Valioliiga-lauantai ei tarjoa suurempaa herkkua

Valioliigan 27. kierros pelataan tulevana lauantaina ja sunnuntaina. Kaikki joukkueet eivät ole tulessa viikonloppuna, kun Chelsea ja Tottenham ratkaisevat Liiga Cupin mestaruuden sunnuntaina Wembleyllä. Lisäksi häntäpään QPR ja Leicester eivät pelaa tänä viikonloppuna. Mielenkiintoiseksi tulevan kierroksen tekee se, että sarja jatkuu jo tiistaina, joten kovassa eurorypistyksessä olevat joukkueet eivät saa hengähtää edes hetkeksi. Ennakkoon kierroksen mielenkiintoisimmat ottelut pelataan sunnuntaina, kun Liverpool saa vastaansa Manchester Cityn ja Arsenal isännöin Evertonia. Sunnuntain peleistä luvassa ennakkoa myöhemmin, joten nyt keskitytään lauantain kattaukseen.

West Ham – Crystal Palace

Lontoon paikallista isännöivä West Ham on tällä hetkellä sarjassa sijalla 8. ja se on pelannut kolme tasapeliä putkeen. Hammers tulee sijoittumaan sarjassa 10. parhaan joukkoon ja se on ennakkokaavailut kauden alla huomioon ottaen loistava suoritus. Joukkueen hyökkäys on ollut tällä kaudella terävä uusien hankintojen myötä, mutta joukkueen paras pelaaja löytyy yllättäen alakerrasta, kun 25 -vuotias englantilainen toppari James Tomkins on lyönyt itsensä läpi Valioliigatasolla. 191 senttinen ja vain 74 kiloinen Tomkins on vastannut epäilijöilleen, jotka parjasivat Hammersin puolustusta. Tomkins on erittäin vahva pääpelaaja ja hänen parhaat pelivuotensa ovat vielä edessäpäin, mutta näillä näytöillä miehelle voi povata todella valoisaa tulevaisuutta jopa maajoukkueenkin mukana.

Vierailija Crystal Palace on pelannut uuden managerinsa Alan Pardew’in alaisuudessa parempaa jalkapalloa kuin tammikuussa potkitun Neil Warnockin ollessa joukkueen peräsimessä. Joukkue hävisi viime kierroksella kotonaan Selhurst Parkilla Arsenalille 1-2, vaikka oli ottelussa niskan päällä lähes koko toisen jakson. Tasapeli ei ollut kaukana, kun lisäajan viime hetkillä hyökkääjä Glenn Murray puski avopaikasta pallon tolppaan. Joukkue on tällä hetkellä sarjassa sijalla 13. viisi pistettä putoamisviivan yläpuolella, joten Kotkat taistelevat jälleen tällä kaudella putoamista vastaan.

Ottelun kulku

West Ham lähtee otteluun hienoisena ennakkosuosikkina, mutta selvä peli tämä ei missään tapauksessa ole. Palace raastaa ja korvaa taidon puutteensa kovalla työmoraalilla. West Ham saa olla tarkkana Palacen 4-4-1-1 taktiikassa vasemmalla laidalla pelaavan Yannick Bolasien kanssa, joka pystyy tekemään peliäedistäviä ratkaisuja joukkueensa hyväksi. Suomalaistaustaisella Carl Jenkinssonilla on lauantaina iso vastuu Bolasien pimentämisessä.

Ottelu suorana MTV SPORT 1 -kanavalta klo 14.40 alkaen.

Manchester United – Sunderland

Päivän toinen TV-ottelu tulee Old Traffordilla, jossa kotijoukkue ManU saa vastaansa sarjassa 16. majailevan Sunderlandin. Vierailijat ovat pystyneet nappaamaan kaudella vain kaksi vierasvoittoa, kun taas ManU on sarjan toiseksi paras kotijoukkue, kun se on voittanut 13 pelaamastaan pelistä Old Traffordilla peräti 10.

Ander Herrera on ollut ManUlle loistava hankinta. Kuva: Getty

Ander Herrera on ollut ManUlle loistava hankinta. Kuva: Getty

Kotijoukkue kärsi ikävän 2-1 tappion viime kierroksella Swansean vieraana, vaikka johti ottelua Ander Herreran maalilla 0-1. Espanjalainen on ollut viime kierroksilla joukkueensa paras pelaaja ja hänet on palkittu kahdessa edellisessä pelissä kentän parhaana, kun Swansea pelin ohella edellisessä FA cup-kamppailussa 25 -vuotias spanski nappasi kentän parhaan pelaajan pystin. Valioliigassa Herrera on tehnyt kolmea maalia – vain yhden vähemmän kuin Falcao ja yhtä monta kuin Angel Di Maria. Espanjalainen sopii loistavasti Louis van Gaalin nykyään käyttämään keskikentän timanttiin, vaikka muuten kyseinen ryhmitys ei ole ollut joukkueen kannalta kovinkaan kompakti ja toimiva peliryhmitelmä.

Vierailija Sunderland pelasi viime kierroksella 0-0 tasapelin, kun se isännöi West Bromwichia. Piste kelpasi molemmille joukkueille, jotka taistelevat putoamista vastaan. Viimeiseen 10:een otteluun joukkue on pystynyt nappaamaan vain kaksi voittoa, joten helppo paikka joukkueelle lauantain vierasottelu ei tule olemaan. Toisaalta pientä toivoa joukkueelle antaa se, että viime vuonna Black Cats haki 0-1 vierasvoiton Old Traffordilta ruotsalaisen Sebastian Larssonin hienolla maalilla.

