Valioliigaraati: kriisijoukkue Aston Villa, Man Cityn kallis tähtikaksikko ja Kirsikat

Valioliigaa on nyt takana 16. kierrosta ja sarjaan erikoistuneista toimittajista koostuva Valioliigaraatimme kokoontui jälleen puimaan Englannin kenttien tapahtumia. Tällä kaudella raadissa on puitu niin paljon sensaatiomaista Leicesteria sekä syväjäässä olevaa Chelseaa, että päätimme tällä kertaa puida muita aiheita. Tapetille nousi muun muassa Jordan Hendersonin merkitys Liverpoolille, Manchester Unitedin mestaruusmahdollisuudet sekä suurseuroja kaatava Bournemouth.

Aston Villan tilanne näyttää tällä hetkellä lohduttomalta, eikä edes managerin vaihto ole piristänyt perinteikästä seuraa. Onko Villalla enää mitään toivoa säilyä sarjassa?

Roope LiimatainenAston Villa on yksi seitsemästä joukkueesta, jotka ovat pelanneet Valioliigaa sen ensimmäisestä päivästä tähän päivään saakka. Joku voisi sanoa Villan olevan liian iso putoamaan, mutta itse en näe asian olevan näin. Pientä toivoa on aina olemassa, mutta mikään ei tällä hetkellä viittaa siihen, että Villa pelaisi ensi kaudella pääsarjassa. Valmentajan vaihtaminen ei tuonut joukkueelle tarvittavaa lisäboostia ja nyt eväät näyttäisi olevan syöty. Tammikuun siirtoikkuna on kenties Villan viimeinen mahdollisuus.

Jaakko TiiraVaikka kausi on vasta alle puolivälissä, alkaa Villan säilyminen vaatia jo pientä ihmettä. 6 pistettä 16 pelistä on katastrofaalisen heikko suoritus! Villan lähtökohdatkin olivat vaikeat, mutta joukkue on alisuorittanut siitä huolimatta rankasti. Surullisinta birminghamilaisten otteissa on ollut surkea pelaamisen taso. Pelaajat tekevät jatkuvasti huonoja valintoja, esimerkiksi keskikenttä miehet hakevat aivan liikaa pitkiä kuljetuksia, joista kääntyy pahoja vastahyökkäyksiä. Muutaman Villan pelin nähneenä voi myös sanoa, ettei joukkueella näytä olevan mitään aseita purkaa vastustajan korkeaa prässiä. Toivon kipinä säilymisen suhteen on siis todella, todella pieni.

Janne Kainulainen: Ei birminghamilaisten kannalta hyvältä näytä. Aika hyvin veljet perkasivat jo joukkueen tilanteen. En näe pienintäkään valonpilkahdusta tunnelin päässä, joten ensi kaudeksi hakemaan uutta vauhtia sarjaporrasta alempaa.

Manchester Unitedia on kritisoitu sen tylsistä esityksistä. Nyt myös Unitedin pisteiden saanti on alkanut sakkaamaan. Onko ManU ulkona mestaruustaistosta?

JT: Roope kirjoitti aiheesta todella loistavan artikkelin pari viikkoa sitten, kannattaa lukea jos et ole vielä ehtinyt! Henkilökohtaisesti en näe Unitedia mitenkään nostelemassa pyttyä kauden päätteeksi. Tylsyys on väistämätön osa Van Gaalin pelifilosofiaa, mutta muun muassa Bournemouthin vieraana ManU näytti todella aseettomalta toisella puoliajalla. Vaikka pisteiden valossa Red Devils on vielä hyvin kärjen tuntumassa, alkaa juna tätä menoa loitontumaan pikkuhiljaa ja nähdyllä hyökkäämisellä ei pitkässä juoksussa ole asiaa sarjan piikkipaikkaan. Kuten Roopekin jo artikkelissaan nosti esiin, ei Unitedin peli ole kehittynyt mihinkään suuntaan, enkä näe että se ottaisi mitään dramaattisia heilureita suuntaan tai toiseen, joten Unitedin loppusijoitus tulee olemaan sijoilla 3–4.

