Veikkausliigaennakko: 12. PS Kemi – Pitkittynyt selviytymistaisto tulee päätökseen

Ruutu LogoVeikkausliigakausi 2018 starttaa 7.4. Katso jokainen ottelu suorana Ruutu+-palvelussa.

Kolmanteen pääsarjakauteensa valmistautuvalle Palloseura Kemille ei ole aiemminkaan liikoja lupailtu, mutta piskuinen merilappilaisseura on tukkinut kriitikoiden suut ja säilynyt kahdesti suoraan. Lähes kaikki avainpelaajansa menettänyt Kemi lähtee tulevaan kauteen suurimpana putoajakandidaattina.

Viime kausi

Kemiläiset olivat viime kevään positiivisin yllättäjä. Joukkueesta povattiin JJK:n ohella toista pisteautomaattia, mutta ulkomaalaishankinnat osuivat ja Jari Åhmanin miehistö pelasi mainiosti ja keikkui kesäkuun puolivälissä jopa neljäntenä. Liigan parhaisiin pelaajiin nousseen Filip Valencicin myyminen suisti kemiläiset heikkoon syysvireeseen. Syys-lokakuun yhdeksästä ottelusta pussiin kertyi vain viisi pinnaa, mutta HIFK:n ja JJK:n heikkous nosti 32 pistettä keränneen Kemin suoraksi säilyjäksi ja sijalle 10.

Viime kausi oli dynamiikaltaan hyvin samankaltainen kuin edeltävä. Silloinkin Kemi yllätti keväällä, mutta hyökkäyspään talismaanin kauppaaminen kesken kauden ajoi joukkueen ahdinkoon. Toissa kauteen tiputusta tuli kolme pistettä, mutta suoraa säilymistä voi silti pitää hyvänä suorituksena. Kemi operoi debyyttikautensa tapaan sarjan pienimmällä budjetilla, jossa vaihtuvuus oli erittäin suurta, eikä joukkueella ollut muuta tavoitetta kuin säilyä suoraan.

Siirrot

Sisään: Maksim Lipin (IFK Haninge, Ruotsi), Hakeem Areba (Örgyte, Ruotsi), Jorginho (Hamrun Spartans, Malta), Alexander McQueen (Carlisle United, Englanti), Jacob Esposito (-), Juho Mäkelä (HIFK), Kevin Mombilo (FC Inter), Kosta Manev (FC Inter), Victor Sevcenco (KPV), Keaton Isaksson (IFK Luleå, Ruotsi), Adam Vildeskog (FF Jaro), Kristian Heinolainen (HIFK), Aleksi Isomäki (TP-47), Ville Moilanen (TP-47), Iiro Vanha (TP-47), Henrik Ölander (Klubi 04)

Ulos: Rasmus Karjalainen (KuPS), Matias Ojala (Ilves), Lassi Nurmos (AC Oulu), Aleksi Gullsten (AC Oulu), Abdoulie Mansally (FC Inter), Aubrey David (VPS), Omar Jama (VPS), Sergei Mosnikov (Gornik Leczna, Puola), Juuso Laitinen (Team Thorengruppen, Ruotsi), Albion Ademi (FC Inter, laina päättyi) Eduard Zea (?), Momodou Ceesay (?), Aleksi Räihä (Lopetti), Abdulkadir Said Ahmed (FC KTP), Reza Heidari (HIFK)

Lähtökohdat

Perämeren rannalla sana pitkäjänteisyys lienee tuntematon käsite, sillä ovi on käynyt yhtä tiuhaan kuin Veitsiluodon tehtaiden piiput parhaina päivinään. Viime kauden avainpelaajat ovat Oskari Forsmania ja kapteenin nauhaa tällä kaudella kantavaa Julian Guevaraa lukuun ottamatta häipyneet. Lähtijöiden kokonaislukumäärä on peräti 15 kappaletta, kun taas tulopuolella on 16 pelaajaa. Toissa kauden joukkueesta on jäljellä ainoastaan 37-vuotias veteraanitorjuja Mikko Vilmunen.

