigan maalipörssin voittanut Mäkelä tuo HIFK:n joukkueeseen kaivattua kokemusta ja rutiinia. Kliinisesti viimeistelevä hyökkääjä muodostaa Pekka Sihvolan kanssa kenties sarjan vaarallisimman hyökkäyskaksikon. Ainoa kysymysmerkki on, että miten Kirurgi pystyy mukautumaan HIFK:n kurinalaiseen pelitapaan.

2. Alexei Eremenko Jr, SJK

SJK pudotti kuluvalla viikolla jopa pienen siirtopommin julkaisemalla Alexei Eremenko Juniorin sopimuksen. Eremenkon hankinta herättää varmasti paljon tunteita, sillä parhaimmillaan mies on sarjan paras pelaaja, mutta vastapainona on kurinalattomuus. Simo Valakarin alaisuudessa löysäilyyn ei kuitenkaan ole varaa, sillä SJK:ssa kilpailu pelipaikoista on kovaa. 32-vuotias Eremenko joutui kantamaan viime kaudella Jarossa kohtuuttoman isoa vastuuta. Seinäjoella Losa pääsee keskittymään enemmän vahvuuksiinsa ja tuo SJK:n keskikentälle kaivattua luovuutta sekä laatua erikoistilanteisiin.

1. Faith Friday Obilor, FC Inter

Faith Friday Obilor oli viime kaudella RoPS:n paidassa Veikkausliigan kokonaisvaltaisin ja pras puolustaja. Miehen odotettiin siirtyvän ulkomaille ja nigerialainen kävikin kauden päätyttyä Turkissa. Kaikki ei mennyt reissulla kuitenkaan putkeen ja Inter onnistui kuin ihmeen kaupalla kaappaamaan huippupuolustajan riveihinsä. Obilorilta ei löydy heikkoa osa-aluetta ja hänen myötään turkulaiset tulevat taistelemaan tosissaan mitaleista tulevalla kaudella.

Veikkausliigan ensimmäinen kierros pelataan 2.4. Liigacup on sen sijaan parhaillaan täydessä vauhdissa ja muun muassa tulevana viikonloppuna pelataan kuusi kamppailua.

Kansikuva: All Over Press