TOP 10: Veikkausliigan vapaat pelaajat

Veikkausliiga potkaistaan käyntiin noin kolmen kuukauden päästä, mutta harjoitusottelut sekä Suomen Cup alkavat jo pian. Valtaosalla joukkueista kokoonpano alkaa olla jo lähellä lopullista muotoaan, mutta markkinoilta löytyy vielä nippu mainioita pelimiehiä, jotka pelasivat viime kaudella Veikkausliigassa.

10. Zeljko Savic

Zeljko Savicin sopimus PS Kemin kanssa tuli päätökseen ja edessä lienee muutto etelämpään. Kemiläisten viime kauden peliaikakuningas ei varsinaisesti pettänyt, mutta ei pystynyt aivan odotetusti kannattalemaan sarjapaikasta taistellutta joukkuetta. Vuonna 2015 SJK:ssa mestaruuden voittanut serbialainen on kuitenkin rutinoitunut puolustaja, josta tietää tismalleen mitä paketissa saa.

9. Ricardo

Juha Malinen kertoi Lapin Kansassa, että Ricardolle etsitään kustannussyistä uutta seuraa. Vuonna 2015 Rovaniemelle siirtynyt Ricardo on loistava maalivahti Veikkausliigaan, mutta taivalta ovat sotkeneet lukuisat loukkaantumiset. Valtaosalla Veikkausliigan joukkueista tulevan kauden maalivahtikuviot ovat jo selvillä, mutta erinomaiset refleksit omaavasta brasilialaisesta saisi täysin ykkösmaalivahdin saappaat täyttävän veskarin Veikkausliigaan. Suurimpana miinuksena on loukkaantumisherkkyys, mikä voi koitua ratkaisevaksi tekijäksi.

8. Kennedy Ugoala

Viime kauden Interissä kenen tahansa olisi ollut hankala loistaa eikä Kennedy Ugoalankaan vire ollut aivan samalla tasolla kuin edellisellä visiitillä kuusi vuotta sitten, mikä poiki lopulta siirron Genkiin. Tästä huolimatta nigerialainen oli Interin toiseksi paras maalintekijä, kun 28 ottelussa syntyi neljä täysosumaa. Ugoalan otteet ailahtelivat liikaa ja hyvän sekä huono päivän ero oli turhan iso. Parhaina päivinä nigerialainen on kuitenkin pätevä pelaaja Veikkausliigaan.

7. Mikael Forssell

Mikael Forssellin viime kaudesta jäi väljähtänyt maku, sillä hyökkääjän vastuu jäi todella vähäiseksi. 35-vuotiaan Forssellin liike ei ole aivan uran parhaiden aikojen tasoa, mutta viimeistely luonnistuu silti vanhaan tuttuun malliin. Hyökkääjä pääsi viime kaudella Veikkausliigassa vain neljästi avaukseen, mikä on varmasti ollut pettymys nälkäiselle maalintekijälle. Oikein roolitettuna ja sopivaan pelitapaan istutettuna Forssell olisi silti edelleen mainio vahvistus monelle joukkueelle. Se tosin vaatisi, että tarjoilu pelaa ja Forssell saa keskittyä siihen minkä parhaiten osaa, eli viimeistelyyn.

6. Ville Salmikivi

Ville Salmikivi on pelannut kaksi lähes identtistä kautta HIFK:ssa, kun molemmilla sesoingeilla syntyi kuusi täysosumaa reilussa 20 ottelussa. Viime kaudella täysosumat riittivät HIFK:n sisäisen maalipörssin neljänteen sijaan, mutta vastuuta tuli silti hieman epätasaisesti. Nyt helsinkiläisillä on kasassa jo varsin nimekäs hyökkäyskalusto, joten pelimerkkejä ei välttämättä riitä enää Salmikiven pitämiseen. Kyseessä on kuitenkin tasonsa osoittanut ja nopea kärki, joten ottajia löytyy varmasti Helsingin ulkopuoleltakin.