Kemin joukkueen rakennus on noudatellut tuttua kaavaa. Se on haalinut nuoria lupauksia, vinon pinon ulkomaanarpoja sekä muutamia muista Veikkausliiga-seuroista yli jääneitä suomalaisia. Tällä hetkellä Kemi on suuri mysteeri, sillä esimerkiksi kärkeen tullut Hakeem Araba tai Tottenham-kasvatti Alexander McQueen ovat muiden vahvistusten ohella lähes täydellisiä arvoituksia Veikkausliiga-tasolle. Åhmanilla siis riittää työnsarkaa, mikäli hän mielii hitsata joukkueen yhteen.

Toiveita ei nostata otteet tämän talven Suomen Cupissa, vaikka turnauksen tasosta voi olla montaa mieltä. Pahin kilpakumppani RoPS kaatui, mutta kotitappio AC Kajaanille ja tasapeli Kakkosen MuSaa vastaan eivät lupaa hyvää tulevaa kautta ajatellen.

Kemiläiset ovat olleet koko Veikkausliigassa vietetyn ajan tietynlaisessa limbossa, mistä myös Åhman avautui viime kauden päättäneen KuPS-pelin lehdistötilaisuudessa. Luotsin mukaan joukkueen harjoitusolosuhteet ovat surkeat ja Meri-Lapin pitäisi kysyä itseltään voidaanko Veikkausliiga-seuraa pyörittää, jos katsojakeskiarvo pyörii 800 tuntumassa. Yleisömääriin on kuitenkin tulossa roimaa parannusta, sillä Kemi oli tätä talvea värittäneiden kausarihaasteiden eturintamassa ja myi tavoitellut 2000 kausikorttia jo tammikuussa täyteen.

Kemiläisten epäonneksi Sauvosaaren nurmi ei ole pelikunnossa ennen kesäkuuta ja joukkue pelaa ainakin toukokuun kotipelinsä Oulussa, minne matkaa Kemistä kertyy noin 100 kilometriä.

Kemiläisiä kylähulluja odottaa erittäin tuskainen kausi, mikäli Åhmanin puheet pallonhallintafutikseen pyrkimisestä siirtyvät käytäntöön. Kemin materiaalilla täytyy olla pragmaattinen ja tarpeen vaatiessa inhorealisti, jotta tärkeät pisteet olisi otettavissa. Jos Åhman haluaa ryhmänsä hallitsevan palloa, voi seura aloittaa valmistautumisen Ykkösen kauteen.

Poliittisesti Suomen punaisimpiin kaupunkeihin kuuluvan Kemin ylpeyden ryhmitys on pelitavan ohella pienoinen kysymysmerkki. Viime kaudella Åhman luotti pitkälti 4–2–3–1-ryhmitykseen, mutta tämän talven cupin peleissä joukkue on nähty myös 3–4–2–1-muodossa. Ryhmitystä on kuitenkin helppo vaihtaa pelien sisällä, sillä esimerkiksi virolainen Marek Kaljumäe pystyy operoimaan keskikentän pohjalla ja puolustuslinjan jokaisella paikalla.

Taktisesti Kemin voi siis odottaa jatkavan pragmaattisella linjallaan, jossa hyökkääminen on suoraviivaista, mutta prässitasot vaihtelevat vastustajan mukaan.

Kempton Royalsin tukea tarvitaan myös tulevalla kaudella. Varsinkin, kun PS Kemi pääsee varsinaiselle kotikentälleen vasta kesäkuussa. (Matti Raivio/AOP)

Avainpelaajat

Kuten todettua, on vaihtuvuus ollut jälleen suurta, mutta Kemin onneksi erinomaisen kauden torjunut Oskari Forsman jatkaa tolppien välissä. 30-vuotias torjuja löi itsensä odotetusti läpi myös liigatasolla ja otti maalinsa suulla lukuisia tärkeitä pelastuksia. Pelaajalistaa katsoessa Forsmanin merkityksen ei pitäisi tulevalla kaudella ainakaan vähentyä.

