Valioliigaraati: ManU:n alamäki, Kanen loukkaantuminen ja Stoken ahdinko

Valioliiga on takana jo reipas kuukausi ja viisi ottelukierrosta, joiden perusteella voidaan vetää jo jonkinlaisia johtopäätöksiä käynnissä olevan kauden suunnasta. Faneille.comin Valioliigatoimittajat Janne KainulainenRoope LiimatainenEemeli Kosonen ja Jaakko Tiira kokoontuivat jälleen pohtimaan Englannin kenttien kuumimpia puheenaiheita Valioliigaraadin muodossa. Tapetille nousi muun muassa Arsenalin mestaruussaumat, Harry Kanen loukkaantuminen sekä hieman tuntemattomammat pelaajat, jotka ovat liekehtineet alkukaudesta.

Runsaasti kesällä uudistunut Manchester United sai kauteen lentävän lähdön, mutta viime aikoina on tullut lunta tupaan. Mikä ManU:a vaivaa?

JK: Pelillisesti suurin ongelma on keskikentän alemmalla puoliskolla. Katseet kääntyvät Paul Pogbaan. Manchesterin derbyssä Marouane Fellaini saatiin näyttämään surkealta, kun hän yritti turvata tuloksetta puolustuslinjan ja keskikentän välistä tilaa. Fellaini ei pysty yksin auttamaan puolustuslinjaa, kun Pogba huitelee liian ylhäällä eikä kerkeä puolustuksen apuun. Samoja ongelmia oli myös Watford-ottelussa. Mourinhon on joko saatava Pogba pelaamaan nöyremmin puolustussuuntaan tai laitettava rankalaistähti vilttiin.

RL: Ongelma on juurikin keskikentän keskellä, kuten Kainu edellä totesi. Wayne Rooneyn, Pogban ja Fellainin muodostama kolmikko ei ole tasapainoinen, etenkään omaa maalia kohti pelatessa. Jose Mourinhon on mietittävä uusia vaihtoehtoja joko formaation tai pelaajavalintojensa suhteen. 4–3–3-muodossa Pogba olisi ommimmillaan, mutta Rooneylle taas ei sopivaa ruutua löydy. Nykyisessä 4–2–3–1-muodossa Pogba ei pääse pelaamaan omilla vahvuuksillaan ja Fellaini jää jatkuvasti aivan liian yksin turvaamaan puolustuslinjaa. Mielenkiintoista on nähdä miten Mourinho reagoi.

JT: Komppaan veljiä keskikentän ongelmallisuudesta. Watford-tappiossa ManU:n hyökkääminen oli todella onnetonta, eikä joukkueen pallollisesta tekemisestä löydy mitään punaista lankaa tällä hetkellä. Tulevat ottelut tulevat näyttämään kuka Unitedissa lopulta määrää, sillä esimerkiksi Rooney on ollut luokattoman huono viime peleissä, eikä kipparin pitäisi millään järjellä olla avauksessa tulevana viikonloppuna. Uskaltaisin myös väittää, että pirteästi esiintynyt Marcus Rashford voisi olla Zlatania parempi vaihtoehto piikkiin, sillä työteliäs nuorukainen tekee vastustajan puolustajien elämästä huomattavasti tukalampaa kuin laiskasti liikkuva ruotsalainen. En kuitenkaan usko, että hurjia paitamyyntejä tarjoava Zlatan pudotettaisiin penkille, ainakaan kotipeleissä.

EK: Unitedin kuherruskuukausi tuli karulla tavalla päätökseen derbyssä. Ensimmäiset pelit menivät jopa yllättävän hyvin, kun otetaan huomioon joukkueen valtavat muutokset sitten viime kauden. Pojat yläpuolella pilkkoivat atomeihin Unitedin keskikentän ongelmat, mutta uskoisin Mourinhon olevan juuri oikea mies tämän pulman ratkaisijaksi. Portugalilaisen joukkueissa on ollut lähes aina vahva keskikenttä ja Unitedissakin on kaikki palaset olemassa. Enää pitää löytää toimiva kombinaatio, joka voi vaatia rajuja muutoksia varsinkin Pogban osalta.

