Raha ei tuonut onnea – Onnistuuko kaiken nähnyt Claudio Ranieri ratkomaan Fulhamin ongelmat?

Viaplay LogoNostaako Claudio Ranieri Fulhamin pois kellarista? Seuraa huippujännittävää Valioliigaa Viaplay-palvelussa.

Länsi-Lontoossa on totuttu kulutusjuhliin. Yleensä rahaa on palanut alueen ykkösseura Chelsean toimesta, mutta viime kesänä Thamesin rannalla majaansa pitävä sarjanousija Fulham laittoi tuulemaan.

Mökkiläiset hankkivat kesällä peräti 12 uutta pelaajaa ja olivat Liverpoolin jälkeen koko Valioliigan suurin nettokuluttaja. Myyntien jälkeen rahaa paloi peräti 95 miljoonaa puntaa.

Raha ei kuitenkaan ole tuonut onnea, sillä länsilontoolaisten alkukausi on ollut heikko ja seura on tällä hetkellä sarjassa viimeisenä. Nousija on kerännyt 12 pelistä vain viisi pistettä ja ottanut toistaiseksi ainoan voittonsa elokuussa. Tällä hetkellä ryhmä seilaa karmivassa seitsemän ottelun tappioputkessa.

Miljardööriomistaja Shahid Khan vältteli pitkään seuran huipulle nostaneen Slavisa Jokanovicin potkimista, mutta lopulta amerikkalaisen viiksivallun oli pakko vetää liipaisemasta, koska Fulhamin pelaaminen ja tuloskunto olivat lohduttomia ilman viitteitä paremmasta.

Fulham ehkä yllätti kesäkulutuksellaan, mutta nousun jälkeen oli tiedossa, että ryhmä kaipaa leveyttä. Jälkikäteen on kuitenkin kysyttävä, kuka Craven Cottagella on vastannut siirtopolitiikasta? Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta hankinnat eivät ole onnistuneet.

Esimerkiksi kokenut espanjalaisvahti Fabri tuli Besiktasista, mutta on jäänyt kolmostorjujaksi. Arsenalista lainattu Callum Chambers ei ole sopeutunut valkopaitoihin, eikä Nicestä tulleen Maxime Le Marchandin otteissa ole kehumista. Liki 23 miljoonaa maksanut Andre Anguissa ei ole tuonut minkäänlaista lisäarvoa keskikentälle.

Jean Michael Seri on ollut odotetun vahva. Norsunluurannikkolaisen keskikentän moottorin lisäksi Andre Schürrle ja Luciano Vietto ovat väläytelleet. Muilta osin uudet miehet eivät ole tuoneet juurikaan lisäarvoa Fulhamin pelaamiseen.

Futissivusto WhoScoredin arvosana ei kerro koko totuutta, mutta se, ettei Fulhamista löydy ainuttakaan yli seitsemän keskiarvolla alkukauden pelannutta pelaajaa, kertoo ryhmän alisuorittaneen.

Luokaton puolustuspeli koitui Jokanovicin kohtaloksi

Suosittu serbiluotsi Jokanovic vihjaili jo ennen kauden alkua tyylin tulevan ennen tulosta. Lupaus oli looginen, sillä Fulham nousi Championshipin alemmasta keskikastista takaisin Valioliigaan pitkälti juuri Jokanovicin joukkueelle istuttaman vahvan pelillisen identiteetin ansiosta.

Manageri ei saanut sarjaporrasta alempana mittavaa siirtokassaa käyttöönsä, vaan hioi Mökkiläisistä tehokkaasta nurmea pitkin etenevän ryhmän harjoituskentällä. Juuri tästä syystä Jokanovicin potkiminen oli Khanille epämieluisa päätös. Tiivistetysti voisi todeta, että Fulham pelaa Valioliigassa pitkälti serbin ansiosta.

Jokanovic oli myös epäonninen, sillä kippari Tom Cairney loukkaantui heti alkukaudesta. 27-vuotiaan skotin menettäminen sairastuvalle oli raskas takaisku, sillä Cairney on ollut viime vuodet Fulhamin pelin sielu ja määrittänyt joukkueen pelin rytmiä.

Pallonhallintafutiksen siirtäminen sarjaporrasta ylemmäs tiedettiin uhkakuvaksi, mutta loppu viimein Jokanovic kaatui surkeaan puolustuspeliin. Fulham on päästänyt peräti 31 maalia, mikä tekee yli 2,5 maalia per ottelu. Lukema on samalla kuusi takaiskua enemmän kuin toiseksi eniten päästäneillä Cardiffilla ja Burnleylla.

