Tuomarilegenda Jouni Hyytiä: ”Tuomarit olleet yllättävän hyviä”

Yksi kotimaisen jalkapallon tuomarilegendoista, Jouni Hyytiä, pitää MM-kisojen tuomarityöskentelyä toistaiseksi onnistuneena.

Hyytiän oma tuomariura päättyi pari vuotta sitten. Hänet valittiin peräti seitsemän kertaa vuoden liigatuomariksi. Kansainvälisiä pelejä Hyytiä tuomitsi yli 60 ja kotimaan pääsarjapelejä yli 200. MM-kisojen tuomarityöskentelyä hän on seurannut tarkasti.

– Täytyy sanoa, että tuomarit ovat toistaiseksi pärjänneet yllättävän hyvin. Edelliskisojen jälkeen odotukset olivat hieman arveluttavia, että miten tulee käymään, tiistaina 50 vuotta täyttävä Hyytiä sanoo.

Hyytiän mukaan tuomareilla on kovat paineet joka pelissä. He taistelevat joukkueiden tapaan myös jatkopaikoista.

– Paineet ovat varmasti isot. Periaatteessa tuomarit kamppailevat myös pääsystä jatkoon ihan saman lailla kuin joukkueet. Alkulohkon jälkeen osa tuomareista lähtee kotimatkalle. Kaikkihan siellä varmasti loppuun asti haluavat olla, Hyytiä toteaa.

MM-kisoissa on nähty useita hieman kyseenalaisia rangaistuspotkutuomioita.

– Aina tulee tuomioita, jotka herättävät keskustelua. Esimerkiksi avauspelissä Brasiliaan rankkariin oli ihan selvät perusteet sääntökirjan mukaan, mutta oliko se sitten pelin hengen mukainen, Hyytiä pohtii.

– Tuomarit ovat kuitenkin pärjänneet hyvin. Toivotaan, että linja jatkuu samana, Hyytiä sanoo.

Yksi MM-kisojen isoista puheenaiheista on ollut tuomarien käyttämä vaahto sekä uusi maaliviivateknologia. Uudistukset ovat Hyytiän mieleen.

– Nyt muurit eivät pysty enää varastamaan. Aikaisemmin muurit ovat menneet eteenpäin jopa 1,5 metriä ja se on tietenkin vaikeuttanut maalintekoa. Uskon, että vapaapotkumaaleja tullaan vielä näkemään näissä kisoissa, tuomarilegenda sanoo.

– Maaliviivateknologia puolestaan tuo tuomareille tietyn rauhan. Esimerkiksi Ranskan maalia Hondurasia vastaan ei olisi ihmissilmä erottanut millään, Hyytiä kehuu uutta systeemiä.