Näkökulma: Tekosyyt alkavat loppua – Shefki Kuqin on viimein saatava Inter menestymään

Ruutu LogoVoit seurata Interin loppukauden ottelut Ruutu+ -palvelun kautta.

Betsafen Kasinolla jaetaan tänä kesänä tuhansia ilmaiskierroksia ja käteistä. Osallistu kampanjaan, pelaa kampanjapelejä ja nappaa osuutesi!

Shefki Kuqi on päävalmentajana vielä varsin tuore nimi, mutta mittavan pelaajauran omaava kulttihahmo on saanut tästä huolimatta useita näyttöpaikkoja kotimaan kirkkaimmissa valoissa. Nyt Huuhkajien entinen hyökkääjä on jopa vedenjakajalla valmentajauransa suhteen.

Kuqin valmennusura alkoi reilut kolme vuotta sitten talousvaikeuksien kanssa painineessa FC Hongassa. Debyyttikaudella riitti ylämäkiä, mutta Honka onnistui säilyttämään sarjapaikkansa jättämällä TPS:n taakseen.

Lopulta Hongan sarjapaikka kuivui talousvaikeuksien myötä kabinetteihin, mutta Kuqille avautui pesti PK-35 Vantaan peräsimessä. Kausi 2015 olikin mainio ja vantaalaiset nousivat Veikkausliigaan. Pääsarjassa peli ei luistanut aivan yhtä hyvin ja farssit seurasivat toisiaan.

Vuosi sitten Kuqi jätti PK-35:n savuavat rauniot taakseen siirryttyään FC Interin päävalmentajaksi. Taival Turussa ei kuitenkaan alkanut ruusuisesti ja Inter joutui lopulta karsimaan sarjapaikastaan.

– Minun tulevaisuuteni on aivan loistava. Minulle on ihan sama, miten käy. Olen saanut niin paljon paskaa niskaani. Voin kutsua omaa itseäni Finnish Special One, Kuqi sanoi muun muassa Iltalehdelle voittoon päätyneiden karsintojen jälkeen.

Finnish Special One on varmasti osuva nimitys. Siellä missä Kuqi on, sattuu ja tapahtuu varmasti. Kuqin valmennuksellinen menestys ei kuitenkaan ole ollut vielä aivan portugalilaisen kaimansa tasolla.

Vaisusta syksystä huolimatta 40-vuotias Kuqi sai jatkosopimuksen Interiin. Turkulaiset kasasivat jälleen nimekkään nipun ja tällä kertaa päävalmentaja pääsi itse vaikuttamaan joukkueen kasaamiseen. Turkulaiset naarasivatkin riveihinsä muun muassa Timo Furuholmin, Alan HenriquenMika Mäkitalon sekä Julien Faubertin.

Nimekkäästä materiaalista Interin taival Veikkausliigassa on ollut kuoppainen. Tällä hetkellä joukkue majailee sarjataulukossa seitsemäntenä, mutta eroa kolmanteen sijaan on vain neljä pistettä.

82 pääsarjaottelua luotsannut Kuqi ei ole vieläkään voittanut kahta Veikkausliiga-ottelua perä jälkeen. Tämä kuvastaakin hyvin turkulaisten kuluvan kauden otteitakin. Mainiota ottelua on monesti seurannut todellinen syöksylasku. Esimerkiksi toukokuun lopussa joukkue kävi ryöstämässä pisteet Tampereelta, mutta hävisi seuraavan pelinsä kotonaan PS Kemille. Lisäksi Interin otteet ovat ailahdelleet monesti otteluiden sisällä eikä pelaamisessa ole ollut havaittavissa selkeää punaista lankaa.

Turkulaiset julkaisivat tiistaina melkoisen siirtopommin, mutta varsin odotetun sellaisen, kun Mika Ojala palasi pitkällä sopimuksella sinimustien riveihin. Lisäksi Inter käytti Macoumba Kandjin sopimuksessa olleen option loppukaudesta.

Ojala on Veikkausliigaan äärimmäisen kova vahvistus ja ehdottomasti yksi sarjan parhaimmista pelaajista. Taitava keskittäjä on likipitäen täydellinen hankinta joukkueelle, jolta löytyy hyökkäyskalustostaan Furuholmin ja Njazi Kuqin kaltaisia pelureita. Viimeistään tämän hankinnan myötä Inter kohosi suureksi mitalisuosikiksi, minne joukkue resurssien puolesta toki kuuluukin.

Sen sijaan Kandjin jatkosopimus oli miehen otteiden perusteella pienoinen yllätys. Interillä riittää ainakin leveyttä rosterissa nyt loppukauden ajan.

Shefki Kuqilla onkin nyt näyttöpaikka. Mitaleiden ulkopuolelle jääminen nykyisellä joukkueella olisi heikko suoritus, sillä turkulaisten nippu on huomattavasti kovempi kuin muilla mitalikandidaateilla. Voisi sanoa, että mitali on enää valmennuksesta kiinni.

Nykyisellä materiaalillaan Inter lukeutuisi jopa HJK:n haastajiin mestaruuden suhteen. Turkulaisten hyökkäyskalusto on tällä hetkellä jopa nimekkäämpi kuin Klubilla. Helsinkiläisten kaula Interiin on kuitenkin jo 13 pistettä, joten se lienee tekemätön paikka jopa Suomen Special Onelle.

Valmennuspestit kotimaan sarjoissa ovat tiukoissa. Kuqi on kuitenkin onnistunut pysymään huipulla, vaikka menestys on karttanut hänen joukkueitaan yhtä Ykkösen kautta lukuun ottamatta. Syyt heikkoihin tuloksiin ovat usein löytyneet muualta kuin valmennuksesta, mutta tällä kertaa näin ei pitäisi enää olla. Kaikki muu kuin mitali on iso pettymys Interille.

Kansikuva: All Over Press