25-vuotias Julian Guevara saapui Kemiin viime kaudeksi ja nousi heti Åhmanin luottomieheksi. 193-senttinen kolumbialainen omaa Veikkausliiga-tasolle erittäin hyvän fysiikan, eikä häntä vastaan ole mukava pelata. Joukkueen kapteeniksi nimetty Guevara tulee pelaamaan isoja minuutteja ja kantaa pelillisen johtajan viittaa keskikentällä.

Kemiläisten hyökkäys on arvoituksellinen, eivätkä uudet miehet liiemmin vakuuttaneet harjoituskaudella. Hyökkäyspään talismaanin viittaa sovitellaan kesken viime kauden Itävallasta saapuneen Kevin Tanon harteille. Amsterdamissa syntynyt hyökkääjä pystyy operoimaan niin kärjessä kuin laidoillakin. Ensisijaisesti Tano pelannee laiturina, mutta jos sarjan jykevimmillä vatsalihaksilla varustettu Araba tai Pohjoiseen palaava veteraanihyökkääjä Juho Mäkelä eivät tee tulosta piikissä, nähtäneen hollantilainen myös kärjessä.

Kemissä saattaa kuitenkin tapahtua avainpelaajien osalta paljon. Joukkueessa on nähty viime vuosina komeita läpimurtoja, esimerkiksi Valencic tai KuPS:n lähtenyt Rasmus Karjalainen viime kaudella. Yksi potentiaalinen avainpelaaja on läpimurtoon pyrkivä kymppipaikan Keaton Isaksson, joka saapui Ruotsin alasarjoista.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–2–3–1)

Uhkakuvat

Kemin suurin uhkakuva on luonnollisesti se, etteivät ulkomaan arvat osu. Jos Araba, JorginhoMaksim Lipin ja kumppanit ovat floppeja, tulee kolkossa Kemissä synkkä kausi. Kotimaisista hankinnoista Kosta Manev on hyvä peruspuurtaja alakertaan, mutta liikoja häneltä ei kannata odottaa. Kevin Mombilolla taas on ollut vaikeuksia pärjätä Veikkausliigassa, eikä Kirurgi Mäkelä ole enää järin vaarallinen täsmäase. Toisin sanoen Kemi on lähes täysin ulkomailta hankittujen pelaajien varassa.

Ota seurantaan

Hakeem Araba. Englantilainen kärkimies on kiertänyt, sillä hän on pelannut kotimaansa alasarjojen lisäksi Kyproksella, Kreikassa, Tanskassa ja viimeisimpänä Ruotsin divarissa. Ulkomuodoltaan 28-vuotias Araba muistuttaa jalkapalloilijan sijaan kehonrakentajaa ja hänen kuvaileminen kolossiksi tuntuu vähättelyltä. Kemistä löytyy tukku lupaavia nuorukaisia, mutta Araban meno tulee olemaan taatusti mielenkiintoista seurattavaa.

Arvio

Heikolta näyttää, eikä Kemiä voi oikein mitenkään sijoittaa jumbosijan yläpuolelle. Pienen talousalueen realiteetit näkyvät karulla tavalla, kun Åhman on saanut rakentaa uuden projektin lähes nollapisteestä – jälleen kerran. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö joukkue voisi säilyä. Åhman on osoittanut kykynsä valmentajana ja kemiläiset ovat ylisuorittaneet resursseihin nähden kaksi aiempaa kautta. Ilmassa on kuitenkin niin paljon kysymysmerkkejä, että PS Kemi on alkavan kauden suurin putoajakandidaatti.

Faneille.comin Veikkausliiga-ranking 2018

  • 12. PS Kemi

Kansikuva: Toni Hekkala / All Over Press