Tottenham kunnioitti Ledley Kingiä – elokuussa Spurs nähdään Helsingissä

White Hart Lanella asustaa "friendly club" Tottenham Hotspur

White Hart Lanella asustaa ”friendly club” Tottenham Hotspur

Yleensä Testimonial-ottelu järjestetään pelaajalle, joka on ollut seurassa 10 vuotta. Ennen ottelun tuotto lahjoitettiin uraansa lopettelevalle pelaajalle tietynlaiseksi pesämunaksi, mutta koska pelaajien puolen kuukauden palkat ovat tätä nykyä suuremmat kuin yksittäisen ottelun tuotto, rahat ohjataan yleensä pelaajan valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen.

Jos kysyy kymmeneltä White Hart Lanen ympäristössä kulkevalta Spurs-kannattajalta luonnehdintaa seurasta, yleisin vastaus on että se on ”friendly club”. Stadionille on kenen tahansa helppo tulla ja ainakin puheiden mukaan seuraan sopii.

Ulkopuolinen tarkkailija saattaa kyseenalaistaa luonnehdinnan kun pelissä kuin pelissä ilmoille kajahtaa ilmoille: ”Stand up, if you hate Arsenal” ja kaikki kannattajat todella nostavat takamuksensa penkistään. Pohjois-Lontoon paikallisvastustaja Arsenal onkin monelle kirjaimellisesti punainen vaate. Pikkuvelisyndrooman oireet ovat selkeästi huomattavissa, sillä monelle Spurs-fanille riittää, että Tykkimiehet on takana kun sarjataulukkoa kauden lopuksi ynnäillään. Sinänsä ikävää, että niin on käynyt viimeksi kaudella 1994-95. Olikohan 6-vuotias Gareth Bale katsomossa missään ottelussa?

Monesti näytösotteluiden katsominen vastaa viihdyttävyydeltään maalin kuivumisen katsomista, mutta Ledley Kingin testimonialissa oli kivaa. Siitä pitivät huolen kannattajat, jotka olivat hyvässä vireessä. He saivat vielä kerran kaivaa naftaliinista ylistyslaulut vanhoille suosikeilleen Teddy Sheringhamille, David Ginolalle, Paul Robinsonille, Dimitar Berbatoville ja vaikka Teemu Tainiolle, joka ilahtui huomattuaan lontoolaisten yhä tunnistavan hänet ”kylillä”.

Tottenhamin kotistadion ei ole kaikkein helpoiten lähestyttävä. Metro esimerkiksi Seven Sistersin asemalle jättää vielä pitkälle toista mailia matkaa jäljelle. Vailla kiirettä oleva matkailija voi kävellä mutta tarjolla on myös monta bussi- tai junayhteyttä joilla pääsee lähemmäs areenaa. Etenkin bussit ovat täynnä jo paria tuntia ennen kickoffia, joten mattimyöhäisten kannattaa skarpata aikataulutuksensa osalta. Stadion itsessään on vanhanaikaisuudessaan viehättävä ja täysin eri maailmaa vaikkapa Arsenalin Emiratesin kanssa. Ei sillä, etteikö Spursillekin modernimpi ratkaisu kelpaisi – uutta paikkaa on metsästetty vuosia ja nyt näyttää vihdoin siltä, että White Hart Lane jää taakse jopa jo vuonna 2017. ”The Lanen” lähistölle on suunnitteilla 58 000 katsojaa vetävä uusi stadion.

Kuinka ”ystävällinen” Tottenham on suomalaiskannattajia ja skotlantilaista Celticiä kohtaan? Sen näkevät kaikki suomalaiset jalkapallon ystävät elokuussa, kun ”Spurs” saapuu pelaamaan Suomeen harjoitusottelun Celticiä vastaan.

Teemu Tainion voi otaksua olevan katsomossa.