Näkökulma: Manchester City marssii jälleen mestaruuteen – alkukausi on vain vahvistanut ennustusta

Viaplay LogoLöytyykö Manchester Citylle tälläkään kaudella pysäyttäjää? Seuraa huippujännittävää brittifutiskautta Viaplay-palvelussa.

Manchester City on kerännyt kymmenestä pelaamastaan ottelusta 26 pistettä, mikä oikeuttaa sarjan jaettuun piikkipaikkaan yhdessä Liverpoolin kanssa. Vaikka hallitseva mestari on pudottanut vain neljä pistettä, on se pisteodottamaansa noin puoli pistettä perässä – tämä jos mikä kertoo, miksi City kaasuttelee nykytahdilla mestaruuteen.

Maali- ja pisteodottamat eivät välttämättä kerro koko totuutta, mutta suuntaa antavia kehityskaaria niistä voi havaita. Esimerkiksi Cityn paikalliskilpailija United ylisuoritti peliesityksiin nähden viime kaudella, eikä sen nihkeä syksy ole sitä kautta yllätys. Toki heikkoon alkukauteen vaikuttaa useampi asia, kuten räiskyntä ja jonkin asteinen valtataistelu kulisseissa. Siitä huolimatta ManU:n vaikeudet olivat ennustettavissa.

Esimerkiksi Understat-sivuston maali- ja pisteodottamia tutkimalla voi tehdä ennustuksia, mitkä joukkueet tulevat menettämään asemiaan ja mitkä taas vahvistamaan. Odottamia tutkaillessa on otettava huomioon niiden olevan subjektiivisia tulkintoja. XG:t ja xP:t kuitenkin pohjaavat nurmella nähtyihin asioihin.

Ja nurmella on nähty pelillisesti suvereeni Manchester City. Toki myös Liverpool on ollut vahva ja näyttää edelleen validilta haastajalta, mutta silti Cityn pelillisen etumatkan kurominen näyttää liki mahdottomalta tehtävältä.

Taivaansiniset ovat mättäneet alkukaudesta 27 maalia, mikä jää sen xG:stä liki kolme täysosumaa. Omissa se taas on suoriutunut odottamaa paremmin, kun kolme maalia noin puolentoista osuman verran alle sen xG:n. Liverpoolin xG-maaliero on 20,1–7,5. Redsin pisteodottama on 21,1 pistettä, eli se on pelillisesti ollut Cityä selvästi jäljessä.

Saman asian voi todeta myös absoluuttisia laukaisumääriä ja luotuja maalipaikkoja mittaavista tilastoista. Cityä vastaan on ammuttu keskimäärin alle kuudesti ottelussa, kun Liverpoolin lukema on tasan kahdeksan. Alkukauden suurinta ylisuorittajaa Arsenalia vastaan on ammuttu keskimäärin lähes 15 kertaa pelissä.

Hyökkäyspäässä City on ampunut 211 kertaa ja luonut 151 maalipaikkaa – kumpikin sarjan parhaita lukemia.

Cityn hurjia lukemia selittää sen konemainen kyky jyrätä vastustaja kuin vastustaja maanrakoon. Edes ykköspelaaja Kevin De Bruynen loukkaantuminen ei latistanut. Cityn hyökkääminen on ollut jopa viime kautta monipuolisempaa, vaikka torstai-iltana liigacupin ottelussa polveansa jälleen loukanneen De Bruynen viiltävät syötöt ovat loistaneet poissaolollaan.

Leicesteristä tullut ennätyshankinta Riyad Mahrez on tuonut laitapeliin uudenlaista juonikkuutta. Algerialainen pystyy houkuttelemaan vastustajia ja pujahtelemaan pienistä väleistä. Samalla Mahrezin pelaaminen on mahdollistanut Raheem Sterlingin siirtämisen vasemmalle, mistä englantilaisen roskalehdistön sylkykuppi on päässyt leikkaamaan sisälle ja tekemään tuhoja oikealla jalallaan.

