Näkökulma: Lucas Torreira on noussut nopeasti Arsenalin tärkeimmäksi pelaajaksi

Viaplay LogoKuka vie Valioliigan nimiinsä tällä kertaa? Seuraa huippujännittävää brittifutiskautta Viaplay-palvelussa.

Sunnuntaina nähtiin tämän Valioliigakauden toistaiseksi viihdyttävin ottelu, kun Pohjois-Lontoon arkkiviholliset Arsenal ja Tottenham kohtasivat Emirates Stadiumilla. Isäntien ansaittuun 4–2-voittoon päättynyt ottelu oli merkittävä paitsi pisteiden kannalta, myös Tykkimiesten evoluution näkökulmasta, joka tiivistyy ennen kaikkea yhteen pelaajaan, kesällä ostettuun Lucas Torreiraan.

Nyt voidaan todella puhua ”uudesta Arsenalista” vaikka ryhmä on pitkälti 22 vuotta seuran managerina toimineen Arsene Wengerin kasaama. Uutuuden voi havaita jo siitä, että Arsenalin penkin päässä heiluu manageri, joka pystyy kyykyttämään vastapuolta taktisesti. Näin tapahtui sunnuntaina.

Unai Emery kykenee paitsi pureutumaan pieniin yksityiskohtiin ja korjaamaan ilmeisiä ongelmia, osaa hän reagoida pelien sisällä. Tykkimiesten vaihtopelaajat ovat iskeneet tällä kaudella kahdeksan maalia ja alustaneet seitsemän osumaa, mikä on selvästi eniten koko Valioliigassa. Viimeisimpänä Alexandre Lacazette täräytti NLD:n voittomaalin ja Aaron Ramsey alusti kaksi osumaa. Olennaista etenkin puoliajalla sisään tulleiden Lacazetten ja Ramseyn kohdalla oli se, että Emery muutti pelin virtausta myös taktisesti.

BBC:n Match of the Day -ohjelmassa Gunners-legenda Ian Wright totesi Emeryn tuoneen intensiteetin takaisin Pohjois-Lontoon punaisella puolelle. Osasyy tähän löytyy Tykkimiesten prässipelaamisesta, joka on eri planeetalta Wengerin ”luomufutikseen” verrattuna.

Sunnuntaina Tykkimiehet prässäsivät aggressiivisesti ja hyvällä menestyksellä etenkin Spurs-alakerran oikean sivustan Serge Aurieria ja Juan Foythia, jotka olivat pahoissa vaikeuksissa läpi ottelun.

Arsenal haluaa muiden korkealta prässäävien joukkueiden tavoin voittaa pallon ylhäällä, mutta prässipelin toimivuuden kannalta kriittisin osa-alue on toinen prässitaso, missä on nähty vallankumous. Ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu Lucas Torreira otti peräti 12 riistoa.

168-senttinen uruguaylainen havainnoi syöttölinjoja ja vastustajan liikkeitä mestarillisesti. Torreira sytytti kotiyleisön liekkeihin jo avausminuuteilla, kun hän rappasi pallon pois vastustajien näkökulmasta Spursin sietämättömimmältä pelaajalta Dele Allilta.

Torreiran todellinen arvo näkyy pelin sydämessä. Hän ajoittaa liki täydellisesti liikkensä ja saa pallon ryövättyä joko riistämällä sen tai rynnistämällä vastustajan etupuolelle. Kaiken kaikkiaan Torreira on riistänyt tämän kauden sarjapeleissä 101 kertaa, mikä tekee keskimäärin yli seitsemän riistoa ottelua kohden. Hän hyökkää aggressiivisesti ja rohkeasti, mutta ei ryntää ulos tilanteista.

Fray Bentosissa syntynyt 22-vuotias pohjapelaaja ilmentää muutamaakin eri asiaa. Ensinnäkin hän on tyypillinen esimerkki Uruguayn futiksen suurmiehen Oscar Tabarezin lanseeraaman strategian tuloksista. Myyttinen soturihenki ”La Garra Charrua” yhdistettynä huippuluokan teknisiin ominaisuuksiin, joita on systemaattisesti kehitetty jo junioritasolla, pitää 3,5 miljoonan asukkaan maan pelaajatuotannon laadukkaana.

Samalla Torreira edustaa puolustavien keskikenttäpelaajien evoluutiota. Vielä viitisen vuotta sitten puolustavan keskikenttäpelaajan piti olla iso ja ulottuva. Stereotypia lensi romukoppaan täsmällisesti liikkeensä ajoittavan, niin ikään 168-senttisen N’Golo Kanten saavuttua Valioliigaan. Sarjan ahkerin taklaaja, Evertonin Idrissa Gueye on vain 174-senttinen.

Etenkin kovatempoisessa Valioliigassa vauhti on noussut niin kovaksi, että verkkaiset isot miehet eivät välttämättä enää pärjää nopeissa tilanteenvaihdoissa.