Fulhamin puolustus on ollut tilastojen valossa Valioliigan heikoin tänä syksynä. (Getty Images)

Osittain oman pään ongelmat johtuivat loukkaantumisista. Valioliigan topparieliittiin Swanseassa noussut Alfie Mawson on kärsinyt vammoista, eikä ole päässyt vielä kunnolla lentoon. Bristol Citystä hankittu laitapakki Joe Bryan on ollut niin ikään sairastuvalla, mikä pakotti Jokanovicin peluuttamaan superlupaus Ryan Sessegnonia vasempana pakkina.

Jotain alakerran henkilöstöongelmista kertoo se, että Jokanovic ei peluuttanut samaa puolustuslinjaa kertaakaan peräkkäisissä otteluissa. Myös ykköstorjuja on vaihtunut syksyn aikana, kun Marcus Bettinelli lensi Sevillasta lainatun Sergio Ricon tieltä penkille.

Syksyn edetessä myös länsilontoolaisten hyökkäys menetti tehoja. Vielä alkusyksystä joukkue kykeni paikkaamaan heikosti organisoitua alakertaansa luomalla maalipaikkoja, mutta Jokanovicin pestin loppua kohden maalipaikkojen määrä ja laatu heikkenivät. Tämän tosiasian voi havaita yksittäisten otteluiden maaliodottamista. Kuudessa ensimmäisessä ottelussa Fulhamin xG nousi neljästi yli yhteen, kun taas kuudessa jälkimmäisessä se on jäänyt viidesti alle yhteen. Joukkue on jäänyt ilman täysosumia kolmessa edellisessä ottelussa.

Ranierin kova urakka

Jokanovicin seuraaja, 67-vuotias Claudio Ranieri on vähintäänkin mielenkiintoinen näky Mökkiläisten penkin päässä. Useamman vuosikymmenen huipulla valmentanut italialainen tunnetaan mukavana miehenä, joka osaa luoda pukuhuoneeseen oikeanlaista tunnelmaa.

Hän on myös tullut tunnetuksi mitä hauskemmista lausunnoistaan. Hiljattain Ranieri totesi olevansa räätäli, joka räätälöi fiksusti. Tällä hän viittasi jo Chelsean aikoina saamaansa lempinimeen ”the tinker”, joka juontaa juurensa italialaisen tapaan muokata avauskokoonpanoa harkitusti.

Roomassa syntyneen Ranierin vuonna 1986 Vigor Lameziassa käynnistynyt valmentajaura on ollut pitkä ja vaiheikas. Hän on luotsannut lukuisia huippuseuroja, muun muassa Juventusta, Interiä, AS Romaa, Atletico Madridia ja Chelseaa.

Kokeneen ketun ura huipulla näytti jo olevan ohi, kun hän floppasi pahasti Kreikan maajoukkueessa syksyllä 2014 ja sai potkut vain kolmen karsintaottelun jälkeen.

Leicesterin traagisesti menehtynyt thaimaalaisomistaja Vichai Srivaddhanaprabha teki kuitenkin rohkean ratkaisun palkatessaan italialaisen Kettujen peräsimeen – ja kuten kaikki tietävät, loppu on historiaa. Ranierin johtama Leicester teki kenties koko urheiluhistorian suurimman sensaation nappaamalla Valioliigamestaruuden kaudella 2015-16.

Kettujen menestys perustui kahteen asiaan: toimivaan pelitapaan ja saumattomasti yhteen hitsautuneeseen pelaajaryhmään.

Juuri tästä syystä Ranieri voi olla Fulhamille loistava valmentaja. Hän pystyy tempauksillaan luomaan oikeanlaista latinkia. Esimerkiksi Leicesterin mestaruuskaudella Ranieri ymmärsi, että alkusyksyn hurlumhei-pelillä ei välttämättä pärjää pitkässä juoksussa ja lupasi pelaajille pizzat jokaisesta nollapelistä. Keväällä, kun Leicester kiihdytti haastajiaan karkuun, mahtui matkalle viiden ottelun voittoputki, jonka aikana joukkue ei kärsinyt yhtään takaiskua.

Ranieri on myös taktisesti mukautuva. Saapuessaan Leicesteriin hän ymmärsi pelaajiston realiteetit ja loi ryhmälle täsmällisen vastaiskuihin perustuvan pelitavan. Vaikka kaikki tiesivät, miten Ketut pelasivat, oli pelitapaan vaikea reagoida. N’Golo Kante ryöväsi pallon keskialueella, jakoi sen salamannopeasti joko Danny Drinkwaterille tai Riyad Mahrezille, jotka taas lähettivät vastustajan linjan selustaan oikea-aikaisesti spurtanneen Jamie Vardyn vauhtiin.

