Valioliigan tilastokummajaiset – Kotivoitot ovat olleet todella tiukassa

Arsenalin ja Liverpoolin maalittoman tasapelin jälkeen Valioliigaa on nyt takana kolme täyttä kierrosta. Pelattujen otteluiden joukossa on niin yllätyksiä kuin vähemmän yllättäviä tuloksia. Faneille.com päättikin tarkastella alkaneen kauden tilastoja hieman tarkemmin, jonka avulla löytyi muutamia todella eriskummallisia faktoja. Erityisesti Arsenalin osalta tilastot osoittavat todella synkkiä tosiasioita.

Ensimmäinen tilastokummajainen on Chelsean päästetyt maalit. Hallitseva mestari päästi koko viime kaudella ainoastaan 32 maalia, eli 0,84 maalia per ottelu. Kauden ensimmäisessä kolmessa pelissä Länsi-Lontoon Sinisten verkko on heilunut peräti seitsemän kertaa, mikä tekee päästettyjen maalien keskiarvoksi peräti 2,33. Samaisen tilaston toisessa päässä komeilee sarjaa johtava Manchester City, Manchester United ja Liverpool, joiden maali on kolmen pelin jälkeen koskematon. Liverpoolin osalta voidaan puhua jopa dramaattisesta puolustuspelin paranemisesta, sillä joukkue päästi viime kaudella 48 maalia, eli 1,26 maalia/ottelu.

Toinen todellinen tilastokummajainen on kotivoittojen vähäinen määrä. Pelejä on pelattu nyt yhteensä 30 ja niistä kotivoittoon on päättynyt ainoastaan 6 peliä. Kotona ovat tällä kaudella juhlineet avauskierroksella Tottenhamin 1–0 kaatanut Manchester United ja Leicester City, joka voitti Sunderlandin 4–2. Toisella kierroksella Swansea voitti Newcastlen kotonaan 2–0, kun taas City murskasi Chelsean Etihadilla peräti 3–0. Toisen kierroksen kotivoitot täydensi Liverpoolin niukka 1–0-voitto Bournemouthista. Kolmannella kierroksella kotivoittoon ylsi Aston Villan viime hetken maalilla 2–1 kaatanut Crystal Palace. Huomionarvoista on että mestarisuosikkien joukkoon nostettu Arsenal ei ole onnistunut voittamaan kumpaakaan kotipeliään. Se ei itse asiassa ole onnistunut edes maalinteossa kotinurmellaan, vaan saldona ovat 0–2 tappio West Hamille ja maaliton tasuri Liverpoolin kanssa. Kaksi kotipeliä pelanneista joukkueista myöskään Everton, West Ham, Watford, Norwich, Sunderland eikä West Bromwich ole onnistuneet voittamaan kumpaakaan pelaamastaan kotiottelusta.

Leicesterin Riyad Mahrez johtaa Valioliigan maalipörssiä. Kuva: Getty

Leicesterin Riyad Mahrez johtaa Valioliigan maalipörssiä. Kuva: Getty

Kolmella ensimmäisellä kierroksella maalinteossa ovat kunnostautuneet erityisesti keskikenttämiehet, liigan maalipörssiä johtaa Leicesterin keskikenttämies Riyad Mahrez, joka on onnistunut maalinteossa jo peräti neljä kertaa. Varsin merkillistä on, että top6-joukkueiden huippuhyökkääjät ovat osuneet todella vähän. Esimerkiksi Man Unitedin Wayne Rooney on yhä maaleitta ja Adnan Januzaj onkin ainut maalinteossa onnistunut ManU-pelaaja. Arsenal on ManU:n tapaan osunut ainoastaan kaksi kertaa, joista toisen on tehnyt niin ikään omaan maaliin vastustajajoukkue. Tykkimiehistä ainoana maalinteossa on onnistunut Olivier Giroud. Viime kaudella maalipörssiä dominoineista hyökkääjistä Tottenhamin Harry Kane on yhä maaleitta, kun Chelsea Diego Costa ja Sergio Aguero ovat osuneet kertaalleen. Tällä hetkellä ainoat kolme maalia tehneet hyökkääjät ovat Swansean Bafetembi Gomis, joka on maalannut jokaisessa pelissä sekä viime lauantaina hattutempun West Hamin verkkoon takonut Callum Wilson. Puolustavammista pelaajista West Hamin Cheikhou Koyate, Cityn Vincent Kompany ja Norwichin Russell Martin ovat tehneet kaksi maalia mieheen ja johtavat joukkueidensa sisäistä maalipörssiä.