Tottenhamin maalitykki Harry Kane loukkasi nilkkansa ja on sivussa useita viikkoja. Pärjääkö Spurs ilman ykköstähteään?

RL: Kanen menettäminen on ehdottomasti iso kolaus Spursille ja sen seuraukset riippuvat pitkälti tuoreesta hankinnasta Vincent Janssenista. 22-vuotias hollantilainen voitti viime kaudella AZ Alkmaarin riveissä kotimaansa pääsarjan maalikuninkuuden, iskien 27 täysosumaa. Maalinteko on nuorukaiselle tuttua puuhaa, mutta loikkaaminen Eredivisiestä Valioliigaan ei ole aina täysin mutkatonta, kuten esimerkiksi Memphis Depayn kohdalla nähtiin. Janssen on nyt paljon vartijana Spursin osalta.

JT: Joissain medioissa ollaan jopa väläytelty, että Kanen loukkaantuminen olisi pitkässä juoksussa hyvä asia. Väite pohjaa luonnollisesti Kanen hurjiin pelimääriin ja sitä kautta tulleeseen väsymykseen. Sinällään Spursilla ei pitäisi olla suurta hätää, sillä fyysinen Janssen on hiukan saman tyyppinen pelaaja kuin Kane, eikä Spursin näin ollen tarvitse olennaisesti muuttaa pelaamistaan. Olisi kuitenkin naivia väittää etteikö White Hart Lanella tultaisi kaipamaan 46 liigamaalia kahteen edelliskauteen iskenyttä kärkeä. Uskoisin, että Tottenham tulee olemaan ajoittaisissa vaikeuksissa, mutta ei tule tippumaan kärjen kyydistä ratkaisevan paljoa.

EK: Komppaan Jaakkoa. Miehen itsensä kannalta loukkaantuminen ei varmaankaan ole katastrofi, sillä takana on raskas viime kausi ja siihen päälle vielä EM-kisat. Uskon Kanen palaavan entistä kovemmassa iskussa takaisin pelikentille. Viime kauden maalikuninkaan menettäminen kirpaisisi mitä tahansa joukkuetta, mutta Spursin tilanne ei ole toivoton. Janssen saa nyt paikkansa näyttää kyntensä joukkueen ykköskärkenä, mutta mikäli ruuti on märkää, niin Spursilla on vaarana menettää monia elintärkeitä pisteitä kevättä ajatellen.

JK: Pakkohan tässä on viisaampia peesata. Ei siis juurikaan lisättävää. Janssen on ollut pirteä alkukaudesta ja on Spursin onni, että he hankkivat kesällä varamiehen Kanen taakse.

Arsenal on noussut kaikessa hiljaisuudessa jo neljänneksi. Onko Tykkimiehillä sittenkin saumoja mestaruuteen?

JK: Mikä jottei. Tosin Manchester City pelaa tällä hetkellä ylivoimaisesti sarjan parasta jalkapalloa, mutta kestääkö tämä rumputuli koko kautta? Chelsea ja Manchester United eivät ainakaan vielä näytä mestarikanditaateilta ja tällä hetkellä vahvimmat ehdokkaat pytylle ovat City, Arsenal ja vahvasti pelaava Liverpool.

JT: Tuleva huippuottelu Chelseaa vastaan tulee antamaan osviittaa Arsenalin mestaruuspotentiaalista. Arsene Wenger kuitenkin teki kuin tekikin uusia hankintoja ja täytti joukkueen puutteita isolla rahalla, mikä oli ensiarvoisen tärkeää. Ainakin avauspelien perusteella uudet miehet ovat hyviä hankintoja ja tuovat osaltaan jotain uutta Arsenalin pelaamiseen. Suurin mestarisuosikki Arsenal ei missään nimessä ole, mutta joukkue vaikuttaa aiempiin kausiin nähden huomattavasti laajemmalta ja stabiilimmalta, joten vastaankin, että saumat ovat olemassa.

