Kausi 2013 jätti parantamisen varaa – Suomalaisten vuoro eurokentillä?

Kesän 2013 jalkapallon europelit menivät suomalaisseurojen osalta penkin alle. Käytetyimmät termit joukkueiden suorituksista taisivat olla ”katastrofi” ja ”fiasko”. Millaiset mahdollisuudet menestykseen on tänä vuonna? Suomesta osallistui viime vuoden Mestarien liigan karsintoihin HJK ja Euroopan liigan vastaaviin TPS, FC Inter, FC Honka ja IFK Mariehamn.

Sixten Boströmin HJK aloitti toiselta karsintakierrokselta, mutta kaatui heti virolaiseen JK Nömme Kaljuun. Euroopan liigan ensimmäiselle karsintakierrokselle jäivät TPS, FC Inter ja IFK Mariehamn. Varsinkin turkulaisten rämpiminen luxemburgilaisia ja färsaarelaisia vastaan oli todellista riman alitusta. IFK menetti tappioon päättyneessä otteluparissa Inter Bakua vastaan myös kaksi tärkeintä pelaajaansa loukkaantuneiden kirjoille hurjien taklausten seurauksina. Suoraan toiselle kierrokselle päässyt cup-mestari Honka taisteli urhoollisimmin, mutta tippui puolalaisseura Lech Poznanille.

Mistä lähtökohdista joukkueet lähtevät?

Tänä vuonna ei siis luulisi olevan kovin vaikea parantaa. Sitä yrittämään lähtevät Mika Lehkosuon komentoon siirtynyt HJK sekä RoPS, FC Honka, VPS ja MYPA. Vastustajikseen joukkueet saivat maanantain arvonnoissa FC Rabotnickin (Makedonia), Asteras Tripolisin (Kreikka), Sillamäe Kalevin (Viro), IF Brommapojkarnan (Ruotsi) ja IF Fuglafjördurin (Färsaaret).

HJK lähti viime vuoden taipaleelleen itsevarmana, jopa ylimielisenä. Boströmin astuttua ruoriin tavoite oli selvä: euroliigan lohkovaihe. Päämäärästä puhuttiin ja virolaisjoukkueen saamista avausvastustajaksi juhlittiin. Kaikki tietävät kuitenkin lopputuleman ja muistavat valmentajan, pelaajien ja kannattajien ilmeet iltalaivalla Tallinnasta. Tänä vuonna helsinkiläisleirissä vaikuttaa olevan nöyrempi asenne. Mika Lehkosuo tuli joukkueen johtoon määrätietoisena ja tulos on ollut vakuuttavaa. Eurooppa on varmasti iso tavoite, mutta huutelu siitä on jätetty vähemmälle.

Muut neljä suomalaisjoukkuetta eivät ole vakuuttaneet Veikkausliigassa. VPS aloitti kauden hyvin, mutta nyt saldo edellisestä viidestä ottelusta on yksi piste. MYPAn tilanne on vastaava. RoPS lähti vuoteen kovin odotuksin, mutta loukkaantumiset ovat vaikeuttaneet Juha Malisen työtä. Sijoitus 16 kierroksen jälkeen on toiseksi viimeinen. Hongan esitykset muistuttavat tuuliviiriä. Kokenut Roni Porokara pelaa viime vuoteen nähden kovilla tehoilla, mutta muuten joukkueen pasmat ovat olleet enemmän sekaisin kuin paikoillaan. Pisteitä on kasassa kolme enemmän kuin rovaniemeläisillä.

Nouseeko eurohuuma?

Euroliigojen karsintojen alkuun on aikaa noin kuukausi. Suomalaisseurojen taustat käänsivät varmasti jo maanantaina katseensa kohti tulevia kamppailuja ja vastustajia. Lieneekö syy Brasilian MM-kisoissa vai viime vuoden tuloksissa, jäivät hehkutukset ja ennakkotunnelmoinnit arvoinnoista kuitenkin vähiin. HJK ei saanut verkkosivuilleen edes päävalmentajansa mietteitä makedonialaisvastustajasta. Samat moitteet menevät Vaasaan, Kouvolaan ja Espooseen. RoPSin äänitorvena toimiva Lapin Kansa puolestaan nosti asian lehteensä ja soitti päälle vielä Malisen kommentit.

Katsojien näkökulmasta kauden eurotaipale tulee olemaan erikoinen. Rovaniemellä ja Vaasassa odotetaan harvinaista herkkua vesi kielellä, mutta oman joukkueen näkeminen vaatii tällä kertaa matkustamista niin koti- kuin vierasotteluunkin. RoPS kohtaa kreikkalaiset Oulussa (220 kilometriä yhteen suuntaan) ja VPS ruotsalaiset Valkeakoskella (280 kilometriä). Honka pelannee ottelunsa Myyrmäessä Vantaalla. MYPA ja HJK saavat pysyä kotiareenoillaan.

Menestys europeleistä toisi varmasti huiman lisän suomalaiseen futiskesään. Ottelut ovat ainutlaatuisia kokemuksia pelaajille, taustoille ja suuressa määrin myös faneille. Unohtamatta tietenkään taloudellista hyötyä. Jokainen voitto kartuttaa seuran kirstua. Rahaa tulee suoraan UEFA:lta, mutta varmasti myös omista ottelutapahtumista lippu- ja oheistuotteista saatuina tuloina.

Mestarien liigan karsinta

FC Rabotnick, Makedonia (vs HJK 2.kierros)
Viime kauden sijoitus: 1.
Mestaruuksia: 4

Eurooppa liigan karsinta

Asteras Tripolis, Kreikka (vs RoPS 2.kierros)
Viime kauden sijoitus: 5.
Mestaruuksia: –

IF Brommapojkarna, Ruotsi (vs VPS)
Viime kauden sijoitus: 13.
Mestaruuksia: –

Sillamäe Kalev, Viro (vs FC Honka)
Viime kauden sijoitus: 4.
Mestaruuksia: –

IF Fuglafjördur, Färsaaret (vs MyPa)
Viime kauden sijoitus: 2.
Mestaruuksia: 1