Valioliigassa eletään kriittisiä hetkiä – mestaruus saattaa ratketa jo tällä viikolla

Siirrä pelisi Unibetille – 100€ talletusbonus ja livestreamit mm. La Ligaan ja Bundesliigaan

Ennen meneillään olevan Valioliiga-kauden alkua, povattiin sesongista ”kaikkien aikojen kautta”. Sinällään arviot olivat täysin perusteluja, sillä huippumanagerien johtama kärkikuusikko vaikutti tasaiselta. Yksi on kuitenkin ollut ylitse muiden, jo kahdeksalla pisteellä sarjaa johtava Chelsea. Alkanut viikko on erittäin ratkaiseva mestaruustaiston kannalta länsilontoolaisten kohdatessa Liverpoolin ja Arsenalin.

Tällä hetkellä Valioliigassa siis eletään kulminaatiopisteessä. Sellaiseksi muodostui itse asiassa myös syyskuu, jolloin Chelsea kohtasi ensin kotonaan Liverpoolin ja viikkoa myöhemmin Pohjois-Lontoossa Arsenalin. Kummatkin ottelut pahasti purjeessa olleen ryhmän karismaattinen manageri Antonio Conte heitti monta vuotta Chelseassa käytössä olleen 4–2–3–1-ryhmityksen roskikseen ja siirtyi sensaatiomaisen hyvin toimineeseen 3–4–3-formaatioon.

Ja kun puhutaan sensaatiomaisen hyvin toimineesta ryhmityksestä, pitää se Chelsean osalta myös paikkansa. Arsenalin tarjoaman ryöpytyksen jälkeen Chelsea voitti seuraavat 13 otteluaan. Viimeisestä 16 sarjapelistä Conten ryhmä on raapinut 15 voittoa, häviten ainoastaan Tottenhamille.

Chelsea lähteekin kahteen perättäiseen huippuotteluun tietyllä tapaa paineettomassa tilassa. Vaikka Siniset ottaisivat kuokkaan kummassakin pelissä olisivat he edelleen sarjan keulilla. Esimerkiksi kymmenen pistettä Chelseaa perässä olevan Liverpoolin olisi pakko voittaa tiistain huippuottelu Anfieldillä, mikäli se mielii edes haaveilla mestaruuspokaalista.

Unibetin asiakkaana näet mm. La Ligan ja FA Cupin ottelut ilmaiseksi Unibet TV:sta

Arsenalin tilanne on lähes yhtä tukala. Kahdeksan pistettä länsilontoolaisia perässä olevat Tykkimiehet pelaavat tiistaina alavireistä Watfordia vastaan, joten piste-ero lauantain huippupelissä on joko viisi, kuusi tai kahdeksan pistettä. On sanomattakin selvää, ettei Arsenal saa ainakaan hävitä Stamford Bridgellä.

Mestaruusjuna saattaa siis karata ratkaisevalle etumatkalle, vaikka yhdeksän pinnaa Chelseaa perässä oleva Tottenham on vielä iskuetäisyydellä. 12 ja 14 pistettä perässä laahustavat Manchesterin joukkueet voi melkein jo laskea ulos mestaruustaistosta, sillä Sinisten etumatkan kirimiseen ei riitä edes kolme kierrosta.

Conten ja Chelsean ylivoima uhkaa päättää Valioliiga-kauden pahemman sortin antikliimaksiin. Kuva: Getty

Loistavaa työtä tehnyt Conte pääsee huippuotteluihin täyden arsenaalin saattelemana, sillä Chelsean sairastupa on typötyhjä. Vastaavasti Liverpoolilta puuttunee Afrikasta mestaruusturnauksesta palaava Sadio Mane sekä laitapakki Nathaniel Clyne. Etenkin Manen merkitys on näkynyt senegalilaisen poissa ollessa. Liverpoolin seitsemästä ilman oikean laidan pikakiituria pelaamasta ottelusta se voitti vain yhden, Kakkosliiga-joukkue Plymouth Argyglen ja senkin FA Cupin uusinnassa.

Arsenal lähtee haastamaan sarjakärkeä myös repaleisesta asetelmasta. Arsene Wenger on toimitsijakiellossa ja Granit Xhaka pelikiellossa. Loukkaantunutta Santi Cazorlaa tai Egyptin kanssa välieriin edennyttä Mohamed Elnenyä ei myöskään lauantaina nähdä. Tämä tarkoittaa Gunnersin konehuoneen olevan ohuilla kantimilla.

Myös historian perusteella mestaruus saattaa ratketa tämän viikon aikana. Anfield on ollut Chelsealle hyvä pelipaikka ja Arsenal mieluinen isännöitävä. Vaikka Pool on hakenut pisteet kahdella edellisellä Stamford Bridgen vierailullaan, eivät Punaiset ole voittaneet Chelsea kotonaan sitten toukokuun 2012.

Tykkimiesten edellinen voitto ja samalla edellinen piste Länsi-Lontoosta on lokakuulta 2011. Arsenalin edellisestä maalistakin Stamford Bridgellä on vierähtänyt jo reippaat neljä vuotta. Historia on historiaa ja jo pelkästään 2010-luvulla seurojen materiaalit ovat vaihtuneet merkittävästi. Edeltäviä kohtaamisia ei kuitenkaan kannata vähätellä, varsinkin kun niistä löytyy samoja kaavoja.

Tiistai-iltana kannattaa istahtaa ruudun ääreen, samoin lauantaina, sillä Valioliigan mestaruus saattaa ratketa näiden kahden ottelun aikana. Ja vaikka Chelsea sattuisi kummatkin ottelut häviämään olisi se edelleen suurin mestarisuosikki. Toki siinä vaiheessa käsillä olisi täysin uudenlainen mestaruustaisto.

Liverpool–Chelsea starttaa tiistaina klo 22 on nähtävissä Viasatin kanavilta ja ViaPlay-palvelusta. Lauantaina klo 14.30 alkavaa Chelsea–Arsenalia voit seurata samoista paikoista.

Kansikuva: Getty