Jatkuuko Arsenalin hyvä vire viikonloppuna, kun Chelsea astelee vastaan Emiratesilla. Kuva: Getty

Jatkuuko Arsenalin hyvä vire viikonloppuna, kun Chelsea astelee vastaan Emiratesilla? Kuva: Getty

RL: En usko. Arsenalin tai pikemminkin Wengerin mahdollisuus oli viime kaudella, mutta Tykkimiehet jäivät kymmenen pisteen päähän mestaruuden vieneestä Leicesteristä. Tällä kaudella mestaruus tulee kaiken järjen mukaan olevan huomattavasti vaikeammin otettavissa, etenkin pisteiden valossa ja en kykene näkemään Arsenalin parantavan viime kaudesta niin paljoa.

EK: Ei sentään. Voitot Watfordista, Southamptonista ja Hullista eivät tee Arsenalista sen suurempaa mestarisuosikkia kuin ennen kauden alkua. Ne olivat oikeastaan voittoja, joita Tykkimiesten tasoisen joukkueem pitääkin ottaa. Voitot tulivat toki tyylikkäästi, mutta uskon Cityn lisäksi esimerkiksi Chelsean ja Unitedin löytyvän Arsenalin yläpuolelta sarjataulukosta. Uusien managereiden kanssa toimivilla joukkueilla on ollut pieniä kasvukipuja, mutta sarjaa on vielä 33 kierrosta jäljellä.

Stoke on aloittanut kautensa surkeasti. Vieläkö Potters nousee Mark Hughesin alaisuudessa vai onko edessä managerin vaihto?

JT: Stoken kauden avaus on ollut katastrofaalista tasoa, mutta täytyy muistaa, ettei mitään Pottersin viime kaudenkaan alku ollut ruusuilla tanssimista ja kelkka kääntyi silloinkin. Tosiasia on myös se, että sivussa ovat muun muassa ykkösmaalivahti Jack ButlandXherdan Shaqiri sekä Ibrahim Afellay. Stoke on kuitenkin sen kokoluokan seura, ettei kyseiselle kolmikolle löydy millään saman tasoisia korvaajia. Varsinkin Afellayn puuttuminen on näkynyt karulla tavalla, sillä Pottersin keskikentältä on puuttunut selkeä kymppipaikan pelintekijä, eikä oikeaa roolitusta ole nykymiehillä löytynyt. Stoken ei kuitenkaan kannata tehdä hätiköityjä ratkaisuja, sillä Mark Hughes on tehnyt hyvää työtä parilla edelliskaudella. Stoken on kuitenkin alettava pikkuhiljaa voittamaan.

EK: Stokella on alla neljä peräkkäistä tappiota, mutta näistä kolme tuli Evertonia, Manchester Cityä ja Tottenhamia vastaan. Toki 14 maalia omiin viidessä ottelussa on aivan liian suuri lukema, mutta ei tilanne missään nimessä katastrofaalinen ole. Seuraavat viisi ottelua kertovat Stoken suunnan. Joukkue kohtaa useamman alemman kastin joukkueen ja pisteitä on tiputtava aivan eri tahtiin. Mikäli seuraavan viiden ottelun jälkeen tilanne on edelleen heikko, niin uskon Hughesin saavan kenkää.