Vaikka maalinteko on tuottanut Arsenalille suurta tuskaa, ei pallon verkkoon toimittaminen ole jäänyt ainakaan paikoista kiinni. Futissivusto Squawkan mukaan Tykkimiehet ovat Swansean ohella eniten paikkoja luonut joukkue, 49 luodulla tilanteella. Näin ollen Gunnersin onnistumisprosentti luoduista paikoista on ainoastaan 2%. Tykkimiehet ovat 58% pallonhallinnallaan pitäneet palloa eniten, myös onnistuneita syöttöjä Arsene Wengerin miehistöllä on eniten. Maalipaikoissa tehokkain on ollut Leicester, joka on onnistunut luomaan 33 maalipaikkaa, tehden 7 maalia, prosentin ollessa huikea 21%. Leicester on Claudio Ranierin johdolla osoittanut että Valioliigassa voi pärjätä vaikkei hallitse palloa. Leicesterin pallonhallintaprosentti onkin liigan pienin, 43%. Ketut ovat myös kirjauttaneet vähiten onnistuneita syöttöjä, sillä se on syöttänyt onnistuneesti 565 kertaa, Arsenalin vastaava luku on 1 487.

Tilastot ovat Arsenalin puolella, mutta tulos puuttuu. Kuva: Getty

Tilastot ovat Arsenalin puolella, mutta tulos puuttuu. Kuva: Getty

Valioliigatilastot kolmen ensimmäisen kierroksen osalta osoittavatkin, että nihkeästi aloittaneen Arsenalin ylivoimaisesti suuri ongelma on ollut juuri maalinteko, sillä Tykkimiehet ovat olleet vahvoja kaksinkamppailuissa. Arsenalin pelaajat ovat kirjauttaneet onnistuneita taklauksia liigan parhaalla prosentilla (51%) ja voittaneet myös kaksinkamppailuita prosentuaalisesti eniten (56%). Arsenal on laukonut kaikista joukkueista eniten, peräti 61 kertaa. Maalia kohti laukaukset ovat suuntautuneet vain 44 prosenttisesti. Vastaavasti Liigaa johtavan Cityn osumaprosentti on paras, kun sen ampumista 54 laukauksesta peräti 69% on mennyt maalia kohti. Arsenalin osalta lukemaa synkistää vielä se, että joukkue on ylivoimaisesti eniten boxin sisältä ampunut joukkue 41 laukauksellaan. Toiseksi eniten rankkarialueelta on ampunut Southampton, jonka lukema on 32. Tilastot selventävät myös ManU:n maalintekovaikeuksia, sillä United on ampunut boxin sisältä ainoastaan 19 kertaa, kokonaislaukaustenkin määrä (38) oikeuttaa vasta 12. sijaan.

Eniten kortteja on saanut Southampton (10), kun taas lontoolaisilta Chelsealta ja West Hamilta on ajettu kaksi kertaa pelaaja ulos punaisella kortilla. Yksittäisistä pelaajista esiin nousee Liverpoolin tulokaspuolustaja Joe Gomez, Norwichin Alexander Tettey ja Cityn Fernandinho, jotka ovat saaneet varoituksen jokaisessa pelaamassaan kolmessa ottelussa.