Veikkausliigaraati: Alkukesän suurimmasta flopista ei ole epäselvyyttä: ”Pelaaminen on ollut yksinkertaisesti kamalaa”

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Veikkausliigan ottelut Ruutu+ -palvelun kautta.

Veikkausliigassa palattiin maajoukkuetauolta ryminällä, kun suurin osa joukkueista pelasi viime viikolla kaksi ottelua. Kautta on takana reilu kolmannes, joten voimasuhteet alkavat hiljalleen hahmottua. Faneille.comin toimittajat Jaakko Tiira ja Eemeli Kosonen pureutuivat Veikkausliigan kuumiin kysymyksiin.

HJK on ollut viime aikoina todella vakuuttava. Liitävätkö helsinkiläiset mestaruuteen asti?

JT: Siltähän tilanne todella vaikuttaa, mutta on hyvä muistaa Klubin pullien olleen hyvin uunissa myös vuosi sitten ja mestaruus karkasi siitäkin huolimatta. HJK:n koetinkivi on luonnollisesti heinä-elokuun europelit, jotka ovat aiempina kausina joko syöneet joukkueen iskukykyä tai lamaannuttaneet Klubia henkisesti. Vaatisi kuitenkin melkoista konttaamista, jos Klubi meinaa härsiä mestaruuden kolmannen kerran peräkkäin.

EK: Tällä hetkellä Klubin tilanne näyttää vakuuttavalta, vaikkakin Alfredo Moreloksen lähdön vaikutukset tulevat näkymään vasta pidemmällä aikavälillä. Todennäköisesti HJK hankkii korvaajan, mutta joukkueen nykyisenkin materiaalin pitäisi riittää Veikkausliigan voittoon. Helsinkiläiset eivät ole tällä kaudella yhtä riippuvaisia yksittäisistä pelaajista toisin kuin edellisillä kausilla. Edellinen viikko osoitti hyvin, että joukkueen penkiltä löytyy laadukkaita korvaajia ykkösukkojen korvaajiksi.

VPS on hävinnyt edellisestä 12 ottelustaan vain yhden. Ovatko vaasalaiset HJK:n suurin haastaja tällä kaudella?

JT: Tällä hetkellä kyllä, mutta tilanteet vaihtuvat nopeasti. Kuukausi sitten Ilves olisi mennyt voitolla Klubista ohi, mutta on tällä hetkellä jo 14 pinnaa HJK:ta perässä. VPS on muutenkin jännä joukkue, sillä paperilla vaasalaiset eivät ole järin vahvoja, mutta Petri Vuorisen pelitapa on iskostunut jokaisen vepsulaisen selkärankaan ja maltilla palloa liikuttelevan joukkueen jokainen pelaaja tietää mitä heiltä milloinkin odotetaan. Mielenkiintoinen sivuhuomio Vepsuun liittyen: joukkueen maaliero on tällä hetkellä nollissa, Klubilla taas 28 nyyttiä plussalla.

EK: Vepsulla on vielä 19 ottelua jäljellä, joten paljon ehtii tapahtua vielä kauden mittaan. Toistaiseksi vaasalaisten pullat ovat kuitenkin hyvin uunissa. Europelit asettavat joukkueelle oman haasteensa, sillä VPS operoi kapealla materiaalilla ja jo yksittäiset loukkaantumiset voivat vaikuttaa ratkaisevasti. Tällä hetkellä Vepsu on kuitenkin Klubin suurin haastaja, onhan se myös ainoa joukkue, joka on HJK:n pystynyt tällä kaudella kaatamaan.

Veikkausliigan keskikasti on tasainen sillä sijat 3-10 ovat viiden pisteen sisällä. Onko tässä kahdeksikossa joku erityisen suuri pettymys tai yllättäjä?

JT: Suurin yllättäjä on luonnollisesti PS Kemi, jonka piti taistella JJK:n kanssa putoamista vastaan, mutta viime aikojen loisto-otteet ovat nostaneet Kemin kuudenneksi. Lento tuskin jatkuu lokakuuhun asti, mutta kemiläiset ovat repineet karsijan paikalla makaavaan HIFK:n jo kahdeksan pisteen kaulan, mikä voi nousta syksyllä arvoon arvaamattomaan. Pahin floppi on tietysti 14 pelistä 16 pistettä kerännyt SJK, jonka pelaaminen on yksinkertaisesti ollut kamalaa. Jalkapallo on joukkuepeli, mutta Seinäjoella kollektiivinen tekeminen on ollut pahasti hukassa vahvasta materiaalista huolimatta.