Valioliigan parhaisiin kuljettajiin lukeutuva Riyad Mahrez on tuonut Cityn hyökkäämiseen lisää variaatioita. (Getty Images)

Manchesterilaisten pelillinen suvereenius tiivistyi maanantain huippuottelussa Wembleyllä. Edes NFL-matsin jäljiltä pahasti ruvella ollut kenttä ei hidastanut Cityä, joka lasketteli melko helppoon 1–0-voittoon vaikka ei edes pelannut erityisen hyvin. Toki Spursilla oli saumansa. Ilman surkean kentän aiheuttamaan pomppua Erik Lamela olisi voinut tasoittaa pelin toisella jaksolla, mutta kokonaisuudessaan City oli selvästi isäntiä parempi. Tämän voi havaita jo maalipaikkojen laatuun suhteutetuilla maaliodottamilla, jotka näyttivät pelin jälkeen lukuja Tottenham: 0,43, City: 2,24.

Huomionarvoista Cityn ottelukohtaisissa maaliodottamissa on se, että Taivaansiniset ovat luoneet jokaisessa ottelussa vastustajaa paremmat maalipaikat. Ainoastaan Wolverhampton ja Liverpool ovat päässeet maaliodottamissa alle maalin päähän Citystä. Juuri nämä ottelut Pep Guardiolan miehistö on tasannut. Oman pään pienet lukemat selittyvät pitkälti sillä, että vahvasti ja yhtenäisesti prässäävää Cityä vastaan on vaikea päästä edes lähellä vaara-alueita. Maanantai-iltana Spurs syötti hyökkäyskolmanneksella 63 kertaa omille. Näistä rankkarialueelle suuntautui vain kuusi syöttöä. Vieraiden vastaavat lukemat olivat 115 ja 22.

Cityn pysäyttäminen on erityisen vaikeaa myös siksi, että se jauhaa maalinsa suurimmaksi osaksi avoimesta pelistä. Guardiolan pelikirjassa on monta sivua sen varalle, jos vastustaja vetäytyy. City saattaa venyttää puolustusmuotoa viemällä pelin leveälle ja houkuttelemalla vastustajaa sitä kautta ulos poteroistaan. Se on myös erittäin hyvä ajoittamaan ja iskemään prässinsä, joten sikäli, kun vastustaja ei viljele pelkästään riskitöntä kaaripalloa, pääsee City jossain vaiheessa positiivisiin tilanteenvaihtoihin.

Mediakohina joukkueen ympärillä on kuitenkin rauhoittunut viime kaudesta. Tämä johtuu oletettavasti siitä, että Guardiolan armadan suvereenista dominoinnista on tullut uusi normaali.

City on jopa parempi kuin viime kaudella. Sataan pisteeseen se tuskin yltää, mutta Guardiolan prosessi on edennyt. Näin voi väittää ainakin Liverpool-ottelun perusteella.

Debyyttikaudellaan Guardiola opetteli Valioliigan lainalaisuuksia ja pelaajat katalaanin pelitavan saloja. Toisella kaudella City oli valmis dominoimaan. Ennätyskauden hohtoa himmensi hiukan Poolin tarjoilema nöyryytys Mestarien liigan puolivälierissä. Lokakuun alun näytös Anfieldilla kuitenkin osoitti, että Guardiola on kehittynyt ottelusuunnitelmien luojana – siis juuri siinä asiassa, mitä on pidetty hänen heikkoutenaan.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että Manchesterin sinisellä puolella juhlitaan jälleen mestaruutta. Ylivoima tuskin on yhtä musertavaa kuin viime kaudella, sillä kilpailijat Liverpool etunenässä ovat kehittyneet. Alkukausi on kuitenkin osoittanut, että Jürgen Kloppin miehistö on pelillisesti vielä kaukana Man Cityn takana.

Lähteet: Understat, WhoScored, Statszone

Kansikuva: Getty Images