RL: Ehkäpä Hughesilla on alkanut kilpajuoksu kelloa vastaan, mutta en usko potkujen olevan vielä ainakaan yhden ottelun päässä. Potters kohtaa seuraavaksi kotonaan ex-luotsinsa Tony Pulisin valmentaman West Bromwichin, jonka kustannuksella olisi tärkeä aloittaa kurssin kääntäminen. Hughes on tehnyt hyvää ja pitkäjänteistä työtä Stoken eteen, joten olisi kohtuutonta palkita se lyhytnäköisesti pikaisilla potkuilla. Totta kai ennen pitkään on reagoitava, mikäli kurssi ei ala muutaman ottelun kuluessa oikenemaan.

JK: Itse näen Stokessa potentiaalia, mutta voittoja on alettava tulemaan. Muuten Hughes saa kenkää ja uusi manageri voi pilata Pottersissa viime kaudella aloitetun pelitavan muutoksen. Palaisiko uusi manageri vanhaan pelitapaan, jossa roiskitaan palloa ja keskityttäisiin pelkästään puolustukseen? Tämä olisi sääli.

Ketkä hieman tuntemattomimmista pelaajista ovat säväyttäneet eniten?

Idrissa Gueye on kuulunut alkukaudesta sarjan parhaimmistoon. Kuva: Getty

Idrissa Gueye on kuulunut alkukaudesta sarjan parhaimmistoon. Kuva: Getty

EK: Evertonin alkukausi on ollut lennokas ja onnistujia löytyy yksilöiden tasolta paljonkin. Yksi joukkueen kesän parhaista hankinnoista on ollut Aston Villasta vajaalla yhdeksällä miljoonalla saapunut Idrissa Gueye. Senegalilainen on ottanut välittömästi paikkansa Ronald Koemanin avauskokoonpanosta rautaisilla otteilla ja sementoinut paikkansa Toffeesin keskikentällä. 26-vuotias pohjapelaaja on taklannut eniten koko Valioliigassa ja pitää huolen siitä, että Evertonin linja pysyy suojattuna.

RL: Minut ja varmasti kaikki muutkin on yllättänyt Etienne Capoue, joka on Watfordin keskikentältä tulittanut viiden ensimmäisen ottelun aikana neljä maalia. Perspektiiviä tempulle antaa ranskalaisen kolme aikaisempaa Valioliiga-kautta, joissa maaleja on syntynyt kaikkiaan vain yksi. Hornetsin kärjestä löytyvä voimakaksikko Troy Deeney ja Odion Ighalo ovat osuneet yhteensä kolme kertaa, joten Capouen voi helposti sanoa olleen joukkueen syömähammas alkukauden osalta.

JK: Gueye on ollut aivan fantastinen ja häntä on paljolti kiittäminen Evertonin loistavasta alkukaudesta. Jotain samaa Gueyessa on kuin N’Golo Kantessa. Lisäksi nostaisin esiin West Hamin Michail Antonion, joka on pitänyt Hammersia edes jollain tapaa mukana otteluissa. Antonio on naputtanut jo viisi maalia, joka on kova teko Englannin maajoukkueeseenkin nousseelta laiturilta.

JT: Erittäin hyviä nostoja jokainen. Omani on kenties vielä tuntemattomampi pelaaja, Hull Cityn Sam Clucas. 25-vuotias englantilainen siirrettiin täksi kaudeksi keskikentän vasemmalta sivustalta pohjalle ja Clucas on pelannut mainion alkukauden positiivisesti kautensa avanneessa Hullissa. Clucas ei välttämättä ole se kentän näkyvin pelaaja, mutta kovasti uurastava porkkanapää riistää palloa ja syöttää sitä lähes 90 prosenttisesti omilleen. Myös Clucasin seurakaveri Curtis Davies on ollut fantastinen, sillä toppari on katkonut ylivoimaisesti eniten koko liigassa, keskimäärin seitsemän kertaa per ottelu.

Kansikuva: Getty

Lauantaina nähtävän huippuottelun Arsenal-Chelsea, kuten muutkin tulevat huippumatsit voit seurata tuttuun tapaan Viasatin kanavilta ja ViaPlay-palvelusta.