EK: Keskikasti on äärimmäisen tasainen ja jo pari peräkkäistä voittoa voi kääntää joukkueiden asetelmia täysin uusiksi. Näin ollen suuria pettymyksiä joukosta on vaikea löytää, vaikkakin ennen kauden alkua odotukset SJK:n suhteen olivat korkeammat. Kevät ja alkukesä ovat olleet Seinäjoella melkoista turbulenssia, joten nykyinen sarjasijoitus ei ole siihen nähden iso yllätys. PS Kemin lisäksi IFK Mariehamn on ollut pienoinen positiivinen yllättäjä eikä mestaruuskrapulasta ole ollut tietoakaan. Hallitsevan mestarin alakerta ei ole aivan yhtä tiivis kuin viime kaudella, mutta hyökkäyskalusto on ollut iskussa.

Häntäkaksikko alkaa erottua, kun HIFK ja JJK ovat jääneet jo reilusti edellä olevista joukkueista. Tuleeko jompi kumpi joukkueista nousemaan sarjataulukossa vielä ylöspäin?

JT: Tuskin. JJK:n materiaali alivoima alkaa näkyä karulla tavalla, eikä joukkueessa ole tarpeeksi Veikkausliiga-tasolle laadukkaita pelaajia. Ellei Juha Pasojan poppoo saa jotakin suonenvetoa jäänee 20 pisteen rajakin haaveeksi. HIFK:ta taas voisi kuvailla äärimmäisen väsyneeksi ryhmäksi, jonka hyökkäyspelaaminen on jotakin aivan kamalaa. Jo maalipaikoille pääseminen tuottaa suurta tuskaa HIFK:lle ja vaatisi massiivista ryhtiliikettä, mikäli HIFK kirisi jo kuuden pisteen päähän karanneen RoPSin kiinni. Väitänkin, että nämä kaksi ovat pohjalla myös kauden päättyessä.

EK: Heikolta näyttää, mutta HIFK:lla on tästä kaksikosta enemmän potentiaalia nousuun. Helsinkiläisten riveistä löytyy muutamia laadukkaita avainpelaajia, jotka ovat tosin alisuorittaneet rajusti alkukaudella. Lisäksi joukkue on koottu epätasaisesti, ja vaikka hyökkäyskalustoon on laitettu paljon paukkuja, niin se ei realisoidu viheriöllä. Tästä ei tosin voi syyttää pelkästään hyökkääjiä, koska joukkue ei pysty luomaan lainkaan maalipaikkoja. Katseet kääntyykin valmennukseen ja kokenut Antti Muurinen on tiukan paikan edessä, koska joukkueella on jo peräti kahdeksan voitotonta ottelua putkeen. Lisäksi HIFK on jäänyt edellisessä kolmessa ottelussaan maaleitta.

Ketkä yksilöistä ovat nousseet viime aikoina erityisesti esiin?

JT: Veikkausliigan tämän hetken ylivoimaisesti kuumin pelaaja löytyy Kemistä. 25-vuotias Filip Valencic on paukuttanut viimeiseen neljään peliin kuusi maalia. Slovenialaisen kokonaissaldo on kahdeksan maalia ja neljä syöttöä. Näin ollen on mielenkiintoista nähdä pystyykö Kemi pitämään kiinni jo viime syksynä Pohjoiseen tulleesta pelaajasta. Voimakasrakenteinen Valencic on hyvänä kuljettajana omimmillaan vastaiskuissa, joten Kemi saa pelaajasta huomattavasti enemmän irti, mitä esimerkiksi VPS saisi. Toinen, joskin hieman vähemmälle huomiolle jäänyt huippuonnistuja omissa papereissani on FC Lahden Aleksandr Vasjutin, joka on päästänyt vain seitsemän maalia ja pitänyt nollat neljään edelliseen otteluun. Vaikka Lahden hyökkääminen sakkaa, voi joukkue luottaa Vasjutiniin, joka lienee Veikkausliigan paras maalivahti.

EK: HJK on ollut odella hurjassa iskussa, sillä joukkue on voittanut neljä edellistä otteluaan yhteismaalein 16-1. Onkin luonnollista, että helsinkiläisten riveistä löytyy kuumia pelaajia. Vincent Onovon roolia viime aikaisen huippuvireen taustalla ei pidä väheksyä, sillä nigerialainen tarttui annettuun saumaan erinomaisesti ja on ollut iso palanen joukkueen hyökkäyspeliä. Lisäksi Evans Mensah on esiintynyt edellisissä otteluissa pirteästi ja saanut isoja onnistumisia. Myös Markus Uusitalo ansaitsee erityismaininnan. Thomas Dähnen loukkaantumisen myötä viime viikolla kauden ensimmäiset minuuttinsa Veikkausliigassa pelannut Uusitalo nollasi sekä JJK:n että KuPS:n ja venyi molemmissa otteluissa muutamaan tärkeään torjuntaan.

Kansikuva: All Over Press