5. Lum Rexhepi

Lum Rexhepi onnistui raivaamaan paikan HJK:n nimekkäästä puolustuslinjasta ja Mika Lehkosuon alaisuudessa vastuuta irtosi lopulta mainiosti. Rexhepin suurimmat avut ovat fyysisyydessä ja kovuudessa eikä vastustajan hyökkääjillä ole mukavaa 24-vuotiaan puolustajan lähettyvillä. Parhaimmat puolet tästä nähtiin esimerkiksi europeleissä, joissa Rexhepi oli omimmillaan. Fyysisellä pelaamisella on toki kääntöpuolensa, kuten Rexhepin mittava korttitili osoittaa. Viikinkien kasvatille sattuu ajoittain myös karkeita virheitä, mutta ne karissee kokemuksen karttumisen myötä pois. Rexhepi myös paransi otteitaan mitä pidemmälle kausi eteni, joten ottajia pitäisi kyllä löytyä.

4. Toni Kolehmainen

Toni Kolehmainen siirtyi Klubiin suurin odotuksin vuonna 2015. Keskikenttämies kärsi kuitenkin sitkeistä loukkaantumisista eikä istunut oikein Lehkosuon pelitapaan, joten kaksi Helsingissä vietettyä vuotta menivät hieman alakanttiin. Atomin loukkaannuttua Kolehmainen joutui epäkiitolliseen rooliin yrittäessään paikata lähes korvaamatonta japanilaista. Näin ollen Kolehmainen ei päässyt hyödyntämään vahvuuksiaan, vaan oli ajoittain pelin ulkopuolella, kun luontaisempi pelipaikka löytyisi alemmalta kuin kymppipaikka. Kolehmaisen suurimmat vahvuudet ovat pallon liikuttamisessa ja pelin rytmittämisessä, joten oikeassa ympäristössä 28-vuotiaan keskikenttämiehen ura voisi hyvinkin lähteä jälleen uuteen lentoon.

3. Erfan Zeneli

Erfan Zenelin Kazakstanin reissu meni täysin vihkoon ja laituri siirtyi heinäkuussa Interin riveihin. Loppukaudesta ei kuitenkaan jäänyt paljoa jälkipolville kerrottavaa. Kunnossa ollessaan Zeneli on kova pelimies Veikkausliigaan ja ehjän kevään myötä laiturista olisi saatavissa paljon irti. Hintalappu karsii tosin paljon seuroja pois vaihtoehtojen joukosta ja Zeneli tarvitsee ympärille laadukkaat pelimiehet. 30-vuotias laituri katsastanee myös ulkomaalaisia vaihtoehtoja, sillä saumoja Suomen ulkopuolelle ei todennäköisesti enää montaakaan tule.

2. Pavle Milosavljevic

Pavle Milosavljevic oli yksi Ilveksen sensaatiomaisen viime kauden tukipilareita ja muodosti Tatu Miettisen kanssa yhden sarjan parhaimmista topparipareista. Vuonna 2015 SJK:ssa mestaruuden voittanut serbialainen on varma ja kovaotteinen puolustaja, joka on äärimmäisen vaikeasti ohitettavissa. 30-vuotias Milosavljevic tähdännee kuitenkin ulkomaille, ja kun Ilves on ehtinyt hankkimaan Jani Tanskan korvaajaksi, niin serbialaisen jatkaminen Veikkausliigassa on erittäin epätodennäköistä.

1. Ivan Tatomirovic

Viime vuonna Klubiin siirtynyt Ivan Tatomirovic oli pitkään joukkueensa paras toppari, mutta loppukaudella vastuu jäi jostain syystä hämmentävän vähäiseksi. Tatomirovic on tasaisen varma paketti ja teki todella vähän virheitä, minkä lisäksi serbialainen avaa peliä mainiosti ja on sopivan fyysinen. Olikin pienoinen yllätys, että Klubi ei käyttänyt optiotaan puolustajan suhteen. 27-vuotiaalla Tatomirovicilla ei pitäisi kuitenkaan olla vaikeuksia löytää uutta seuraa, joka löytynee Suomen ulkopuolelta.

HJK:ssa viime kaudella dominoinut Taye Taiwo jätettiin listauksesta pois, koska puolustaja ei tule jatkamaan uraansa Veikkausliigassa.

Kansikuva: All Over Press