Italialaisen työskentelytavoilla on kuitenkin kääntöpuolensa. Huhujen mukaan Kettujen ykköstähdet kyllästyivät Ranieriin mestaruuden jälkeisellä kaudella ja painostivat omistajaa vaihtamaan manageria. Totuuden tietää luultavasti vain Leicesterin ylin seuraorganisaatio ja silloiset avainpelaajat, mutta yleisesti ottaen Ranieri näytti kauden edetessä neuvottomalta peliesitysten laahatessa. Potkut tuntuivat kohtuuttomilta, mutta kun mestariluotsille näytettiin helmikuun loppupuolella ovea, oli joukkueen maalitili sarjapelien osalta vielä avaamatta vuodelle 2017.

Ranieri osallistui traagisesti menehtyneen Leicesterin omistajan tunteikkaisiin jäähyväisiin muutama viikko sitten. Italilainen kohtaa vanhan seuransa 5.12. (Getty Images)

Fulham on tietysti täysin erilainen haaste, sillä rakennuspalikat ja pelillinen identiteetti ovat erilaiset kuin King Power Stadiumilla aikanaan. Fulham on ollut pallossa 50,9 prosenttisesti ja syöttänyt keskimäärin 482 kertaa pelissä. Kumpikin lukema on kärkikuusikon jälkeen sarjan korkein.

Mestaruuskaudellaan Leicester oli pallossa alle 45-prosenttisesti ja syötti noin 352 kertaa ottelussa. Molemmat lukemat olivat sarjan kolmanneksi matalimmat.

Ranieri on kuitenkin pragmaatikko ja pystynee mukautumaan Fulhamin realiteetteihin. Jokanovicin pelitapa tuskin lentää roskakoriin, mutta pragmaattisempaa vivahdetta se joka tapauksessa huutaa.

Uuden Fulham-luotsin ensisijainen tehtävä on puolustuspelin organisointi. Ensiksi hänen pitäisi löytää optimaalinen linja, joka Jokanovicilla oli hakusessa koko syksyn. Näin ollen alokasmaiset oman pään pelinlukuvirheet saataisiin vähemmälle.

Hänen täytyy saada joukkueeseen koheesiota ja rakennetta, jotta se pelaisi paremmin yksikkönä.

– Italialaisena managerina pidän puolustuksen kautta pelaamista arvossaan. Vahva visio puolustuspelin organisoinnista on tärkeää. Ei ole kyse ainoastaan laitapakeista tai maalivahdeista. Kun hyökkäät, hyökkäät 11 pelaajalla ja kun puolustat, puolustat 11 pelaajalle, Ranieri kertoi FulhamTV:n haastattelussa.

Samalla murtautumispelaamiseen täytyy keksiä uusia juonia, sillä trendi on ollut laskeva myös hyökkäyspäässä. Kaikkein tärkein missio on saada joukkueen itseluottamus kuntoon. Ranieri alleviivasi ennen viikonlopun Southampton-ottelua, että seuran täytyy pysyä rauhallisena, koska kurssi ei käänny yhdessä yössä.

– Meidän on näytettävä taisteluhenkeä. Suunnan muuttaminen ei ole helppoa, mutta on tärkeää, että yritämme yhdessä hyvällä hengellä ja taktisella tarkkaavaisuudella, Ranieri totesi lehdistötilaisuudessa.

Fulhamissa on potentiaalia. Alkusyksystä joukkue pelasi vahvoja jaksoja ja hallitsi pelitapahtumia ajoittain esimerkiksi Tottenhamin vieraana. Serin, Cairneyn, Sessegnonin ja Mawsonin tasoiset pelaajat takaavat sen, että joukkueella on eväät nousta pois kellarista.

Ranieri ja Fulham ovat kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen yhtälö. Manageri on useita kertoja näyttänyt tippuvan huipulta, mutta luonut nahkansa uudestaan. Leicesteristä saatujen potkujen jälkeen hän johdatti Nantesin Ranskan liigan keskikastiin keräten seuran parhaan pistepotin sitten vuoden 2004.

Ranierin mukaan hänen työnsä Englannissa on kesken ja siksi hän halusi palata. Kokenut luotsi myös kehui Fulhamin pelaamista ja ryhmän potentiaalia. Nähtäväksi jää saako Ranieri tuon potentiaalin kaivettua esiin.

Ensimmäiset ottelut ovat ainakin korostetun herkullisia. Fulham isännöi ensin kotinurmellaan niin ikään häntäpäässä olevaa Southamptonia, jonka jälkeen Ranieri kohtaa vanhat seuransa Chelsean ja Leicesterin.

Tehtävä ei ole missään nimessä mahdoton. Heikosta alusta huolimatta Fulham on vain kolme pistettä viimeisen säilyjän paikkaa perässä, eikä 14. oleva Newcastlekaan ole kuin neljän pinnan päässä.

Osallistu ja lyö 10 € veto Betsafella – voita 2 hengen NHL- ja NBA-matka Miamiin

Lähteet: Understat, WhoScored, Transfermarkt, FulhamTV, BBC

Kansikuva: Marc Atkins/Getty Images