JK: On ulkona. Syyt tähän ovat seuraavat: peliesitykset, valmentajan luoma pelitapa, sairaslista, materiaalin vertaus Manchester Cityyn ja Arsenaliin, kärkipelaajien alisuorittaminen (johtuuko pelitavasta / valmennuksesta?), valmennus. Edelleen olen sitä mieltä, että mestaruuden nappaa joko Arsenal tai City. ManU sijoittuu sijoille 4–7.

RL: Isoja uhkakuvia on ilmassa ja mestaruudesta taisteleminen tuntuu tällä hetkellä kaukaiselta haaveelta. Tottakai on mahdollista, että peli asettuu vielä uomiinsa ja joukkue alkaa pelaamaan parempaa jalkapalloa. Mestaruuteen en usko, mutta Mestarien liigaan oikeuttaville sijoille näen ManU:n päätyvän.

Täällä ehdittiin jo dumaamaan Bournemouth varmaksi putoajaksi, mutta joukkue on piristynyt viime viikkoina. Mitä ajatuksia Cherriesin esitykset ovat herättäneet?

BOURNEMOUTH, ENGLAND - DECEMBER 12: Manager Eddie Howe of Bournemouth celebrates their victory during the Barclays Premier League match between A.F.C. Bournemouth and Manchester United at the Vitality Stadium on December 12, 2015 in Bournemouth, England. (Photo by Christopher Lee/Getty Images for Carlsberg)

Eddie Howella on ollut viime kierroksilla aihetta tuuletella. Kuva: Getty

JK: Ei tässä voi, kun hattua nostaa Eddie Howen suuntaan, jota itsekin jo useampaan otteeseen manasin. Joukkue oli todella heikossa vireessä, mutta sitten se kaatoi Chelsean ja ManU:n. Jos näistä ei pelaajat saa itseluottamusta, niin ei mistään! Ei passaa kuitenkaan vielä innostua. Cherriesin materiaali ei ole mitenkään timanttinen, joten se tulee taistelemaan loppuun asti putoamista vastaan.

RL: Todella hieno on nähdä pienen ja sympaattisen Bournemouthin taistelevan pienellä budjetillaan Valioliigassa. Esitykset ovat olleet viime aikoina todella pirteitä ja niitä on ollut ilo seurata. Valitettavasti pelkään pahoin, että ohut materiaali ja avainepelaajien loukkaantumiset tulevat maksamaan Cherriesin sarjapaikan. Iloista yllätystä odotellessa!

JT: Tämä Bournemouth on kyllä visainen! Aluksi joukkue oli pirteä, sitten tuli suvantovaihe ja nyt taas kulkee. Alan pikkuhiljaa kääntymään sen puoleen, että Bournemouth tulee säilymään sarjassa. Joukkue näyttäisi olevan henkisesti vahva ja uskovan Howen lyhytsyöttöihin nojaavaan pelitapaan. Materiaalin puolesta Cherriesin pitäisi pudota, mutta joukkue pelaa hyvää futista ja jokaisella pelaajalla näyttäisi olevan pelitapa selkärangassa. Toivon todella hartaasti, että Vitality Stadiumilla pelataan Valioliigaa myös ensi kaudella.

Manchester City käytti kesällä tukun puntia Raheem Sterlingiin ja Kevin de Bruyneen. Onko kaksikko onnistunut City-uriensa alkutaipaleilla?

JK: De Bryune on ollut todella hyvä. Saattaa Mourinhoa hieman sylettää, tosin belgialainen taisi olla pakkomyynti Cescin ja Costan rahoittamiseksi. Silti ei olisi tällä hetkellä kovinkaan vaikea valita esimerkiksi Oscarin ja de Bryunen väliltä. Sterling on väläytellyt muutamissa otteluissa, mutta silti tasaisuus on englantilaisen otteista puuttunut. Sterling on vasta 21 -vuotias pojan kloppi ja hän tulee olemaan vielä todellinen tähtipelaaja Cityssä.

