Näkökulma: HJK:n palapeli on levinnyt – löytyykö ratkaisu ennen kuin on liian myöhäistä?

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Veikkausliigan ottelut Ruutu+ -palvelun kautta

Unelmakisa: Voita matka jalkapallon MM-finaaliin Moskovaan!

HJK on ajautunut yllättävän isoihin ongelmiin alkukauden aikana. Tahmeiden otteiden lisäksi joukkue hävisi lauantaina Suomen Cupin finaalin ja menetti kriittisen palasen loppukaudeksi, kun Akseli Pelvaksen loukkaantuminen osoittautui vakavaksi.

Klubi avasi Veikkausliiga-kauden poikkeuksellisen vahvasti, kun helsinkiläiset voittivat kauden kolme ensimmäistä otteluaan. Edellisen kerran joukkue pystyi yhtä vahvaan starttiin vuonna 1993. HJK esiintyi myös Suomen Cupissa vahvasti raivaten tiensä vakuuttavasti finaaliin asti. Varsinkin puolustus toimi: kolmessa ensimmäisessä ottelussa joukkueen verkkoon tehtiin vain yksi maali. Hyökkäyspeli sen sijaan hieman sakkasi, kun ensimmäisessä kolmessa pelissä täysosumia kertyi viisi. Näistä kolme tuli kauden avausottelussa Ilvestä vastaan. Tämä ei tosin haitannut, koska kasassa oli täysi pistepotti kolmen ottelun jälkeen ja puolustus toimi moitteettomasti.

Sittemmin on tapahtunut paljon. HJK on hävinnyt edellisestä kuudesta ottelustaan peräti kolme. Näistä kaikki ovat tulleet Töölössä, mikä on Klubin tapauksessa poikkeuksellista: HJK on perinteisesti ollut äärimmäisen vaikeasti kaadettavissa kotiotteluissaan.

Edellisen yhdeksän kauden aikana (2009-2017) HJK on hävinnyt vain 12 kotiottelua Veikkausliigassa. Eniten tappioita kertyi kaudella 2013, jolloin Klubi jäi pisteittä kolmesta kotipelistään. Tämä ei kuitenkaan haitannut, sillä sesonki päättyi mestaruuteen 12 pisteen erolla FC Honkaan. Vastaavasti kausina 2009, 2011 ja 2012 HJK ei hävinnyt ainuttakaan ottelua Töölössä Veikkausliigassa. Antti Muurisen alaisuudessa Klubi hävisi kausina 2009-12 60:stä kotipelistään vain kaksi. Vuoden 2014 huhtikuussa aloittaneen Mika Lehkosuon saldo Klubin päävalmentajana on kahdeksan tappiota 68 kotipelistä.

Kaksi tappiota kolmesta Veikkausliigan pelistä ja Suomen Cupin häviäminen kotikentällä ovatkin HJK:n mittakaavassa täysin poikkeuksellinen saldo. Isoin ongelma on ollut maalinteko. Klubi on tehnyt yhteensä kahdeksassa Veikkausliigan ottelussaan vain 11 maalia.

Klubilla on määrällisesti paljon hyökkäyspään pelaajia, mutta palaset eivät ole loksahtaneet kohdilleen alkukauden aikana. Varsinkin laitureiden suhteen tilanne on ollut tahmea. Valtaosa joukkueen hyökkäyksistä tyrehtyy viimeiselle hyökkäyskolmannekselle eikä HJK pysty löytämään aukkoja vastustajan puolustuksesta. Peliväline pysyy useimmiten Klubin hallinnassa, mutta todelliset huippupaikat ovat olleet vähissä ottelusta toiseen. Hyökkäyspelaaminen on ollut pääosin vaaratonta pallon siirtelyä.

Riku Riskin loukkaantuminen on ollut paha takaisku helsinkiläisille. Norjasta kotimaan kentille palannut peluri on ollut erittäin pirteä pelaamissaan otteluissaan. Riski on ollut tositoimista sivussa kolme viikkoa ja poissaolo on näkynyt selvästi. Tätä on korostanut Juha Pirisen loukkaantuminen, mikä on syönyt valtavasti vasemman laidan vaarallisuutta.

Riku Riski ehti pelata ennen loukkaantumistaan viisi ottelua, joissa hän viimeisteli yhden maalin. Kuva: AOP

 

Pienen kohun saattelemana Egyptistä saapunut Amr Gamal on ollut iso pettymys. 25-vuotiaan hyökkääjän vastuu on jäänyt vähäiseksi, mutta viheriöllä hän on ollut lähes täysin pelin ulkopuolella, vaikka onkin väläytellyt yksittäisissä tilanteissa osaamistaan. João Klauss on niin ikään hieman taantunut pirteistä ensimmäisistä otteluistaan. Evans Mensah on ollut kaukana viime vuoden tasostaan. Filip Valencic oli viime kaudella sarjan parhaimmistoa, mutta pelihuumori on loistanut poissaolollaan keväällä. Sinivalkoisiin palannut Nikolai Alho on myös ollut kaukana parhaasta iskustaan.

Viimeisin ja pahin takaisku oli Akseli Pelvaksen loukkaantuminen. Viime kaudella 14 maalia viimeistellyt hyökkääjä on kliininen viimeistelijä ja vaikka alkukausi ei ollut erityisen ruusuinen, niin Pelvaksen kaltainen rutinoitunut maalintekijä olisi varmasti kauden aikana iskenyt vielä ison tukun osumia.

Veikkausliigan alkukauden otteluohjelma on ollut äärimmäisen tiivis. Mika Lehkosuo onkin kierrättänyt pelaajiaan paljon kevään aikana. Tämä kantaa varmasti hedelmää pitkän kauden aikana, mutta asialla on kääntöpuolensakin. HJK:n palaset hyökkäyspelaamisen suhteen ovat täysin levällään. Selkeää avauskokoonpanoa ei ole muodostunut, koska vaihtuvuus on ollut niin suurta otteluiden välillä. Terveenä ollessaan vain Riskin avauksen paikka hyökkäyksessä olisi sementoitu, muut paikat ovat enemmän tai vähemmän auki. Valencic kuuluisi toki taitojensa perusteella avaukseen, mutta slovenialaisen vastuu on ollut ajoittain todella tiukassa.

Onkin hieman ironista, että HJK:ssa pienelle vastuulle jäänyt ja täten Rovaniemelle vuokrattu Lassi Lappalainen on pelannut häikäisevän alkukauden. Läpimurtoaan tekevä 19-vuotias peluri on viimeistellyt jo neljä täysosumaa. Jos neljä maalia iskenyt Klauss ja kolmesti osunut Valencic jätetään pois laskuista, niin kaikki loput HJK:n pelaaja ovat tehneet yhteensä neljä maalia. Lappalainen olisi valtava apu juuri sille osa-alueelle, mikä helsinkiläisillä tällä hetkellä tökkii.

HJK on ajautunut pienoiseen umpisolmuun hyökkäyspelaamisen osalta. Kukaan hyökkäyksen pelaajista ei ole esiintynyt erityisen hyvin, vaan jokaisen otteissa on ollut parantamisen varaa. Pelvaksen loukkaantuminen sekoitti palapeliä entisestään, joten on mielenkiintoista nähdä joukkueen liikkeet, kunhan siirtoikkuna avautuu. Helsinkiläisillä ei ole liiemmin aikaa hukattavaksi, sillä Mestarien liigan karsinnat häämöttävät jo alle kahden kuukauden päässä. Pettymys eurokentillä tietäisi todennäköisesti tuskaisaa syksyä Töölöön.

Kansikuva: All Over Press