Veikkausliigan kuumin pelaaja löytyy saarelta – onko tämä juonikas jenkkilaituri kauden komeetta?

Ruutu LogoJännittävä Veikkausliiga-kausi on potkaistu vauhdilla käyntiin. Voit seurata parasta kotimaista jalkapalloa Ruutu+ -palvelun kautta.

Kotimainen futiskausi on täydessä vauhdissa – katso pelit ilmaiseksi

Viime kauden yllätysmestari IFK Mariehamnille povattiin hitusen haastavampaa sesonkia, etenkin siitä syystä, että hyökkäyspelin sielut Diego Assis ja Dever Orgill vaihtoivat talven aikana maisemaa. Ruotsista tullut Robin Sellin on ollut avauspeleissä hyvä, mutta saarelaisten ykkösnimi on ollut 25-vuotias jenkkilaituri Brian Span, joka on koko sarjan kuumin pelaaja.

New Yorkin osavaltiosta kotoisin oleva Brian Span pelaa kolmatta kauttaan Veikkausliigassa. Jenkkilaituri saapui saarelle tutun linkin kautta, Allsvenskan-seura Djurgårdenista. Tosin suoraan Tukholmasta Span ei tullut, mutta IFK:n tutkaan jenkki tarttui Allsvenskanissa viettämänsä kauden aikana kesällä 2013. Tuon sesongin jälkeen Span koitti siipiään MLS-seura FC Dallasissa, mutta kun ura kotimaan pääsarjassa ei auennut, siirtyi laituri Ahvenanmaalle.

Meneillään oleva Veikkausliiga-sesonki on IFK:n numero yhdeksikölle kolmas. Kahden aiemman kauden aikana Span on ollut luotettava peruspelaaja, joka on hoitanut oman ruutunsa hyvin, mutta dominoivasta pelaajasta ei voida puhua hyvällä tahdollakaan. Debyyttikaudellaan Veikkausliigassa Span maalasi kolmesti ja alusti yhtä monta osumaa. Oikealla laidalla viihtyvä kookas amerikkalainen osui viime kaudella kahdesti ja syötti neljä maalia.

Kun johtavat pelaajat vaihtavat maisemaa, avautuu estradi uusille tähdille. IFK:n tapauksessa se on tällä kaudella tarkoittanut Spanin esiinmarssia. Työteliäs laituri on kahteen pelaamaansa otteluun tehnyt kaksi maalia ja syöttänyt kolme. IS-tähtiä amerikkalainen on pokannut kuusi kappaletta, eli ollut kummassakin IFK:n pelaamassa ottelussa kentän paras pelaaja.

Ei siis ole missään nimessä liioittelua suitsuttaa Spania aurinkoakin kuumemmaksi. Nykyistä tehovirettä amerikkalainen tuskin pystyy säilyttämään, mutta voi hyvin olla, että Span nousee tällä kaudella Veikkausliigan eturivin tähtien joukkoon. Span on myös hienolla tavalla osoitus IFK Mariehamnin kärsivällisestä rakennustyöstä. Jenkki on kasvanut pikkuhiljaa luotettavasta runkomiehestä tähtipelaajaksi.

187-senttisen Spanin menoa kannattaa siis seurata. FC Westchsterin kasvatti voi hyvinkin olla yksi tulevan kauden komeetoista.

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press