RL: Samoilla linjoilla. Sterling ei ole häikäissyt missään nimessä, mutta ikä on vielä hänen puolellaan ja parhaita suorituksia sopii odotella vielä monta vuotta. Sen sijaan de Bruyne on ollut todella vakuuttava ja vaikuttaa suuresta hinnastaan huolimatta todella hyvältä hankinnalta.

JT: Vahvasti samoilla linjoilla. De Bruyne on ollut mielestäni erinomainen ja miehen oivalluksia on äärimmäisen hieno seurata. Vastaavasti Sterlingin hankintaa katson enemmänkin tarpeen täyttämisen näkökulmasta. Citylta puuttui laadukkaat laiturit viime kaudella, ja vaikka Sterling on esiintynyt epätasaisesti, on tuulennopea englantilainen täydellinen vahvistus Taivaansinisille. Vaikka City poltti kaksikkoon tähtitieteellisen summan puntia, voidaan hankintoja pitää ainakin alkukauden perusteella onnistuneina, koska kumpikin pelaaja on tuonut selvästi lisäarvoa manchesterilaisten pelaamiseen.

Vuoristorataa kulkenut Liverpool sai kauan kaivatun vahvistuksen, kun kapteeni Jordan Henderson palasi viikonloppuna avaukseen. Kuinka merkittävä palanen Henderson on Anfieldillä?

LIVERPOOL, ENGLAND - DECEMBER 13: Jordan Henderson of Liverpool (14) is congratulated by Christian Benteke as he scores their first goal during the Barclays Premier League match between Liverpool and West Bromwich Albion at Anfield on December 13, 2015 in Liverpool, England. (Photo by Alex Livesey/Getty Images)

Henderson on äärimmäisen tärkeä pelaaja Anfieldillä. Kuva: Getty

JT: Reds-kipparin merkitys nähtiin jo tehojen valossa sunnuntaina, kun Henderson teki itse ensimmäisen ja syötti Poolin toisen osuman. Hendersonin arvoa Poolille ei kuitenkaan voi arvioida tehojen perusteella, vaan keskikenttämies on äärimmäisen tärkeä palanen Liverpoolin keskikenttää. Hendersonin pallovarmuus ja syöttötaito on Poolin tämän hetkiseen konehuoneeseen täysin omaa luokkaansa, joten kipparin paluu tulee mitä todennäköisemmin kohentamaan Liverpoolin pallollista pelaamista. Myös miehen käsivartta komistava kapteenin nauha kertoo Hendersonin olevan tärkeä osa joukkuetta, joten miehen paluun myötä Liverpoolin otteiden voi odottaa tasoittuvan, sillä Henderson edustaa kaikista eniten stabiliteettia Anfieldilla.

RL: Steven Gerrardin kokoisen seuralegendan lähdön jälkeen Liverpool tarvitisi juuri Hendersonin kaltaista uuden sukupolven johtohahmoa. Henderson on kentällä yksi Poolin tärkeimpiä pelaajia, mutta hänen merkityksensä joukkueelle korostuu suuresti myös pukukopissa. Fanien rakastama pelaaja, jolla on ainekset nousta seuralegendaksi jo nuorella iällä.

JK: Jatketaan samoilla linjoilla. Henderson on todella tärkeä palanen Poolin peliä. Hendersonin ollessa poissa joukkue kärsi siitä, ettei joukkueesta löytynyt vahvaa moottoria keskikentälle. Englantilainen tuo joukkueen pelinrakenteluvaiheeseen rauhallisuutta ja pallovarmuutta, ja Hendersonin pelinrakentelusta pääsevät hyökkäyskolmanneksella hyökkäyspäänpelaajat nauttimaan.

Faneille.comin Valioliigaraati koostuu sivuston Valioliigatoimittajista ja ilmestyy noin 2 kertaa kuussa. Raadin syynissä on niin Englannin kentillä pinnalla olevat aiheet kuin toimittajien itse esiin nostamat asiat.

Kansikuva: Getty