Kamppailuvoima on edelleen tärkeää, mutta puolustavan keskikenttäpelaajan tärkein ominaisuus on kyky lukea vastustajaa ja ajoittaa liikkeensä oikein. Juuri tästä syystä Torreira pärjää, vaikka hän on lähes poikkeuksetta kentän lyhyin pelaaja. Uruguaylainen terrieri hyökkää takiaisen lailla ja käyttää terävästi liikkuvaa kehoaan ovelasti.

Torreira riistää palloja ennen kaikkea ennakoinnilla ja ajoituksella. (Getty Images)

Torreira ei kuitenkaan ole pelkkä riistäjä. Hän kehittyi huippupelaajaksi Sampdorian laadukkaalla keskikentällä, jossa pelivälinettä liikutettiin hallitusti maata pitkin. Arsenalissa Torreira syöttää keskimäärin 53 kertaa pelissä ja liki 90-prosentin tarkkuudella. Olennaista on etenkin se, kuinka nopeasti hän jakaa pelivälineen eteenpäin.

Kovasti raastava Torreira identifioituu puolustuvaksi keskikenttäpelaajaksi, mutta hän liikkuu erittäin laajalla säteellä. Tottenhamia vastaan hän otti 68 kosketusta ympäri kenttää.

Pohjois-Lontoossa Torreiraa jumaloidaan – muun muassa siksi, että hän on Patrick Vieiran lähdöstä asti hakusessa ollut huippulaadukas puolustava keskikenttäpelaaja. Yhtäältä hänen energinen ja periksiantamaton pelityylinsä luo ryhmään intensiteettiä, joka Arsenalista on viime vuosina puuttunut.

Emeryn ja Wengerin Arsenalin suurin ero on joukkueen koheesio. Tykkimiehet liihottavat tällä hetkellä peräti 19 ottelun tappiottomassa putkessa. Sunnuntaina joukkueelta nähtiin kauden paras esitys, mutta matkalle on mahtunut monta heikompaakin peliä. Hyvistä tuloksista huolimatta Arsenalin prosessi on pahasti kesken.

Joukkue on kuitenkin ollut yhtenäisempi ja hallitsee pelin pienet yksityiskohdat aiempia kausia paremmin, vaikka kokonaisuus tökkii, eikä Emery ole löytänyt ihanteellista avauskokoonpanoaan. Pelejä voittavat hyökkäyspään tähdet Lacazette ja sarjan maalipörssiä johtava Pierre-Emerick Aubameyang keräävät syystäkin suurimmat otsikot, sillä Arsenal on ylisuorittanut maali- ja pisteodottamien valossa.

Pelin toimivuuden näkökulmasta Torreira on kuitenkin noussut joukkueen tärkeimmäksi pelaajaksi. Hänen pelinlukunsa on prässipelin ja tasapainon kannalta olennaista. Samalla uruguaylainen on nostanut paljon parjatun Granit Xhakan uudelle tasolle. Loistavana syöttäjänä tunnettu sveitsiläinen on turha verkkainen puolustavaan rooliin, mutta Torreiran ansiosta Arsenal saa ulosmitattua millintarkasti linjoja viiltävän Xhakan kyvyt.

Kaksi kautta Sampdoriassa viihtynyt Torreira nousi Serie A:n keskikenttäpelaajien eliittiin viimeistään viime kaudella. Arsenal sai miehen kuitenkin halvalla, vain 27 miljoonalla punnalla, mikä oli Torreiran sopimuksesta löytynyt ulosostohinta. Hinta-laatusuhde ja pelaajan merkitys joukkueelleen huomioiden Torreiran voi jo tässä vaiheessa nostaa kauden hankinnaksi.

Torreira on noussut jopa hämmentävän nopeasti Arsenalin tärkeimmäksi pelaajaksi. Hän liittyi joukkueeseen vain viikko ennen kauden alkua Uruguayn mentyä MM-kisojen jatkopeleihin. Elokuussa Torreiran isä totesi englantia taitamattoman poikansa tarvitsevan aikaa sopeutuakseen englantilaiseen jalkapalloon ja elämäntapaan.

Torreira ei kuitenkaan tarvinnut aikaa. Hän on poikkeuksellinen yksilö, jossa yhdistyy tunne, taito ja taktinen älykkyys, jotka nähtiin kaikki Pohjois-Lontoon derbyssä, kun Torreira kruunasi ilmiömäisen ottelunsa Arsenal-uransa avausmaalilla – hallitulla viimeistelyllä takakulmaan. Maalia väkkärä tuuletti viillisti riisumalla paitansa, mikä oli omiaan kasvattamaan Gunners-fanien rakkautta joukkueen keskikentän mullistaneeseen soturiin.

Lähteet: WhoScored, StatsZone, Premierleague.com

Kansikuva: Shaun Botterill/Getty Images

Pidä tauko jouluvalmisteluista Betsafella – lunasta jopa 800 € edestä ilmaisvetoja ja osallistut 10 000 € arvontaan