Ottelun kulku

Sunderland tulee jälleen kyttäämään 4-4-1-1 muodostelmassa vastahyökkäyksiä ja luottaa vahvoihin erikoistilanteisiinsa. Vastahyökkäyksissä joukkue pyrkii pelaamaan palloa vieläkin vikkeläkinttuiselle Jermain Defoelle, joka tekee juoksuja puolustuslinjan taakse.

ManU tarvitsee ottelusta ehdottomasti voiton taistellessaan paikasta ensi kauden Mestarien liigaan. Swansea-tappio jälkeen manageri van Gaal oli jo hieman tulisilla hiilillä ja kotiottelusta lauantaina ei kelpaa mikään muu kuin voitto – ja sen punaiset paholaiset kyllä ottavatkin. Ainoa kysymysmerkki ManUn kannalta on se, että kuka ottaa joukkueen reppuselkään ja tekee maalit?

Ottelu suorana MTV SPORT 1 -kanavalta klo 16.55 alkaen.

Lauantain muut ottelut:

Burnley – Swansea

Vierailija Swansea voi pelata loppukauden vapautuneesti, koska suurempaa panosta heillä ei enää ole. Kotijoukkue Burnley taas tarvitsee kipeästi pisteitä taisteltaessa putoamista vastaan. Kaikki pisteet ovat kotiinpäin ja joukkueen itseluottamusta nostaa viime kierroksella napattu hieno 1-1 tasapeli Chelsean vieraana. Kotijoukkue majailee sarjassa viimeisen putoajan paikalla tasapisteissä QPR:n kanssa. Joukkue on voittanut viimeiseen 10:een otteluun ainoastaan kertaalleen ja nyt olisi korkea aika palata takaisin voittokantaan.

Newcastle – Aston Villa

Kotijoukkue Newcastle kävi viime kierroksella suolihuuhtelussa manchesterissa, kun Man City pölläytti harakoita peräti 5-0. Joukkue on tällä hetkellä sarjassa 11. sijalla kymmenen pistettä putoamisviivasta, joten suurta hätää ainakaan vielä joukkueella ei ole. Toisaalta tällä hetkellä joukkueen peliesitykset eivät vakuuta, joten täysin kuivilla tasaisessa sarjassa newcastlelaiset eivät vielä ole.

Vierailija Aston Villa kyntää edelleen ja on tippunut sarjassa jo 19. sijalle, joka oikeuttaisi sarjasta putoamiseen. Tämä olisi katastrofi, koska joukkueen materiaalilla pitäisi pystyä paljon parempaan. Joukkueen 10 edellisen ottelun saldo kertoo kaiken olennaisen: 0-3-7. Newcastlesta pitäisi raapia edes piste, jotta joukkue saisi lisää uskoa tekemiseensä – mahdotonta se ei ole.

Stoke – Hull

Kotijoukkue Stoke heiluu sarjataulukossa sijalla 10. Joukkue on pystynyt lähiaikoina kaatamaan päävastustajiaan ja tämän ansiosta joukkue tulee sijoittumaan sarjassa yli odotusten. Viime kierroksella kaatui Aston Villa vieraskentällä 1-2, kun joukkueen kenties tämän kauden paras pelaaja Victor Moses ratkaisi ottelun rangaistuspotkusta lisäajalla. Moses muodostaa tällä hetkellä kuuman laituriparin yhdessä Jonathan Waltersin kanssa, joten Hullin laitapelaajat saavat olla tarkkana näiden herrasmiesten kanssa.

Vierailija Hull on noussut pois pohjamudista voittaen kaksi edellistä kamppailuaan, kun se kaatoi viime kierroksella elintärkeässä ottelussa QPR:n 2-1 ja tätä ennen myös päävastustajan Aston Villan puhtaasti 2-0. Joukkue pelaa joko 4-4-2 tai 3-5-2 taktiikalla ja manageri Steve Brucen tulee miettiä tarkkaan kumpi sopii paremmin Stoken vahvan laitapelaamisen puolustamiseksi.

West Bromwich – Southampton

Kotijoukkue WBA oli myös ennen valmentajan vaihdosta putoajan positiolla. Nyt joukkue majailee tällä hetkellä viisi pistettä putoamisviivan yläpuolella sijalla 14. Brown Ideyen vire on auttanut joukkueen pelaamaan voitoista lähes joka ottelussa päävastustajia vastaan ja joukkue ei ole hävinnyt kuin kertaalleen viidestä edellisestä kamppailustaan. Uuden managerin Tony Pulisin alaisuudessa joukkueen muoto on ollut enemmän 4-4-2, kun alkukaudesta joukkue luotti 4-2-3-1 pelisysteemiin. Ideye yhdessä kärkiparinsa Saido Berahinon kanssa pystyy luomaan ja viimeistelemään joukkueelleen arvokkaita maaleja taisteltaessa putoamista vastaan.

Vierailija Southampton taistelee edelleen kovasti paikasta neljän parhaan joukkoon ja se on sarjassa viidentenä vain pisteen neljäntenä olevaa ManUa perässä. Joukkue kärsi viime kierroksella 0-2 kotitappion kovavireiselle Liverpoolille. Tämä oli Sotonille vasta joukkueen toinen tappio viimeiseen 10:een otteluun, joten joukkue lähtee hienoisena ennakkosuosikkina WBA:n vieraaksi, varsinkin kun joukkueen tärkeimpien pelaajien loukkaantumisetkin alkavat olla menneen talven lumia.

Veikkaus

Viime kierroksella mentiin pahasti metsään, mutta koitetaanpa nyt korjata kurssia. Tässä lauantain vinkit:

Manu -1 1,95

WBA – Southampton 2 2,31

West Ham – Crystal Palace alle 2,5 maalia 1,72

Lähteenä käytetty Betssonin kertoimia